maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

5 מתכונים מיוחדים למימונה

  מי שלא חווה מימונה מעולם, לא טעם שמחה מימיו! החג השמח הזה נולד במרוקו, שבה היהודים נהגו לחגוג אותו בצאת הפסח משום שבכל תקופת חול המועד הם נמנעו מלבקר את שכניהם מחשש להיתקלות בחמץ. כדי להבהיר שלא הייתה איבה בין היהודים לשכניהם, בצאת הפסח יהודי מרוקו פתחו את דלתות ביתם והזמינו אליהם אורחים ש"ירווחו ויסעדו", משמע ירוויחו ויצליחו. עד היום המימונה נחגגת באופן מסורתי ברחבי ישראל, והיא מלווה בשירים, תלבושות צבעוניות ומטעמים נפלאים ומיוחדים. המאכל שמתחיל את חגיגות החמץ הללו הוא המופלטה, שצריך רק להגיד את שמה כדי שאנשים ינהרו לשולחן. בנוסף למופלטה נהוג לאכול ריבות, עוגיות בוטנים, קוקוס, נוגט (ז'בן) מחלבון מתוק ומוקצף ומרציפן בכל מיני צבעים צורות וטעמים.
 
המימונה כבר מזמן לא נחלת העדה המרוקאית בלבד, וכיום חוגגות את החג הזה (צאת חג הפסח) עדות רבות נוספות. לכבודו קיבצנו עבורכם 5 מתכונים נפלאים שתוכלו להכין כמנהג יהדות מרוקו ולרווח ולסעוד עד עלות השחר.

מתכון קל למופלטה

מופלטה מגישים בערב המימונה בין שאר מיני מתיקה. כך מתחילים באכילת החמץ לאחר חג הפסח תוך איחולי "תרווחו ותסעדו'' (תרוויחו ותצליחו). את המופלטה נוהגים אף להגיש בטקס החינה לחתן וכלה, ובאירועים משמחים אחרים בהם ניתן ליהנות ממאכל מסורתי ואהוב במיוחד.

זמן הכנה: 15 דקות
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: my-organic-diary.com
רכיבים לכ-20 מופלטות:
שמרים יבשים - 1 כף (או קוביית שמרים לחים (50 גר'))
קמח - 1 קג'
ביצה - 1
מלח - 1 כף
סוכר - 2 כפיות
מים - כ-4 כוסות (פושרים, לפי הצורך)
שמן - לפי הצורך (לפתיחת הבצק)
אופן הכנת הכ-20 מופלטות:
  1. בקערה גדולה שימו את הקמח, מלח, ביצה, סוכר ושמרים (שימו לב שהמלח לא יבוא במגע עם השמרים ישירות). הוסיפו מים בהדרגה עד לקבלת בצק רך, גמיש ואחיד.
  2. השהו לתפיחה לכ-30 דקות במקום חמים.
  3. חלקו את הבצק לכ-20 כדורים שווים, שמנו את משטח השיש והניחו את הכדורים עליו.
  4. השהו להתפחה קלה נוספת כ-15 דקות.
  5. בינתיים תוכלו להכין את הממרחים והחמאה שמתלווים למופלטה.
  6. חממו מחבת מעל להבה נמוכה, שמנו היטב את הידיים והחלו לשטח כל כדור לעלה דק מאוד. הניחו על המחבת החמה (אין צורך לשמן את המחבת), וטגנו צד אחד.
  7. בזמן שהעלה הראשון נמצא על המחבת, ממשיכים בשיטוח העלה הבא בתור, הופכים צד לעלה הראשון ומניחים מעליו את העלה השני והופכים שוב. כך עושים עם מחצית הכדורים (10 במספר). מסירים מהאש לצלחת ומתחילים שוב מהתחלה עם 10 הכדורים הנותרים.
  8. הגישו חם לצד דבש, חמאה, נוגט (ז'בן) ועוד ממרחים.
    בתאבון וחג שמח

 

מתכון לעוגיות מרציפן מרוקאיות

עוגיות המרציפן תמיד נראו כאתגר, אך המתכון הפשוט הבא לממתק האהוב יוכיח שאין לכם ממה לחשוש. את הסוכריות הללו נהוג לאכול במימונה ובאירועים משמחים אחרים, ועם מעט צבע ופירות יבשים הן ימתיקו כל מאורע. 

 

זמן הכנה: 15 דקות
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: stephlechef.wordpress.com
רכיבים למרציפן:
מים - 2 כוסות
סוכר - 1 קג'
מיץ לימון - 2 כפות (סחוט טרי)
שקדים - 1 קג'
רכיבים לכ-50 עוגיות מרציפן:
תמרים יבשים - 20 (גדולים, מגולענים)
אגוזי מלך - 20 (חצויים וקלופים)
עטרות נייר (מנג'ט) - 50 (מספר 2-3)
אופן הכנת המרציפן:
  1. השרו את השקדים במים רותחים במשך כשעה.
  2. לאחר מכן הסירו את קליפתו הדקה של השקד, נגבו היטב, והניחו לייבוש של יומיים על סדין או מגבת יבשה.
  3. לאחר שהשקדים התייבשו, טחנו אותם פעמיים במטחנה או מעבד מזון.
  4. הניחו בסיר גדול את המים, הסוכר ומיץ הלימון, ובשלו על להבה נמוכה עד שהסוכר יימס והסירופ יעשה מעט דביק. הסירו את הסירופ מהאש, הוסיפו לסיר את השקדים הטחונים וערבבו כ-20 דקות בכף עץ לקבלת תערובת אחידה ודביקה.
אופן הכנת הכ-50 עוגיות מרציפן:
  1. מהמרציפן הצבוע ( שהכנתם או קניתם), צרו 20 עיגולים קטנים מכל מיני צבעים והדביקו אליהם חצאי אגוזים משני הצדדים כמו סנדוויץ' וסדרו במנג'טים.
  2. צרו 20 גלילים נוספים (גם הם מצבעים שונים) והניחו אותם בתוך התמר במקום החרצן וגלגלו על סוכר, סדרו גם אותם במנג'טים.
  3. משאר המרציפן שנשאר תוכלו ליצור פירות כגון: תות שדה, אגס, תפוז, תפוח ועוד, להדביק להם עלים ממרצפן גם כן ולהניח במנג'ט
טיפ השף:
*השתמשו ב-3 צבעי מאכל בסיסיים: צהוב, כחול ואדום, מהם תוכלו ליצור גיוון על ידי ערבוב 2 צבעים ליצירת צבע נוסף.
לדוגמה: כחול + צהוב= ירוק, צהוב + אדום = כתום, כחול + אדום = סגול.
*תוכלו לטפטף מעט תמציות טעם למרציפן לפי הצבעים: ירוק - תמצית תפוח, כתום- תמצית תפוז, צהוב- תמצית לימון, אדום- תמצית תות וכו'.
מתכון לעוגיות בוטנים

כשאומרים עוגיות בוטנים, רבים נוטים לחשוב על עוגיות מסורתיות לפסח שלא כולם מחבבים... לקראת המימונה או אירועים מיוחדים, המתכון הבא ישנה את דעתכם על העוגיות הללו בזכות הטעם הנפלא של התוצרים שתרצו לאכול מהם עוד ועוד. 

זמן הכנה: 15 דקות
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: foodfoxes.com
רכיבים לכ-55 עוגיות בוטנים:
סוכר - 3 כוסות
ביצים - 4-8 (הסבר בהמשך)
קינמון - ½ כף (טחון)
בוטנים - 1 קג' (קלופים, קלויים וללא מלח)
ציפורן - קורט (טחונה)
סוכר וניל - 10 גר' (1 שקיק)
זנגביל - 1 כף (טחון)
אבקת סוכר - ½ קג'
עטרות נייר (מנג'ט) - 1 חבילה (מספר 2-3)
אבקת אפייה - 10 גר' (1 שקיק)
אופן הכנת הכ-55 עוגיות בוטנים:
  1. טחנו את הבוטנים פעם אחת.
  2. מלאו 3 קערות בבוטנים הטחונים. ועל כל ½2 כוסות בוטנים טחונים הוסיפו 1 כוס סוכר.
  3. ערבבו תכולה של כל קערה, וטחנו כל אחת מהן בנפרד.
  4. הכניסו את התכולה של כל 3 הקערות לקערה אחת גדולה ויחידה, הוסיפו לתערובת את הציפורן, הקינמון, הזנגביל, סוכר הווניל ואבקת האפייה, וערבבו הכל יחד.
  5. הוסיפו לקערה 4 ביצים וערבבו עד להטמעה מלאה, הוסיפו את שאר הביצים אחת אחרי השנייה לפי הצורך עד לקבלת עיסה קשה דיה כדי ליצור כדורים קטנים ועגולים הקטנים מעט מכדור פינג-פונג.
  6. הרטיבו מעט את הידיים בברנדי, וגלגלו את הכדורים על אבקת סוכר בכמות נדיבה. הניחו את הכדורים בתוך עטרות הנייר, ואפו בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 150° עד להתקשות העוגיות בחלקן העליון והתחתון.

 

מתכון לנוגט - ז'בן למופלטה

כל מי שטעם מופלטה עם ז'בן רצה לדעת כיצד מכינים את הקרם הייחודי והאוורירי הזה. כעת אתם יכולים ללמוד איך לעשות אותו בעצמכם עם מתכון חגיגי וטעים, בצורה נפלאה לז'בן מסורתי עבור המימונה או כל אירוע משמח אחר.

זמן הכנה: 15 דקות
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: /tralhasdemulher
רכיבים לז'בן-נוגט:
מים - 2 כוסות
סוכר - 1 קג'
מיץ לימון - 1 כף (סחוט טרי)
אגוזי מלך - מעט (או שקדים, לקישוט)
אופן הכנת הז'בן-נוגט:
  1. הכניסו לסיר גדול את המים והסוכר, והביאו לרתיחה על להבה בינונית-גבוהה.
  2. לאחר הרתיחה הנמיכו את גובה הלהבה לבינונית ובשלו כ-40 דקות נוספות עד לקבלת סירופ זהוב (ודאו שהסוכר נמס).
  3. הוסיפו לסיר את מיץ הלימון ובשלו כ- 5 דקות נוספות, הניחו בצד עד שהסירופ יתקרר.
  4. הקציפו את חלבוני הביצה לקצף יציב, והוסיפו לו בהדרגה את הסירופ הקר.
  5. הקציפו עוד כ-15-20 דקות נוספות, עד להיווצרות קצף סמיך (לא נוזלי), יציב ודביק.
  6. העבירו לקערה מהודרת, פזרו את השקדים\אגוזים והגישו!

 

מתכון פשוט למרוזיה

מרוזיה היא עיסה של צימוקים ואגוזים, וניתן לשים אותה על המופלטה ולהוסיף לה מרקם וטעם נפלאים. העיסה המתוקה הזו היא פשוטה להכנה, ותוכלו לנשנש אותה גם לאחר שחגיגות המימונה יסתיימו.

זמן הכנה: 50 דקות
כמות סועדים: 6
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: Tavallai
רכיבים למרוזיה:
סוכר לבן - ¼1 כוסות
מים - ⅓ כוס + כמה כפות נוספות לפי הצורך
מיץ לימון - מ-½ לימון
אגוזי מלך - 15 (קצוצים גס)
אופן הכנת המרוזיה:
  1. לתוך סיר בינוני, הכניסו את הצימוקים, הסוכר והמים והניחו אותו על להבה בינונית. בשלו את התערובת במשך 8-10 דקות, עד שהיא תתחיל לבעבע, תוך ערבוב מדי כמה דקות.
  2. הוסיפו לסיר את מיץ הלימון ותבלין הציפורן, הנמיכו את הלהבה לנמוכה וערבבו לעתים עד שכל המים יתאדו (הצבע אמור להפוך לגוון עמוק של קרמל).
  3. בשלו את התערובת במשך 30-40 דקות, תוך הוספה של כף מים אם המחית תתייבש.
  4. הוסיפו לסיר ⅔ מכמות האגוזים הקצוצים וערבבו היטב. הסירו מהלהבה והכניסו לכלי אטום היטב עד השימוש.
  5. בערב המימונה, הוציאו את המרוזיה מהכלי וחממו אותה על להבה נמוכה במשך 20 דקות. הניחו על כלי הגשה, עטרו באגוזים שנותרו והגישו.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: