maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

זרעי הצ'יה - מזון העל מהעולם העתיק

זרעי הצ'יה הם אחד מהמזונות הבריאים ביותר המוכרים לאדם. הזרעים, שבמשך מאות שנים נעלמו מעין האדם המערבי, התגלו בשנים האחרונות ונמצאו כתשובת הפלא לבעיות הבריאות המאפיינות את החיים בעולם המודרני. הכירו את זרעי הצ'יה המדהימים ו-11 מהיתרונות הבריאותיים הרבים שלהם.

זרעי צ'יה

מה הם זרעי הצ'יה?

זרעי הצ'יה הם הזרעים של צמח מסוג מרווה (Salvia hispanica). הם נחשבים כ"מזון על" שהוא מזון עשיר ביותר במרכיבי תזונה חיוניים לגוף. הזרעים נצרכו על ידי הילידים המרכז אמריקניים (מקסיקו וגואטמלה של היום) במשך מאות שנים לפני הגעת האירופאים ליבשת, והיוו מרכיב תזונה עיקרי אצל האצטקים ובני המאיה. זרעי הצ’יה כמעט ונעלמו מהעין לאחר הכיבוש הספרדי באזורים אלו ומרגש להיווכח כיצד מזון זה התגלה מחדש 500 שנה אחרי.

כמה נתונים תזונתיים על זרעי הצ'יה

זרעי הצ'יה נחשבים לאחד ממזונות העל החיוניים ביותר, בזכות תכולת הויטמינים, המינרלים והחומרים המזינים המתחרה במזונות הבריאים ביותר. זרעי הצ'יה מכילים:

  • פי 8 יותר אומגה 3 מדג סלמון.
  • פי 3 יותר ברזל מתרד.
  • פי 15 יותר מגנזיום מברוקולי.
  • פי 6 יותר סידן מחלב.
  • פי 3 יותר אנטיאוקסידנטים מאוכמניות כחולות.
  • יותר סיבים תזונתיים מזרעי פשתן.
  • יותר חלבונים מסויה.
זרעי צ'יה

למה כדאי לכם לנסות את זרעי הצ'יה?

לזרעי הצ'יה המדהימים סגולות רפואיות רבות מספור והם מומלצים לבני כל הגילאים. אלה הם כמה מהיתרונות הגדולים של הזרעים:

1. מספקים אנרגיה לאורך זמן וסיבולת

יש בזרעים שילוב מאוזן של חלבונים, שומנים חיוניים, סיבים, פחמימות מורכבות, וחומרים נוגדי חמצון. לגרעין הצ’יה אין מתחרים במשפחת הדגנים והגרעינים לאספקת אנרגיה למוח ולגוף.

2. משפרים פעילות קרדיולוגית

הזרעים מספקים רמות גבוהות במיוחד של חומצות שומן חיוניות (EFAs) לבריאות הלב. גרעיני הצ’יה מכילים את הרמות (הידועות) הגבוהות ביותר של חומצות אורגניות (Alfa-Linolenic acid) אומגה 3.

3. מייצבים את רמת הגלוקוזה בדם

זרעי הצ'יה מפחיתים את הקפיצות המהירות ברמות הגלוקוזה בדם, תומכים בתנאים של ירידה חדה ברמות הסוכר (הִיפּוֹגְלִיקֶמְיָה) וסוכרת. הסיבים המסיסים בגרעין הצ’יה מייצרים השפעה מייצבת על רמות הגלוקוזה בדם על ידי ויסות הקצב בו פחמימות מורכבות מעוכלות ונטמעות בגוף. תופעה זו יוצרת רמת גלוקוזה יציבה ומתמשכת המאפשרת רמת אנרגיה גבוהה יציבה ומתמשכת.

4. מפחיתים את התשוקה למתוקים ו"ג’אנק פוד"

הסיבים המסיסים בצ’יה מאפשרים שחרור מבוקר של אנרגית הפחמימות הטבעיות והלא מזוקקת למחזור הדם. פעולה זו מהווה ניגוד מוחלט לעליה מהירה ברמת הסוכר בדם ולאחריה צניחה מהירה, אשר מתרחשת בזמן צריכה של מאכלים בעלי רמות סוכר גבוהות ופחמימות מזוקקות (כמו לחם לבן ומוצריו), וממתיקים מרוכזים (כמו סירופ תירס עתיר גלוקוזה). רבים, בכלל, אינם מכירים מהו מחזור דם בעל רמות סוכר מאוזנות בעיקר בשל תזונה לקויה או בעיות סוכרים ארוכת תווך. זרעי הצ’יה יכולים לעזור להחזיר את מחזור הדם למצב נורמלי, במיוחד לאלו הסובלים מצריכה כרונית של "הדיאטה האמריקאית" (SAD- Standard American Diet), בו כמויות הצריכה המוגברת של סוכר ופחמימות הם עניין של הרגל יומי.

5. שיפור ריכוז ופוקוס מנטאלי

הרמות הגבוהות של חומצות השומן החיוניות (אומגה 3 ואומגה 6) עשויות לשפר בצורה משמעותית את כוח המוח ומצב הרוח (חומצות שומן ידועות גם בהשפעתן על הפחתת אפקט הדיכאון). חומצות שומן (EFAs) מגמישות את קרום התא ומאפשרות לו פעילות ממברנית טובה יותר, כולל שידור עצבי והובלת חומרים מזינים בצורה טובה יותר לתוך התא. מערכת עצבית טובה יותר מסייעת לפעילות המוח.

6. עידוד בניית מסת שריר בפעולה

הזרעים גורמים לבניית שריר טובה יותר כאשר אנו מתעמלים, וגורמים להתנוונות השרירים להאט כאשר אנחנו לא בפעולה. זאת בזכות חומצות השומן שמשפרות את תהליך חילוף החומרים בגוף (Metabolic Function) וריכוזי חלבון צמחי איכותי גבוהים.

זרעי צ'יה
מעדן זרעי צ'יה, חלב שקדים ותאנים טריות

7. חלבונים צמחיים איכותיים

בגרעין הצ’יה כ-20% אחוזים חלבון! זהו אחוז גבוה יותר מהנמצא בדגנים אחרים כגון: חיטה (13.7%), שיבולת שועל (16.9%), שעורה (12.5%), תירס (9.4%), אורז (6.5%) ועוד. בנוסף, הצ’יה עשירה בחומרים נוגדי חמצון טבעיים (אנטיאוקסידנטים) אשר שומרים על הגרעינים טריים לאורך זמן ותורמים למלחמה ברדיקלים החופשיים בגוף.

8. אינם מכילים גלוטן

שלא כמו חלבונים מדגנים אחרים, הצ’יה אינה מכילה גלוטן ולכן אידיאלית לרגישים לגלוטן כגון: חולי צליאק, הִיפּוֹגְלִיקֶמְיָה, מחלת קרוהן (Crohn’s Disease) ולכל מי שמעוניין להימנע או להפחית מצריכת הגלוטן.

9. איזון רמות נוזלים

הסיבים המסיסים שבגרעין הצ’יה סופחים כמויות גדולות של מים. גרעין הצ’יה מסוגל לספוח ולהחזיק פי 12 (ויותר) מים ממשקלו. כאשר משרים את גרעיני הצ’יה במים מתקבל ג’ל אכיל אשר מכיל את כל המרכיבים התזונתיים, שומר על רמת המים בקיבה ולכן מפחית את הסיכוי להתייבשות. תופעת התפיחה הייחודית הנ"ל מאפשרת גם להסמיך מזון אחר (כמו להוסיף קורנפלור למרק).

10. סילוק רעלים (דֶּטוֹקְסִיפִיקַצְיָה)

שמנים בריאים וסיבים מסיסים פועלים יחדיו בשיפור ונוחות היציאות הסדירות. גרעיני הצ’יה תורמים ישירות לסילוק רעלים באמצעות יציאות נוחות בצורה טבעית לחלוטין.

11. זרעי הצ’יה גדלים באופן טבעי ואורגני

הזרעים הבריאים גדלים ללא כל שימוש בכימיקלים, קוטלי עשבים, חומרי הדברה, קוטלי פטריות או דשנים מלאכותיים. חשוב לא פחות – ללא שיבוח/הנדסה גנטית (Non GMO).

זרעי צ'יה
קינוח זרעי צ'יה ברכז רימונים ושבבי שוקולד מריר

זרעי הצי'ה, אומגה 3 וילדים

היתרון הגדול של זרעי הצ'יה הוא טעמם העדין והיכולת ל"החביאם" בכל מאכל. בכך מהווים הגרגרים פתרון טבעי ואמיתי לאותם הילדים שאינם מסוגלים לצרוך אומגה 3 בדרך אחרת.

אופן צריכת הגרגרים:

יש לצרוך כ-15 ג' ביום, המשקל של 2 כפיות זרעים יבשים.

הזרעים אינם מאבדים מתכונותיהם בבישול. ניתן לאוכלם כפי שהם, כתוספת לדגני הבוקר, מעורבבים ביוגורט, ברוטב לסלט, בשייק פירות, בגלידה, בעוגות ומאפים, בלחמים, בתבשילים, טחונים (במטחנת קפה) ולהסמכת מוצרים נוזליים אחרים.

ארוחת בוקר נפלאה ומשביעה הנותנת כוח פיזי ומנטלי, ריכוז, מרץ ומעוררת תכלול:

  • יוגורט פרוביוטי
  • 2 כפיות זרעי צ'יה
  • 3 כפות קווקר טחון

ניתן להוסיף לתערובת אגוזים ושקדים, תמר ותפוח מגורד.
ארוחת הבוקר מתאימה הן למבוגרים והן לילדים לפני תחילת יום לימודים. 
את גרעיני הצ'יה ניתן להשיג בבתי טבע, וכן בחנויות המתמחות בתבלינים וקטניות.

מקור: אודי נווה
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: