maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

מה צריך לאכול כדי להעביר את תחושת החריפות?

 
המטבח הישראלי עשיר במאכלים חריפים שהם מעדן לחיך, אבל גם סבל גדול לכל מי שקצת רגיש לתיבול פיקנטי. כדי להקל על הלשון והגרון השרוף רוב האנשים ישלחו את ידם לכוס המשקה הקרובה ביותר, אבל למעשה מדובר בטעות חמורה. כדי להפחית את רמת החריפות בפה יש אלטרנטיבות עדיפות בהרבה והם מפתיעים למדי...
 

מהי חריפות?

חריף
 

לפני שנבין כיצד ניתן להקל על החריפות מומלץ לעצור לשנייה אחת ולהבין ממה היא נגרמת. מאכלים חריפים, כמו פלפל צ'ילי, מכילים תרכובת אורגנית בשם קפסאיצין שמגרה את העצבים קולטי הטעם על הלשון שלנו, ויוצרת תחושת חום שהיא למעשה החריפות. הקפסאיצין חודר לתוך התאים שבפה ונספג בהם, דבר שגורם לתאים לשדר אותות למוח שזהים לאלו הנוצרים כתגובה לכוויה חמורה. יש גם מאכלים חריפים אחרים, כמו פלפל שחור או וואסאבי, שמכילים חומרים שונים שגורמים לתחושת חריפות קצרה יותר, שכן הם לא חודרים לתא באותה רמה.

 

איך נלחמים בחריפות?

חריף
 
הפרט החשוב ביותר שעליכם לדעת על הקפסאיצין הוא שהוא מתמוסס בשומן, בשמן ובאלכוהול, אבל לא במים. מסיבה זו לא רק ששתיית מים אחרי אכילת מאכל חריף לא תעזור לכם, היא אף תפיץ את הקפסאיצין בכל חלל הפה שלכם ועמוק יותר אל תוך הגרון. גם מיצים, משקאות קלים, שתייה חמה ובירות תקפים לכלל זה, כיוון שהם מורכבים ברובם ממים.
 
 

האם נטרול החריפות פוגעת בערכים התזונתיים של הקפסאיצין?

 
כפי שאתם בוודאי יודעים יש יתרונות בריאותיים רבים למאכלים חריפים ולתרכובת הקפסאיצין בפרט. ניסויים רבים שנערכו לאורך השנים הוכיחו שהתרכובת תורמת לחילוף חומרים יעיל, מעלה את רמות האנרגיה בגוף ומחזק את מערכת החיסון. למזלנו הרב הרגעת החריפות שהתרכובת הזו גורמת לנו להרגיש, לא פוגעת כלל ביתרונות הבריאותיים שלה. הקפסאיצין מפורק על ידי אנזימים בכבד ואין זה משנה אם הוא יגיע לשם מעורב עם מזונות וחומרים אחרים, שעוזרים למנוע את השפעתו על העצבים שבפה. 
 

מה צריך לאכול כדי להעביר את תחושת החריפות?

אחרי שהבנו מהי החריפות ומהי הדרך השגויה להעבירה במהירות, בואו ונכיר לכם את המאכלים המומלצים ביותר להקלת תחושת "הפה השורף".

1. מוצרי חלב

השמן והשומניות הטבעיים של מוצרי חלב הם אידיאלים להקלה על תגובות קיצוניות למאכלים חריפים. החלב ינטרל את תרכובות הקפסאיצין שנצמדו אל הלשון שלכם וישטוף אותם בבטחה במורד הגרון.

מאכלים מומלצים: חלב מלא, שמנת, יוגורט, חמאה וגבינות. 

חריף
 

 

2. אלכוהול

מפתיע לגלות אבל אחת הדרכים הכי טובות להילחם בסוג אחד של חריפות היא באמצעות חריפות מסוג אחר שהיא קלה בהרבה. משקאות בעלי 30% אלכוהול יעזרו לנטרל את החריפות במהירות וגם יעזרו לתאים שבפה שלכם "להתאושש" במהירות מהכאב.

מאכלים מומלצים: וודקה (אבל לא הרבה), וויסקי, ערק וטקילה.

חריף

 

3. שמנים

מוצר שניתן למצוא בכמעט כל בית ישראלי, מספר טיפות של שמן זית בכוס מים או חתיכת לחם ספוגה, תעצור את הכאב ותאפשר לכל אדם לאכול בהנאה מאכלים חריפים ללא דאגה. לאלו שמעדיפים שלא לבזבז שמן איכותי או שפשוט לא אוהבים את הטעם, ניתן גם להשתמש במאכלים שומניים אחרים.
 
מאכלים מומלצים: שמן זית, שמן קנולנה, חמאת בוטנים וכבד.
 
חריף
 

4. עמילן

מאכלים בעלי כמות עמילן גבוהה אומנם לא ממסים את הקפסאיצין כמו המוצרים הקודמים שתוארו, אבל בכל זאת יש להם כמה סגולות שכדאי להכיר. העמילן מתפקד כמו מטלית ניקוי טבעית לפה שסופגת את תרכובת הקפסאיצין ומונעת מכאב החריפות להחמיר. זוהי כנראה הסיבה שבגללה מאכלים שמשלבים רוטב חריף מוגשים לצד מצע אורז לבן ברחבי העולם. 
 
מאכלים מומלצים: לחם מחיטה מלאה, אורז לבן, מחית תפוחי אדמה ובננות.

חריף

 

5. סוכרים 

הקינוח שבסוף הארוחה הוא לא רק פינוק אלא גם דרך מושלמת להרגיע את בלוטת הטעם. לפיכך גם אם אתם עדיין באמצע הארוחה והחריפות קצת מציקה לכם, ביס קטן של משהו מתוק יעביר את הכאב ללא שום קושי. אם אין שום דבר מתוק על השולחן אפשר גם לגשת לארון ולקחת תחליף סוכר טבעי שיעבוד טוב באותה המידה.
 
מאכלים מומלצים: סוכר, דבש, שוקולד, ריבות ולפתני פירות טבעיים.
 
חריף
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: