maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

6 מאכלי עדות לפסח מטובי הבשלנים ברשת

 חג הפסח מביא עמו מדי שנה את המאכלים המסורתיים והייחודיים שנעשים רק בתקופתו, בין אם אלו נעשים לכבוד סעודת הסדר ובין אם בעקבות המצווה להימנע מאכילת חמץ. לקראת החג שייערך בקרוב, אספנו עבורכם 6 מתכונים של טובי הבשלנים והאופים ברשת, אשר כוללים מאכלי עדות שונים לפסח שעוברים מדור לדור, החל ממזרח אירופה ועד לצפון אפריקה. מאכלים אלו מסמלים את החג, מעצימים את האווירה המיוחדת ששוררת בו וממלאים את הבית בריחות משכרים של בישול.
מתכון לשוק טלה בשרמולה אלג'יראי של פסקל פרץ-רובין

לכבוד החג החלטתי לתת לכם הצצה אל תוך המטבח האלגי'רי העדין והלא כל כך מוכר. על מנת להכיר מקרוב את מטעמי המטבח האלגי'רי בחרתי לעלות לירושלים לפגישה ובישול עם השף אבי לוי ואימו מירי, שסיפרו לי בגעגוע על סבתא רחל ועל ארוחת ליל הסדר האלג'יראית שלהם, וכיצד המנות המסורתיות התערבבו בארץ והושפעו ממטבחי השכנים. אחת מהמנות האלג'יראיות המעניינות שיש בפסח היא שוק טלה במשרה שרמולה. לאחר שטובלים את השוק במשרה פיקנטי, מכניסים אותה לתנור למשך שעתיים, כדי שהבשר יתרכך. אפשר להשתמש באותו משרה גם לדגים.

למתכונים נוספים "מהפורטל הקולינרי של פסקל" 

זמן הכנה: 15 דקות
כמות סועדים: 8
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: שרית גופן
רכיבים לשוק טלה:
שוק טלה - ½2 קג'
כוסברה - ½ כוס (קצוצה)
פטרוזיליה - ½ כוס (קצוצה)
פלפל שאטה - 1 כפית (גרוס)
כמון - 2 כפות
מיץ לימון - ½ כוס (סחוט טרי )
שמן זית - ½ כוס
שום - 2 כפות (כתוש)
דבש - 1 כף
מים - ¼ כוס (חמים)
אופן הכנת השוק טלה:
  1. הכניסו אל מעבד המזון את התבלינים, עשבי התיבול, שמן הזית, השום, הדבש, המים החמים ומיץ הלימון והפעילו אותו עד שתתקבל תערובת אחידה. זו למעשה משרה השרמולה.
  2. מרחו את שוק הטלה במשרה מכל צדדיו ועסו אותו היטב.
  3. העבירו אותו לתבנית אפייה גדולה וצקו מעליו את יתרת המשרה. כסו את התבנית בנייר נצמד והכניסו אותה למקרר למשך שעתיים.
  4. בתום הקירור, החליפו את הנייר הנצמד ברדיד אלומיניום והכניסו את התבנית לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות.
  5. אפו למשך שעתיים ולאחר מכן הסירו את רדיד האלומיניום, כוונו את התנור למצב של "גריל" ואפו למשך 20 דקות נוספות.
מתכון לקציצות פרסה ובשר של שי-לי ליפא

זה אולי המאכל שהכי מסמל עבורי בית וגם חגים. בכל ראש השנה ופסח אמא שלי מטגנת כמות ענקית של קציצות, והן נחטפות עוד לפני ארוחת  החג (לפעמים ישר מהמחבת). הסוד שלהן הוא במינון: המון פרסה ומעט בשר ופירורי לחם (או קמח מצה) וגם טיגון עדין רק עד הזהבה קלה, שאולי  בא על חשבון הפריכות החיצונית, אבל הטעם הבצלי המתקתק - משגע. החלק הקשה במתכון הוא ניקוי הכרישה, כי היא מחביאה בתוכה חול.  הכי נוח לחצות את הגבעולים לאורכם, לפתוח מעט את השכבות, להניח בקערת מים גדולה לכמה דקות ואחר כך לשטוף בהרבה מים זורמים. סוד  ההצלחה של המתכון הוא בסחיטה יסודית של הפרסה לאחר הבישול- כך הקציצות יוצאות יציבות ובעלות טעם מרוכז וטוב יותר. 

למתכונים נוספים מהאתר "על השולחן"

זמן הכנה: 15 דקות
רמת קושי: קל
recipe
רכיבים לקציצות פרסה:
פרסה - ½1 קג' (משקל נקי, חצויה לאורכה, חתוכה למקטעים ושטופה היטב)
בשר בקר טחון - 300 גר' (טרי)
קמח מצה - ⅓ כוס (או פירורי לחם)
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם (גרוס)
שמן - לטיגון
אופן הכנת הקציצות פרסה:
  1. מבשלים את הפרסה בסיר גדול עם הרבה מים כ-45 דקות עד שהיא רכה מאוד. מסננים, מצננים וסוחטים היטב.
  2. טוחנים את הפרסה במטחנת בשר או במעבד מזון בפולסים עד שהיא קצוצה גס.
  3. מעבירים לקערה, מוסיפים בשר, ביצים ופירורי לחם או קמח מצה, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים.
  4. יוצקים שמן בגובה ½ ס"מ למחבת עם ציפוי מונע הידבקות ומחממים על להבה בינונית. מטגנים קציצה קטנטנה לניסיון. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך
  5. יוצרים מהתערובת כדורים בקוטר 3 ס"מ ופוחסים לקציצות.
  6. מטגנים את הקציצות כ-3 דקות מכל צד עד שהן זהובות. מוציאים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
  7. מגישים קר, חם או בטמפ' החדר. שומרים בכלי אטום במקרר עד 3 ימים. להגשה אפשר לחמם כמה דקות בתנור ב-170 מעלות.
טיפ השף:
ניתן להמיר את בשר הבקר בבשר פרגית טחון באותה כמות.
ניתן להוסיף לתערובת כוס עשבי תיבול (פטרוזיליה, שמיר, נענע) קצוצים גס.
מתכון לקובה שיפטה של בתיה דורון

לקובה מהסוג הזה קוראים בכורדית קובה שיפטה. אני מכינה אותם כל השנה אך בפסח הן מקבלות תוספת ייחודית - עלי מנגולד. תהליך ההכנה דורש עבודה, אבל שווה כל ביס ומסיבה זו אני תמיד מכינה כמות גדולה ומקפיאה. את המילוי של הקובה עדיף להכין מראש, זו גם הסיבה שאצל הכורדים השבת מתחילה כבר מיום ראשון. אפשר להכין את הקובה ללא גם ללא מילוי הבשר.

למתכונים נוספים מהבלוג ''אוכל כשר, כורדי ומזרחי''

זמן הכנה: 35 דקות
כמות סועדים: 15
רמת קושי: בינוני
recipe
רכיבים למילוי בשר:
בשר טחון - 1 קג'
סלרי - ½ חבילה (שטוף וקצוץ)
בצלים - 2-3 (גדולים קצוצים)
מלח - 1 כפית
פלפל שחור - 1 כפית
פלפל צ'ילי - 1 כפית
רכיבים למעטפת של הקובה:
אורז פרסי - 1 קג' (או יסמין, עדיפות ליסמין)
בשר טחון - ½ קג'
פפריקה מתוקה - 4 כפות (גדושות)
מלח - לפי הטעם
רכיבים למרק:
עלי מנגולד - 1 חבילה (שטופים וחתוכים לקוביות)
רסק עגבניות - 4-5 כפות (גדושות)
סוכר - 1 כף
מלח - לפי הטעם
אופן הכנת המילוי בשר:
  1. טגנו את הבצל במחבת רחבה על חום בינוני למשך 5 דקות.
  2. הוסיפו את הבשר הטחון והתבלינים, ערבבו היטב והמשיכו לבשל את התערובת בערך חצי שעה, עד שהתערובת כמעט מוכנה. אפשר לטעום.
  3. הסירו מהאש וקררו לקראת מילוי כדורי הקובה.
אופן הכנת המעטפת של הקובה:
  1. שטפו את האורז והשרו במים לפחות שלוש שעות. סננו את הנוזלים היטב כך שיהיה יבש.
  2. שפכו את האורז המושרה לתוך מעבד מזון ובפעימות קצרות (פולסים), רסקו מעט את האורז. היזהרו לא לטחון את האורז. ניתן לשבור את האורז גם בידיים.
  3. שימו את האורז המרוסק בתוך קערה מתאימה והוסיפו אליו את בשר הבקר הטחון, חזה העוף הטחון, הפפריקה והמלח.
  4. לושו היטב את כל התערובת במשך 10 דקות. אם יש צורך, הרטיבו מעט את הידיים במים אך לא יותר מדי, מכיוון שבצק הקובה צריך להיות מעט קשה.
  5. הניחו את בצק הקובה בצד למשך 10 דקות למנוחה ובסיומן ניתן התחיל ליצור את כדורי הקובה ולמלא אותם במילוי הבשר.
אופן הכנת המרק:
  1. מלאו סיר גדול במים, עד חצי מגובה הסיר, הוסיפו את רסק העגבניות, המלח והסוכר, ערבבו והרתיחו.
  2. כאשר המים רותחים הוסיפו את כדורי הקובה, בין 5-10 כדורים בכל פעם. כשהכדורים צפים אפשר להוסיף עוד כדורים אם רוצים.
  3. הנמיכו את האש ולבשל בערך חצי שעה.
  4. הוסיפו את עלי המנגולד, המשיכו להרתיח את המרק עוד כ-5 דקות ולאחר מכן הנמיכו את האש ובשלו למשך שעה וחצי נוספות.
  5. לארומה חמצמצה ניתן לסחוט מעט מיץ לימון לתוך המרק.
מתכון לבובל'ה של מינה מהבלוג "ביסים"

בובל'ה הוא זכרון חג שחקוק היטב בליבי, אז הייתי עומדת במטבח של סבתא מינה ומקציפה חלבון בצלחת רחבה עם מזלג. מתכון פולני שסבתא העבירה לנו מאמא שלה, כזה שבטח הולך דורות אחורה. אפילו חמותי זוכרת את המאכל הזה מילדותה ובשם הזה, כך שישנן הוכחות לקיומו ביקום. לשמחתי, הילדים שלי אוהבים את זה נורא וכך משתמר לו המנהג של הכנת בובל'ה בחג הפסח! חשבו על זה כעל פנקייק פסחי.

למתכונים נוספים מהבלוג "ביסים"

זמן הכנה: 5 דקות
כמות סועדים: 1
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: bissim
רכיבים לבובל'ה:
ביצה - 1
סוכר - 1 כפית
קמח מצה - 1 כפית
אופן הכנת הבובל'ה:
  1. הפרידו בין החלבון והחלמון של הביצה בשתי קערות נפרדות.
  2. הקציפו את החלבון ותוך כדי הוסיפו את כפית הסוכר. המשיכו להקציף עד שיתקבל קצף יציב ויפה.
  3. קפלו בעדינות את חלמון הביצה ואת קמח המצה לתוך הקצף בעזרת מטרפה.
  4. העבירו את הבלילה למחבת משומנת קלות ובשלו אותה על להבה בינונית, עד שהצד התחתון יזהיב. הפכו את הבלילה ובשלו אותה למשך כדקה כך שגם הצד השני יזהיב.
  5. פזרו מעל סוכר והגישו חם.
מתכון לבלינצ'ס הכשרים לפסח של שפרה

בלינצ'ס אמנם מזוהה בביתנו במיוחד בחג השבועות אבל כמובן שאפשר להנות ממנו לכל אורך השנה. לכבוד חג הפסח, רציתי להכין עלי בלינצ'ס "אמיתיים" ולא להשתמש במצות ולכן, השתמשתי בשלושה סוגי קמחים: קמח אורז, קמח תפו"א וקמח תופח כשר לפסח, כדי ליצור עלה בלינצ'ס נעים וטעים בפה. בגלל הקמח התופח העלים רכים ומאוד נעימים למאכל, קמח האורז נותן טעם מיוחד וקמח תפו"א הוא די נייטרלי. אנחנו אוהבים לטגן מעט את העלים, אך הם גם טעימים מאוד כפי שהם.

למתכונים נוספים מהבלוג "במטבח של שפרה"

זמן הכנה: 5 דקות
כמות סועדים: 8
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: shifra-l
רכיבים לחביתיות:
קמח אורז - ⅓ כוס
מים - 1 כוס
שמן קנולה - 2 כפות
רכיבים למלית גבינה:
גבינת ריקוטה - 250 גר' (למריחה)
גבינה לבנה - 125 גר' (5%, חצי חבילה)
סוכר - 4 כפות
תמצית וניל - ½ כפית
קינמון - קורט
אופן הכנת החביתיות:
  1. הכניסו את כל החומרים של הכנת החביתיות למעבד מזון וערבבו היטב עד שתיווצר בלילה אחידה.
  2. שמנו במעט שמן מחבת קטנה (בקוטר של 15 ס"מ) ובאמצעות מצקת, צקו מעט מהבלילה אל המחבת והטו אותה כך שכל העיסה תפוזר על כל משטח המחבת. טגנו במשך דקה, והפכו את החביתית וטגנו את הצד השני. העבירו את החביתית לצלחת מכוסה בנייר סופג.
  3. המשיכו להכין את שאר החביתיות באותו תהליך.
  4. הכינו את המלית.
  5. במרכז כל חביתית הניחו כפית של מלית גבינה, מרחו מעט וקפלו כראות עיניכם.
  6. ניתן לטגן מעט את הבלינצ'ס מכל הצדדים לפני ההגשה, עם כף שמן אחת, להענקת פריכות.
  7. בעת ההגשה פזרו מעט אבקת סוכר או סירופ שוקולד מעל הבלינצ'ס.
אופן הכנת המלית גבינה:
  1. ערבבו היטב את כל חומרי המילוי בקערה והמשיכו לעקוב אחר ההוראות.
מתכון לפירמידות שוקולד לבן במילוי קרם תותים של ענבל

ענבל מבלוג האפייה "פיית העוגיות" שידרגה את צורתו של הקינוח הקלאסי - קרם התותים, לפירמידות של שוקולד לבן, כך שישתלב נהדר עם סיפור יציאת מצרים. אם אתם לחוצים בזמן לקראת ערב החג, תוכלו להכין קינוח נפלא ומרשים זה בקלות, תוך חצי שעה. את המתכון ניתן להכין בגרסה חלבית וגם פרווה, לפי המרכיבים המצויינים בהמשך.

למתכונים נוספים מהבלוג "פיית העוגיות"

 

זמן הכנה: 30 דקות
כמות סועדים: 12
רמת קושי: קל
recipe מקור תמונה: the-cookie-fairy
רכיבים לציפוי שוקולד:
תבנית סיליקון - 2 (בצורת משולשים)
שוקולד לבן - 400 גר'
רכיבים לקרם תות:
תותים - 250 גר' (+ 12 תותים קטנים)
סוכר - 80 גר' (להפחית או להוסיף לפי הטעם ולפי חמיצות התותים)
ליקר תפוזים - 1 כף (לא חובה)
ג'לטין - 7 גר' (½2 כפיות שטוחות)
חלב - ¼ כוס (או מים)
שמנת מתוקה - 250 מ"ל (או שמנת צמחית לגרסת הפרווה של הקינוח)
רכיבים לבסיס:
עוגיות לפסח - 400 גר'
סוכר - 100 גר'
חמאה - 120 גר'
אופן הכנת הציפוי שוקולד:
  1. המיסו את השוקולד הלבן לנוזל חלק במיקרוגל או בסיר בישול כאשר מתחתיו סיר גדול נוסף ובו מים רותחים
  2. חלקו את השוקולד המומס בין השקעים שבתבניות, ומרחו אותם בצורה שווה על דפנות כל שקע בעזרת מרית או כפית.
  3. וודאו כי הדפנות בכל שקע אינן דקות מדי על מנת שלא יסדקו, ואינן עבות מדי כדי שיהיו נוחות לאכילה.
  4. העבירו את תבניות השוקולד להקפאה.
אופן הכנת הקרם תות:
  1. שימו במעבד מזון 250 גר' תותים יחד עם הסוכר וליקר התפוזים או הברנדי, ועבדו אותם למחית חלקה ויפה.
  2. המיסו את הג'לטין עם ¼ כוס החלב או המים, הניחו לתערובת להצטנן לטמפ' החדר, כ-2 עד 3 דקות וערבבו אותה לתוך מחית התותים.
  3. הקציפו את השמנת עד שתתקבל קצפת יציבה, וקפלו אליה בהדרגה את מחית התות ליצירת תערובת חלקה.
  4. הוציאו את תבניות הסיליקון המצופות בשוקולד לבן מהמקפיא.
  5. הקציפו את השמנת עד שתתקבל קצפת יציבה, וקפלו אליה בהדרגה את מחית התות ליצירת תערובת חלקה.
  6. מלאו את שקעי הפירמידות בקרם התות, כסו ברדיד אלומיניום והעבירו לקירור.
אופן הכנת הבסיס:
  1. עבדו במעבד מזון את העוגיות לפסח והסוכר עד שיהפכו לפירורים.
  2. המיסו את החמאה, הוסיפו אותה פנימה, וערבבו לקבלת פירורים לחים.
  3. שטחו את התערובת על גבי נייר אפייה בתבנית גדולה של תנור, ואפו בחום של 180 מעלות במשך כרבע שעה עד להשחמה קלה.
  4. בתום האפייה, המתינו מספר דקות לצינון הבסיס ופרסו אותו לריבועים בגודל שיהיה תואם לתחתית הפירמידה. שמרו בקופסא אטומה.
  5. הניחו בכל צלחת תחתית עוגיות, שחררו פירמידת שוקולד מתבנית הסיליקון והניחו מעל הבסיס.
  6. כדאי לקשט בתותים טריים.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: