print header

מודל התלות של פידלר – להתאים את סגנון המנהיגות למצב הנתון

סגנון מנהיגות זה משהו שבא לאנשים באופן טבעי, אך ניתן גם לעבוד עליו ולאמץ אחד שמתאים לסביבת העבודה ולסגנון הארגון שעובדים בו. בדיוק לשם כך פותח מודל התלות של פידלר על ידי הפסיכולוג האוסטרי פרד פידלר בשנות ה-60'. על פי המודל הזה אין סגנון מנהיגות אחד שמתאים בצורה אוניברסלית לכל מצב. פידלר חקר את אופיים של מנהיגים שונים והגיע למסקנה שהמנהיגים הטובים והיעילים ביותר הם אלו שהתאימו את סגנון המנהיגות שלהם למצב הנתון שבו מצאו את עצמם, וכעת נעזור לכם להבין מה זה בדיוק אומר ואיך להתאים את סגנון המנהיגות למצב ולצוות שעובדים איתו.

בואו נבין את מודל התלות של פידלר

מודל התלות של פידלר שם דגש על כך שאין סגנון מנהיגות אחד שמתאים לכל מצב נתון. הבעיה היא שקשה לנו לשנות את סגנון המנהיגות שלנו, מכיוון שהתרגלו אליו לאורך זמן רב וכתוצאה מכך אנחנו לא יכולים להתאים את עצמנו לכל מקרה ומצב. במילים אחרות, מאחר שקשה לנו לשנות את סגנון המנהיגות שלנו, אנחנו יכולים למצוא את עצמנו במצבים שלא תואמים לו ושלא נוכל לפתור ביעילות.
מודל התלות של פידלר למנהיגות: נורה דולקת ונורות אחרות פונות לכיוונה

לפי המודל של פידלר, יש 2 סוגי מנהיגים:

מנהיגים שממוקדים ביחסים: בונים מערכות יחסים חזקות, מעודדים אמון ומדגישים את החשיבות של שיתוף פעולה בעבודה. עם זאת, יתכן שיהיה להם קשה לוודא שהמטלות מתבצעות ביעילות.

מנהיגים שממוקדים במשימה: מתרכזים במטרות, מדגישים יעילות ומעודדים השלמת משימות. מנהיגים שכאלה מצטיינים במתן מסגרת והדרכה לכפופים להם, אך נאבקים במצבים שבהם מערכות היחסים צריכות להיות מרכזיות יותר לשם הצלחה במשימה.

כדי להעריך מה סגנון המנהיגות שלכם, או לפחות להיכן אתם נוטים, בשיטת פידלר עושים שימוש בסולם מדידה של תכונות שנקרא LPC, שזה ראשי תיבות של Least-Preferred Co-Worker. כדי לבדוק מה מקומכם במדד, עליכם לתת ציון מ-1 עד 8 בנוגע לעובד שאתם הכי פחות אוהבים לעבוד איתו במספר קטגוריות (1 זה ציון נמוך, 8 זה ציון גבוה):
  • עד כמה הוא חברותי
  • עד כמה הוא משתף פעולה
  • עד כמה הוא תומך (ההפך הוא עוין)
  • עד כמה הוא פתוח לרעיונות חדשים
אם התקבל ציון גבוה, זה אומר שאתם מנהיגים שממוקדים ביחסים. אם מנגד קיבלתם ציון נמוך, זה אומר שאתם מנהיגים שממוקדים במשימה. יתכן גם שאתם נמצאים איפשהו באמצע, ושאתם משלבים בין 2 סגנונות המנהיגות האלה. 
מודל התלות של פידלר למנהיגות: אישה מנהיגה צוות

דוגמאות למודל התלות של פידלר בפועל

ניתן ליישם את המודל הזה בכל מקום שבו נדרשת יכולת מנהיגות. לדוגמה, כשמנהלים קבוצה יצירתית, למשל של מעצבים גרפיים בסוכנות פרסום, בדרך כלל יש בה פחות מסגרת, כוחו של המנהיג חלש יותר וצריכים להיות יחסים טובים בין המנהיג לכפופים לו. לכן מה שנדרש כאן זה סגנון מנהיגות שממוקד ביחסים כדי לסייע לעובדים להפעיל את הראש היצירתי שלהם יחדיו, במקום לנסות לכפות עליהם יעדים מסוימים או צורת חשיבה אחידה.
 
דוגמה אחרת יכולה להיות של מנהל חדש שנכנס לתפקיד בחברת סטארט אפ, שם גם יתכן שאין כל כך מסגרת עדיין, כוחו של המנהיג חלש כי הוא חדש, והיחסים בין המנהיג לבין הצוות רופפים, גם כן כי הוא חדש. המצב נשמע דומה, אבל הוא למעשה מחייב סגנון מנהיגות שממוקד במשימה, פשוט כי מנהיג שממוקד ביחסים ייכשל בניסיון להשלים את העבודה בסביבת עבודה שכזאת.
מנהיג שממוקד במשימה יכול להיות יעיל גם כשהמשימה דורשת מסגרת ברורה, כמו למשל בקבוצת ספורט או בחברת תעופה, שם עליו צריך לקחת שליטה מלאה כדי להגיע לתוצאות. אם סגנון המנהיגות במקרים שכאלה היה ממוקד ביחסים, היה מתבזבז זמן מיותר על דיונים, למשל על מי צריך לשחק יותר דקות על המגרש או איפה להנחית את המטוסים – זה לא נושא לדיון, זו החלטה שהמנהיג צריך לעשות.
 
בהתבסס על הדוגמאות האלה, אפשר להבין כיצד סגנונות מנהיגות שונים יכולים להידרש בהתאם לכל מצב נתון. לכן אתם לא יכולים פשוט להחליט שאתם מנהיגים מסוג מסוים ולצפות שתמיד תגיעו לתוצאות טובות. עליכם להתאים את עצמכם למצב ולהבין האם נדרשת מסגרת ברורה, האם אתם צריכים שיהיה לכם יותר כוח בצוות, והאם יש צורך לחזק את היחסים בין חברי הצוות. 
מודל התלות של פידלר למנהיגות: מנהיג ומאחוריו צוות מריע

האם יש חסרונות למודל התלות של פידלר?

יש מומחים שטוענים שהמודל הזה נוקשה מדי, מכיוון שעל פיו, אם אי אפשר לשנות את המצב, צריך להחליף את המנהיג לאחד מתאים יותר, ואין עוד אפשרות אחרת. בנוסף, לא כל אחד יכול להעריך את עצמו בצורה אובייקטיבית ולהבין במאה אחוז את סגנון המנהיגות שלו, וזה כולל את שיטת הניקוד שקבע פידלר. גם לא ברור מה צריכים בדיוק לעשות עם אנשים שמקבלים ניקוד ממוצע. על פי המודל, צריך לבחור מנהיג למשימה לפי המצב, אך זה אומר שמי שמקבל ניקוד שהוא איפשהו באמצע לא מתאים כביכול לשום מצב.

כמה מילים לסיום

המטרה של הכתבה הזו היא בין היתר לסייע למנהלים להבין כיצד לבחור את המנהיג הנכון לצוותים שונים. אם הצוות לא מתפקד טוב, יתכן שאתם צריכים מנהיג אחר שידע לנהל אותו טוב יותר ובהתאם למצב שלו. במקביל, כל מי שמנהל אנשים בסביבה כזאת או אחרת ובכל סדר גודל, מומלץ שתוודאו שאתם מנהיגים את הצוות באופן שנדרש לו (לפי המצב). אם אתם מקבלים הערות או מרגישים חשש ליציבות העבודה זה לא אומר שאתם לא מנהיגים טובים, אלא שאתם פשוט לא מתאימים למצב שבו העמידו אתכם.
 
לכן אם הגעתם למצב שבו אתם מחפשים עבודה אחרת ואתם יודעים שאתם מנהיגים מסוג מסוים, יתכן שיהיה עליכם לחפש אחת שתאים לסגנון המנהיגות שלכם. מנגד, אם אתם יכולים להיות גמישים ולהבין כיצד להתאים את עצמכם למצב בעבודה שתמצאו, יתכן שתוכלו להצליח בכל סביבה שתתבקשו להנהיג. רק אתם יודעים למה אתם באמת מסוגלים, וכעת אתם מודעים לשינויים שנדרשים מכם ובסגנון המנהיגות שלכם.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.