maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

10 יתרונות בריאותיים מפתיעים של סלק

  ישנם ירקות רבים שאנחנו יכולים ליהנות מהתועלות הבריאותיות שלהם בכל פעם שאנו אוכלים אותם , וביניהם ניתן למצוא את הסלק, שמשמש להכנת סלטים, תבשילים ומטעמי עדות שונים. טעמו המיוחד והעז של הסלק הפך אותו לאהוב מאוד על אנשים רבים, ומסתבר שמלבד התכונות הללו, יש לסלק כמה וכמה יתרונות מפתיעים וחשובים בכל הנוגע לבריאות כלי הדם, המוח והמצב הגופני הכללי. הכירו את 10 יתרונותיו הבריאותיים של הסלק ולמדו כיצד להכין מתכון לסלט בריא וטעים במיוחד בכיכובו. 
 
צרור של סלק
 

1. לוחמה בדלקות חיידקיות

סלק יכול לעזור מאוד בכל הנוגע ללוחמה טבעית בזיהומים חיידקיים מסוגים שונים בזכות נוכחות של רכיב הקרוי "בטאין". התרכובת האורגנית הזו מגנה על תאים, חלבונים ואנזימים מפני עקה חיצונית ונלחמת גם בזיהומים תוך הגנה על איברים פנימיים. במחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה, חוקרים מצאו שהבטאין גורם לעלייה בכמות הלימפוציטים (תאי דם לבנים שנלחמים בזיהומים) תוך הגברת הפעילות של פגוציטים – תאים הנלחמים בזיהומים.

2. הפחתת הסיכוי ללקות בשבץ

הומוציסטאין היא חומצה אמינית שמשמשת כאבן יסוד לייצור השלד ורקמות העור, וכן במגוון תפקודים אחרים. עם זאת, כאשר החומצה הזו נמצאת בעודף בגוף, היא מגבירה את הסיכון ללקות בשבץ וגם במחלות לב שונות. אכילה של סלק טרי או מבושל מפחיתה את הסיכון הזה בזכות נוכחות של פולט (ויטמין B9) ובטאין, שגורמים לירידה ברמות ההומוסיצטאין. כתוצאה מכך, הסיכוי ללקות בשבץ וגם במחלות לב כליליות פוחת, מה שמאפשר ליהנות מבריאות איתנה לאורך זמן.
איור של מוח מואר
 

3. שיפור סיבולת הלב-ריאה

קיימת חשיבות גבוהה לשילוב אימוני כושר בתוך השגרה היומית שלנו, ועל מנת שנוכל לבצע אותם בהצלחה, יש לדאוג לפיתוח של סיבולת לב-ריאה. בסלק ישנם רכיבים הנקראים "ניטרטים", שהופכים לניטריק אוקסיד אשר גורם להרחבת כלי דם ולניצול מופחת של חמצן, מה שמאפשר להתאמן במשך פרקי זמן ארוכים יותר. צריכה של ניטרטים על ידי שתייה של מיץ סלק לפני האימון יכולה להגביר את סיבולת הלב-ריאה שלכם כך שתצליחו להתאמן לאורך זמן רב יותר מבלי להתעייף, לעומת מצב בו אתם כלל לא שותים את המיץ.

4. הפחתת לחץ דם

ישנם מספר משקאות טבעיים ונפלאים שיכולים להוריד את לחץ הדם בקרב אנשים שסובלים מיתר לחץ דם, והם כוללים את מיץ הסלק הטעים. לאחר ששותים כוס אחת בלבד של מיץ סלק, ניתן להרגיש באופן מידי את הירידה בלחץ הדם. במחקר שפורסם בשנת 2012, חוקרים מצאו שהירידה הייתה בשיאה 6 שעות לאחר שתייה של מיץ סלק והיא התרחשה הודות לניטרטים המצויים בו. הניטרטים הופכים לניטריק אוקסיד, שגורם כאמור להרחבת וורידים ועורקים באופן שמאפשר לדם לזרום ביתר חופשיות, וכתוצאה מכך מוביל לירידה בלחץ הדם.
מכשיר למדידת לחץ דם וטבליות

5. שיפור תפקודי המוח

הניטריק אוקסיד שנוצר בגוף לאחר שתייה של מיץ סלק מביא להרחבת כלי הדם בכל חלקיו, כולל המוח. זה מאפשר מעבר יעיל יותר של חמצן ל"מחשב" של הגוף שלנו, וזה חיוני על מנת לשמר ולשפר את תפקודו. כאשר מוחנו מקבל יותר חמצן, תהליכי החשיבה שלנו משתפרים, וכן הקוגניציה שלנו. סלק והמיץ שמייצרים ממנו יאפשרו לכם להפיק את המיטב מהמוח שלכם על ידי שיפור הריכוז, כישורי הארגון ותשומת הלב שלכם לפרטים קטנים.

6. ניקוי רעלים מהגוף

החומרים שנכנסים לגופנו מאוכל, שתייה וגורמים חיצוניים כמו זיהום אוויר וקרמים קוסמטיים, עוברים סינון על ידי הכבד והכליות שלנו. כאשר יש "עומס" על האיברים הללו, הם עובדים בצורה פחות יעילה ולא מצליחים להוציא מהגוף את כל הרכיבים שעלולים להזיק לו. ניתן לעזור להם בתהליך על ידי אכילה של סלק או שתייה של המיץ המופק ממנו על מנת לנקז רעלים מזיקים מהגוף ולאפשר לכליות ולכבד לתפקד בצורה מיטבית.
שתי כוסות זכוכית מלאות במיץ סלק

7. הסדרת פעילות מערכת העיכול

בעתות של לחצים נפשיים וגם כתוצאה מתזונה לקויה, אנשים רבים חווים עצירות וקשיים בעיכול, שהם בהחלט תופעות לא נעימות. כדי להקל על הבעיות הללו, יש לצרוך סיבים שמנקים את המעיים ומסייעים בעיכול טוב יותר של מזון. אכילה של סלק בכמות שוות ערך לכוס פעם ביום תספק לכם 4 גרם סיבים, שזה כ-15% מהכמות היומית המומלצת. באופן הזה תוכלו ליהנות מטעמו הייחודי של הסלק וגם מיתרונותיו הרבים. 

8. הפחתת כולסטרול

מעט כולסטרול חיוני עבור תהליכים רבים בגוף כמו בידוד תאי עצב, יצירת הורמונים סטרואידיים, הרכבת קרומי תאים ועוד. למרבה הצער, התזונה כיום עשירה ביותר מדי כולסטרול, שבכמויות גבוהות גורם לחסימה של עורקים ולבעיה בהעברת חמצן וחומרי תזונה חיוניים ברחבי הגוף. שורש הסלק וגם העלים שלו יכולים להוריד את רמות הכולסטרול בגוף ולהפחית את הסכנה ללקות במחלות הקשורות לחסימת כלי דם, כמו תפקוד מופחת של הלב. זה קורה הודות לנוכחות של נוגדי חמצון, חומצה פולית ופלבונואידים, שכולם מסייעים בפינוי של כולסטרול מכלי דם ותורמים להבראת הגוף.
צרור סלק על שולחן עץ

9. הפחתת הסיכויים ללקות בסרטן

חוקרים מחפשים כיום ללא הרף רכיבים טבעיים שיכולים לסייע במניעה וטיפול בסוגי סרטן מסוימים. במספר מחקרים נמצא שסלק יכול להיות מקור טוב לנוגדי חמצון שנלחמים בנזקים של רדיקלים חופשיים ובכך עוזרים לשמור על שלמות התאים ומונעים מהם מלהפוך לגרורתיים. כיום יודעים המומחים שנוגדי החמצון בסלק מסייעים להילחם בסרטן שד, הערמונית, העור, הכבד והריאות, ונקווה שהרשימה רק תתארך עם הזמן. 

10. האטה ומניעה של תהליכי דמנציה

תהליכי התבגרות טבעיים מביאים להאטה בתפקודים מוחיים ולהופעה של דמנציה, שתוקפת מבוגרים רבים מדי שנה. עם זאת, במחקר שנערך באוניברסיטת וייק פורסט שבצפון קרוליינה, חוקרים מצאו ששתייה של מיץ סלק יכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון ללקות במחלה הזו, הקשורה לירידה בתפקודי המוח. הבדיקה המוחית על הנבדקים נעשתה באמצעות מכשיר MRI ארבעה ימים לאחר שהם שתו את המיץ האדמוני. הסריקות הראו תופעה מפתיעה וממוקדת מאוד: זרימת הדם במוח באזורים הקשורים לדמנציה השתפרה באופן משמעותי, מה שהוביל לשיפור תהליכים מוחיים שונים ולהאטה ומניעה של דמנציה.
 
גבר מבוגר לבוש בצורה חורפית
על מנת שתוכלו ליהנות מיתרונותיו של הסלק ולהבריא את גופכם, תוכלו לשלב אותו בסלט נפלא ועשיר, כמו במתכון שלפניכם. לחצו כאן כדי לעבור למתכון. 
מקור תמונה: tracy benjamin

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: