print header

8 פירות וירקות עם קליפות שמועילות לבריאות

 כולנו יודעים שפירות וירקות הם מקור מצוין לשלל רכיבים בריאים, אבל מה אם נגיד לכם שבפעולה פשוטה אחת, שמרביתנו עושים בלי לחשוב כמעט עם לא מעט מהירקות והפירות שבמטבח שלנו, אנחנו גורמים להם לאבד חלק ניכר מהערכים התזונתיים שלהם? כן, ממש כך – הפעולה הבעייתית הזאת היא קילוף וזריקת הקליפה, ותתפלאו לשמוע שישנם כמה וכמה פירות וירקות נפוצים מאוד שברגע שאנו נפטרים מקליפתם, כאילו השלכנו באחת את מרבית יתרונותיהם! אז כדי שתוכלו להימנע ממצב זה ולהעשיר את גופכם באמת בעת אכילת פירות וירקות, אנחנו מביאים כאן בפניכם 8 פירות וירקות שעל צריכת קליפתם לא מומלץ לכם לוותר. חשוב לציין עם זאת שבמקרה שאתם חוששים מפני חומרי הדברה למיניהם, יתכן שעדיף לכם לרכוש את חלקם בצורתם האורגנית.

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: קליפת תפוח בסלסול

1. תפוח אדמה

אולי תתפלאו לשמוע, אבל קליפת תפוח האדמה מכילה יותר חומרים מזינים מאשר שאתם יכולים לשער, כשלמעשה הקליפה עצמה בריאה יותר מכל שאר חלקי הירק הזה. במחקר שנערך באוניברסיטת מיין, חוקרים מצאו כי קליפת תפוח האדמה מכילה פי 5-10 יותר נוגדי חמצון מאשר חלקו הפנימי, וכן תרכובות חיוניות נוספות כגון ברזל, סידן, אשלגן, ויטמין B6 וויטמין C.

אם תקלפו את קליפת הירק ותיפטרו ממנה, אתם עלולים לאבד עד כ-90% מערכי הברזל וכחצי מהסיבים התזונתיים שהוא מכיל. אם כך, זכרו - תפוח האדמה עצמו אמנם עשיר בעמילן, אך רק אכילתו יחד עם הקליפה תבטיח שתקבלו את מלוא ערכו התזונתי. לחצו כאן כדי לצפות במגוון מתכונים לתפוחי אדמה.

איך לצרוך את קליפת תפוח האדמה? כשאתם מכינים מנת צ'יפס בביתכם - אל תקלפו את תפוחי האדמה לפני כן, אלא הכינו אותם יחד עם הקליפה. אם בכל זאת הסרתם את הקליפה מתפוח האדמה, תוכלו להכניס אותה לתנור עם מעט גבינה מעל, עד שהיא תיהפך לפריכה, ולאכול אותה כחטיף טעים במיוחד.

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: תפוחי אדמה בקליפתם

2. מנגו

זה לא רק הטעם המתוק של המנגו שהופך אותו לפרי מומלץ לאכילה - יש עוד מגוון של סיבות בריאותיות לאכול מהפרי הטרופי והעסיסי הזה, עליהן תוכלו לקרוא אם תלחצו כאן. עם זאת, מתברר שגם קליפתו של הפרי היא מקור מעולה לשלל תרכובות בריאותיות ונוגדי חמצון שונים, החל מפוליפנולים וקרוטנואידים ועד חומצה אסקורבית, הידועה גם בשם ויטמין C.

יתרה מזאת, במחקר שנערך בשנת 2009 הוכח שצריכת הקליפה של המנגו יכולה לתרום לבריאותכם אפילו יותר מאכילת הפרי עצמו – מאחר והיא מכילה כמויות גבוהות מאותם חומרים מזינים ונוגדי חמצון שהמנגו עשיר בהם. בנוסף לכל, רק קליפת הפרי מכילה את התרכובת הטבעית רסברטרול, שנמצאה במחקר משנת 2012 כיעילה בשריפת שומנים ומניעת השמנת יתר. לחצו כאן כדי לצפות במגוון מתכונים עם פרי המנגו.

איך לצרוך את קליפת המנגו? אנשים רבים נוהגים לאכול את המנגו עם קליפתו, ואם אתם עדיין לא עושים זאת - אל תחששו להתחיל. אם טעמה של הקליפה מעט מריר מדי לטעמכם או שאתם לא אוהבים המרקם שלה, אז קלפו את המנגו, ואת הקליפה הכניסו לבלנדר יחד עם מספר פירות מתוקים נוספים, וכך תוכלו לייצור ממנה שייק בריא, טעים ומפתיע. לחלופין, אתם יכולים לגרור את הקליפה במגררת ולהוסיף אותה לרטבי סלטים כתוספת מרעננת וייחודית.

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: מנגו

3. אבטיח

תוכנו האדום, העסיסי והמתוק של האבטיח לוקח בדרך כלל את כל תשומת הלב כשאנו פותחים לרווחה את הפרי גדול הממדים הזה, אבל אל תתנו לכך למנוע מכם לאכול את קליפתו. לרוב אנחנו משאירים את קליפת האבטיח בצד כסרח עודף ברגע שאנחנו מסיימים לאכול את תוכנו, אבל מתברר שזו טעות. החלק הפנימי של קליפת האבטיח, זה שצבעו בדרך כלל לבן, יכול בהחלט להיות ערב לחך וכן להעלות את מינון הוויטמינים C ו-B6 בגופנו.

מעבר לכך, קליפת האבטיח מכילה גם חומצת אמינו טבעית הנקראת ציטרולין, שלה סגולות בריאותיות בלתי מבוטלות: במחקר שפורסם במגזין האמריקאי לחקר יתר לחץ הדם היא הוכחה כבעלת יכולת לסייע בטיפול בסכנה בריאותית זאת, כשבמחקר אחר, שנערך בשנת 2012, נמצא כי החומצה עשויה לעזור במאמצי הורדה במשקל וצמצום הכולסטרול בגוף. לחצו כאן כדי לצפות במגוון מתכוני אבטיח.

איך לצרוך את קליפת האבטיח? לא חסרות דרכים לצרוך מקליפת האבטיח – ראשית אתם יכולים להקפיד לאכול גם מן החלק הפנימי והלבן שלה, שנמצא בסופה של כל פרוסת אבטיח שנטלתם לכם. מעבר לכך, אתם יכולים לטגן את הקליפות במחבת, להחמיץ אותן או לרקוח עם מעט סוכר. לחלופין תוכלו להכניסן לבלנדר ביחד עם חתיכות מן הפרי עצמו ולייצר לעצמכם משקה מרענן.

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: אשה אוחזת בחתיכת אבטיח

4. בננה

קליפת בננה אולי לא נראית בעיניכם כחלק אכיל במיוחד, אך דעו שהיא שופעת במרכיבים שיועילו רבות לבריאותכם, ורק בגלל זה שווה שלא להיפטר ממנה ברגע שמסיימים עם הפרי. בדומה לפירות האחרים שמנינו פה עד כה, גם קליפתה של הבננה מכילה יותר סיבים ונוגדי חמצון מאשר הפרי עצמו, כפי שנמצא במחקר משנת 2009.

בין שאר התרכובות הטבעיות והבריאות שמכילה קליפת הבננה, ניתן למנות את הטריפטופן – חומצת אמינו שביכולתה להעלות בגופנו את רמות הסרוטונין - המוליך העצבי האחראי לשיפור מצב הרוח ולסיוע בוויסות הפרעות חושיות שונות, וכן את הלוטאין – נוגד חמצון שמשחק תפקיד משמעותי בשמירה על בריאות עינינו. לחצו כאן כדי לצפות במגוון מתכונים נפלאים עם בננות.

איך לצרוך את קליפת הבננה? למרות שלקליפת הבננה יש טעם מריר ומוזר למדי, ולכן רובנו נמנעים מאכילתה, במקרה של בננות בשלות מאוד הקליפות נהיות מתוקות וקלות יותר ללעיסה ולכן כדאי לכם לנסות לאכול מהן. אם הדבר לא לטעמכם, אתם מוזמנים להכניס את הקליפות יחד עם הבננות עצמן לתוך בלנדר ולהכין לכם מיץ טבעי, מרווה ובריא. אם אתם רוצים להיות קצת יותר יצירתיים אתם יכולים לחמם את קליפות הבננה בתנור למשך 20 דקות עד שהן נהיות יבשות לחלוטין, ולהשתמש בהן לחליטת תה.  

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: בננה

5. גזר

הגזר הוא אחד הירקות המומלצים ביותר על ידי מומחי רפואה למיניהם, רופאי שינים ואופטומטריסטים, מכיוון שהוא עשיר בחומר הנקרא בטא-קרוטן, שהופך בגופנו לוויטמין A - נוגד חמצון חיוני במיוחד שעוזר לחזק את המערכת החיסונית, מגן עלינו מפני רדיקלים חופשיים ומפחית את הסיכון להתקפי לב. אך בעוד שהבטא-קרוטן נמצא בכל חלקיו של הגזר, רק הקליפה החיצונית שלו נושאת בתוכה עוד מספר תרכובות אורגניות מזינות במיוחד כמו קרוטנואידים, טרפנים ופוליפנולים, חומרים המסייעים לגוף להתגונן מפני מחלות לב, סרטן, סוכרת מסוג 2, מחלות עצבים ומחלות כרוניות אחרות.

למעשה, כמות הפוליפנולים שנמצאת בקליפת הגזר הוכחה במחקר שנערך באוניברסיטת שפילד שבבריטניה כיעילה בחיסולם של תאים סרטניים ובהעלאת רמתו של ההורמון החיוני סרטונין בגוף. לחצו כאן להכיר מבחר מתכוני גזר.

איך לצרוך את קליפת הגזר? פשוט מאוד – אכלו את הגזר יחד עם הקליפה. אם בכל זאת החלטתם להסיר את הקליפה, עשו זאת בעדינות והשתדלו להשאיר שכבה דקה ממנה על הירק.

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: גזרים

6. מלפפון

אם אתם מאלו שעדיין לא אוכלים את קליפתו של המלפפון ומתעקשים לקלף אותו לפני שאתם קוצצים ירקות לסלט או עושים בו כל שימוש אחר – מומלץ מאוד שתפסיקו עם ההרגל הזה ותתחילו לאכול מלפפונים שטופים כפי שהם. המלפפון הוא ירק עשיר באשלגן, סיבים תזונתיים, ויטמין K ותרכובות אורגניות חיוניות, כגון פלבונואידים, ליגננים וטריטרפנים - כולם בעלי יכולת להגן על הגוף מפני סרטן, מחלות לב ודלקות שונות, אז אם אתם רוצים להשיג את כל היתרונות הללו במלואם - השאירו את המלפפון בקליפתו. תוכנו של הירק עצמו מכיל 95% מים, כך שרוב רובם של המרכיבים הבריאים שמנינו עד כה נמצאים בחלקו החיצוני. לחצו כאן כדי לצפות במגוון מתכונים עם מלפפונים.

איך לצרוך את קליפת המלפפון? כאמור, בין אם אתם אוהבים לאכול מלפפון כנשנוש קל בין הארוחות או לצד מנה עיקרית, ובין אם אתם נוהגים לחתוך ממנו סלט – אין קל ופשוט יותר מהשארת הקליפה על גבי המלפפון, ובניגוד לירקות ופירות אחרים היא גם ערבה לחך ולרוב אינה בעלת טעם לוואי מריר.

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: אדם חותך מלפפון

7. תפוח עץ

בדומה למלפפון, גם את תפוח העץ רובנו כבר למדנו לאכול עם קליפתו, אך עם זאת יש עדיין כאלו שנוהגים לקלפו טרם האכילה וכך הם מפסידים רבים מערכיו התזונתיים הנהדרים. כדי שתבינו זאת טוב יותר נדבר במספרים: תפוח בינוני מכיל 9 מיליגרם של ויטמין C, כ-200 גרם אשלגן ובערך 60 מיליגרם של ויטמין A – אך אם תסירו ממנו את הקליפה, אתם תיפטרו מבערך שליש מכל אחד מהרכיבים הבריאים הללו, כך שאתם יכולים להבין לבד שממש לא מומלץ להסירה.

יש לא רק ויטמין A ו-C בקליפת תפוח העץ, אלא גם ויטמין K ברמה השווה ל-5% מכמות הצריכה היומית המומלצת (120 מ"ג לגברים בוגרים, 90 מ"ג לנשים בוגרות) של התרכובת החשובה הזאת, שמסייעת לגוף במניעת קרישי דם ובוויסות פעולת החלבונים. בנוסף, הקליפה מכילה נוגד חמצון חשוב שנקרא קוורצטין המסייע בשימור תפקודם התקין של הריאות, מקל על בעיות נשימה ומגן על הריאות מפני גירויים וזיהומים שונים. עם כל זה לא הספיק לכם, אז דעו שהחומצה האורסולית, שגם היא בין המתקיימים בקליפתו של הפרי האהוב, נמצאה במחקר שנערך ב-2012 כמחזקת את שרירי השלד ומצמצמת את הסיכוי להשמנת יתר. לחצו כאן כדי לצפות במתכונים נפלאים עם תפוחי עץ.

איך לצרוך את קליפת תפוח העץ? זה מאוד פשוט – אל תסירו אותה מן הפרי לפני אכילתו.

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: אישה נוגסת בתפוח

8. פירות הדר

מחקרים לא מעטים הוכיחו שההרכב האורגני של קליפות פירות ההדר, החל מלימון דרך תפוז ועד אשכולית וכדומה, עשיר במיוחד בנוגדי חמצון עוצמתיים. למעשה, קליפתו של התפוז מכילה פי 2 יותר ויטמין C ופי 20 יותר נוגדי חמצון מבשר הפרי עצמו, כמו גם ריכוזים גבוהים של שלל תרכובות חיוניות כדוגמת ויטמין B2, ויטמין B6, סידן, אשלגן, פקטין ועוד.

במחקרים שונים שנערכו בנוגע ליכולתן של קליפות ההדר, נמצא כי תמציתן עשויה לשפר את מצבם של אלו הסובלים מתנגודת לאינסולין, וכן להוריד את רמות הכולסטרול בגוף, כפי שנמצא במחקר שנערך בקוריאה.

איך לצרוך את קליפת פירות ההדר? ברור שאנו לא מצפים שתתחילו מעתה לאכול את קליפות פירות ההדר שלכם – הן מרירות מאוד וקשות לעיכול. במקום זאת, פשוט גררו אותן והשתמשו בהן כדי לתבל סלטים ומנות אחרות שאתם מכינים. בנוסף, אם אתם מכינים מיץ תפוזים או לימונים, סחטו את הפירות במסחטה ידנית רגילה ביחד עם קליפתם והשתדלו לסחוט אותם כמה שיותר ביסודיות.

קליפות פירות וירקות שכדאי לצרוך: פירות הדר וקליפתם

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו