maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

סימנים למצרכים שפגו תוקף אשר לא תחשבו בכלל לבדוק

אם אתם משתמשים באותה צנצנת כורכום עוד מהתקופה שבה התחילה העונה הראשונה של תכנית הבישול האהובה עליכם, יתכן שיש לכם מוצרים במזווה שעומדים להתקלקל ואתם כלל לא חושדים בכך. אפילו מצרכים שנראים טריים גם אחרי תקופת זמן ארוכה הם בעלי תאריך תפוגה, וקמצוץ מהם במאכלים שלכם יכול להרוס מנה שלמה. כך תדעו כיצד לזהות 12 מצרכים שפג תוקפם ושעליכם להחליף אותם במהירות.

 

1. תבלינים

סימנים למאכלים שפג תוקפם

למרות שאין סיכון ממשי בצריכת תבלינים שפג תוקפם, הם לא יספקו לכם את אותו הטעם הנהדר שאתם רגילים לקבל מהם. "כל עוד אתם שומרים את התבלינים שלכם במקום קריר, יבש וחשוך, הם יהיו בסדר", אומרת ד"ר לאורה ג'פריז, עוזרת פרופסור למדע המזון באוניברסיטת בריגהם יאנג שבארה"ב. זאת הודות להקרנה שעוברים תבלינים לפני שהם נארזים, אשר מחסלת חיידקים. "עם זאת, עם הזמן תבלינים רבים מאבדים מהטעם העוצמתי שלהם", מסבירה ג'פריז. 

היצרנים ממליצים להחליף את התבלינים שלכם כל שנה, אולם תוכלו להמשיך להשתמש בהם בהנאה גם עד 3 שנים מרגע פתיחת אריזתם. כדי לדעת בעצמכם אם הם פגו תוקף או לא, פשוט הסתכלו עליהם והריחו אותם. אם הצבע שלהם פחות מושך והריח שלהם לוקה בחסר, החליפו אותם. בנוסף, כדאי לדעת שתבלינים אדומים כמו פלפל קאיין או פפריקה נשמרים טוב יותר במקרר.

2. אבקת סודה ואבקת אפייה

סימנים למאכלים שפג תוקפם

כל עוד אתם שומרים עליה יבשה, אבקת סודה יכולה להישאר בתוקף כמעט לנצח במידה והיא נשארת סגורה באריזה המקורית שלה. עם זאת, היצרנים ממליצים שלא להשתמש בה 3 שנים לאחר תאריך הייצור. אם אתם שומרים אריזת אבקת סודה פתוחה במקרר או במקפיא, מומלץ להחליפה לאחר חודש, מאחר שהיא תספוג ריחות לא נעימים. בנוסף היא יכולה לאבד מיכולתה לגרום למאפים לתפוח. כדי לבדוק אותה, פזרו רבע כפית אבקת סודה בתוך תערובת של כוס מים חמים ורבע כפית חומץ. אם אתם רואים שמתחילות להיווצר בועות, סימן שהגיע הזמן לרכוש אבקת סודה חדשה.

גם לאבקת האפייה יש חיי מדף שכמעט ולא נגמרים, כל עוד לא פותחים אותה. במחקר התגלה כי אבקת אפייה בת 29 שנים שנשארה סגורה, פעלה בדיוק כמו חדשה. עם זאת, אם אתם לא יודעים אם כדאי לכם לסמוך על אבקת האפייה שמצאתם בארון, תוכלו לבדוק אותה על ידי הוספת רבע כפית ממנה לכוס מים חמים (אין צורך בחומץ). אם אתם רואים שמתחילות להיווצר בועות, סימן שהגיע הזמן להחליף אותה.

3. מוצרי חלב

סימנים למאכלים שפג תוקפם

"לא משנה מה רשום על האריזה, כדאי להשתמש במוצרי חלב רק 7-10 ימים מרגע פתיחתם, וזה כולל חלב, יוגורט, וגבינות למריחה", כך אומר ד"ר ברוהן צ'ארלס, אנדוקרינולוג המתמחה בדיאטות ומטבוליזם מבית החולים סאן חוזה שבקליפורניה. "כשזה נוגע לגבינה, עובש טוב הוא עובש על גבינה שאמור להיות בה עובש". כוונתו היא שגבינה צהובה רגילה אשר מתחילה להעלות עובש, אינה ראויה למאכל. עם זאת, תוכלו להסיר את חלקי העובש ולאכול את חלקי הגבינה שנשארו לא נגועים. ד"ר ברוהן ממליץ לחתוך את הגבינה כסנטימטר מאזור העובש, ומעבר לחלק הזה ניתן ליהנות ממנה ללא דאגה.

4. שמן לבישול

סימנים למאכלים שפג תוקפם

"שמן לבישול צריך לשמור במקום קריר וחשוך, בתוך אריזת הפלסטיק או הזכוכית שבה קניתם אותו, וזאת על מנת להעניק לו את התוקף הארוך ביותר." אומרת ג'פריז. בקבוק שמן שלא נפתח מעולם נשאר בתוקף למשך שנתיים. ברגע שנפתח הבקבוק, השמן יכול לאבד את תוקפו בכל רגע, בהתאם לדרך שבה אתם שומרים עליו. מומלץ לנצל את השמן כמה שיותר קרוב למועד פתיחתו, משום שחשיפתו לחום, לאור ולאוויר יגרמו לו להתקלקל, מה שהורס גם את האיכויות התזונתיות שלו. 

כדי לגלות אם השמן איבד את איכותו, עליכם להשתמש באף שלכם. רוב השמנים שפגו תוקף הם בעלי ריח שמזכיר דשא, או במקרים מסוימים ריח שמזכיר צבעי שעווה או פלסטלינה. אם טעמתם את השמן וגיליתם שיש לו טעם שמזכיר אגוז מקולקל, זהו סימן נוסף לכך שכדאי להחליפו. 

 

5. קמח

סימנים למאכלים שפג תוקפם

חיי המדף של הקמח תלויים בסוגו. אם מדובר בקמח מחיטה מלאה, חשוב לדעת שהוא אינו מחזיק מעמד זמן רב משום שיש בו שמנים טבעיים שנמצאים בדגנים, אשר יכולים להתקלקל בדיוק כמו במקרה של השמן לבישול. מומחים מחברת קינג ארתור למוצרי קמח ממליצים להשתמש בקמח מחיטה מלאה רק עד מספר מועט של חודשים מרגע פתיחתו. תדעו אם הוא מתקלקל אם תריחו אותו ותגלו ריח שמזכיר גומי שרוף או מחק של עיפרון. 

קמח רגיל לעומת זאת שומר על טריותו בין שנה לשנתיים מרגע פתיחתו, וכשהוא מתקלקל הוא מפריש ריח חמוץ. כשמדובר בסוגי קמח אחרים (שקדים, חומוס, קוקוס וכדומה), מומלץ לשמור אותם במקרר למשך 6 חודשים, או בהקפאה למשך שנה. אם הם מפיצים ריח מריר, כדאי להחליף אותם.

6. תמצית וניל

סימנים למאכלים שפג תוקפם

כל עוד תסגרו את המכסה כמו שצריך, תמצית הווניל שלכם אמורה להישאר טרייה למשך 4 שנים. אין סיבה להילחץ אם אתם מבחינים במשקעים באריזה, משום שאלו רק התרכובות שמספקות לתמצית הווניל את טעמה. תוכלו פשוט לנער את הבקבוקון כדי להחזיר לנוזל את צלילותו. למרות זאת, אם אתם פותחים את בקבוקון תמצית הווניל ומבחינים בכך שהריח שעולה ממנו חלש, הגיע הזמן לקנות בקבוקון חדש.

7. דבש

סימנים למאכלים שפג תוקפם

כשזה נוגע לבטיחות בנוגע למוצרים פגי תוקף, הדבש הוא אחד מהמוצרים הבטוחים ביותר וניתן לאכול ממנו מבלי לדאוג לתאריך הייצור שלו. הסיבה לכך היא משום שהוא חומצתי, יש בו מעט מאוד לחות ובאופן טבעי הוא מכיל מימן על-חמצני, והשילוב בין שני אלה גורם לכך שכמעט ובלתי אפשרי לחיידקים לגדול בתוכו. "אחרי זמן מסוים, דבש עשוי להתקשות או שייווצרו בו קריסטלים", מסבירה ג'פריז. "אלו הם גושי גלוקוז, וניתן להחזיר את הדבש לקדמותו על ידי חימום קצר שימיס אותם. עם הזמן הדבש מתכהה ומקבל טעם עוצמתי יותר שאנשים רבים נרתעים ממנו, אך מלבד זאת, הוא יכול להישאר טרי למשך שנים". אם כך, אין שום סכנה בדבש שטעמו השתנה, אולם אם המותג האהוב עליכם כבר לא טעים לכם, יתכן שהבעיה היא במוצר שאצלכם על המדף ולא במוצר שעל מדף הסופר.

8. סוכר

סימנים למאכלים שפג תוקפם

כמו הדבש, גם בסוכר לא יכולה לשגשג קהילת חיידקים, כך שהוא לעולם אינו מתקלקל או מאבד את טעמו. עם זאת, לכל כלל יש יוצא מן הכלל, ובמקרה הזה מדובר במצב שבו מעורבת לחות. לחות גורמת לסוכר להתגבש ולהתקשות, ואחרי שזה קורה, אי אפשר להחזיר אותו למרקמו המקורי. שמרו על הסוכר שלכם בקופסה אטומה ויבשה, וכך זה לעולם לא יקרה לכם. אם בכל זאת חדרה מעט לחות לקופסה, יתכן שתרצו להחליף את הסוכר שלכם. 

במקרה של סוכר חום, ככל שהלחות תחדור יותר, הסוכר יוכל להתקשות עד שיקבל מרקם כשל אבן. תוכלו לרכך את הסוכר החום על ידי חימומו במיקרוגל למשך 30 שניות.

9. פסטה

סימנים למאכלים שפג תוקפם

תיאורטית, כל עוד מאחסנים את הפסטה כמו שצריך, היא יכולה להישאר טרייה לנצח, אולם מומחים ממליצים שלא להשתמש בה שנתיים לאחר תאריך ייצורה. אם פתחתם את אריזת הפסטה שלכם ולא ניצלתם את כל תכולתה, מומלץ לשמור את הפסטה הנותרת בקופסה אטומה במקום קריר ויבש, שכן חום ולחות משפיעים לרעה על איכותה. 

אם שמרתם על הפסטה שלכם למשך זמן רב ואינכם יודעים אם היא עדיין ראויה לשימוש, בחנו אותה היטב בעיניכם. במידה וצבעה השתנה או שנוצרו בה כתמים, מומלץ להחליף אותה. בנוסף, במקרים נדירים ניתן יהיה למצוא ביצי חרקים או אפילו זחלים באריזת פסטה שלא נשמרה בקופסה אטומה, לכן מומלץ לשים לב גם לסימן זה אם אתם נוהגים לשמור אותה בשקית, ולהשתמש להבא בקופסה אחרת אם זה קרה בקופסה שנראתה אטומה.

10. אורז

סימנים למאכלים שפג תוקפם

כמו במקרה של הקמח, גם במקרה של אורז מלא ואורז רגיל יש הבדל בחיי המדף. אורז מלא מתקלקל מהר יותר בשל השמנים הטבעיים שנמצאים בשכבת הסובין. תוכלו לזהות אורז חום שהתקלקל בזכות ריחו הלא נעים. כשמאחסנים אורז מלא באריזה אטומה, הוא שומר על טריותו למשך 6 חודשים. כדי להאריך את תוקפו, תוכלו לאחסן אותו במקרר או במקפיא.

אורז רגיל לעומת זאת יכול להחזיק מעמד לנצח, כל עוד שומרים עליו באריזה אטומה, כך אומרים בארגון ייצרני האורז של ארה"ב. פשוט שמרו עליו במקום קריר ויבש באריזה אטומה כך שלא יצטברו סביב האריזה אבק, לחות או מזיקים. במקרה שגיליתם שקופסת האורז נשארה מעט פתוחה, מומלץ לוודא, כמו במקרה של הפסטה, שאין בה חרקים.

11. משקאות חריפים

סימנים למאכלים שפג תוקפם

רוב האנשים חושבים שמשקאות חריפים מחזיקים מעמד לנצח, אולם זה המצב אך ורק אם הבקבוק נשאר אטום ולא נפתח מעולם. בקבוק שנפתח לעומת זאת עשוי להכיל אלכוהול שכבר פג תוקפו. בעוד שמשקאות חריפים לאו דווקא מתקלקלים, איכותם מדרדרת עם הזמן בעקבות התאדות האלכוהול והתחמצנות. מומחים ממליצים לשמור על בקבוק משקה חריף שנפתח למשך 6-8 חודשים, ובמקרה שהוא נשמר במקום קריר ויבש, גם עד לשנה. אחרי תקופה זו האלכוהול שבמשקה מתחיל להתאדות, ואז המשקה מאבד את טעמו ואיכותו.

משקאות חריפים גם מתחילים להתחמצן אם שומרים עליהם למשך זמן רב מדי. ליקרים ידרדרו מהר יותר אם תשמרו אותם במקומות שאינם קרים, וליקרים שכוללים חלב, שמנת או ביצים (כמו בייליס אייריש קרים) יאבדו את איכותם לאחר 18 חודשים מפתיחתם. למרות שאתם רגילים לראות יינות מונחים על הצד, במקרה של בקבוקים שנפתחו, מומלץ לשמור אותם דווקא עומדים ובטמפרטורת החדר.

12. פחיות שימורים

סימנים למאכלים שפג תוקפם

הנה עובדה משעשעת: בשנת 1974, במעבדת המזון הלאומית של ארה"ב פתחו פחית שימורים של תירס משנת 1934, ומה שגילו המומחים זה שהתירס עדיין היה אכיל, למרות שאיבד מעט מערכיו התזונתיים. למרות זאת, מומלץ שלא לקחת סיכונים שכאלה כשמדובר בפחיות שימורים. פחית שימורים של תרכיז עגבניות למשל יכול להחזיק מעמד טריה למשך 12-18 חודשים מיום האריזה כשהיא סגורה. הכימיקלים הטבעיים שבמאכלים חומציים, כמו העגבניות, יוצרים תגובות כימיות עם פחית השימורים, אשר גורמים לטעם ולמרקם של המזון להשתנות, וכן לירידה של ערכיו התזונתיים. 

לעומת זאת, מזונות בעלי רמת חומציות נמוכה, כמו אפונה וגזר למשל, יכולים להחזיק מעמד טריים עד 5 שנים ללא פתיחת פחית השימורים. חשוב מאוד לשמור על פחיות שימורים במקומות קרירים ויבשים, ולעולם לא לאחסן אותן ליד תנור או בכל מקום שחשוף לטמפרטורות גבוהות. אם פחית שימורים קיבלה מכה והתעקמה, יתכן שתרצו להימנע מאכילתה, שכן המתכת משחררת חומרים כימיים לתוך המזון במקרה שכזה.

בנוסף, חשוב לזכור שכאשר פותחים פחית שימורים, אין להשתמש בה ככלי אחסון. פחית שימורים פתוחה, אפילו אם היא נמצאת בקירור, יכולה להוביל להתפתחות חיידקי בוטוליזם אשר יכולים להיות קטלניים. במידה ולא סיימתם את תכולת הפחית, העבירו את מה שנותר לכלי אחר או השליכו לפח.

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: