maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

6 מתכונים שונים שאפשר להכין עם צמחי מרפא

 אף פעם לא ייחסתי חשיבות רבה לצמחי מרפא ואפילו למודת ניסיון כמוני לא הייתה בקיאה בסגולותיהם, עד שהכנסתי אותם לתוך המטבח שלי ושילבתי אותם כמרכיב עיקרי במתכונים שונים. מהר מאוד גיליתי שצמחי המרפא יכולים לעשות פלאים לגופנו ולשפר את הבריאות במגוון דרכים, ועבורי הם הצליחו לפתח תחום אחד במיוחד: את התיאבון! באמצעות 6 צמחי מרפא שונים הרכבתי מתכונים נפלאים, בעזרתם תוכלו להכין מגוון מאכלים טעימים ואפילו עוגיות ביסקוויט מתוקות שאתם מוכרחים לנסות.
מתכון קל לקציצות חוביזה

החוביזה, הידועה גם כחלמית, פופולארית מאוד במזרח התיכון ובישראל בפרט. כל חלקי הצמח מכילים ריר מחטא, לכן ברפואה העממית היא נחשבת יעילה מאוד נגד שיעול והפרעות בדרכי הנשימה ובדרכי השתן. אם נתקלתם בעלי החוביזה ואתם לא יודעים מה אפשר להכין איתם, קציצות החוביזה הם מתכון נהדר שבעזרתו תכירו את טעמם הנפלא.

זמן הכנה: 15 דקות
כמות סועדים: 3
רמת קושי: קל
recipe
רכיבים לקציצות חובזה:
עלי חוביזה - כ-120 גר'
זרעי פשתן - 3 כפות (טחונות)
מים - ⅓ כוס
פירורי לחם - 2 כפות
מיץ לימון - 1 כף (סחוט טרי)
מלח - לפי הטעם
שמן זרעי ענבים - לטיגון (או שמן אבוקדו)
אופן הכנת הקציצות חובזה:
  1. הרתיחו סיר גדול עם מים ולאחר מכן הוסיפו את עלי החוביזה, בשלו מספר דקות, סננו ושטפו עם מים קרים. preperation
  2. מומלץ לסחוט את עלי החוביזה עד כמה שאפשר ולאחר מכן לקצוץ.
  3. ערבבו בקערה את הפשתן הטחון עם ⅓ כוס מים והניחו בצד ל-15 דקות.
  4. בינתיים ערבבו את עלי החוביזה עם הלימון, פירורי הלחם ומעט מלח.
  5. הוסיפו את עלי החוביזה לתערובת הפשתן וצרו קציצות קטנות.
  6. שפכו שמן על מחבת, כך שהשמן יכסה את כל תחתית המחבת, והמתינו לשמן שיתחמם.
  7. הניחו בזהירות את הקציצות בשמן החם וטגנו כל צד במשך כמה דקות, עד שהקציצות ישחימו באופן שווה (אם הקציצות מתחילות להישרף, הנמיכו את עצמת האש).
  8. לסיום, העבירו את הקציצות לצלחת עם מגבת נייר וספגו מעט את השמן.
טיפ השף:
מומלץ להגיש עם יוגורט או שמנת חמוצה בצד.
מתכון ללביבות חמות עם גבינה ועירית

העירית היא צמח ממשפחת השומיים, לכן תכונות המרפא שלה דומות לתכונות המרפא של השום (כמו חיטוי והשפעה חיובית על מערכת כלי הדם) והיא עשירה מאוד בוויטמין A ו-C. העירית משמשת אותנו כתבלין בעל טעם מתון מאוד ולכן היא יכולה להתאים גם כחומר גלם עיקרי וגם כקישוט. בעבר האמינו שצריך לתלות צרורות של עירית מיובשת כדי להרחיק מחלות, אבל אני מאמינה שמספיק לאכול מהלביבות האלה וכבר תתחילו להרגיש טוב יותר.

זמן הכנה: 15 דקות
רמת קושי: קל
recipe
רכיבים ללביבות גבינה ועירית:
חמאה - 230 גר'
גבינת צ'דר - 3 כוסות (מגורדת)
קמח - 2 כוסות
עירית - ¼ כוס (קצוצה)
מלח - ½ כפית
רוטב צ'ילי חריף - ½ כפית (לאוהבי חריף אפשר להוסיף יותר)
שום - ¼ כפית (טחון)
פצפוצי אורז - 2 כוסות (לא חובה)
אופן הכנת הלביבות גבינה ועירית:
  1. בקערה גדולה ערבבו את החמאה והגבינה.
  2. הוסיפו קמח, עירית, מלח, רוטב צ'ילי ואבקת שום וערבבו עד שהתערובת מקבלת מרקם אחיד. בשלב הזה ניתן להוסיף ולערבב גם את פצפוצי האורז.
  3. חלקו את התערובת ל-4 חלקים, גלגלו כל חלק לאורך של 15 ס"מ, עטפו בניילון נצמד והכניסו למקרר למשך שעה.
  4. חממו מראש תנור ל165°.
  5. הוציאו את הבצק מהמקרר והכינו עיגולים בעובי של ½ ס"מ.
  6. הניחו נייר אפייה על התבנית וסדרו את הלביבות במרחק של 3 ס"מ אחד מהשני. preperation
  7. אפו בתנור למשך 20-25 דקות, עד שהקצוות נעשים פריכים והלביבות משחימות מעט.
מתכון לרוטב פסטו עם נענע ובזיליקום

הנענע היא צמח מרפא המשמש ברפואה המסורתית לטיפול בכאבי בטן וכאבים בחזה. למרות שרובכם רגילים להוסיף אותה לתה חם, יש גם מגוון רחב של מתכונים ומשקאות טעימים ובריאים שאפשר להכין עמה. אישית, אני התאהבתי ברוטב הפסטו הזה בגלל הארומה שמתפזרת לאוויר ברגע שאני פותחת את הצנצנת, ולכן בחרתי לשתף אתכם במתכון הפשוט והנפלא הזה.

זמן הכנה: 3 דקות
רמת קושי: קל
recipe
רכיבים לפסטו:
בזיליקום - בערך ½1 כוסות (עלים טריים)
נענע - ¾ כוס (עלים טריים)
שקדים - ¼ כוס (קלויים)
שמן זית - 3 כפות
מיץ לימון - 2 כפות (סחוט טרי)
שן שום - 1 (גדולה, חצויה לרבעים)
מלח - ¼ כפית
אופן הכנת הפסטו:
  1. הכניסו את כל המרכיבים לתוך מעבד מזון. preperation
  2. הפעילו את המעבד בהדרגה עד לקבלת מרקם אחיד.
  3. לבסוף, אחסנו בצנצנת זכוכית במקרר.
מתכון לריזוטו בתוספת עלי סרפד וציר ירקות

סרפד משמש ברפואה האלטרנטיבית לטיפול בדלקות בדרכי השתן, הרעלות קיבה, כאבי גב ופרקים ונשירת שיער. למרות שהצמח קוצני ולא מצטייר כידידותי לסביבה, הסרפד תמיד נחשב בעל סגולות מרפאות בגלל העלים שלו. אפשר לחלוט חופן של עלים במים חמים, אבל מסתבר שאפשר גם לשלב אותם כחלק ממנה נהדרת של ריזוטו.

