maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

למי מתאימים סוגי הלחם השונים

מדף הלחמים בסופרמרקט עמוס שלל כיכרות שונות ומשונות, הנבדלים בשמות, בצבעים ובסוגים. נראה כי בשביל להכין סנדוויץ' פשוט יש לעשות עבודת מחקר שלמה. מה בריא יותר? מה מומלץ לסוכרתיים? ואיזה סוג מומלץ רק לנשים? כדי לעשות קצת סדר בדברים הכנו לכם הסבר מפורט על כול סוגי הלחם ולמי מאיתנו כל אחד מהם מתאים.

 

לחם לבן – לאוהבי הלחם

הלחם הלבן הוא לחם שהוכן מקמח שעבר עיבוד, בו הוסרו הסובין והנבט, שהם הרכיבים התזונתיים של חלקי גרעין החיטה. אמנם הלחם הלבן טעים מאוד ומרקמו עשיר, אך מבין כל סוגי הלחם הוא נחשב למזיק ביותר, וכדאי להמעיט בצריכתו. רוב המאפים הנפוצים כמו חלה ופיתה נעשים מקמח מעובד כזה.

סוגי לחם
 

 

לחם אחיד/שחור – כדי חסוך בעלויות

הלחם השחור עשוי מקמח חיטה כהה ומכיל יותר סיבים מאשר קמח לבן, אך פחות מקמח מלא. גם כמות הסובין, הרכיב העשיר בסיבים תזונתיים של החיטה,גבוהה יותר בלחם האחיד מאשר בלחם הלבן, אך נמוכה מהכמות בלחם מקמח חיטה מלא. מבחינת ערכים תזונתיים, הלחם האחיד נמצא בין הלחם הלבן ללחם המלא. הלחם האחיד הוא הזול ביותר על פי חוק, ואחד המאפיינים הבולטים שלו הוא מחיר נמוך יותר באופן משמעותי משאר סוגי הלחם.

סוגי לחם
 

 

לחם קל – לחולי סוכרת

קיימים סוגים רבים של לחם קל בעלי ערך קלורי מופחת, וזאת בגלל הכמות הגבוהה של הסיבים התזונתיים שבהם. הסיבים תורמים לתחושת שובע, משפרים את פעילות מערכת העיכול ומסייעים באיזון רמת השומנים בדם. לחולים סוכרתיים שאוכלים לחם מומלץ לצרוך לחם שיפון קל מקמח מלא, המאופיין באינדקס גליקמי גבוה.

סוגי לחם
 

 

לחם מקמח חיטה מלא – בעל ערכים תזונתיים

הלחם שעשוי מקמח חיטה מלא הוא מעובד פחות מלחם מקמח החיטה הסטנדרטי, ולכן הוא מזין יותר ובעל ערך גליקמי של 50. משמעות ה'מלא' בשמו היא שבהכנתו נעשה שימוש בכל חלקי גרעין החיטה, לכן הוא עשיר בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. לחם מקמח חיטה מלא הוא מזין, גם משביע יותר מהלחם הסטנדרטי.

סוגי לחם
 

 

לחם פומפרניקל – לאכול כדי לשבוע

הפומפרניקל הוא לחם כהה, שמקורו בגרמניה, הוא מבוסס על מחמצת שאור ואפייתו איטית, לכן מרקמו דחוס וצבעו כהה. מכינים אותו משילוב של קמח שיפון ושיפון טחון. את הפומפרניקל מכינים בטחינת ריחיים גסה, והגרעינים שלא נטחנו יוצרים מחסום לאנזימי העיכול, כך הם מונעים את פירוק הסוכר ומעכבים את ספיגתו. לחם הפומפרניקל הוא המשביע ביותר מבין כל סוגי הלחמים, אך בכל זאת לא מומלץ לשלבו בדיאטה.

סוגי לחם
 

 

לחם מחיטה טרום נבוטה – הלחם המושלם... כמעט

כדי להכין לחם מחיטה נבוטה הנביטו תחילה את נבט החיטה, ובצורה זו ביטלו את השפעת החלבון 'לקטין נבט החיטה' שמזיק לגוף. לחם מחיטה טרום נבוטה הוא כזה שהגיע עד לשלב שלפני ההנבטה, לכן אין לו את היתרונות של סוגי הלחמים האחרים. לחם מחיטה נבוטה הוא הלחם היחיד שמתאים לחולי סוכרת, זאת מכיוון שהערך התזונתי שלו שווה לזה של ירק. המרקם שלו דומה לזה של עוגה והחסרונות היחידים הוא המחיר שלו והקושי למצוא אותו.

סוגי לחם
 

 

לחם מחמצת (שאור) – הלחם של פעם

לחם מחמצת שאור נחשב 'לחם מסורתי', מכיוון שזוהי השיטה בה היו מתפיחים בעבר לחמים. על ידי שילוב של שמרים טבעיים ובקטריות טובות, השאור בריא יותר מלחמים אחרים, הוא גם קל יותר לעיכול ועמיד בפני עובש. בניגוד לרוס סוגי הלחם האחרים, לחם שאור לא מקפיץ את רמת האינסולין בדם, והחומצות הנמצאות בשאור הופכות את הויטמינים והמינרלים לזמינים יותר לגוף. למידע נוסף ולמתכון להכנה ביתית של שאור מחמצת לחצו כאן.

סוגי לחם

 

לחם דגנים – טעם משופר

לחם הדגנים עשוי ברובו מקמח חיטה מלא עם תוספת של קמחים מסוגי דגנים שונים, וגרעינים לשיפור הטעם, המרקם והמראה. שילוב הדגנים והגרעינים מקנה ללחם טעם ייחודי ומשופר, ובנוסף מעלה את ערכו התזונתי במידה ניכרת. חשוב להבין כי הלחם עצמו אינו שונה בהרבה מלחם רגיל מקמח חיטה מלא, אך התוספת של הגרעינים מעשירה אותו במינרלים, ויטמינים ושומנים בלתי רוויים.

סוגי לחם
 

 

לחם כוסמין – הלחם הבריא

הייחוד של דגן הכוסמין הוא שכדי לגדלו אין צורך בחומר הדברה כלל, למעשה יש לו הגנה טבעית משל עצמו כנגד חרקים ומזהמים אחרים. ייחודיות זו מאפשרת להכין לחם כמעט ללא רעלים, מה שהופך את תהליך העיבוד לבריא וחיוני יותר. בנוסף, הכוסמין עשיר בסיבים מסיסים המסייעים לגוף באיזון רמות הכולסטרול והסוכר, ובשיפור תפקוד מערכת העיכול. עם זאת מבחינת ערכים תזונתיים אין הבדל גדול בינו לבין לחם מקמח חיטה מלא.

סוגי לחם
 

 

לחם סויה – לנשים בלבד

לחם סויה עשוי גם הוא מחיטה, כמו כל שאר סוגי הלחם, אך הוא מועשר בקמח סויה, שעשיר בחלבון, סידן ופיטואסטרוגנים. התוספת הזאת היא בריאה וטעימה, אך מומלצת בעיקר לנשים או לגברים מעל גיל 40. הפיטואסטרוגנים מדמים את פעולת האסטרוגן (ההורמון הנשי), לכן הלחם מומלץ בעיקר לנשים, או לגברים, בגיל המעבר, כדי למנוע תופעות כמו אוסטיאופורוזיס וערמונית מוגדלת.

סוגי לחם
 
מקור: עמיקם קושניר
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: