maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

6 מתכונים נהדרים לירקות שורש בריאים וטעימים

בעת הכנת ארוחות בוקר, צהריים או ערב למשפחתי האהובה, אני נוהגת לשלב כמה שיותר ירקות שורש מזינים שמוסיפים טעם נהדר לכל מנה, וגם מלאים במגוון יתרונות בריאותיים. מעבר לעובדה שתזכו להכין מנות בריאות וטעימות עבור כל הסועדים, הודות ל-6 המתכונים הבאים תדעו גם אתם כיצד להשתמש בחלקים פחות מוכרים של מבחר ירקות שורש נפלאים, וכן תגרפו שלל מחמאות ותשבחות.
 

1. פריטטה לפת 

תוכלו להכניס בקלות את המטבח הספרדי והאיטלקי אל ביתכם, הן כארוחת בוקר נפלאה והן כארוחת ערב משביעה, הודות למתכון הפשוט הבא. הפריטטה לא רק תשאיר טעם נהדר בפיכם, אלא גם תעניק לגופכם ויטמינים B ,A ו-K חומצה פולית, סידן ובלוטאין, אשר ידאג לבריאות עיניכם.
מתכונים עם ירקות שורש
רכיבים (4-6 מנות):
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 תפוחי אדמה קטנים קלופים וקצוצים דק
  • שן שום טחונה
  • מלח לפי הטעם
  • 2-1 צרורות עלי לפת 
  • 8 ביצים טרופות
  • פלפל שחור לפי הטעם
  • ¼ כוס גבינת פרמז'ן מגוררת
מתכונים עם ירקות שורש
הוראות הכנה:

1. חממו את התנור מראש על 190 מעלות.

2. הניחו מחבת גדולה (עמידה בתנור) על להבה בינונית- גבוהה, חממו את השמן והוסיפו את תפוחי האדמה. טגנו אותם עד שישחימו בקצוות ויתרככו במרכז. לאחר מכן, הוסיפו שום, תבלו בכמות המלח הרצויה והמשיכו לטגן במשך כ-2 דקות. 

3. הוסיפו את עלי הלפת וטגנו עד שיתרככו, 3 דקות לערך. 

4. תבלו את הביצים הטרופות עם מלח ופלפל לפי הטעם, וצקו את הביצים אל תוך המחבת. לאחר מכן, פזרו את גבינת הפרמז'ן מעל כל הרכיבים והעבירו בזהירות את המחבת לתנור. 

5. אפו את הפריטטה במשך כ-10 דקות. לאחר מכן, הוציאו את המחבת בזהירות רבה מהתנור, הניחו לפריטטה להתקרר במשך כ-10 דקות, פרסו והגישו.

2. סלק מוקרם 

כולנו מכירים את סלט הסלק הטעים שעשיר ביתרונות בריאותיים, לכן הגיעה העת להכיר מתכון פשוט לעלי הסלק שלא פעם נזנחים בצד. ברגע שתצרכו את עלי הסלק תקבלו מנה שמלאה בחומצה פולית, סיבים תזונתיים וויטמינים A, B  ו-C שיסייעו לתפקוד מערכת העיכול והמערכת החיסונית שלכם.
 
מתכונים עם ירקות שורש
 
רכיבים (2 מנות):
  • צרור עלי סלק (מסלק אחד בלבד)
  • כף חמאה (14 גרם)
  • כפית שמן זית
  • בצל בינוני פרוס דק
  • פלפל שחור ומלח לפי טעם
  • כוס חלב
  • תפוח אדמה קטן
  • קמצוץ נדיב של אגוז מוסקט מגורר
מתכונים עם ירקות שורש
הוראות הכנה:

1. הפרידו את עלי הסלק מהגבעולים. 

2. הכניסו את העלים לתוך מסננת, ושטפו היטב כדי להסיר את הלכלוך. לאחר מכן הניחו את העלים על מגבת, קצצו אותם דק והניחו בצד (הכמות הרצויה היא 2 כוסות לערך).

3. הניחו סיר עמוק על להבה בינונית-גבוהה, המיסו את החמאה והוסיפו את השמן. לאחר שיתחממו הוסיפו את הבצל וטגנו עד שיזהיב קלות, 2-1 דקות לערך. 

4. הוסיפו את עלי הסלק, תבלו במלח ופלפל לפי הטעם. 

5. צקו את כוס החלב אל הסיר, ובאמצעות פומפייה גררו את תפוח האדמה אל תוך הסיר גם כן. לאחר מכן, פזרו את אגוז המוסקט וערבבו היטב. 

6. בשלו את התערובת עד שתהיה קרובה לרתיחה, והנמיכו את הלהבה לעוצמה הנמוכה ביותר. המשיכו לבשל על סף רתיחה במשך כ-15 דקות, כשיש לערבב מדי מספר דקות. 

7. הסירו את הסיר מהאש, הניחו לו להתקרר במשך 2-1 דקות והגישו את המנה בעודה חמה. 

3. גזר קלוי עם פסטו

אף על פי שברוב התרבויות לא נהוג להשתמש בעלי הגזר למאכל, הם בריאים וטעימים ועל כן יכולים לשדרג לכם את הארוחה. לאחר שתיהנו מהמאכל הנפלא הבא תזכו לספוג כמות נאותה של בטא קרוטן, סיבים תזונתיים ומינרלים חשובים.
 
מתכונים עם ירקות שורש

רכיבים (6-4 מנות):

לציפוי:

  • 4 כוסות עלי גזר וגבעולים שטופים וקצוצים גס
  • צרור עלי בזיליקום
  • ½ כוס אגוזי מלך קלויים
  • 30 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת
  • שן שום חצויה לאורכה
  • כפית מלח ים
  • ½ כוס שמן זית כתית
לגזרים:
  • 20 גזרים קטנים שטופים היטב ללא עלים וגבעולים (יש לשמור את העלים והגבעולים ולהשתמש בהם להכנת הציפוי)
  • 2 כפות שמן זית כתית 
  • כפית מלח 
  • 3 כפות מהציפוי שהכנתם קודם לכן
  • חצי לימון
  • 120 גרם גבינת מוצרלה להגשה (לא חובה)
  • לחם להגשה (לא חובה)
מתכונים עם ירקות שורש
הוראות הכנה:

לציפוי:

1. הכניסו אל תוך מעבד מזון את עלי הגזר והבזיליקום וטחנו אותם למשך פעימה קצרה אחת. לאחר מכן הוסיפו אגוזים, גבינה, שום ומלח והפעילו טחינה קצרה נוספת. לבסוף, ערבלו באופן רציף את הרכיבים והוסיפו דרך פתח ההזנה את השמן. במהלך הערבול תצטרכו להפסיק מדי פעם את הפעולה כדי לגרד מצדי המערבל את התערובת. בשלב זה תוכלו לטעום ולתקן את התיבול במידת הצורך.

2. חממו את התנור מראש על 260 מעלות והניחו את מגש האפייה במרכז התנור.

לגזרים:

3. צקו 2 כפות שמן לתוך מחבת עמידה בתנור והניחו אותה על להבה בינונית-גבוהה, עד שהשמן יתחמם. לאחר מכן פזרו את הגזרים בשכבה אחת. אם אין לכם מספיק מקום השתמשו בשתי מחבתות. כעת, ערבבו את הגזרים עם השמן החם ופזרו כפית מלח אחת על כל הגזרים. 

4. המשיכו לבשל את הגזרים, הפכו אותם מדי פעם והמתינו עד שישחימו מעט, בין 8-6 דקות לערך. ברגע שהגזרים מקבלים גוום שחום הכניסו את המחבת אל תוך התנור, ואפו אותם במשך 12-8 דקות לערך, תוך כדי ערבוב מדי פעם. 

5. הוציאו את המחבת מהתנור והניחו לגזרים להתקרר מעט. 

6. צקו 3 כפות מהציפוי על הגזרים האפויים וערבבו בעדינות רבה. סדרו את הגזרים על צלחת הגשה, תוכלו להוסיף גבינת מוצרלה. את שאר הציפוי תוכלו לפזר בגושים על הגזרים. פזרו את עלי וגבעולי הגזר, סחטו לימון עליהם ועל הגזרים והוסיפו מעט שמן זית ומלח במידת הרצון. מומלץ להגיש עם לחם. 

 

4. פסטה צנון ופסטו  

אם אתם מעוניינים להגיש לילדיכם מנת פסטה בריאה וטעימה, הודות למתכון הבא תוכלו לעשות זאת בהצלחה. הצנון שעשיר בוויטמין C יסייע לכל המשפחה לשמור על רמת כולסטרול בריאה וכן יגביר את אספקת החמצן לזרם הדם.
מתכונים עם ירקות שורש
רכיבים (4 מנות): 
לפסטו:
  • צרור גדול של עלי צנון (יש להסיר את הגבעולים הקשים)
  • 2 שיני שום 
  • 3 כפות מיץ לימון 
  • כוס שקדים
  • ½ כוס פרמז'ן מגוררת
  • ¾ כפית מלח ים
  • ½ כפית פלפל שחור
  • ¼ כוס שמן זית כתית
לצנון הקלוי:
  • ½1 כוסות צנון חתוך לחצי ללא גבעולים
  • כף שמן זית
  • קורט מלח
  • קורט פלפל שחור
  • חבילת פסטה
  • גבינת פרמז'ן מגוררת להגשה
מתכונים עם ירקות שורש
הוראות הכנה:

1. להכנת הפסטו הכניסו למעבד מזון את כל רכיבי הפסטו, מלבד השמן. לאחר מספר ערבולים הוסיפו בהדרגה את השמן דרך פתח ההזנה, וערבלו עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה. טעמו את התערובות, הוסיפו תבלינים נוספים במידת הצורך והניחו בצד.

2. חממו את התנור מראש על 230 מעלות. 

3. רפדו תבנית אפייה בנייר אפייה, הניחו עלייה את הצנון ותבלו בשמן, פלפל ומלח. הכניסו את התבנית לתנור למשך 15-12 דקות, או עד שהצנון ישחים קלות. יש להפוך את הצנון בחלוף חצי מזמן האפייה.

4. בשלו את הפסטה בסיר מים רותחים, וכשהיא תהייה מוכנה סננו אותה ושמרו בצד כוס אחת של נוזל הבישול. לאחר מכן העבירו את הפסטה לקערה, הוסיפו את הצנון הקלוי וערבבו היטב. אם תערובת הפסטה תהייה יבשה תוכלו להוסיף את נוזל הבישול שנותר. 

5. צקו את הפסטה לקערות הגשה, פזרו גבינת פרמז'ן, מלח ופלפל והגישו. 

5. קציצות ירק מטוגנות

השום שמככב כמעט בכל המתכונים הקודמים, ידוע ביכולתו לטפל במחלות לב ואף למנוע סרטן, כך שהשילוב בין העלים הירוקים, לכוסברה ולשום יוצר מנה בריאותית במיוחד, שמגיעה כמובן עם טעם נפלא. 
 
מתכונים עם ירקות שורש
רכיבים (12 יחידות לערך):
  • 300 גרם של עלים ירוקים (ניתן לשלב עלי/גבעולי לפת, סלק, גזר, בצל וכדומה)
  • 3 כפות שמן זית
  • בצל קטן חתוך לקוביות
  • מלח לפי הטעם
  • 2 שיני שום טחונות 
  • ½ כף כוסברה
  • כף כמון (מומלץ עם זרעי כמון)
  • כוס פירורי לחם (מומלץ מלחם טרי)
  • ¼ כוס גבינת פטה מגוררת
  • ביצה
  • שמן לטיגון
מתכונים עם ירקות שורש
הוראות הכנה:

1. הכניסו את העלים הירוקים אל תוך מעבד מזון, הפעילו אותו בפעימות קצרות עד שיהיו קצוצים דק, והניחו בצד. 

2. הניחו מחבת גדולה על להבה נמוכה-בינונית, הוסיפו שמן, בצל ומלח וערבבו מדי פעם עד שהבצל ישחים ויתרכך, 10 דקות לערך. לאחר מכן הוסיפו שום, כוסברה וכמון וערבבו במשך 30 שניות.

3. הוסיפו את העלים הירוקים למחבת וטגנו במשך 2-1 דקות, או עד שהם מעט יקמלו. כעת, העבירו את התערובת לקערה גדולה.

4. הניחו לתערובת להתקרר במשך 5 דקות והוסיפו את פירורי הלחם וגבינת הפטה. ערבבו היטב ובדקו אם יש צורך לתקן את התיבול. לאחר מכן הוסיפו את הביצה וערבבו את הרכיבים באמצעות הידיים. הכינו כדורים קטנים מהתערובת, ואם תתקשו ליצור כדורים, תוכלו להוסיף ביצה נוספת. 

5. הניחו מחבת גדולה על להבה בינונית-גבוהה, הוסיפו שמן והמתינו עד שיתחמם. הוסיפו את כדורי הירק למחבת, ולאחר מספר שניות הנמיכו את הלהבה לבינונית-נמוכה וטגנו עד שהקציצות ישחימו, 2 דקות לערך. הפכו את הקציצות לצדן השני וטגנו במשך 2 דקות נוספות. מומלץ להגישן מיד או בטמפרטורת החדר. 

 

6. פשטידת בטטה

מעבר לעובדה שלבטטה יש שלל יתרונות בריאותיים חשובים, היא גם ניחנת בטעם ובמרקם נהדר שיבטיחו למשפחתכם מנה בריאותית מיוחדת במינה. 
מתכונים עם ירקות שורש
רכיבים (12 מנות):
  • 4 כוסות בטטה חתוכה לקוביות
  • ½ כוס סוכר לבן
  • 2 ביצים טרופות
  • ½ כפית מלח
  • 4 כפות חמאה מרוככת
  • ½ כוס חלב
  • ½ כפית תמצית וניל
  • ½ כוס סוכר חום
  • ⅓ כוס קמח
  • 3 כפות חמאה מרוככת
  • ½ כוס אגוזי פקאן קצוצים 
מתכונים עם ירקות שורש

הוראות הכנה:

1. חממו את התנור מראש על 170 מעלות. 

2. הניחו את הבטטות בסיר בינוני והוסיפו מים עד שיכסו אותן. הניחו את הסיר על להבה בינונית-גבוהה, בשלו את הבטטות עד שיתרככו, נקזו את המים ומעכו את הבטטות לכדי עיסה אחידה. 

3. הכניסו לקערה גדולה את הבטטה המעוכה, הסוכר, הביצים, המלח, 4 כפות החמאה, החלב ותמצית הווניל. ערבבו היטב עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה, והעבירו לתבנית אפייה בגודל 33X22 ס"מ לערך. 

4. פזרו בתוך קערה בינונית סוכר חום וקמח. לאחר מכן הוסיפו חמאה וערבבו עד לקבלת תערובת גסה. הוסיפו אגוזי פקאן וערבבו היטב, ופזרו את התערובת שהכנתם על תערובת הבטטה.

5. הכניסו את התבנית לתנור למשך חצי שעה או עד שהחלק העליון ישחים מעט.

 
מקור: ליאת.א
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: