maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

5 מתכונים נהדרים הישר מהמטבח הספרדי

  כל מי שזכה לטייל בספרד ודאי זוכר את ניחוחות הבישול המענגים היוצאים ממסעדות ובתי קפה הנמצאים כמעט בכל פינה. הריחות הייחודיים הללו מורכבים לא רק מחומרי גלם טריים, אלא גם מההיסטוריה הייחודית של ספרד, שכן שינויים גיאוגרפיים ושינויי אקלים הביאו לפיתוח הטעמים הייחודיים של המטבח הספרדי. קשרי מסחר עם עמים שונים הביאו לספרד רכיבי מזון ושיטות בישול שלא היו קיימות בה בעבר וכיבושים היוו נדבך נוסף בהתפתחות המטבח הספרדי. עמים שפלשו לספרד וכבשו אותה הביאו מארצם חומרי גלם שלא היו בה מעולם; הרומים והיוונים הביאו לספרד את הענבים ועצי הזית, המוסלמים הכניסו לתוכה סוכר, תרד, חציל וירקות נוספים ואילו הגילוי של אמריקה פתח את העולם ככלל ואת ספרד בפרט בפניי תבלינים כמו פלפל, פפריקה ועוד. כעת, אחרי שנים ארוכות של התפתחות טעמים ומרקמים, אתם מוזמנים להכניס את המטבח הספרדי אליכם הביתה וללמוד כיצד להכין ארוחה ספרדית מסורתית שתספק את התיאבון ותשמח את בלוטות הטעם של כל סועד.

ארוחה ספרדית מסורתית

לאור ההיסטוריה העשירה שהביאה להתפתחות המטבח הספרדי, אין זה פלא שהספרדים מקדישים לאוכל מקום של כבוד; "לה קומידה" (La Comida) היא הסעודה הספרדית המסורתית, שמורכבת ממספר מנות ונמשכת כשעתיים בצהריי היום. כל חלק בארוחה מורכב ממספר מנות כדי שתהיה לסועדים אפשרות לבחור איזו מנה הם רוצים לאכול, ואחרי הארוחה הסועדים מתפנים לשיחה קולחת המכונה "סוברמסה" (Sobremesa) ומסיימים את הסעודה בנעימים. נסו את 5 המתכונים הבאים שהגיעו ישירות מספרד, כך שגם אתם וגם האורחים שלכם תיהנו מהטעמים והמרקמים העשירים של המטבח הייחודי הזה.
 
מתכונים לאוכל ספרדי
 

1. פטאטאס בראבס (Patata Bravas)

נסו את מתכון הטאפאס הנפלא הזה לתפוחי אדמה ברוטב הברבאס כנשנוש או כתוספת צדית למנה עיקרית.

רכיבים:

  • 5-6 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ
  • ¼ כוס שמן זית כתית
  • ½ כפית מלח
  • 2 כפות מיונז
  • כפית רוטב חריף (טבסקו או סריראצ'ה) 
  • 1 כפית אבקת פפריקה מתוקה או מעושנת
  • ⅛ כפית אבקת שום
  • ¼ כפית מלח
  • 2-3 כפות מים 
מתכונים לאוכל ספרדי

הוראות הכנה:

1. חממו את התנור ל-190 מעלות.

2. סדרו את תפוחי האדמה בשכבה אחת על תבנית מרופדת בנייר אפייה. טפטפו שמן זית ופזרו מעל את חצי כפית המלח. הכניסו לתנור החם למשך 30 דקות.

3. בינתיים, הכינו את רוטב הבראבאס: ערבבו מיונז, רוטב חריף, פפריקה, רבע כפית מלח, אבקת שום ומים בקערה קטנה והקציפו בעזרת מזלג עד לקבלת קרם חלק. 

4. הוציאו את תפוחי האדמה מהתנור, העבירו אותם לכלי הגשה, צקו מעליהם את הרוטב והגישו בעודם חמים.

מתכונים לאוכל ספרדי
 

2. מרק גספאצ'ו

מרק העגבניות הקר והחמצמץ הזה מתאים במיוחד לימי הקיץ החמים, כשעולה בכם החשק למרק אך אתם נמנעים מהמאכל המהביל.

רכיבים: 

  • 3-4 פרוסות בגט יבש
  • ½2-2 קילו עגבניות ללא ליבה וחתוכות לחצי 
  • 2 מלפפונים בינוניים קלופים, נטולי זרעים וקצוצים גס
  • ½ בצל סגול קטן קצוץ
  • 1 שן שום טחונה
  • ½2 כפות חומץ בן יין אדום
  • ¼ כפית כמון
  • ½1 מלח ים
  • ¼ כוס שמן זית כתית
מתכונים לאוכל ספרדי

הוראות הכנה:

1. הניחו את פרוסות הבגט בקערה בינונית ושימו מעל הקערה מגרדת דקה.

2. גרדו את חצאי העגבניות על המסננת על מנת להסיר את הזרעים ולאפשר למיצים לרדת מטה על הלחם.

3. העבירו את העגבניות עם חתיכות הבגט לתוך בלנדר והוסיפו את שאר הרכיבים.

4. הפעילו את הבלנדר ב-2-3 פולסים עד לקבלת תערובת חלקה.

5. מזגו את המרק לקערות הגשה והכניסו למקרר למשך שעתיים, שלוש. 

מתכונים לאוכל ספרדי

3. אמפנדס בשר ותפוחי אדמה

ניתן להגיש את המאפה הממולא והנפלא הזה כמנה עיקרית לצד סלט טרי קצוץ או כפתיח לארוחה.

רכיבים:

בצק:
  • ½1 כוסות קמח לבן
  • כוס קמח תירס צהוב (דק)
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 1 כפית מלח
  • ½ כוס שמן
  • 1 כוס מים 
  • 1 ביצה גדולה טרופה עם 1 כף מים
מילוי:
  • 1 כף שמן צמחי
  • ½1 קילו בשר בקר רזה טחון
  • 1 בצל חתוך לקוביות
  • 3 שיני שום טחונות
  • 1 פלפל אדום חתוך לקוביות
  • 1 פלפל ירוק חתוך לקוביות
  • 12 זיתים ירוקים
  • 3-4 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות
  • 1 כפית אבקת בצל (ניתן להחליף באבקת מרק בצל)
  • 1 כפית אבקת שום
  • ½ כף אבקת פלפל צ'ילי
  • 1 כפית מלח
  • פלפל שחור לפי הטעם
  • ½ כפית כמון טחון
  • 1 כפית אורגנו מיובש
  • 1 כפית פפריקה
  • 1 כף רסק עגבניות
  • ½ כוס מרק עוף 
מתכונים לאוכל ספרדי

הוראות הכנה:

בצק:

1. בקערה גדולה, נפו את הקמח הלבן וקמח התירס והוסיפו להם אבקת אפייה, מלח ושמן וערבבו.

2. הוסיפו בהדרגה כחצי עד שלושת רבעי כוס מים ועבדו את הבצק בידיים. הבצק אמור להיות קל לעיבוד ולא דביק. אם הבצק יבש, הוסיפו לו עוד מים בהדרגה. אם הוא דביק מדי, הוסיפו קמח וערבבו. 

3. המשיכו לעבד את הבצק עד שהוא חלק, צרו ממנו כדור, עטפו בנייר אפייה והכניסו למקרר למשך חצי שעה.

מילוי הבשר ותפוחי האדמה:

1. חממו שמן במחבת על להבה בינונית והוסיפו את הבשר הטחון. ערבבו כ-5 דקות עד שהבשר משחים.

2. הוסיפו לבשר את הבצל והשום והמשיכו לבשל עד שהבצל הופך לשקוף.

3. הוסיפו לתערובת הבשר את הפלפל הירוק, הפלפל האדום, תפוחי האדמה החתוכים ואת הזיתים, ובשלו במשך 5 דקות נוספות תוך ערבוב מתמיד. 

4. הוסיפו את התבלינים ורסק העגבניות לבשר וערבבו. 

4. צקו את מרק העוף על הבשר ובשלו כ-3 דקות נוספות. הניחו לבשר להצטנן.

הרכבת האמפנדס: 

1. חממו את התנור ל-175 מעלות.

2. הוציאו את הבצק מהמקרר וצרו ממנו כדורים קטנים (בגודל של כדור גולף). 

3. רדדו את הכדורים וסדרו אותם אחד לצד השני.

4. הניחו מילוי בשר במרכז של כל חתיכת בצק, צבטו את הקצוות בצורה הדוקה כך שהמילוי לא יצא ושימו את האמפנדס על תבנית מרופדת בנייר אפייה.

5. הקציפו בעזרת מזלג את המים והביצה לקבלת תערובת אחידה. 

6. הברישו את האמפנדס בנדיבות בביצה עם המים והכניסו לתנור למשך כ-30 דקות או עד שהאמפנדס מקבלים גוון זהוב. הוציאו והגישו.

מתכונים לאוכל ספרדי

4. פאייה

המנה הספרדית המפורסמת הזו מורכבת משילוב של טעמים ומרקמים רבים בתוך מחבת אחת, וניתן להכין אותה עם עוף או דגים, או עם ירקות בלבד. הגישו את המנה המוכנה לשולחן כפי שהיא במחבת כך שכל סועד יוכל לקחת ממנה כמה שירצה. 

רכיבים:

  • 1 בצל גדול, קצוץ דק
  • 5 כפות שמן זית
  • 2 שיני שום כתושות 
  • 2 עגבניות קלופות וקצוצות
  • ½ כפית סוכר
  • מלח לפי הטעם
  • כפית פפריקה
  • 4 חוטי זעפרן
  • 2 כוסות אורז מזן ארבוריו או אורז עגול
  • 3 כוסות מרק עוף פרווה
  • 1 כוס יין לבן יבש
  • 6 חתיכות פילה דג לבן (ניתן להמיר ב-6 שוקי עוף או חצי חבילה של תערובת ירקות קפואים)
מתכונים לאוכל ספרדי

הוראות הכנה:

1. טגנו את הבצל בשמן בסיר או מחבת עמוקה בקוטר 40 ס"מ, ע שהוא מתרכך.

2. הוסיפו את השום, טגנו אותו מעט והוסיפו את העגבניות. 

3. הוסיפו את הסוכר, המלח, הפפריקה והזעפרן וערבבו עד שהעגבניות יתבשלו היטב ויהיו במרקם משחתי.  

4. הוסיפו את האורז וערבבו היטב עד שכל הגרגירים יהיו מצופים. 

5. בקלחת נפרדת, הביאו את היין ומרק העוף לרתיחה.

6. צקו את הנוזלים מעל האורז והביאו הכל לרתיחה.

7. הוסיפו עוד מלח, ערבבו הכל ובשלו את האורז המתובל כ-20 דקות עד שיתבשל בצורה אחידה.

8. הניחו את חתיכות הפילה של הדג על האורז כך שהעור יפנה כלפיי מעלה וכסו את הכלי במכסה. הפכו את חתיכות הדג, כסו ובשלו כ-15 דקות נוספות. 

9. הסירו את מכסה הסיר וטעמו את האורז. אם הוא יבש מדי, הוסיפו לכלי מים או מרק עוף. אם הוא  לח מדי, הניחו לפאייה להתבשל כ-10 דקות נוספות.

מתכונים לאוכל ספרדי

5. פלאן ערמונים

הפלאן הוא קינוח חלבי מסורתי בספרד, והוא מכיל טעמים עדינים כמו של קוקוס, קרמל וחלב. המתכון הבא נותן טוויסט מעניין למתכון הקלאסי הזה בדמות ערמונים שמקנים לפלאן טעם מיוחד ומרקם נימוח.

רכיבים (המתכון מתאים ל-6 כלי אפיה בנפח 200 מ"ל)

  • 700 גרם ערמונים (ניתן להשתמש בערמונים ארוזים ומבושלים מראש, אותם ניתן למצוא ברוב המרכולים)
  • 600 מ"ל חלב
  • 25 גרם חמאה לא מלוחה 
  • גרגירי וניל מתרמיל 1 (ניתן להחליף ב-2 שקיות סוכר וניל)
  • 250 גרם אבקת סוכר
  • 2 ביצים בינוניות שלמות
  • 2 חלמונים מביצים בינוניות
מתכונים לאוכל ספרדי

הוראות הכנה:

1. חממו את התנור מראש ל-220 מעלות. 

2. הכניסו את הערמונים יחד עם חמאה, הווניל ו-100 גרם סוכר לתוך סיר ובשלו כ-20 דקות.

3. העבירו את תכולת הסיר לבלנדר והפעילו אותו עד לקבלת תערובת חלקה. צננו אותה מעט.

4. הכניסו את הביצים והחלמונים לתערובת הערמונים הצוננת וטרפו עד לקבלת תערובת אחידה.

5. שימו את הסוכר שנותר (150 גרם) על מחבת וחממו אותה על אש בינונית-גבוהה עד שהסוכר יימס.

6. כאשר הסוכר מקבל גוון ענברי, מזגו אותו באופן שווה בין כלי האפייה.

7. צקו מעל הסוכר את תערובת הערמונים וכסו כל כלי בנייר אלומיניום.

8. שימו את הכלים על תבנית אפייה ומזגו לתוכה מים עד למחצית הגובה של כלי האפייה. 

9. הכניסו את התבנית לתנור למשך 15 דקות. 

10. הסירו את נייר האלומיניום ואפו למשך 10-12 דקות נוספות, או עד שהפלאן יציב אך עדיין ישאר רך באמצע. 

11. הוציאו את כלי האפייה מהתנור ואפשרו להם להצטנן מעט לפני ההגשה. 

12. החדירו סכין חדה בשולי הכלים וסובבו אותה עד שהקינוחים ישתחררו מהכלים.

13. הפכו את כלי האפייה על צלחות הגשה והניחו במרכז השולחן.

מתכונים לאוכל ספרדי

המטבח הספרדי משלב בתוכו עולמות רבים של טעמים ותרבויות, והאורחים שלכם לבטח ישמחו לקבל טעימה מכל הטוב שיש לו להציע. 

מקור התמונות: Spot UsAndrew BowdenPaul Istoan

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: