maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

המטבח ההודי העשיר - חוויה של טעמים

בשנים האחרונות המטבח ההודי תופס יותר ויותר מקום בלב הישראלי, הודות לתרמילאים הרבים החוזרים עם געגועים לטעמים המיוחדים, לתבשילים המתובלים ולטרנד הצמחוני שתופס תאוצה. אל תישארו מאחור! קראו את הכתבה ולמדו את כל מה שאי פעם רציתם לדעת על המטבח ההודי - טעמים, מסורות וכמובן 6 מתכונים מדהימים שיספקו לכם ארוחות לכל היום.

אוכל הודי
מאפייני המטבח ההודי
קשה מאוד להגדיר את מאפייניו של המטבח ההודי, כיוון שהודו היא תת-יבשת, המורכבת מאזורים נרחבים ורבים. בנוסף למגוון האזורים השונים מצויות בהודו גם תרבויות ודתות רבות, המכתיבות הרגלי אכילה שונים. האוכל המקובל בדרום שונה מזה המקובל בצפון, מנותיהם של בעלי האמצעים שונות מאלה של העניים והדיאטה של ההינדים שונה מזו של הבודהיסטים או המוסלמים.
 
אם ננסה לקבוע את מאפייני המטבח ההודי בהכללה, נגלה כי הוא מבוסס בעיקרו על מנות של קטניות וירקות המוגשות לצד לחם הודי מסורתי או אורז, במטבח ההודי נעשה שימוש בכ-60 סוגי קטניות שונים. האוכל ההודי מוכר בעולם כולו כמתובל במיוחד, שכן רבות ממנות המטבח עושות שימוש בתבלינים כבסיסן, אם כתערובת מגוונת או כזרעים קלויים. ברבות מהמנות ההודיות מורגשת העדרותו של הבשר, שכן רבים מתושבי הודו הם צמחונים. בשר בקר הוא נדיר במיוחד, ואם כבר קיים בשר במנה, מדובר כנראה בבשר עוף, טלה, דגים או פירות ים.
 
ארוחה הודית מסורתית תכלול מנה עמילנית (אורז, לחם או מאכל הכולל תפוחי אדמה), תבשיל קטניות, תבשיל ירקות, יוגורט, ירקות ופירות טריים, ירקות מוחמצים ולפעמים גם מנה המכילה גבינת פאניר (גבינה הודית מסורתית). הרבה מהתבשילים יהיו עשירים ברוטב. ארוחה מלאה תכיל בדרך כלל 5 מנות המוגשות כולן על מגש גדול ומחולק למחיצות.
 
אוכל הודי
סדר היום בהודו
ההודים נוהגים לאכול ארוחה גדולה אחת ביום ובשאר הארוחות הם מסתפקים בנשנושים קלים בלבד.
  • ארוחת בוקר - הודים רבים דוגלים באכילת ארוחת בוקר בריאה, אך המנות משתנות לפי האזור. בצפון הודו נוהגים לאכול לחמים ומנות ירק, מלוות בלבן. במערב הודו נהוג לאכול ממרח עשוי חומוס ואורז מלווה בחלב. בדרום הודו נהוג לפתוח את היום עם מאפים מתובלים ורוטבי צ'אטני שונים (רטבי ירקות מוחמצים).
  • ארוחת צהריים - ארוחת הצהריים נתפסת כארוחה העיקרית ביום, ובה יוגש המגש הגדול המכיל את מנות האורז, הירקות והעדשים השונות, לחם, יוגורט וקינוח.
  • ארוחת ערב - משפחות הודיות רבות מתכנסות בשעות הערב לארוחה קלה הכוללת שתיית תה, חטיפים קלים ושיחה על אירועי היום.
אוכל הודי
הטעמים הנפוצים במטבח ההודי
כאמור, בישול הודי מתבסס ברובו על תבלינים כמו ג'ינג'ר, שום, קינמון והל. בנוסף לתבלינים השונים, מקובל מאוד להשתמש גם בתערובות תבלינים מסורתיות, הנותנות את טעמי הודו לכל מנה. אחת מתערובות התבלינים המוכרות ביותר נקראת גאראם מסאלה. תערובת הגאראם מסאלה (בעברית - תבלין חם) היא תערובת לא חריפה שנועדה לחמם את הגוף. כך תכינו תערובת גאראם מסאלה אותנטית משלכם:
 
רכיבים
  • 4 כפות זרעי כוסברה
  • 1 כף זרעי כמון
  • 1 כף גרגרי פלפל שחור
  • 1/2 1 כפות זרעי כמון שחור (נקראים גם קימל שחור)
  • 1/2 1 כפות ג'ינג'ר מיובש
  • 3/4 כפית הל (3-4 תרמילים גדולים)
  • 3/4 כפית ציפורן
  • 3/4 כפית קינמון
  • 3/4 כפית עלי דפנה גרוסים
הכנה
  • חממו מחבת כבדה על אש בינונית וקלו בה את כל המרכיבים. השאירו את ההל בתרמילו לבינתיים. כל התבלינים יכהו את צבעם, פרט לג'ינג'ר. ערבבו את התבלינים מדי פעם, אך אל תתפתו להגביר את האש.
  • אחרי שהתבלינים נקלו, כבו את האש והמתינו שיתקררו. אחרי שהתקררו, הסירו את תרמילי ההל, והחזירו את הזרעים עצמם לתערובת התבלינים.
  • טחנו יחד את כל המרכיבים במטחנת תבלינים נקייה עד ליצירת אבקה אחידה ודקה.
  • שמרו את התערובת במיכל אטום ובמקום קריר וחשוך.
אוכל הודי
מתכונים נבחרים
 
ארוחת בוקר
דוסה - פנקייק הודי
הדוסה הוא מנת ארוחת בוקר פופולרית בדרום הודו המבוססת על אורז ועדשים מותססות. בעקבות ההתססה המנה מכילה כמויות גדולות של הויטמינים B ו-C. עקב ההתססה, בישול מנה זו לוקח זמן ומומלץ לעשות את ההכנות מראש.
 
מרכיבים
  • קערה המכילה 2 כוסות אורז מלא (אפשר גם לבן) שהושרה במים כל הלילה.
  • קערה נוספת המכילה כוס אורד דאל (עדשים שחורות קטנות) או כל עדשים אחרות.
  • 1/4 כפית זרעי חילבה (לא חובה, אך החילבה עוזר לתסיסה ולספיגת הקטניות.

הכנה

  • טוחנים את האורז עם מעט ממי ההשרייה עד לקבלת תערובת נוזלית אך סמיכה, דומה לבלילת פנקייק.
  • מרוקנים את מי ההשרייה של העדשים, מוסיפים לקערה מים חדשים וטוחנים את העדשים לתערובת הדומה לזו של האורז.
  • מערבבים את שתי הבלילות, מוסיפים כפית מלח ומכסים עם בד.
  • התערובת צריכה לעמוד במשך 12-24 שעות, עד שתהפוך לתוססת ובעלת טעם חמצמץ.
  • הבצק מוכן וממנו ניתן לטגן פנקייקים טעימים ומזינים, כופתאות מפתיעות ועוד מגוון מאכלים.
אוכל הודי
ארוחת צהריים - מנה בשרית
טיקה מורג - חתיכות עוף ברוטב עגבניות פיקנטי
מנה אהובה ומספקת הנפוצה בעיקר בצפון הודו. מרבית מהמנות ההודיות אינן מכילות בשר, אך מנה פיקנטית זו מכילה עוף ומתאימה במיוחד לחך הישראלי. 
 
מרכיבים
  • 1 ק"ג עוף (חזה או פולקע) חתוך לקוביות
  • 200 גר' בצל קצוץ
  • 150 גר' עגבניות קצוצות
  • 2-3 פלפלי חלפיניו ירוקים
  • 1 כפית זרעי שומר
  • 2 כפות שום קצוץ
  • 1 כפית ג'ינג'ר קצוץ
  • 2 כפות עלי קארי
  • 1 כף רסק עגבניות
  • 1 כף אבקת צ'ילי אדומה
  • 1 כפית גרגרי פלפל שחור גרוסים
  • 1 כפית אבקת כמון קלוייה
  • 20 גר' עלי כוסברה טריים
  • 10 גר' עלי נענע טריים
  • 75 מ"ל שמן חרדל
  • מלח לפי הטעם
הכנה
  • חממו בסיר את שמן החרדל וטגנו בו את זרעי השומר. לאחר שניחוח השומר ישתחרר, הוסיפו את השום וטגנו עד שיתרכך.
  • הוסיפו לסיר את הבצל, העגבניה, הג'ינג'ר והפלפלים החריפים. טגנו עד שהפלפלים ישחימו.
  • בינתיים, טגנו את עלי הקארי ורסקו אותם.
  • הוסיפו לסיר את קוביות העוף ואת רסק העגבניות וערבבו היטב. בשלו מספר דקות.
  • הוסיפו לסיר את שאר התבלינים היבשים וערבבו היטב. בשלו עם מכסה על אש נמוכה במשך כ-10 דקות.
  • הוסיפו את עלי הקארי המרוסקים וערבבו היטב.
  • הגישו את המנה מקושטת בעלי הכוסברה והנענע, בתוספת אורז לבן, ולצד המנה הבאה ברשימה.
אוכל הודי
ארוחת צהריים - מנת עדשים
דאל הודי מסורתי - תבשיל עדשים עשיר
תבשיל העדשים, הנקרא דאל, הוא מנה חורפית ועשירה בטעמים אשר תגרום לכם להתאהב במטבח ההודי המתובל.
 
מרכיבים
  • כוס עדשים כתומות
  • 1 בצל גדול, קצוץ
  • 1/2 ק"ג עגבניות קצוצות
  • 2 גמבות קצוצות דק
  • 1 פלפל צ'ילי מיובש (לא חובה, אך מוסיף טעם רב)
  • 3 כפות אבקת קארי
  • 1 כפית שום כתוש
  • 1 כפית ג'ינג'ר מגורר
  • 1 כף זרעי כמון
  • 1 כף זרעי חרדל
  • 1 מקל קינמון
  • 1 כפית כורכום
  • צרור כוסברה טרייה קצוצה (רצוי לא לוותר, הכוסברה נותנת לתבשיל את טעמו)
  • 3 כפות שמן לבישול
  • 1/2 1 כוסות מים
  • כפית מלח
הכנה
  • חממו בסיר את השמן על אש נמוכה וטגנו בו את זרעי החרדל, זרעי הכמון, פלפל הצ'ילי ומקל הקינמון. המתינו מספר שניות עד שזרעי החרדל יתחילו לקפוץ.
  • הוסיפו לסיר את הבצל, הגבירו את האש לבינונית וטגנו עד שיזהיב.
  • הוסיפו את הג'ינג'ר והשום וטגנו עוד 4 דקות.
  • הוסיפו לסיר את הגמבה, העגבניה, אבקת הקארי, הכוסברה, הכורכום וחצי כוס מים. בשלו במשך 5 דקות.
  • הוסיפו את העדשים, ערבבו היטב והוסיפו עוד 3/4 כוס מים. הביאו את התבשיל לרתיחה.
  • כסו את הסיר, הנמיכו את האש ובשלו במשך 20 דקות נוספות.
  • להגיש לצד מנת אורז לבן וליד תבשיל העוף.

אוכל הודי
קינוח
גולאב ג'אמון - כדורי גבינה בסירופ דבש חם
גולאב ג'אמון הוא קינוח פופולרי במיוחד הנאכל בחגים ובאירועים משמחים שונים. השילוב המעניין בין הגבינה לסירופ הדבש יתן לכם טעם שלא תשכחו בקרוב.
 
מרכיבים
לכדורים
  • 450 גר' אבקת חלב
  • 50 גר' חמאה
  • 1 כוס קמח לבן/תופח
  • 2 גביעי שמנת חמוצה
  • 2 כפיות הל טחון
  • 1/2 שקית אבקת אפייה
  • 1/2 כפית מלח
  • חבילת מרגרינה לטיגון
לסירופ
  • 5 כוסות סוכר
  • 5 כוסות מים
  • 5 טיפות מי ורדים
הכנה
  • מערבבים בקערה את המצרכים לכדורים ולשים כ-10 דקות עד ליצירת בצק אחיד.
  • מכינים מהבצק כדורים קטנים בקוטר של כ-2 ס"מ. משאירים את הכדורים לנוח במשך חצי שעה.
  • בזמן ההמתנה, ערבבו את המרכיבים לסירופ בסיר, הביאו לרתיחה והנמיכו את הלהבה.
  • מחממים את המרגרינה בסיר נפרד, ומטגנים בה את הכדורים תוך גלגול עד להשחמתם.
  • סופגים את עודפי השמן ומעבירים את הכדורים המטוגנים לסיר הסירופ לטבילה קצרה.
  • מניחים לשאריות הסירופ לנטוף, ומגישים את הכדורים הטעימים.
אוכל הודי
משקה 
צ'אי הודי אוריגנלי
צ'אי, משקה חם ומתובל, הוא המשקה הלאומי של הודו. הודים ותיירים רבים נשבעים כי משקה זה טוב מתה ואף מקפה ואותו הפם שותים לאחר הארוחות השונות, או סתם כך באמצע היום. המתכון מתאים להכנת 2 כוסות צ'אי.
 
מרכיבים
  • 1/2 1 כוסות חלב
  • 3 ציפורנים
  • 3 תרמילי הל מעוכים
  • 3 גרגרי פלפל אנגלי
  • 2 פרוסות דקות של ג'ינג'ר
  • 1/2 כפית אבקת קינמון
  • 1/4 כפית אגוז מוסקט
  • 1 כפית תה רגיל (ניתן לפתוח תיון ולהוציא את תוכנו)
  • 2 כפיות סוכר
הכנה
  • מבשלים ב-3/4 כוס מים את כל המרכיבים, פרט לחלב. מרתיחים, ומשאירים לבעבע כדקה.
  • מוסיפים את החלב ומביאים לרתיחה נוספת.
  • מסננים את תוכן הסיר לשתי כוסות ושותים בהנאה.
אוכל הודי

कृपया भोजन का आनंद लीजिये - בבקשה אכלו בתיאבון!

 

מקור: רחלי סטמקר
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: