maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 יתרונות בריאותיים של מחמצת שאור

 לאחרונה אפשר לראות בארץ יותר ויותר מקומות שבהם מוכרים סוג חדש של לחמים - לחמי מחמצת השאור המצוינים. הלחמים הללו, בעלי הטעם החמצמץ והמרענן, נאפים ומוכנים בבתים רבים על ידי אנשים המכינים את תערובת המחמצת באופן עצמאי, אך כמובן שניתן למצוא אותם גם במאפיות השונות, שם הם הפכו בשנים האחרונות למצרך מבוקש ביותר. מעבר לטעמם המפתיע, הלחמים האלו גם תורמים לבריאות הגוף בדרכים רבות עקב תסיסתם במחמצת השאור, אך לא רבים מכירים אותם לעומק. כדי שתכירו קצת יותר טוב את היתרונות עליהם כולם מדברים ותבינו מדוע מומלץ לצרוך לחמי מחמצת, אנו מביאים לכם כאן את 8 היתרונות הבריאותיים הבולטים של מחמצת השאור, ועל הדרך גם נלמד אתכם כיצד להכין אותה בעצמכם!

תערובת מחמצת שאור
 

מהי מחמצת השאור?   

מחמצת השאור כשמה כן היא - תערובת חמוצה הנוצרת משילוב של קמח ומים. התערובת משמשת באפייה כתחליף לשמרי אפייה רגילים, והיא מעורבת בעיסת הבצק על מנת לגרום לתסיסתה, תפיחתה והפיכתה לכדי כיכר לחם. המחמצת היא המעניקה למאפה את טעמו החמצמץ, כמו גם מגנה עליו מפני עובש או חיידקים בלתי רצויים, ובנוסף מעשירה אותו בשלל יתרונות בריאותיים עליהם תלמדו בסעיפים הבאים. לחצו כאן אם אתם מעוניינים לדעת כיצד להכין מחמצת בביתכם.

8 יתרונות בריאותיים של מחמצת שאור

1. עשירה במינרל החיוני סלניום

פרוסה בינונית של לחם מחמצת כוללת בתוכה כ-17 מיקרוגרמים של סלניום, אחד מהמינרלים החשובים ביותר לגופנו, והכמות הזאת מהווה כ-30% מתצרוכת הסלניום היומית המומלצת לאדם. הגוף זקוק לסלניום על מנת לייצר אנזימים הידועים בשם סלנוחלבונים (Selenoprotein), התומכים בתפקודה התקין של בלוטת התריס ומסייעים במניעת הנזקים השונים שגורמים הרדיקלים החופשיים ל-DNA, על ידי ריסונם ובלימת השפעתם על הגוף. צריכה קבועה ומספקת של סלניום ממקורות דוגמת לחם המחמצת, גורמת לירידה בסיכון ללקות במחלות לב חמורות, דלקות פרקים, דלקות כרוניות כאלו ואחרות ואף בסרטן.

2. הופכת את הלחם לבעל ערכים תזונתיים גבוהים יותר

למרות שלחם המחמצת מיוצר בדרך כלל מאותו הקמח ממנו עשויים סוגים אחרים של לחמים, תהליכי התסיסה הנוצרים בו עקב הוספת המחמצת משפרים את ערכיו התזונתיים באופן משמעותי במספר דרכים שונות. ראשית כל, דעו לכם שגם לחמי דגנים רגילים מכילים כמות נאה של מינרלים חיוניים, כדוגמת מגנזיום, אבץ ואשלגן, אך למרבה הצער מידת ספיגתם בגוף מוגבלת עקב הימצאותה של חומצה פיטית בלחמים אלו. חומצה בלתי מזינה זאת נצמדת למינרלים השונים ומצמצמת את יכולתו של הגוף לספוג אותם. לעומת זאת, בלחם המחמצת ישנן חומצות לקטיות, המסייעות בהפחתת רמתה של החומצה הפיטית ב-25%-40% לעומת לחמים שתססו בשמרי אפיה רגילים, כך הוכח במחקר משנת 2001. בנוסף לכך, במחקרים שונים, הוכחה יעילותה של החומצה הלקטית בשחרורם של נוגדי חמצון שונים במהלך תהליך תסיסתו של הלחם.

לחם מחמצת

3. מכילה ויטמין B1 המסייע לחילוף חומרים

נשים בוגרות אמורות לצרוך מדי יום כ-1.1 מ"ג של ויטמין B1, הידוע גם בשם תיאמין, וגברים בוגרים זקוקים לכמות דומה של כ-1.2 מ"ג ליום. גם פה לחם המחמצת יכול להוות פתרון מצוין לצורך זה, מאחר שפרוסה בינונית ממנו מכילה כ-25% מהתצרוכת שנשים זקוקות לה ו-23% מזאת של הגברים. בדומה לוויטמינים אחרים ממשפחת ויטמין B, גם B1 מסייע לתהליך חילוף החומרים של חלבונים, פחמימות ושומנים בגוף. בנוסף, התיאמין מסייע לפעילותה של המערכת החיסונית שלנו בייצורו של אדנוזין תלת-זרחתי (ATP), תרכובת אורגנית בעלת חשיבות רבה המאפשרת נשיאת אנרגיה בין חלקיו השונים של התא. אכילתו של לחם מחמצת, כמו גם מזונות אחרים העשירים בוויטמין B1, מצמצמת את הסיכוי למחלות וסיבוכים לבביים כמו גם לבעיות ראייה כדוגמת קטרקט.

4. מכילה סיבים תזונתיים ופרוביוטיקה המועילים לעיכול

לחם המחמצת נמצא במחקרים שונים כקל יותר לעיכול על פני לחם שהותסס בשמרי אפייה רגילים. החוקרים מאמינים שהדבר קשור בכך שהלחם מכיל בתוכו סיבים וחיידקים ידידותיים לגוף, המעניקים לו תכונות פרוביוטיות חיוניות. הסיבים הללו הם רכיבים שאינם מתעכלים, המזינים את חיידקיי המעיים הטובים ותורמים לשגשוגם ולהמשך פעילותם התקינה. צריכה קבועה ומתמשכת של הסיבים הללו, באמצעות אכילתם של מאכלים העשירים בפרוביוטיקה כדוגמת לחם מחמצת, תשפר את בריאות המעיים שלכם ותקל באופן משמעותי על תהליך העיכול, כמו שהוכח במחקר שנערך באוניברסיטת רדינג שבאנגליה.

אישה מחזיקה את בטנה
 

5. מספקת לגוף חומצה פולית חיונית 

בדומה לסלניום ולוויטמין B1, פרוסה בינונית במידותיה של לחם שאור מכילה כמות נכבדת, כ-95 מיקרוגרמים, של חומצה פולית. כמות זו מהווה כ-24% מהצריכה היומית המומלצת לאנשים שעברו את גיל 19. החומצה הפולית, שידועה גם בשם פולאט או ויטמין B9, מסייעת לגוף לייצר את מולקולות ה-DNA וה-RNA שלו, כמו גם תאי דם אדומים, ומסייעת בהליך חילוף החומרים ובהפיכת המזון לאנרגיה. אדם שאינו צורך מספיק חומצה פולית חשוף יותר להתפתחות של תאי סרטן, לבעיות ראייה ושמיעה ולמחלות לב. בנוסף, נשים שלא צורכות חומצה פולית במינון של כ-600 מיקרוגרם לפחות ביום במהלך הריונן, עלולות למצוא עצמן בסיכון גבוה יותר לסיבוכים בלידה ולמחלות שונות ביילוד. לפיכך, צריכה של לחם שאור, על החומצה הפולית הנמצאת בו, יכולה בהחלט להיות מועילה, ובייחוד לנשים הריוניות.

6. משפרת את השליטה על רמות הסוכר בדם

למחמצת השאור ישנן מספר תכונות המאפשרות לה לסייע לגוף בשיפור השליטה על רמות הסוכרים בדם ועל ויסותם. במחקרים שונים נמצא כי המחמצת משנה את מבניהן של מולקולות הפחמימות שבלחם, ובכך מורידה את הערך הסוכרתי שלו ומאיטה את קצב כניסתם של הסוכרים שבו אל מחזור הדם. בנוסף, החומצות הלקטיות, הנמצאות בכמויות מסוימות במחמצת, מייצרות בעת תסיסתן חומצות אורגניות שונות, שחוקרים ומדענים מצאו כי הן מסייעות לגוף לדחות את התרוקנות הבטן ומונעות זינוק ברמות הסוכר בדם. במחקרים נוספים השוו בין רמות הגלוקוז של משתתפים שאכלו לחם מחמצת אל מול משתתפים שצרכו לחם שהותסס בשמרי אפייה רגילים, ומצאו כי רמות הסוכרים בדם אצל אלו שאכלו לחם מחמצת היו נמוכות באופן מובהק אל מול הצורכים מן הלחם הרגיל. 

כפית סוכר

7. מצמצת את רמת הגלוטן בלחם ועשויה להפכו לאפשרי למאכל עבור אלו הסובלים מרגישות לגלוטן

הגלוטן, במקרה שטרם הכרתם אותו, הוא סוג של חלבון הנמצא בדגנים מסוימים מהם מייצרים לחמים, אשר עלול לגרום לבעיות מעיים שונות אצל אנשים הרגישים או אלרגיים אליו. במקרה הזה, הרכבו והליך תסיסתו הייחודי של לחם המחמצת עשוי להפוך אותו לנגיש ואפשרי לצריכה עבור אלו הסובלים מרגישות מסוימת לגלוטן. זאת מכיוון שנמצא כי המחמצת מצמצמת את רמת הימצאותו של הגלוטן בלחם במידה נרחבת הרבה יותר מאשר בלחמים שהותססו בשמרי אפיה רגילים. בנוסף, במחקר שנערך באוניברסיטת קולג' קורק נמצא כי הוספתה של מחמצת השאור ללחם נטול גלוטן מסייעת בשיפור הטעם, המרקם והמפרט התזונתי שלו. התוצאות האלה אמנם דורשות מחקרים נוספים, אך עשויות בסופו של דבר להביא לעולם לחמי מחמצת נטולי גלוטן שיהוו חלופה טובה עבור אלו הנדרשים להימנע מגלוטן לחלוטין, כדוגמת הסובלים מצליאק.  

8. מספקת לגוף את המינרל החשוב מנגן

הגוף שלנו זקוק למנגן, מינרל חיוני וחשוב לתפקודו התקין, המסייע גם הוא בהסדרת ויסות רמות הסוכר, כמו גם בזירוז ספיגתו של הסידן ובמיזוגם יחדיו של ההורמונים, רקמות העצמות והחלבונים המעורבים במחזור הדם. בנוסף לכל אלו, המנגן הכרחי גם עבור תפקודו של הסופראוקסיד דיסמוטאז, אנזים המשמש בגוף למניעת מוטציות ב-DNA. ללא צריכה מספקת של מנגן ושילוב מזונות שעשירים בו בתזונתכם, תהיו חשופים בסיכון גבוה יותר למחלות ובעיות רפואיות כדוגמת בריחת סידן, סוכרת ודלקות פרקים. את מנת המנגן היומית שלכם תוכלו להשיג מלחם המחמצת, שפרוסה אחת שלו בגודל בינוני מכילה כ-19% מכמות המנגן היומית המומלצת לנשים וכ-15% מהכמות המומלצת לגברים. 

לסיכום:

נראה כי שלל היתרונות הבריאותיים שמנינו כאן נותנים ללחם המחמצת יתרון מכובד על פני לחמים אחרים, לא רק בטעם ובאיכות אלא גם בכל הקשור לדברים שאנו מכניסים לגופנו ולתזונתנו. כאמור, אם אתם רוצים להכין את מחמצת השאור בביתכם ולאפות את הלחמים הנהדרים הללו, תוכלו לעשות זאת ללא שום קושי, באמצעות המדריך הזה שיעזור לכם בכך רבות. בהצלחה!  

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: