print header

טיפים שימושיים להגנה ושיפור השמיעה שלכם

למרות שתופעת אובדן השמיעה מיוחסת בעיקר לאנשים מבוגרים בשל תהליך ההזדקנות, כאשר תאי השיער הזעירים שמשמשים כקולטני צלילים נפגעים או מתים, ישנם כיום מיליוני צעירים בעולם שסובלים מפגיעה בחוש השמיעה שלהם. חשיפה לסביבה רועשת וסואנת שמאפיינת את שגרת חיינו מאיצה את הפגיעה בחוש השמיעה עד כדי כך שכשיהיו צעירי דורנו בני 40, מצבם יהיה דומה לזה של אנשים בני 60 ו-70 כיום. לכן, הגנה על האוזניים ועל חוש השמיעה הינה הכרחית וחיונית בכל גיל ובכל זמן. כדי לעשות זאת, ליקטנו עבורכם את הטיפים השימושיים הבאים שיפחיתו את הסיכון שלכם לאובדן השמיעה, אותם תוכלו לאמץ כבר מהיום אל שגרת חייכם.

אכלו מזונות שעשירים במינרלים וויטמינים

כולנו יודעים כי ישנם מזונות שעשויים לשפר את הראייה וכך גם, עד כמה שזה יישמע מפתיע, ישנם סוגי מזונות שעוזרים לשפר את השמיעה ולמנוע פגיעה בחוש זה. מחקרים שונים, כמו זה שפורסם בשנת 2007, בדקו ומצאו כי ישנם מינרלים, ויטמינים וחומצות שיכולים להגן על האוזניים מפני פגיעה. הרשימה שלפניכם מפרטת את החומרים התזונתיים המומלצים ביותר להגנה על חוש השמיעה - את כולם אפשר לצרוך מהצומח, מהחי או כתוספי תזונה.

1. חומצת אלפא לינולנית

חומצת שומן זו, ששייכת לקבוצת החומצות שבאומגה 3, נחשבת לאחת מהתרכובות החזקות ביותר נגד רדיקלים חופשיים - כלומר, היא חומר נוגד חמצון בעל השפעה משמעותית. כבעלת סגולות ויתרונות בריאותיים רבים, היא גם אינה פוסחת על מערכת השמיעה. רדיקלים חופשיים מהווים את אחד הגורמים העיקריים לפגיעה ביכולת השמיעה, מכיוון שהם הורסים את הרקמות הרגישות שנמצאות בפנים האוזניים ומשמשות כמגברי קול. לכן, חומצה זו, שפועלת נגד אותם רדיקלים חופשיים חשובה וחיונית לשמירה על השמיעה. את חומצה זו הגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו ולכן חשוב מאוד לצרוך אותה ממקורות חיצוניים כמו: דג טונה במים, אגוזי מלך, תרד וזרעי פשתן.

2. מגנזיום

ממחקרים שנעשו נמצא כי למגנזיום יש את היכולת להגביר את זרימת הדם אל פנים האוזן, פעולה שמאיצה את ריפוי הנזק שנעשה לאוזניים לאחר חשיפה לרעש חזק. באחד המחקרים, שנערך בקרב חיילים טירונים בצבא, נמצא כי תוספת יומית של 167 מיליגרם של מגנזיום סייעה להגן באופן משמעותי על שמיעתם מפני רעש היריות ופיצוצי הרימונים בתרגילים. בין השאר, המזונות שעשירים במגנזיום הם: בננות, ארטישוק, ברוקולי, דלורית ופולי סויה.

מזונות וטיפים לחיזוק השמיעה: אוזן

3. אבץ

עוד בשנות ה-80' נמצא כי המינרל הזה הוא נוגד חמצון חשוב ובעל השפעה חיובית על מערכות שונות בגוף, בין היתר חיזוק המערכת החיסונית. מעבר לכך, האבץ עוזר להפחית נזקים שנגרמים לאוזניים הפנימיות ופוגעים ביכולת השמיעה. המזונות המומלצים לצריכת אבץ הם: תרד, אגוזי קשיו, פטריות ושוקולד מריר.

4. ויטמין D

ויטמין זה נחוץ והכרחי לגופכם משלל סיבות, אך אחת מהן היא לשמירה על חוש השמיעה שלכם. ברגע שהגוף לא צורך מספיק ויטמין D, עצמותיו נחלשות ואיתן גם העצמות הזעירות שבתוך האוזניים – דבר שמוביל לפגיעה בשמיעה. על כן, צריכה מספקת של ויטמין D תגן עליכם מפני אובדן חוש זה. הדרך הישירה והטובה ביותר לצריכת ויטמין D היא חשיפה לקרני השמש, אך ישנם מזונות שעשירים בו כמו: חלב, ביצים, טופו, דג סלמון ונקניק סלמי.

מזונות וטיפים לחיזוק השמיעה: ביצים בצבעים

5. גלוטתיון

חומצת חשובה נוספת, שמתפקדת כמרכיב מרכזי בטיפול נגד רדיקלים חופשיים, הינה חומצת האמינו גלוטתיון. היא אמנם פחות מוכרת מחומצת האומגה 3, אך היא בעלת השפעה חזקה מאוד במיגור אותם רדיקלים חופשיים ולכן מומלצת להגנה על חוש השמיעה. את הגלוטתיון ניתן לצרוך בירקות ופירות טריים (לא מבושלים) כמו אספרגוס, בצל, גזר, פלפלים, עגבניות, תפוחים ועוד. בין היתר, גלוטתיון מצוי גם במוצרי חלב וביצים.

6. לציטין

לציטין הינו שומן שמיוצר בגוף ואחת ממטרותיו היא להגן על קרומי התאים שמרכיבים את גופנו. בנוסף לכך יש לו השפעות חיוביות על וויסות הכולסטרול בדם ולסיוע בשמירת הזיכרון לעת זקנה. יש הסבורים כי הלציטין מסייע גם מפני אובדן שמיעה, דבר שנגרם גם כן עקב הזדקנות. הלציטין מצוי במזונות מן החי ומן הצומח כמו: סויה, שעועית ירוקה, ברוקולי, אבוקדו, חיטה ובוטנים ודגים.

7. ויטימינים C ו- E

מעצם היותם נוגדי חמצון יעילים, ויטמינים אלו ידועים בסגולותיהם הבריאותיות הרבות - כמו למשל חיזוק המערכת החיסונית. מכיוון שזיהומים ודלקות עלולים לגרום לנזקים עקיפים וישירים כתוצאה ממחלות שונות באוזניים, חשוב לצרוך ויטמינים אלו כדי לחזק באופן טבעי את הגוף ולמנוע את אותן הדלקות. ויטמין E ניתן למצוא בשקדים, אבוקדו, דלעת, מנגו, ברוקולי, תרד, זרעי חמנייה. ויטמין C ניתן לצרוך בין היתר מפירות הדר, מפלפלים אדומים וירוקים, מכרוב קייל, תותים, כרובית וקיווי.

טיפים שימושיים נוספים לשמירה על השמיעה

צריכת מזונות עשירים בוויטמינים ומינרלים שמגנים על השמיעה הינה מומלצת אך לא מגנה באופן מלא על האוזניים. לפניכם מספר טיפים שימושיים וחשובים שתוכלו ליישם כדי לתמוך ביכולת ההגנה של גופכם על השמיעה:

1. הגנו על השמיעה שלכם מפני מכשירים חשמליים

רעשים וצלילים חזקים שאליהם אנו נחשפים – כמו למשל בהופעות חיות, בצפייה בזיקוקי דינור ממרחק קצר, בשהייה באתר שיפוצים רועש או בסמוך לאזעקות צורמות - עלולים לגרום לנזק בשמיעה. אולם, גם רעשים ממוצרים שבהם אנו משתמשים ביום יום יכולים לגרום לבעיות. כך למשל, צפייה בטלוויזיה או האזנה לרדיו (גם ברכב) עם עוצמת ווליום גובהה (בייחוד בסביבת ילדים, שאצלם האוזניים רגישות מאוד), עבודה עם שואב אבק חזק או אפילו שימוש במייבש שיער – שקרבתו לאוזניים הופכת אותו למסוכנת כפליים. כדי להגן על איברי השמיעה שלכם מפני רעשים אלו מומלץ להשתמש באטמי אוזניים וכמובן להנמיך את עוצמת הקול ממכשירי התקשורת.

2. הימנעו משימוש במקלות אוזניים

על אף האירוניה שבדבר, אותם מקלות אוזניים שנועדים לנקות את האוזניים מהשעווה הטבעית שמצטברת בתוכן, עלולים לעשות את הפעולה ההפוכה ולהכניס את אותה השעווה עמוק לתוך תעלות האוזן ולפגוע בהן - על כן, הימנעו מלהחדיר את המקלות אל תוך אוזניכם. אולם, עדיין יש צורך בניקוי האוזניים מהשעווה, מכיוון שהצטברות שלה בתעלת האוזן עלולה לפגוע באיכות השמיעה שלכם, וניתן לעשות זאת על ידי טפטוף של כמה טיפות שמן תינוקות לתוך האוזן ולאחר מכן לשטוף אותה במים חמים. בכתבה הבאה תמצאו הסבר מפורט לביצוע השיטה הזו, וגם עוד כמה דרכים נוספות.

מזונות וטיפים לחיזוק השמיעה: מקלות אוזניים

3. אמנו את האוזניים שלכם

אחת הדרכים היעילות לשמור על חוש השמיעה נעוצה לאו דווקא בהימנעות מצלילים ורעשים חזקים אלא ב"אימון" של האוזן עצמה, ובמה שהיא יודעת לעשות – לזהות צלילים. ביצוע תרגילים לזיהוי צליל אחד במקום רועש וסואן ולאחר מכן התמקדות בו תוך התעלמות משאר הצלילים שמסביב, הינו כלי יעיל מאוד לחיזוק יכולת השמיעה.

4. האזינו למוזיקה באוזניות בעוצמה מבוקרת 

האזנה לצלילים באוזניות בעוצמה מוגברת עלולה לפגוע מאוד בשמיעה שלכם. סף הבטיחות המומלץ – כלומר העוצמה המרבית לשמיעת מוזיקה באוזניות - הוא 50 אחוז (לא מעל העוצמה הבינונית). שמיעה באוזניות בעוצמה שהיא מעל ל-80% מסוכנת לאוזניים, לכן הקפידו לשמור שאתם ויקירכם לא תעברו לעולם סף זה.

מזונות וטיפים לחיזוק השמיעה: אוזניות5. בצעו בדיקת שמיעה

כאשר אתם נמצאים במקום רועש ואינכם מצליחים לשמוע את האדם שלצידכם במרחק של זרוע אחת מכם, סימן שהאזור בו אתם נמצאים הינו רועש מאוד ומסוכן לשמיעה שלכם. אולם, אם אינכם שומעים את הסובבים אתכם גם באזורים שקטים יותר ואינכם מבינים את דבריהם, רצוי שתבצעו בדיקת שמיעה כדי לבחון כראוי את יכולות האוזן שלכם. יש לציין, שגם אם אתם סבורים ששמיעתכם מצוינת, מומלץ לבצע בדיקה שגרתית כדי לפקח עליה.

מקור תמונה: Travis Isaacs

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.