זמן הכנה: 15 דקות
כמות סועדים: 2
רמת קושי: קל
recipe
רכיבים לריזוטו :
עלי סרפד - 100 גר' (ניתן להשיג בחנויות טבע)
חמאה - 30 גר'
בצל - 1 (קצוץ דק)
מלח ים - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם (טחון)
חמציצים - 50 גר' (לא חובה)
גבינת פרמז'ן - 50 גר' (או גבינת עיזים מגורדת - לא חובה)
אופן הכנת הריזוטו :
  1. שטפו את עלי הסרפד בקערה עם מים (הפרידו מהגבעולים) וסננו. preperation
  2. הרתיחו סיר מים מלוחים ולאחר הרתיחה הכניסו את עלי הסרפד.
  3. הרתיחו שוב, המתינו מספר דקות וסננו את המים.
  4. מומלץ לסחוט את עלי הסרפד ככל שניתן, ולאחר מכן לקצוץ אותם דק.
  5. חממו את ציר הירקות בתוך סיר והביאו אותו אל סף רתיחה.
  6. בינתיים, המיסו חמאה במחבת עמוקה והוסיפו את הבצל.
  7. הנמיכו את עצמת האש וערבבו את הבצל במשך 10 דקות, עד שיהיה רך ושקוף (ללא השחמה).
  8. הוסיפו את האורז למחבת וערבבו עם הבצל.
  9. הוסיפו למחבת כשליש מציר הירקות והביאו לרתיחה.
  10. תוך כדי ערבוב, כאשר הציר מתחיל להצטמצם, הוסיפו את הסרפד הקצוץ ומעט מן הציר.
  11. הקפידו להוסיף מעט מציר הירקות אל הריזוטו בהדרגה עד שהוא נספג ומגיע למידת בישול "אל דנטה" (מרקם מוצק וקשה אך לא קשה מדי).
  12. כעבור 20 דקות מתחילת הבישול, הריזוטו יקבל מרקם קטיפתי, הורידו אותו מהאש והוסיפו תבלינים אם חסר.
  13. בשלב הזה ניתן להוסיף חמציצים ומעט חמאה, ולפזר את הגבינה מעל.
  14. השאירו מכוסה למספר דקות והגישו.
מתכון לתפוחי אדמה ושומר צלויים בתנור
השומר הוא צמח ריחני עם שימושים קולינריים נרחבים ובעל טעם עדין של אניס. בשיטות ריפוי אלטרנטיביות הירק נמצא כיעיל נגד דלקות, קשיי עיכול ובעיות בעיניים, וכן הוא תורם ליצירת חלב אם. בנוסף, זרעי השומר הם מקור עשיר לחלבון, סיבים תזונתיים ומינרלים, כמו סידן, ברזל ומגנזיום. השומר הוא לא אורח זר אצלי במטבח, אבל מאז ומעולם היה לי קשה לשלב אותו בתבשילים, עד שמצאתי את המנה הנהדרת הזו לתפוחי אדמה ושומר צלויים בתנור.
 
זמן הכנה: 20 דקות
כמות סועדים: 4
רמת קושי: קל
recipe
רכיבים לתפוחי אדמה ושומר:
תפוחי אדמה - 3-4 (קלופים וחתוכים גס)
שומר - 2 (שלמים)
שמנת לבישול - 240 מ"ל
חלב - 240 מ"ל
זרעי שומר - ½ כפית (לא חובה)
מלח גס - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם (טחון)
טימין - 3-4 (גבעולים קצוצים דק)
רוזמרין - 1 (גבעול גדול ללא עלים, קצוץ דק)
גרידת תפוז - 1 כפית
שמן זית - בנדיבות
אופן הכנת התפוחי אדמה ושומר:
  1. הסירו את השכבה החיצונית של השומר וחתכו פרוסות לאורכו (מבלי לפגוע בשורש) ברוחב של ½3 ס"מ. preperation
  2. במחבת עמוקה, הניחו את תפוחי האדמה, השומר, עלה הדפנה וזרעי השומר.
  3. ערבבו בקערה את השמנת והחלב, והוסיפו אותם למחבת כך שיכסו את תפוחי האדמה והשומר (ניתן להוסיף עוד אם הנוזל לא מספיק).
  4. הדליקו את האש על חום בינוני-גבוה והוסיפו מלח גס ופלפל שחור טחון לפי הטעם.
  5. הביאו את השמנת והחלב לרתיחה והנמיכו את הלהבה.
  6. בשלו את תפוחי האדמה והשומר כ-20 דקות נוספות, עד שהם יתרככו, ושוב הנמיכו מעט את הלהבה. בשלב הזה תפוחי האדמה והשומר צריכים להיות מבושלים לחלוטין, לכן עליכם לכבות את הלהבה ולהוריד את המחבת מהכיריים.
  7. חממו מראש תנור אפייה ל180° (במצב גריל).
  8. ערבבו בקערה את הרוזמרין, הקורנית, הפרמז'ן וגרידת התפוז. לאחר מכן הוסיפו כף אחת של שמן זית וערבבו שוב.
  9. הכינו תבנית אובלית ומרחו עליה שמן זית בנדיבות, על מנת למנוע הידבקות.
  10. בעזרת כף מחוררת הוציאו את תפוחי האדמה וחתיכות השומר מהמחבת והעבירו אותם לתבנית. הקפידו לסדר אותם בשכבה אחת כדי שישחימו בצורה אחידה.
  11. זה הזמן לטעום את תפוחי האדמה והשומר ולבדוק אם יש צורך בתיבול נוסף. אם כן, הוסיפו את התיבול בשלב הזה.
  12. פזרו את התערובת שהכנתם מעל תפוחי האדמה והשומר.
  13. שימו את התבנית במרחק של 15 ס"מ לפחות מגוף החימום שבתנור. הניחו לתבשיל להיצלות במשך 3 עד 5 דקות ובדקו אם תפוחי האדמה והשומר פריכים. אם לא, השאירו את התבנית בתנור עד שתפוחי האדמה והשומר יהיו פריכים במידה הרצויה.
מתכון קל לעוגיות סמבוק
את פריחת הסמבוק אפשר לזהות מיד עם הופעת פרחים לבנים וקטנים בסוף האביב יחד עם פירות בגוון שחור-אדום שמזכירים פירות יער. את הסמבוק עצמו תוכלו למצוא בכל חנות טבע כמרכיב בתרופות וסירופים לטיפול בשפעת והצטננות. הדבר המרתק שגיליתי הוא שתמצית הסמבוק נהדרת לבישול ואפייה וכל כך קל להכין אותה בבית, לכן צירפתי מתכון המשלב את הכנת התמצית יחד עם עוגיות ביסקוויט נהדרות שללא ספק ימתיקו לכם כל יום.
זמן הכנה: 15 דקות
רמת קושי: קל
recipe
רכיבים לתמצית סמבוק:
סוכר - 100 גר'
מים - 100 מ''ל
פרחי סמבוק - 20 גר'
רכיבים לעוגיות :
קמח - 300 גר'
חמאה - 250 גר'
סוכר - ½ כפית (100 גר')
תמצית סמבוק - 3 כפות (הכנו קודם)
שוקולד צ'יפס - ½ כוס (100 גר')
גרידת לימון - 1 כפית
תמצית וניל - 1 כפית
אבקת סוכר - לציפוי
אופן הכנת התמצית סמבוק:
  1. קחו מעט פרחי סמבוק ובשלו במים (על סף רתיחה) ביחס של 1:5 (לדוגמה 200 גרם של סמבוק עם 1 ליטר מים).
  2. סננו את הנוזל והביאו אותו לרתיחה (תוך כדי ערבוב) עם כמות שווה של סוכר (לדוגמה 100 מ"ל נוזל עם 100 גרם סוכר או 8 כפות). לאחר מכן אחסנו במקרר בתוך כלי זכוכית.
אופן הכנת העוגיות :
  1. ערבבו בנפרד ½ כוס סוכר, תמצית וניל, גרידת לימון ו-3 כפות של תמצית סמבוק. preperation
  2. הוסיפו את החמאה וערבבו עד שמתקבל מרקם קרמי.
  3. נפו את הקמח והכניסו לתערובת שהכנתם, ערבבו עד שנוצר בצק רך.
  4. הוסיפו את השוקולד צ'יפס.
  5. גלגלו את הבצק לעובי של 1 ס"מ ועטפו בניילון נצמד, הכניסו למקרר לשעה.
  6. חממו מראש תנור אפייה ל180°, הוציאו את הבצק מהמקרר וצרו צורות עגולות ושטוחות של עוגיות.
  7. מרחו מעט תמצית סמבוק מעל העוגיות ופזרו אבקת סוכר.
  8. אפו בתנור למשך 15-20 דקות עד להזהבה קלה.
טיפ השף:
לתמצית הסמבוק אפשר להוסיף גרידת לימון, פלחי לימון ומעט מלח לימון, להביא לרתיחה ולתת לסירופ להתייצב במקרר למשך הלילה. לבסוף צריך רק לסנן דרך בד חיתול לצנצנת מזכוכית, וניתן לשמור על התמצית במקרר לתקופה של 6 שבועות.
מקור: לאה בנקסוס
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: