maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

מחמצת שאור היא כל מה שטוב בלחם

לחם המחמצת הוא כל מה שהיינו רוצים בלחם, אבל לא מצליחים לקבל בשום סוג אחר. טעמו המיוחד הוא רק שני למגוון היתרונות הבריאותיים בו. בכתבה זו תוכלו למצוא כל מה שאתם צריכים לדעת על לחם השאור, תוכלו ללמוד כיצד להכין את התערובת הבסיסית שלו, יחד עם מתכונים מעניינים שיחיו את הארוחות המשפחתיות שלכם ויהפכו אותן לבריאות הרבה יותר.

מחמצת שאור

Shawn Hoke

למה בכלל לחם שאור?

שמרים שאתם קונים בחנות הם מאוד נוחים ופשוטים לאפייה, אבל מכיוון הם פולטים כמות גדולה של גז הם הופכים את הדגן להרבה פחות בריא. בשאור קיימים שני סוגי אורגניזמים –שמרים טבעיים ובקטריות טובות. יחדיו הם הופכים את השאור לבריא יותר, קל יותר לעיכול והופכים אותו לעמיד יותר בפני עובש. החומצות בשאור הופכות את הויטמינים והמינרלים בקמח לזמינים יותר לגוף. בנוסף, החומצות מאטות את הקצב בו הגלוקוז משתחרר לזרם הדם, כך שאין קפיצות ברמת האינסולין בגוף.

 

מה קורה שם בתוך השאור?

כאשר מכינים כיכר לחם, אפשר לראות בכך מעין ניהול מושבה של שמרים ובקטריות. הטעם החמוץ של לחם השאור מגיע מחומצות הנוצרות על ידי המושבה. כשהטעם נהיה חזק מאוד, זה לא אומר שהם פועלים במרץ, אלא שהם דווקא בנסיגה, ושהמושבה אכלה את כל האוכל שלה והיא מתמוטטת.

מחמצת שאור

arbyreed

מה צריך כדי להכין מחמצת שאור?

קמח. ניתן להשתמש ברוב סוגי הדגנים, אך אם ברצונכם להכין כיכר מלא ועומד, חיטה תהיה הבחירה הנכונה, מכיוון שרק בחיטה יש מספיק גלוטן כדי ליצור בועות אוויר גדולות לניפוח התוצר הנאפה. הבחירה בקמח לבן לא תהיה כל כך טובה, כלומר מבחוץ הלחם ייראה יפה ומלא, אך הוא יהיה חסר בחומרים מזינים, ולכן הוא יהיה פחות בריא. שילוב של קמח לבן וקמח מלא הוא המומלץ ללחם שאור, כדי לשלב את הבריאות של השאור יחד עם מראה מלא של כיכר לחם.

מים. עדיף להשתמש במים מסוננים ככל האפשר. ניתן להוציא את הכלור מהמים על ידי השארתם במיכל פתוח במשך יום אחד.

צנצנת זכוכית. בחרו צנצנת עם פתח כמה שיותר רחב. זכוכית מומלצת לעבודה עם שאור, אך אם אינכם מוצאים משהו מתאים, ניתן להשתמש גם בכלי חרס או בעץ. אין להשתמש לא בפלסטיק או במתכת, מכיוון שהם מתרכבים עם החומצות הנפלטות.

קערות, אלפסים ותנור. לפי הכמות אותה תרצו להכין. ניתן להשתמש בקערות, כלי ערבוב והגשה עשויים נירוסטה.

מחמצת שאור

arbyreed

איך להכין את השאור?

יום 1: ערבבו 50 גרם קמח (אפשר לשלב בין לבן למלא, או מלא בלבד) ו-50 מ"ל מים (לאחר ניקוי הכלור) בצנצנת זכוכית עם מכסה סגור אך באופן רופף, כדי לאפשר לשמרים נוספים מן האוויר להיכנס פנימה. ערבבו את התערובת היטב. השאירו את הצנצנת במקום חמים וגבוה, כדי שלא ייפלו לתוכו דברים נוספים.

כעת מתקיימת מעין תחרות בין יצורים קטנטנים טובים לבין יצורים קטנטנים רעים שרוצים להשתלט על החומר בצנצנת. אם הטוב ינצח, אתם תריחו ריח חמצמץ, ככל הנראה עם שכבת נוזל חומה למעלה, אך שאינה רקובה או מעלת עובש. אם אתם רואים עובש, זה כנראה  מכיוון שהשתמשתם בקמח לא איכותי או במים שאינם מסוננים מספיק, או שמיקמתם את הצנצנת במקום קר מדי.

אם אינכם מצליחים יש כמה טיפים שיעזרו לכם ליצור שאור ביתר קלות. קמח שיפון הוא הרבה יותר קל להתפחה עם שמרים. את הצנצנת כדאי לשים במקום חם, אך לא חם יותר מטמפרטורת הגוף. טריק נוסף הוא להוסיף מעט מהרוק שלכם פנימה (אבל לא כדאי לספר שהשתמשתם בטריק הזה, הוא לא מעורר תיאבון כל כך).

מחמצת שאור

N i c o l a

יום 2: הוסיפו 100 גרם קמח יחד עם 100 מ"ל מים, בחשו היטב וכסו שוב את הצנצנת. השתדלו לערבב פעמיים נוספות את התערובת במהלך היום.

כאשר אתם מוסיפים קמח ומים (מבחינת סדר עדיף קודם להוסיף את המים ואחר כך את הקמח), יהיה עליכם ללמוד דרך אימון כמה סמיכה צריכה להיות התערובת. ישנם סוגי קמח שנהיים עבים יותר לאחר שהם סופגים מים, וחלקם מידללים בקלות. אם אתם צריכים להשתמש בכף כדי להוציא את התערובת לערבוב, היא סמיכה מדי. אם נוצרת שכבת מים מעליה, התערובת דלילה מדי. עליכם למלא את הצנצנת רק עד לגובה של שני שלישים, כדי לתת מקום לתוצרים.

יום 3: ערבבו שלוש פעמים את התערובת במהלך ביום.

יום 4: הוסיפו לקערה 200 גרם קמח ו-200 מ"ל מים, בחשו את התערובת וכסו שוב. ערבבו פעמיים נוספות במהלך היום.

יום 5: יש לערבב שלוש פעמים במהלך היום.

יום 6: תערובת השאור מוכנה וניתן להכין ממנה לחם או כל מאפה אחר (מתכונים בהמשך).

אם עובר יותר מדי זמן בין הכנת השאור לאפייה, התערובת תהפוך שטוחה או רקובה. במקרה כזה קחו חתיכה מהתערובת והוסיפו לה קמח ומים חדשים. עשו זאת גם אם התערובת כבר שחורה ומסריחה. התוספת הזאת תעזור לכם ליצור תערובת חדשה ובריאה הרבה יותר מהר. 

 

מתכונים

לחם שאור

מחמצת שאור

jeffreyw

מצרכים:

כוס מתערובת השאור שהכנו

3 כוסות קמח מלא

¾ 1 כוסות מים

30 גרם מלח גס

 

אופן ההכנה

ערבבו את הקמח עם השאור והמים עד שכל החומרים מתאחדים לכדי גוש.

הוסיפו את המלח ושימו במיקסר בין 5-7 דקות, ולאחר מכן לושו ביד ל-10 דקות נוספות עד שהבצק גמיש.

כסו את הבצק והניחו אותו לתפיחה ראשונה למשך 6-8 שעות (ניתן גם במקרר למשך הלילה).

חלקו את גוש הבצק ל-2 חלקים ועצבו אותם לכיכרות. הניחו אותם לתפיחה נוספת בין 5-6 שעות בטמפרטורת החדר.

חממו את התנור ל-220 מעלות. בעזרת תער חדה חתכו את חלקו העליון של גוש הבצק בארבעה חתכים, כדי להקל על הלחם להתנפח.

הכניסו את גושי הבצק לתנור עם קערת נירוסטה מלאה במים, כדי למלא את חלל התנור באדים.

לאחר 10 דקות הוציאו את קערת המים והורידו את הטמפרטורה ל-190 מעלות. המשיכו לאפות 20-30 דקות נוספות.

 

טורטיית שאור
מחמצת שאור

Chiot's Run

מצרכים:

2 כוסות קמח מלא

3 כפות חמאה מומסת/שמן קוקוס

1 כפית מלח שולחן

½ כוס שאור

½ כוס חלב או מים

מעט ג'ינג'ר

 

אופן ההכנה

בקערה בינונית ערבבו את השאור, חלב, מלח, ג'ינג'ר וחמאה.

הוסיפו קמח לאט ולפי הצורך, ייתכן שהכמות של קמח שצריכים תשתנה לפי סוג הקמח בו אתם משתמשים.

כשהבצק סמיך וכבר אינו רטוב כלל, הפכו אותו ולושו למשך 2-3 דקות.

תנו לבצק לנוח בטמפרטורת החדר למשך הלילה.

חממו מחבת לחום בינוני. הפרידו את הבצק ל-6-8 חתיכות, על פי המידה שתרצו לטורטיות שלכם. אם הבצק קשיח, הוסיפו קצת שמן. צרו עיגולים דקים ושימו במחבת.

טגנו למשך 15-40 שניות כל צד. תדעו שהיא מוכנה כאשר יופיעו בועות והקצוות יהפכו קשיחים.

הטורטיות מוכנות. ניתן להכניס לשקית פלסטיק ולאחסן במקרר או בפריזר.

 

 

בצק שאור לפיצה

מחמצת שאור

Jim Champion

מצרכים:

½1 כוסות שאור

4-5 כפות שמן זית או שמן קוקוס

1 כפית מלח

½1 כוסות קמח

 

אופן ההכנה

חממו את התנור ל-260 מעלות.

ערבבו את השאור, כפית שמן, מלח וכוסות הקמח. הוסיפו את הקמח לאט כדי ליצור אחידות לבצק.

תנו לבצק לנוח במשך 30 דקות. צרו מהבצק צורת עיגול. השתמשו במעט קמח למנוע הידבקות, לפי הצורך.

אפו את הבצק למשך 7 דקות בערך.

הוציאו את הבצק מהתנור והברישו עליו את השמן הנותר כדי למנוע מהתוספות להידבק לו.

הוסיפו את התוספות ואפו את הפיצה עד שהבצק משחים והגבינה מותכת. 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: