maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

7 מתכונים מדהימים מהמטבח הרומני שיעשירו כל ארוחה

  רומניה היא אחד מהיעדים הפופולאריים לטיול באירופה וזה לא פלא; מזג האוויר הנעים, הפסטיבלים הצבעוניים והמבנים העתיקים שאופייניים לאזור, מושכים אליהם תיירים מכל העולם. התחושה הנעימה שאופפת את המבקרים לא מתבטאת רק בתנאי האקלים אלא גם ביחס החם והאירוח הביתי שרווחים ברומניה, שכן בכל מסעדה בה תבחרו לשבת, תזכו לאכול מנות ייחודיות, חמות וטעימות שיוגשו לכם עם חיוך. הבישול ברומניה התפתח במהלך השנים והושפע ממדינות שכנות כמו גרמניה, בולגריה והונגריה, כמו גם מהטעמים של הממלכה העות'מאנית ששלטה בו בעבר. במקביל, למרות כל ההשפעות הללו, טעימה מהמטבח הרומני כוללת גם את הייחוד שלו, שמוצג בשימוש רב בבשר, בתבשילים ואפילו בסלטים פשוטים. 

ארוחה רומנית מסורתית

כאמור, אם תיכנסו למסעדה או לבית ברומניה, לא יהיה מנוס מטעימת מנות שמכילות בשר. במקביל לחיבה העצומה לרכיב הזה, הרומנים משתמשים גם בהרבה ירקות בבישול שלהם וכן בקמח תירס, כמו במנה המפורסמת של המדינה – ממליגה. לכל תבשיל ומאכל ברומניה יש גרסאות רבות, ובמהרה תגלו למשל ש"צ'ורבה" אינו רק סוג אחד של מרק חמצמץ מסורתי אלא מגוון רחב של מרקים עם סוגי בשר שונים. כך או כך, יש לכל חך מנה רומנית שתתאים לו, ו-7 המתכונים המסורתיים הבאים יאפשרו גם לכם להכין ארוחה רומנית מסורתית, שאיש לא ייצא ממנה בלי חיוך על הפנים וקיבה מלאה.
 

1. סלט פלפל ויין - סלטה די פפר

החליפו את סלט הירקות המסורתי במתכון המיוחד וה"שיכור" הזה, שמשלב פלפל מתוק עם יין ויוצר מנת פתיחה מושלמת או אפילו מנה עיקרית אם רק תצוותו לה לחם חם.
 
רכיבים:
  • 4 פלפלים (גמבות) אדומים, מגולענים וחתוכים לרבעים
  • 3 כפות יין לבן או חומץ יין אדום
  • 3 כפות שמן זית כתית 
  • 1 כפית מלח או יותר, לפי הטעם
  • ½ כפית פלפל שחור
  • 1 כפית סוכר 
  • 1 כפית פפריקה מתוקה או חריפה
  • 12 זיתים שחורים 
  • 100 גרם גבינת פטה או בולגרית, חתוכה לקוביות
מתכונים לאוכל רומני
אופן הכנה: 

1. שימו את רבעי הפלפל בקערת מים חמים למשך 5 דקות, העבירו אותם לצינון למספר שניות במים קרים, ולאחר מכן הוציאו אותם מהמים וייבשו באמצעות מגבת נייר.

2. בתוך קערה נקייה, הכינו משרה לפלפלים: ערבבו חומץ יין או יין לבן עם שמן, מלח, פלפל, סוכר ופפריקה. טעמו את המשרה ותקנו טעמים בהתאם.

3. הכניסו לקערה עם המשרה את הפלפלים החלוטים, כסו אותה בניילון נצמד והכניסו למקרר למשך 12 שעות.

4. כשתרצו להגיש את הסלט, הוציאו את הקערה, הניחו את הפלפלים על צלחת או מגש, הוסיפו מעל את הזיתים וקוביות הגבינה, זלפו את המשרה והגישו קר.

2. דייסת תירס - ממליגה

אי אפשר לדבר על המטבח הרומני בלי להזכיר את אחת ממנות הדגל של המדינה, הממליגה. הדייסה החמה הזו שעשויה מקמח תירס מקבלת טוויסט במתכון הבא, כשמוסיפים לה מעט שמיר וגבינות. נסו את התוספות האלה ותקבלו מנה מהבילה, נימוחה ועם טעם מיוחד.
 
רכיבים: 
  • ½3 כוסות מים
  • ½ כפית מלח
  • 2 כפות חמאה
  • 1 כוס קמח תירס צהוב, טחון גס
  • 2 כפות שמיר קצוץ
  • 50 גרם גבינה קשה דוגמת קשקבל, גאודה או גבינה עירקית לבנה מגורדת
מתכונים לאוכל רומני
אופן הכנה:

1. בסיר בינוני, הביאו את המים לרתיחה. הוסיפו להם מלח וחמאה וערבבו עד המסה מלאה.

2. הוסיפו למי המלח בהדרגה את קמח התירס, תוך ערבול מתמיד.

3. המשיכו לבשל את הממליגה על אש נמוכה וערבבו אותה לעתים קרובות עד הסמכה (35-40 דקות).

4. לקראת סוף הבישול, הוסיפו את הגבינה המגורדת והשמיר, ערבבו היטב עד שהגבינה נמסה והשמיר מפוזר בצורה אחידה. לרוב המנה מוגשת חמה, אולם תוכלו גם להגישה קרה לצד סלט טרי.

 

3. שישליק חזה עוף – פריגרוי

שדרגו את חזה העוף ובמקום להכין את השניצל המסורתי, נסו את קבב העוף המיוחד הזה. תוכלו לאפות אותו בתנור או להכין אותו בארוחת "על האש" הבאה שלכם. כך או כך, חזה העוף העסיסי הזה יככב במטבח שלכם במקום מתכוני עוף מסורתיים.
 
רכיבים:
  • 1 קילו חזה עוף ללא עצמות חתוך לקוביות של 3 סנטימטר

תחמיץ:

  • 30 גרם עשבי תיבול מעורבבים (טימין, רוזמרין, פטרוזילה)
  • ½ כפית פלפל שחור
  • מיץ של חצי לימון
  • 1 כפית סוכר
  • ½ כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ
  • 2 שיני שום כתושות
  • ½ כוס שמן זית
מתכונים לאוכל רומני
 
אופן הכנה:

1. להכנת התחמיץ, הכניסו את כל רכיביו לקערה בינונית וערבבו על לקבלת מחית אחידה.

2. הכניסו לקערת התחמיץ את קוביות חזה העוף וערבבו היטב עד שהן מצופות מכל צדיהן. הכניסו למקרר למשך הלילה או ל-3 שעות לפחות.

3. חממו תנור ל-170 מעלות והרכיבו את השיפודים: שימו 3 או 4 חתיכות עוף על כל מקל שיפוד, הניחו על תבנית מרופדת בנייר אפייה והכניסו לתנור למשך 15-20 דקות או עד שהשיפודים מוכנים.

4. קדירת ירקות – גיבץ'

אין כמו קדירה חמה ועשירה בסופו של יום ובמקרה הזה, הגיבץ' הרומני המסורתי. המנה הצמחונית הזו מכילה ירקות רבים שיספקו לכם ויטמינים ומינרלים נחוצים וישביעו את רעבכם בצורה בריאה, ולמרבה הפלא גם בלי בשר כמו שנהוג בתבשילי קדירה מסורתיים אחרים.
 
רכיבים:
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • 4-5 גזרים בינוניים, קלופים ופרוסים
  • 3-4 פלפלים בינוניים מתוקים מגולענים
  • 3 שיני שום כתושות
  • 2 כפות שמן צמחי 
  • 1 כרוב קטן, פרוס דק
  • 3 עגבניות טריות, קלופות וקצוצות 
  • 2 כוסות מים
  • 3-4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים דק
  • חבילה של אפונה קפואה (כ-400 גרם)
  • ½ כפית טימין
  • 2 כפות שמיר טרי, טחון
  • 2 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה דק
  • מיץ מ-½ לימון
  • 1-2 כפיות פפריקה
  • מלח ופלפל לפי הטעם
מתכונים לאוכל רומני
אופן הכנה:

1. בסיר גדול, חממו את השמן והוסיפו לו בצל, גזר ופלפלים. טגנו על אש בינונית עד שהבצל נעשה שקוף (כ -5 דקות).

2. הכניסו לסיר שום, תפוחי אדמה וכרוב וטגנו כ-3 דקות.

3. הוסיפו מים, עגבניות, מלח, פלפל, טימין, פפריקה והביאו לרתיחה.

4. כסו את הסיר ובשלו על להבה נמוכה כ-15 דקות, או עד שתפוחי האדמה מתרככים.

5. הוסיפו אפונה קפואה, עשבי תיבול ומיץ לימון. כסו את התבשיל ובשלו 15 דקות נוספות. הגישו חם לצד אורז או ללא תוספות.

5. מרק כדורי בשר – צ'ורבה

צ'ורבה הוא שם כללי למרקים חמוצים שמקבלים את טעמם מתוספת של חומץ או תוסף אחר. המנה הטעימה הזו היא ארוחה בפניי עצמה ותוכלו ליהנות ממנה גם כמנה עיקרית לצד סלטים טעימים ובירה קרה.
 
רכיבים:
עבור קציצות הבשר:
  • ½ קילו קילו בשר בקר רזה
  • 2 פרוסות לחם
  • 1 בצל קטן קצוץ דק
  • 2 כפות אורז לא מבושל
  • 2 כפות מים
  • מלח ופלפל לפי הטעם
עבור המרק:
  • 1 בצל קטן קצוץ דק
  • צרור עלי סלרי קצוצים דק (ניתן להחליף בצרור פטרוזיליה או עירית)
  • 1 שורש פטרוזיליה קלוף
  • 1 גזר לבן מקולף
  • 4 גזרים קלופים
  • 1 קילו בקר עם עצמות
  • 4 כפות רסק עגבניות 
  • מלח לפי הטעם
  • 2-3 כפות חומץ
מתכונים לאוכל רומני
אופן הכנה: 
כדורי בשר:

1. השרו את פרוסות הלחם בקערת מים, הוציאו לאחר מספר שניות וסחטו עד שהנוזלים מתנקזים.

2. בקערה גדולה, מעכו את הלחם הלח, הוסיפו בשר, בצל קצוץ, אורז, מים, מלח, פלפל וערבבו היטב.

3. הרטיבו את ידיכם, צרו כדורי בשר בינוניים מהתערובת והניחו אותם על צלחת.

 
מרק:

1. בסיר גדול, הביאו 6 כוסות מים לרתיחה. הוסיפו פרוסות בצל, סלרי, שורש פטרוזיליה, גזר לבן וגזר. 

2. הוסיפו את בשר הבקר עם העצמות והניחו לו לרתוח.

3. אספו ושפכו בעזרת כף את הקצף שנוצר מהבשר, כסו חלקית ובשלו על אש בינונית.

4. כאשר הירקות מתרככים, הגבירו את האש והכניסו לסיר בעדינות את כדורי הבשר. כסו ובשלו במשך 30-40 דקות. 

5. לקראת סוף הבישול, הוסיפו רסק עגבניות, מלח, פלפל וחומץ וערבבו.

6. בשלו כ-10 דקות נוספות והגישו חם.

 

6. נזיד תפוחי אדמה ובשר – קרטופי די קרנה

מנה נהדרת נוספת עם בשר היא נזיד של בשר עם תפוחי אדמה, שילוב קלסי שקשה לעמוד בפניו. התיבול עם שמיר מוסיף למנה טעם עדין ונהדר של עשבי תיבול שמתמזג היטב עם טעמו הדומיננטי של הבשר.
 
רכיבים:
  • 1 קילו בשר בקר לבישול ארוך (כמו חזה בקר) חתוך לקוביות בינוניות
  • 2 בצלים גדולים
  • 6 כפות שמן צמחי
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • 1 כפית פפריקה מתוקה או חריפה
  • 1 קילו תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לריבועים בגודל של 3 סנטימטר
  • צרור שמיר קצוץ
  • מלח ופלפל לפי הטעם
מתכונים לאוכל רומני
אופן הכנה:

1. בסיר גדול, חממו את השמן, הוסיפו את הבשר וטגנו עד שהוא משחים מכל הצדדים.

2. הוסיפו את הבצל וטגנו אותו עד שהוא הופך לשקוף.

3. הוסיפו מים עד לכיסוי של הבשר והביאו לרתיחה. 

4. כשהמים רותחים, הנמיכו את האש ללהבה בינונית, כסו את הבשר והניחו לו להתבשל עד שהוא מתרכך (בדקו בעזרת נעיצה של מזלג לתוך קוביית בשר. אם המזלג נכנס בקלות, הבשר מבושל).

5. הוסיפו קוביות תפוחי אדמה, מלח, פלפל, שמיר, פפריקה וערבבו היטב.

6. הגבירו חזרה את האש, הוסיפו מים והביאו לרתיחה נוספת.

7. בשלו את הנזיד עד שתפוחי האדמה והבשר מבושלים היטב והגישו חם.

7. פפנאש

כדי לסיים את הארוחה עם טעם מתוק בפה, הכינו את הסופגניות הרומניות המסורתיות האלה בעזרת מתכון שמשלב רכיבים שאינם נפוצים בקינוחים כמו גבינת קוטג' וקמח סולת. התוצאה שמתקבלת היא קינוח מתוק, טעים ועם מרקם מיוחד במינו.
 
רכיבים:
  • 400 גרם גבינת קוטג'
  • 4 כפות סולת 
  • 250 גרם קמח
  • 3 כפות סוכר
  • 1 ביצה גדולה או 2 קטנות
  • 1 שקית סוכר וניל
  • שמן לטיגון עמוק
  • שמנת מתוקה מוקצפת וריבה להגשה
מתכונים לאוכל רומני
אופן הכנה:

1. בקערה בינונית, ערבבו יחד  גבינת קוטג', סולת, 2 כפות קמח, סוכר ביצים וסוכר וניל.

2. זרו על משטח או בקערה את הקמח וערבבו לתוכו את התערובת הרטובה.

3. צרו כדורים בינוניים מהבלילה ופזרו עליהם קמח.

4. בעזרת כוסית קטנה או תבנית מיוחדת, צרו חורים במרכז הכדורים. 

5. צרו מהבלילה שהוצאת מהמרכז כדורים גדולים מעט יותר מהחורים.

6. חממו שמן בסיר בינוני, הכניסו את הפפנאש ואת כדורי מילוי החורים לשמן וטגנו עד להזהבה.

7. הוציאו את הפפנאש, שימו עליהם את הכדורים, זלפו מעל ריבה אהובה והגישו עם שמנת מתוקה מוקצפת.

מקור התמונות: BdieuSarahNitu Iulianwsigele
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: