maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

10 מאכלים שמשבשים את חילוף החומרים בגופכם

  כולנו מכירים את המונח "קצב חילוף חומרים" שמדבר על האופן והמהירות בהם הגוף מעבד מזון ומשתמש בו לצרכיו השונים. כאשר הקצב הזה עולה, אנו חווים ירידה במשקל, פחות עייפות ונהנים מבריאות טובה יותר באופן כללי. לעומת זאת, כשקצב חילוף החומרים מאט, העלייה במשקל לא מאחרת לבוא, ואנשים רבים מוצאים את עצמם נאבקים בקילוגרמים עודפים למרות שלכאורה הם לא עשו שינויים משמעותיים בתזונה שלהם. פעמים רבות הסיבה לכך היא שאנו אוכלים מאכלים שמשפיעים לרעה על קצב חילוף החומרים בגופנו, ובכך משבשים תהליכים רבים שנוגעים אליו, וביניהם שמירה על משקל תקין. 10 המאכלים שלפניכם עלולים להיות האשמים בכך, ומומלץ להימנע מהם כדי שתוכלו לחזור למסלול התקין מבחינת קצב חילוף החומרים שלכם, בייחוד אם אתם מנסים לרדת במשקל.
 
מאכלים שמשבשים חילוף חומרים: משקל עם תפוח וסרט מדידה עליו
 

1. תפוחי עץ

המאכל הראשון ברשימה מפתיע, שכן כולנו יודעים שתפוח זה פרי בריא, אך השפעתו הרעה על קצב חhלוף החומרים מגיעה ממה שמוסיפים לו. במקרה הזה מדובר בחומרי הדברה נגד פטריות שחודרים לתוך תפוחי עץ ומשבשים את קצב חילוף החומרים בגוף לאחר שאוכלים אותם. במחקר שפורסם בשנת 2012, חוקרים מצאו שחומר הדברה נגד פטריות גרם לעכברים לעלות במשקל, והסיקו שאותה בעיה עלולה לצוץ גם בבני אדם. כיום יש חומרי הדברה טבעיים רבים שמשתמשים בהם לריסוס שדות, ומומלץ לקנות תפוחים ופירות וירקות אחרים עם תווית שמעידה על כך, או לפחות לשטוף היטב ואף לקלף תפוחי עץ כדי שתהיו עם ראש וגוף רגועים.

2. שמן קנולה

שמנים צמחיים, ובמיוחד שמן קנולה, מכילים כמויות גבוהות של חומצות אומגה 6, שהן אמנם חיוניות לגוף אך בצריכה מוגזמת הן עלולות לשבש את קצב חילוף החומרים בגופכם. בעבר התזונה המערבית הייתה יחסית מאוזנת מבחינת הכמויות של חומצת השומן הזו, אך כיום מוצרים רבים עוברים עיבוד שמעלה את כמויות האומגה 6 בתוכם, מה שמוביל להאטה בקצב חילוף החומרים. יתרה מזאת, עודף של חומצת אומגה 6 בגוף גורם לתנגודת לאינסולין, כך שיותר פחמימות הופכות לשומן שמצטבר בגוף וגורם להשמנה ובעיות בריאות כתוצאה מכך.
מאכלים שמשבשים חילוף חומרים: שמן בבקבוק זכוכית

3. מאפים מקמח לבן

אין כמו נגיסה בלחם או מאפה חם בבוקר, אך הפעולה הפשוטה הזו גורמת לכולנו לפתוח את היום שלנו באופן שלילי. המאפים הללו מוכנים מקמח חיטה לבן שהוא בעצם קמח חיטה שכל הרכיבים החיוניים שבו, כמו סיבים תזונתיים, הוסרו בתהליך עיבודו. מה שנשאר בסופו של דבר הוא קמח לבן שיש לו מעט מאוד ערכים תזונתיים וערך גליקמי גבוה שמביא לתנגודת לאינסולין, ובדומה לשמן קנולה, גורם להצטברות שומנים בגוף.
 

4. מוצרי חלב

אנשים רבים סובלים מרגישות ללקטוז וכלל לא מודעים לכך ולהשפעות שיש לבעיה הזו על גופם. חלבון הקזאין וסוכר הלקטוז שנמצאים במוצרי חלב גורמים להיווצרות הליכים דלקתיים בגוף, וכתוצאה מכך גם ל"התנפחות" וצבירת נוזלים שנראים כמו עלייה במשקל. הדלקות הללו גורמות גם לאי סדרים בקצב חילוף החומרים שבגוף, מה שמותיר אנשים רבים עם תחושת תסכול מכך שהם לא מצליחים לרדת במשקל. כדי לבחון בצורה פשוטה אם אתם רגישים ללקטוז, החליפו את החלב שאתם צורכים בחלב צמחי, כמו חלב שקדים למשל, ובחנו את ההשפעה של השינוי על גופכם. אם יש לכם פחות גזים, אתם מרגישים יותר בנוח וחווים ירידה במשקל, ייתכן שרגישות ללקטוז גורמת לכם לצרות. כדי לבדוק לעומק את הנושא מומלץ לפנות לרופא שיבצע בדיקות מקיפות כדי שתוכלו לשלול את הרגישות ללקטוז כגורם הבעייתי, או לראות האם היא קיימת אצלכם.
מאכלים שמשבשים חילוף חומרים: חלב בכלי זכוכית שונים לצד קערת קורנפלקס

5. סוכר 

ככל שעוברות השנים, חוקרים מוצאים יותר ויותר תופעות גופניות שליליות שנגרמות כתוצאה מצריכה עודפת של סוכר, ובעיקר סוכר לבן מזוקק. בדומה למצב ברגישות ללקטוז, צריכה של סוכר גורמת להיווצרות הליכים דלקתיים מזיקים בגוף שגורמים לשיבוש של קצב חילוף החומרים וגם להתנפחות לא רצויה. יתרה מזאת, הגוף לא מעכל סוכרים מסוג זה בצורה טובה, ואנו נותרים עם רכיבים שמזיקים לנו בתוך גופנו בנוסף לחילוף חומרים משובש. לפי ארגון הבריאות העולמי, עלינו לצרוך בין 25-36 גרם סוכר ביום, אך מרביתנו אוכלים פי כמה וכמה יותר מהכמות המומלצת הזו. כיום יש תחליפים טבעיים לסוכר שניתן לאכול עם מאכלים שונים, וניתן גם להשקיט את החשק למתוק עם חטיפי פירות שיכניסו לגוף סיבים תזונתיים שימלאו אותו בתחושת שובע.

6. משקאות מוגזים דיאטטיים

קצב חילוף החומרים שלנו יורד עם כל שנה שעוברת, מה שגורם לכך שאנו עולים במשקל גם אם אנחנו לא משנים את התזונה שלנו. במקרים הללו אנשים רבים פונים למשקאות מוגזים ודיאטטיים שמחליפים משקאות עתירי סוכר כדי "לגלח" לעצמם כמה קלוריות מהתפריט היומי. למרות ההבטחה שטמונה בשמות המשקאות הללו ההשפעה שלהם הפוכה לחלוטין ממטרתכם, שהיא שמירה או ירידה במשקל. על פי מחקר שפורסם במגזין המדעי הנודע Nature, צריכה של משקאות מוגזים דיאטטיים משבשת את מאזן החיידקים בקיבה ומביאה לזינוק ברמות הסוכר בדם ולסכנה לחלות בסוכרת מסוג 2. במקום להחליף משקאות מסוכרים בשתייה דיאטטית, מים מהווים את החלופה הטובה ביותר לכל משקה דל קלוריות, וגם ממלאים את הגוף ותורמים לתחושת שובע טבעית בלי להכניס לתוכו מיני רכיבים מזיקים.
מאכלים שמשבשים חילוף חומרים: משקה סודה

7. ארוחות קפואות דלות קלוריות

בעולם של היום לא תמיד יש לנו די זמן להכין ארוחות במהלך היום, ולכן רבים רוכשים ארוחות קפואות שניתן לחמם ולאכול מיד. מלבד החומרים המשמרים המזיקים בארוחות הקפואות הללו, אלו שמתהדרות בתווית של "דל קלוריות" עלולות להזיק לכם. בדומה למשקאות דיאטטיים, גם ארוחות קפואות דלות קלוריות מזיקות לקצב חילוף החומרים בגלל ההרכב וכמות הקלוריות המזערית שבהן. הסיבה לכך היא שברגע שהגוף שלנו לא צורך את כמות המזון והקלוריות שהוא צריך, הוא מאט באופן אוטומטי את קצב חילוף החומרים כדי לשמור על משקל הגוף, מה שמביא להאטה או עלייה במשקל. מעבר לכך, ארוחות מסוג זה מכילות לרוב נתרן רב שגורם לאגירת נוזלים, וגם מעט סיבים כך שהאוכל לא מתעכל ביעילות ומנגנוני עיבוד המזון יוצאים מסדרם.
 

8. מזונות דלים בחלבונים

תזונה דלה בחלבונים לא תורמת לגופכם כיוון שהוא זקוק לרכיבים החיוניים הללו כדי לתפקד כמו שצריך. חלבונים הם אבני הבניין של גופנו, ובלעדיהם קצב חילוף החומרים לטובת התמקדות של מערכות שונות ביצירת "מאגר חירום של שומן" שישמש את הגוף בשעת הצורך. לכן, חשוב לצרוך בכל ארוחה כ-20-30 גרם חלבונים כדי לשמור על קצב חילוף חומרים תקין, מה שלא מתאפשר בדיאטות דלות חלבונים שרק מזיקות לגופנו.
מאכלים שמשבשים חילוף חומרים: סלסילות עם ביצים

9. אלכוהול

צריכה מתונה של אלכוהול מיטיבה עם הגוף במגוון דרכים מפתיעות אך כמו עם דברים רבים אחרים, עודף של משקאות אלכוהוליים מזיק לגוף. צריכה מופרזת של אלכוהול מזיקה וגורמת לגירוי של דפנות מערכת העיכול, מה שמפריע ליכולת שלהן לספוג חומרי תזונה, ויטמינים ומינרלים. כתוצאה מכך, גופנו לא מקבל את הרכיבים החיוניים שהוא זקוק להם ממזונות שונים ובעצם נכנס למצב של חוסר איזון ארוך טווח שעלול להזיק לכם.

10. מלח ים

מלח ים הפך להיות תחליף פופולרי למלח השולחן הרגיל ורבים משתמשים רק בו לצורך תיבול מאכלים רבים מאוד. אמנם המלח הייחודי הזה הזה מהווה תוספת בריאה ותחליף טוב למלח שולחן רגיל מדי פעם, אך הוא עלול גם להזיק לכם. בניגוד למלח רגיל, מלח ים לא מכיל יוד שנחוץ לפעילות תקינה של בלוטת התריס שמווסתת, בין היתר, את קצב חילוף החומרים. כשלא צורכים מספיק דיו בגלל שימוש רב במלח ים, בלוטת התריס יוצאת מאיזון וכן כל מה שהיא אחראית לו. כדי למנוע זאת, ניתן להחליף את המלח הרגיל במלח ים לעתים, אך הסרת מלח השולחן הידוע מהתפריט לחלוטין תחייב אתכם לדאוג לכך שתצרכו את מינרל הקורט החיוני הזה בדרכים אחרות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: