maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

5 מתכונים נהדרים ומעוררי תיאבון מהמטבח הצ'כי

המטבח הצ'כי הוא השם שניתן למפגש קולינרי יוצא דופן בין מספר סגנונות בישול שנשתמרו עד היום. כיוון שעד לסוף מלחמת העולם הראשונה הייתה צ'כיה חלק מהאימפריה האוסטרו הונגרית, ספג המטבח המקומי שלה מגוון טעמים וסגנונות בישול מהמטבח הווינאי, לצד השפעות רבות ממדינות נוספות כמו פולין וגרמניה. כל אלה עברו עיבוד והתאמה בהתאם לרכיבים והמזונות המקומיים, עד להיווצרותם של טעם וסגנון צ'כי ייחודיים שמושכים לצ'כיה מבקרים רבים מסביב לעולם עד היום. יש האומרים שסוד ההצלחה והטעם הנפלא של המטבח הצ'כי טמון בכך שאנשיה קיבלו את כל הרעיונות מהמדינות השכנות, ועיבדו אותם בחוכמה באמצעות מוצרי הגלם האיכותיים שלה לכדי יצירת המנות הטעימות ביותר באירופה. המשיכו לקרוא והכירו 5 מתכונים נפלאים שיכניסו את הטעם הצ'כי הנפלא אליכם למטבח.

מטבח עולמי צ'כיה
 
 
מאפייני המטבח הצ'כי
 
במרכז סעודה צ'כית מסורתית ניצב בדרך כלל הבשר. המטבח הצ'כי מעניק מקום של כבוד למנות בשריות עם מרכיבים כמו בשר עוף, בקר, אווז ובשר לבן, כאשר כל מנה בשרית מוגשת לצד מנות כרוב או תפוחי אדמה. המנות האהובות ביותר כוללות שניצלים או עופות ממולאים, גולאש ריחני או חלקי בשר רכים. אלה מוגשים לצד קנקני בירה זהובה ומרירה או בירה שחורה ומתוקה, שנמזגים לאורך כל הארוחה ומספקים שעות של הנאה לסועדים מלאי תאבון. זמן ההמתנה למנות המרכזיות אינו מתבזבז לשווא, שכן הוא מאפשר לסועדים לטעום מהסלטים המוגשים לשולחן בקעריות קטנות יחד עם כיכרות לחם פרוס. הסלטים מבוססים לרוב על שילובים בין כרוב אדום, תפוחי אדמה רכים, תפוחי עץ וירקות ירוקים או עוף. 
 
מטבח עולמי צ'כיה
 

ולמי שמצליח להשאיר מקום אחרי מנות ראשונות ועיקריות ממלאות כל כך, מאפשרת כל ארוחה גדולה כזו ליהנות מקינוח מסורתי, כאשר לרוב מדובר בכופתאות בצק ממולאות בפרי. 

מטבח עולמי צ'כיה
 
מתכונים נבחרים
 
5 הרעיונות הבאים כוללים הצעות לסלטים, מנות עיקריות וקינוח, אשר יאפשרו לכם להרכיב ארוחה שלמה על טהרת המטבח הצ'כי, או לבחור ולשלב כמה מהמנות בארוחות היומיומיות שלכם. בין אם תבחרו באפשרות הראשונה או השנייה, כבר אחרי הביס הראשון תרגישו ממש כאילו טסתם הרגע לחופשה מפתיעה בפראג. בתאבון!
 
מנות ראשונות
 
את הסלטים הצ'כיים נוהגים לאכול יחד עם פרוסות לחם עבה, והם עוזרים לפתוח את התיאבון רגע לפני שהמנה העיקרית מגיעה לשולחן.
 
סלט כרוב אדום
 
הכרוב הוא אחד הירקות שמהווים את הבסיס למטבח הצ'כי, והוא מלווה כל ארוחה בין אם כחלק מסלט או כליווי למנה עיקרית. בחלק מהמנות הכרוב הוא מבושל ובאחרות הוא טרי, בכמה מהמנות מחמיצים אותו ואילו במשפחות צ'כיות אחרות מגישים אותו בתוספת סוכר. הסלט הבא כולל כרוב מטוגן ותפוחים, המעניקים לו טעם מעט חמצמץ ומרענן.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 

רכיבים:

  • 1 בצל גדול
  • 2 כפות שמן 
  • 1 כרוב אדום 
  • ½ כפית מלח 
  • 1 תפוח עץ גרנד סמית גדול
  •  כוס חומץ תפוחים
  • 3 כפות סוכר (ניתן גם פחות, לפי הטעם)
  • 1 כפית זרעי קימל

תהליך ההכנה

1. חותכים לרצועות את כרוב האדום ואת תפוח העץ והבצל קוצצים לקוביות קטנות.
 
2. מטגנים את הבצל בשמן צמחי עד לריכוכו. מוסיפים את הכרוב והמלח, ומכסים את המחבת במכסה. מאדים על אש בינונית במשך 10 דקות.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
3. מסירים את המכסה ומוסיפים למחבת את התפוח. 
 
4. בקערה קטנה מערבבים את החומץ והסוכר, ויוצקים מעל הכרוב. מפזרים זרעי קימל, מערבבים, מכסים ומבשלים על אש נמוכה כ-30 דקות או עד שהכרוב מתרכך, תוך ערבוב מדי פעם. 
 
5. מכבים את האש, מעבירים לקערה ומוסיפים תבלינים לפי הטעם.
 
 
סלט עוף וסלרי
 
הסלט הבא הוא מנה מצוינת עבור מי שלא רואה סיבה לחכות עם הבשר עד למנה העיקרית. חתיכות העוף יעניקו לאורחים שלכם פתיח עסיסי ומעורר תאבון לארוחה, מבלי למלא אותם יתר על המידה.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
רכיבים:
  • 1 סלרי בינוני
  • 300 גרם עוף מבושל ללא עור ועצמות 
  • 1 תפוח עץ קטן
  • ½ בצל קטן
  • 1 כף שמיר טרי קצוץ
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1 כפית חרדל דיז'ון
  • מלח ופלפל שחור טחון לפי הטעם
  • 1 עגבנייה

תהליך ההכנה:

1. מקלפים את הסלרי וחותכים אותו לרצועות ארוכות.

2. מרתיחים את הסלרי במים מומלחים במשך כ-5 דקות עד לריכוכו. מסננים ומאפשרים לרצועות הסלרי להתקרר.
 
3. חותכים את העוף לרצועות, מעבירים לקערת סלט ומוסיפים את הסלרי המבושל. 
 
4. מקלפים את התפוח ומגרדים אותו לסלט. 
 
5. קוצצים את הבצל, מערבבים יחד עם השמיר ומוסיפים לקערה.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
 
6. מערבבים יחד את השמן, מיץ הלימון והחרדל בקערה נפרדת. מתבלים במלח ופלפל.
 
7. יוצקים את הרוטב על הסלט, מערבבים היטב ומאפשרים לסלט המתובל להתקרר במקרר כ-30 דקות לפחות. מניחים מעל הסלט עגבניות חתוכות ומגישים.
 

עיקריות

המנות הבשריות הן כאמור מרכז הארוחה, והסיבה הטעימה ביותר לכל מפגש משפחתי בצ'כיה. המנות הבאות יאפשרו לכם לגוון ולהעניק לאורחים שלכם לטעום מקערת גולאש עם נקניקיות ובצלים, מנה שגם ילדים יכולים ליהנות ממנה, ואילו מי שיעדיף לטעום מנה נוספת יוכל ליהנות מחזה עוף במילוי פטריות, מנה טעימה במיוחד שתוכלו להכין בקלות.

גולאש נקניקיות ובצלים
 
הנקניקיות הן ככל הנראה מזון הרחוב הפופולארי והטעים ביותר בצ'כיה, וברחובות רבים בערים הגדולות ניתן למצוא אינספור דוכנים שמוכרים אותן לצד כרוב כבוש. הוספתן אל תבשיל הגולאש החם והמנחם לצד תפוחי אדמה ופטריות, יעניק לכם מנה טעימה להפליא שלא תוכלו להפסיק לאכול ממנה אפילו בחודשי הקיץ החמים. אתם יכולים להשתמש בנקניקיות מכל סוג בהתאם להעדפות האורחים, אפילו נקניקיות עוף, אם מדובר בסועדים צעירים.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
רכיבים:
  • 9-10 נקניקיות
  • 1 קילו תפוחי אדמה
  • 3 בצלים קטנים
  • 2-3 עגבניות בשלות גדולות
  • ¼ כוס שמן
  • 1 כף פפריקה
  • 1 כוס מים
  • פלפל לפי הטעם
  • פטרוזיליה קצוצה
תהליך ההכנה:
 
1. קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לריבועים.
 
2. קולפים וקוצצים את הבצלים ואת העגבניות.
 
3. חותכים את הפטריות לריבועים קטנים ואת הנקניקיות לטבעות.
 
5. מבשלים את הבצל על אש בינונית במחבת עמוקה במשך כמה דקות עד לריכוכו, מוסיפים את הנקניקיות ומטגנים 2-3 דקות. 
 
6. מוסיפים את תפוחי האדמה, העגבניות והפטריות, ומבשלים את כל התערובת 2-3 דקות נוספות.
 
7. מפזרים את התבלינים ומוסיפים מים עד לגובה תפוחי האדמה. מבשלים כ-15 דקות נוספות על מנת שכל הרכיבים יתרככו.
 
8. מעבירים לצלחות, מפזרים מעל פטרוזיליה לקישוט ומגישים.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
עוף במילוי פטריות
 
למנה הטעימה הבאה איש מהאורחים לא יוכל לסרב, והיא מיועדת בעיקר למי שמעוניין לטעום מהמטבח הצ'כי מבלי לוותר לחלוטין על הדיאטה. העוף נאפה בתנור וממולא בפטריות ופטרוזיליה, מה שמאפשר לו לזכות באות הצטיינות בתור אחת המנות הפחות משמינות בתפריט המקומי.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
רכיבים:
  • 2 נתחי חזה עוף, נטולי עור ועצמות
  • 2 בצלים קצוצים
  • 1 שום כתוש
  • 250 גרם פטריות טריות קצוצות
  • 15 מ"ל שמן זית
  • קמצוץ פטרוזיליה קצוצה
  • פלפל שחור
תהליך ההכנה:
 
1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
 
2. מטגנים את הפטריות והבצלים על מחבת מספר דקות עד לריכוכם, ומתבלים אותם בפלפל שחור לפי הטעם.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
3. מוסיפים את הפטרוזיליה ומטגנים 2-3 דקות נוספות על חום נמוך.
 
4. מניחים את נתחי חזה העוף על משטח העבודה, חורצים חריץ בצדו של כל נתח ומכניסים במרכזו כשליש מתערובת הפטריות המטוגנות.
 
5. אופים את העוף עם הפטריות בתנור במשך כ-25 דקות.
 
6. מוציאים, מניחים בצלחת ומעטרים למעלה בשארית התערובת.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
קינוח
 
אם חיפשתם את סעיף הקינוחים בתפריט במסעדה בצ'כיה, נתקלתם ודאי במבחר גדול של כופתאות. הכופתאות הן חלק בלתי נפרד מהמטבח המקומי, והן תופסות מקום מרכזי בכל תפריט. חלקן עשויות מפירורי לחם, אחרות מתפוחי אדמה, כמה מהן מלוות מנות עיקריות ואחרות הן מנת פתיחה. הרעיון הבא יאפשר לכם להכין כופתאות כקינוח, על מנת להצדיק את המקום החשוב שניתן לו בסיום הארוחה.
 
כופתאות שזיפים
 
השזיפים הם פרי נפוץ מאוד בשווקים ברחבי צ'כיה, והוא משמש כבסיס למגוון מאכלים שהבולט בהם הוא הכופתאות הטעימות והמתוקות הללו שמתאימות כקינוח או אפילו כארוחה קלה בפני עצמה. הכופתאות הצ'כיות המסורתיות הן קינוח חלבי, אולם במידה ואתם מעוניינים לשלב אותן כקינוח בתום ארוחה בשרית תוכלו להחליף את הגבינה הלבנה שבמתכון בגבינת סויה, גבינה על בסיס שמן קוקוס או בטופו רך מרוסק, ואת החמאה בשמן.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
רכיבים:
  • 100 גרם חמאה (או 100 מ"ל שמן)
  • 30 שזיפים מגולענים, חתוכים לחצאים 
  • ¼ כוס סולת
  • 1 ביצה
  • 1 כוס קמח
  • 1 כוס סוכר (אפשר גם פחות)
  • 2 כפיות קינמון
  • קמצוץ מלח
  • 250 גרם גבינה לבנה (או 250 גרם גבינת סויה)
אופן ההכנה:
 
1. מערבבים את הקמח, הביצה, הסולת והגבינה הלבנה עד ליצירת תערובת רכה. לשים את התערובת עד לקבלת בצק.
 
2. מרדדים את הבצק וחותכים אותו לריבועים בגודל המתאים ל-2 חצאי שזיף.
 
3. עוטפים כל 2 חצאים היטב בריבוע בצק, ומגלגלים על משטח מקומח.
 
4. מוזגים מים אל תוך סיר, ומוסיפים מלח. מעבירים את הכופתאות אל המים ומבשלים אותן עד לרתיחה. 
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
5. לאחר שהמים רותחים, ממשיכים לבשל כ-10 דקות נוספות.
 
6. מוציאים את הכופתאות מהסיר ומעבירים אל קערת ההגשה.
 
7. להוספת מטבלים, מכינים 2 קעריות נפרדות עם תוספות ומגישים לשולחן: לקערית אחת מוסיפים חמאה מומסת, ובקערית הנוספת מערבבים את הסוכר עם הקינמון. 
 
8. מוסיפים מעל לכל כופתאה מעט מכל קערית, ואוכלים בתאבון! להבדיל, ניתן גם להוסיף קערית עם ריבת אוכמניות או דבש עם שברי אגוזים, ולטבול בהן את הכופתאות או לפזר מהתכולה על גביהן.
 
מטבח עולמי צ'כיה
 
החיסרון היחיד בארוחה הזו הוא שהאורחים בוודאי לא יוכלו לחכות בסבלנות עד הפעם הבאה... בתאבון!

 

מקור: יפעת ב.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: