print header

אוזניות הורסות לכם את השמיעה – וכך תמנעו את הבעיה

כמעט כולם מעדיפים לשמוע מוזיקה, פודקאסט או סרטונים באוזניות עם עוצמה כמה שיותר גבוהה, כך שכל הרעשים האחרים שסביבנו ייעלמו ונהיה שקועים לגמרי בתוכן שאנחנו צורכים. עם זאת, ההרגל הזה ממש לא מועיל לאוזניים שלכם בלשון המעטה, ולמעשה, ניתוח עדכני של החברה האמריקאית לאקוסטיקה מראה כי בני הדור הצעיר עומדים בפני פגיעה רצינית ביכולת השמיעה שלהם בשל כך, בין היתר כי הם משתמשים באוזניות בתדירות גבוהה, בעוד שמערכת שמיעתם הפנימית עוד לא סיימה להתפתח. ארגון הבריאות העולמי מעריך ש-50% מבין בני הגילים 12-35 נמצאים בסכנה זו עקב חשיפה ממושכת לצלילים חזקים דרך אוזניות, אך גם אנשים מבוגרים יותר עלולים לסבול מכך, וניתן למנוע זאת כל עוד פועלים בזמן.

שימו לב: איבוד יכולת בשמיעה זה לא דבר נורמלי

"אני חושב שבאופן כללי, קהילת רופאי האוזניים וכלל הציבור לא מבינים שאיבוד שמיעה זה לא חלק נורמלי מתהליך ההזדקנות, אלא הוא נובע בעיקרו מחשיפה לרעש לעיתים קרובות מדי", כך אומר ד"ר דניאל פינק, יושב ראש מועצת המנהלים של ארגון "קואליציית השקט" (Quiet Coalition). הוא משווה את אי-ההבנה הזו לדעה השגויה שלפיה הופעת קמטים עמוקים וכתמי פיגמנטציה היא תהליך טבעי של הזדקנות העור, אולם הסיבה העיקרית להם היא כידוע חשיפה מרובה לקרינת השמש. "באופן דומה, ללא חשיפה לרעשים חזקים נוכל לשמוע טוב גם בעת זקנה, אך זה קשה מאוד בחברות מתועשות", הוא מוסיף.
איך למנוע נזקים לשמיעה בהאזנה לאוזניות: אישה מטה אוזן

איך איבוד השמיעה משפיע על הבריאות?

פינק ומומחית השמיעה ג'ן מייאס סקרו ממצאים ממספר מאמרים, כדי להגיע לבסוף למסקנה בנוגע לדרך שבה אנשים משתמשים במערכות שמע (מכשירים ניידים להשמעת מוזיקה). הדבר העיקרי שהם הבינו זה שאלו העושים שימוש במערכות שמע הכוללות אוזניות סובלים מנזקים לשמיעה באופן גורף. "זה נכון במיוחד בנוגע לאנשים צעירים... מערכות שמע אישיות הן המקור העיקרי לחשיפתם לרעש", כך אומר פינק. "כשהם מגיעים לשלב אמצע החיים – סביבות גיל ה-40 – הם יתקשו לשמוע כמו הסבים שלהם בגילי 70-80".
 
מה שמפתיע אף יותר זה שבנוסף לאיבוד היכולת לתקשר היטב, זה גם עלול להשפיע לרעה על מצב הקוגניציה שלהם. לפי מחקר משנת 2011 שבו נעשתה השוואה בין אנשים שאיבדו את שמיעתם לכאלו שלא, נמצא כי אלו שלא שמעו טוב היו בסיכון רב יותר לסבול מדמנציה. למעשה, אלו שספגו נזק בעוצמה בינונית לשמיעתם היו בעלי סיכון גבוה פי 2 לסבול מדמנציה, אלו שלקו בבעיה רצינית בשמיעה היו בסיכון גבוה פי 3, ואלו ששמיעתם הייתה לקויה באופן כמעט מוחלט נמצאו בסיכון גבוה פי 5.
 
מרי ל. קרסון, מומחית לבעיות שמיעה, מוסיפה על המידע הזה פרט חשוב – השימוש בעזרי שמיעה מפחית את הסיכון להתפתחות הדמנציה. "אף על פי כן, מניעת הבעיה מראש היא עדיין הדרך העדיפה לטפל בה", כך היא אומרת. זוהי למעשה השקעה לטווח ארוך בבריאות.
איך למנוע נזקים לשמיעה בהאזנה לאוזניות: אישה עם אוזניות

איך להמשיך להאזין לאוזניות מבלי לגרום נזק לשמיעה?

"אנחנו חיים בעולם רועש, אך אנשים רבים חושפים את עצמם מרצון לרמות גבוהות של רעש, אשר משפיעות עליהם לרעה בטווח הארוך... במרפאה שלי ראינו אף לאחרונה אדם צעיר עם עור תוף מנוקב כתוצאה מהאזנה למוזיקה בקול חזק", כך מספרת קרסון. ההמלצה שלה היא להאזין למוזיקה בעוצמה שלא עולה על 70 דציבלים.
 
"סביר להניח שצלילים שנמוכים מ-70 דציבלים לא יעשו נזק לשמיעה אפילו בחשיפה ממושכת. עם זאת, חשיפה חוזרת לאורך זמן לצלילים שגבוהים מ-85 דציבלים בהחלט יכולה לגרום לבעיות שמיעה", כך אומרת קרסון. פינק מוסיף ואומר, "האומדן הטוב ביותר שיעיד האם אתם מאזינים למוזיקה בעוצמה נורמלית הוא לבדוק האם אתם יכולים לשמוע אחרים ללא בעיה – זה סימן לכך שאתם מאזינים למוזיקה בעוצמה של פחות מ-75 דציבלים".
אמנם יש מכשירים ניידים שמתריעים בנוגע לכך שאתם שומעים מוזיקה בעוצמה גבוהה מדי, אך יש כאלה שלא, ולמעשה גם האזהרה הזו מגיעה מאוחר מדי. ככלל אצבע המומחים ממליצים שלא לעבור את רף ה-50% מעצומת הקול האפשרי של המכשיר.
איך למנוע נזקים לשמיעה בהאזנה לאוזניות: סמארטפון ואוזניות
כדי להיות בטוחים שאתם לא מזיקים לשמיעתכם, מומלץ אף להוריד אפליקציה שבודקת את גובה הדציבלים שאתם שומעים ולוודא שאינכם עוברים את 70 הדציבלים. לחצו כאן כדי להוריד אחת שכזו לאנדרואיד ולחצו כאן כדי להוריד אחת שכזו לאייפון. בנוסף לכך, מומלץ לבדוק את השמיעה באופן קבוע ומדי שנה אם עברתם את גיל 50 או נחשפתם לאורך זמן לרמות גבוהות של רעש. "אם אתם מבחינים בשינויים ביכולת השמיעה שלכם או אם אתם שומעים צלצולים באוזניים, מומלץ שתבדקו מיד את השמיעה", כך אומרת קרסון. 
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.