maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

10 מזונות בריאים שעשויים לגרום לתופעות לוואי

רובנו מרגישים טוב יותר מעצם ההחלטה לבחור במיץ סחוט על פני משקה מוגז, לקנות לחם מחיטה מלאה במקום לחם לבן או לנשנש אגוזים לפני אימון במקום חטיף תעשייתי. הסיבה לכך היא ההנחה הפשוטה שמזון בריא יותר יגרום לנו להרגיש טוב יותר, ואכן, בחלק גדול מהמקרים נזכה לתוצאה המצופה. עם זאת, חלק מהאנשים עשוי להיות רגיש להשפעתם של רכיבי מזונות מסוימים, מה שעלול להוביל אצלם לתגובות לא נעימות כמו נפיחות, כאבי בטן, שלשולים ואף מיגרנות, שמקורם לא תמיד מובן. בשל כך חשוב שתכירו את 10 המזונות הבאים, שעל אף היותם בריאים הם עדיין עשויים לגרום לחלקנו להרגיש לא במיטבנו, וכמובן שגם את הפתרונות שיאפשרו לכם ליהנות מיתרונות המזונות הללו בקלות.
 
מאכלים בריאים שגורמים לאי נעימות
 
 
1. דגנים מלאים
 
כולנו שמענו על כך שרצוי להפחית בכמות הפחמימות המעובדות לטובת דגנים מלאים, שכן הם מכילים ויטמין B, מסייעים במניעת מחלות לב, מפחיתים את הסיכון לסוכרת ועוד. יחד עם זאת, ישנם אנשים שמרגישים כובד ועומס על מערכת העיכול דווקא לאחר שהם צורכים אורז מלא, כוסמת או קינואה. הסיבה לכך היא הסיבים התזונתיים שקיימים במזונות הללו שכן צריכת כמות גדולה של סיבים או אכילתם במהירות מוגזמת יכולה לגרום לנפיחות, גזים וגיהוקים. במקביל, סיבים גם גורמים לגוף שלנו לאגור מים, מה שיכול לתרום לתחושה הפתאומית של אי הנוחות.
 
הפתרון: אם אתם מעוניינים להוסיף יותר דגנים מלאים לתפריט היומי שלכם, עשו זאת באופן הדרגתי על מנת לאפשר לגוף שלכם להסתגל לכמות הסיבים הגבוהה שהם מכילים. הימנעו מלצרוך למעלה מחצי כוס של הדגן המלא בארוחה אחת, אכלו לאט, ודאגו לשתות מים לאורך כל הארוחה, כל זאת על מנת לסייע לעיכול. 
 
2. חלב שקדים
 
אנשים אשר רגישים ללקטוז או מעוניינים להפחית את כמות מוצרי החלב שהם צורכים מסיבה זו או אחרת, בוחרים להכניס את חלב השקדים לתפריט היומי שלהם. יתרונותיהם הבריאותיים של השקדים הופכים את תחליף החלב הזה למקור מצוין לחומרים שעוזרים לבניית עצמות חזקות, שומרים על בריאות הלב, תורמים לבריאות הכליות ומסייעים למראה עור בריא. עם זאת, חלק ממותגי חלב השקדים מכילים קרגינן (Carrageenan), חומר מעבה טבעי המופק מאצות, שעל אף שהוא מותר לשימוש במוצרים אורגניים, במחקרים מסוימים נמצא קשר בינו לבין בעיות עיכול שונות, והוא עשוי להחמיר גם את מצבם של אלו שסובל ממחלות מעי דלקתיות.
 
הפתרון: בדקו את רשימת הרכיבים של תחליף החלב אותו אתם רוכשים והעדיפו חלב שקדים שאינו כולל קרגינן, או הכינו בעצמכם חלב שקדים טרי ובריא. כדי להכין חלב שקדים בבית, השרו כוס שקדים בקערה עם 3 כוסות מים למשך הלילה, ולאחר מכן טחנו אותם יחד עם המים במעבד מזון. סננו את שאריות השקדים דרך בד גאזה והחלב שלכם מוכן.
 
מאכלים בריאים שגורמים לאי נעימות
 
3. ירקות ממשפחת המצליבים
 
ירקות ירוקים כמו ברוקולי, קייל או כרוב ניצנים מכילים חומרים מזינים רבים כמו ויטמין C, חומצה פולית ורכיבים שעשויים לסייע להפחתת הסיכון לטרשת העורקים ולמחלות לב. רבים בוחרים לצרוך אותם בסלט או כבסיס למיצי ירקות טריים, אך למרבה הצער יש מי שסובל מנפיחות וכאבי בטן לאחר צריכתם. הסיבה לכך היא שהירקות הללו מכילים רפינוז, תלת סוכר שגוף האדם אינו מעכל, מה שעשוי להוביל לתהליך תסיסה במעי הגס ובעקבות זאת להיווצרותם של גזים.
 
הפתרון: ראשית נסו לא להגזים בכמויות ולהימנע מצריכה של למעלה מ-2 מנות ירקות מצליבים ליום. אם אתם עדיין חשים בכאב ואי נוחות, תוכלו לאדות את הירקות הללו טרם האכילה. פעולת האידוי לא רק שהופכת את הירקות לקלים יותר לעיכול, אלא משמרת את התרכובות שמסייעות למלחמה בסרטן, אשר נפגעות כאשר הירקות מחוממים במיקרוגל או מטוגנים.
 
4. מיצי פירות טבעיים
 
יש הנמנעים מצריכת כמויות גדולות של מיץ תפוזים בשל העובדה שהוא עשויים להעלות את רמת החומציות בגוף ולהוביל לצרבת. גם מיצי פירות נוספים, שמספקים לא מעט חומרים מזינים בלגימות ספורות, יכולים לגרום לחלק מאיתנו להרגשה רעה. אופן הכנתם של המיצים, הכרוך בסינון סיביהם לצד חומרים נוספים המצויים בקליפה, יוצר מיץ "חלק" שהסוכר הופך להיות חלקי מרכזי ממנו. כתוצאה מכך נוצרת עלייה פתאומית של רמות הסוכר בדם, אשר מובילה לתחושת נמנום ועייפות זמן מה לאחר השתייה, כמו גם להגברה של תחושת הרעב.
 
הפתרון: כאשר אתם רוכשים מיצי פירות קנויים, בחרו תמיד את אלה שמופחתים בסוכר, ואם אתם מכינים מיץ פירות בבית, הוסיפו למעבד המזון מעט ירק כמו כרוב או סלרי, על מנת לאזן את רמת הסוכר של המיץ מבלי לפגוע בטעם. במקביל, תוכלו לשמר חלק מהרכיבים המזינים על ידי הכנת שייק פירות במקום מיץ סחוט. לחצו כאן על מנת ללמוד כיצד להכין שייקים מזינים ובריאים.
 
מאכלים בריאים שגורמים לאי נעימות
 
5. פירות יבשים
 
רבים מאיתנו צורכים פירות יבשים על בסיס יומיומי כנשנוש בריא שמפחית תחושת רעב בין הארוחות או כחטיף שמקדים אימון גופני. הפירות היבשים אכן שומרים עלינו שבעים ודואגים שרמות האינסולין שלנו לא יפלו במהלך האימון, אולם במקביל חלק מהאנשים עשויים לסבול ממספר בעיות כתוצאה מצריכתם. כיוון שלוקח לפירות יבשים זמן להתעכל, צריכה שלהם סמוך מדי לשעת האימון עלולה לגרום לעייפות, ואילו הרמות המרוכזות של הפרוקטוז המיובש שהם מכילים מובילות לתסיסה במעי ולכאבי בטן.
 
פתרון: על מנת ליהנות מיתרונותיהם של הפירות היבשים אכלו עד רבע כוס פרי יבש בארוחה, והקפידו לצרוך אותו כשעה לפחות לפני אימון גופני. מי שמתאמן בריצה יכול לצרוך טרם האימון לחם קלוי עם בננות, שהן מקור מצוין לאשלגן אשר צונח בזמן ההזעה. אם אתם מעוניינים בתחליף לאכילה במשרד תוכלו לנשנש אדממה (פולי סויה), שכוללת חלבונים ומינרלים החיוניים לגופנו, כמו גם ויטמינים המסייעים בהורדת הכולסטרול בדם. 
 
6. סוכריות ללא סוכר
 
בעוד שרבים מכירים את חסרונותיהם של משקאות נטולי סוכר, סוכריות ללא סוכר עדיין נחשבות לתחליף פופולארי מאוד. עם זאת, למרות שהן נתפסות כבריאות מעצם היותן נטולות סוכר, הן כוללות תחליפים כמו סורביטול וממתיקים מלאכותיים אחרים שאינם טובים לעיכול ועשויים להוביל לגזים, נפיחות ושלשולים, כמו גם להוביל לכאבי ראש ולהגביר מיגרנות.
 
פתרון: אם אתם מתגעגעים לחטיפים מתוקים, אולם מעוניינים לשמור על משקלכם, הימנעו מצריכת תחליפים ללא סוכר ובחרו בחטיפים שתוכלו להכין בעצמכם. לחצו כאן על מנת ללמוד כיצד להכין חטיפי בריאות טעימים בקלות ובמהירות.
 
מאכלים בריאים שגורמים לאי נעימות
 
7. תירס
 
תירס הוא מקור טוב לחומצה פולית, ויטמין C, זרחן ומגנזיום, חומרים שמסייעים לגוף בלחימה בסוגי סרטן שונים, בשמירה על בריאות העיניים והעור ובהסדרת פעילות הכליות. במקביל, תירס יכול גם לגרום לכאבים במערכת העיכול ולהוביל לא פעם לתחושה של קלקול קיבה. תירס בחמאה ומלח, או פופקורן, עשוי להותיר חלק מאיתנו עם תחושות נפיחות וכבדות. זאת לאור התאית אותה מכיל התירס, חומר שגוף האדם לא יכול לעכל. 
 
פתרון: הפתרון הפשוט ביותר הוא להקפיד ללעוס היטב את הגרעינים ולהוסיף להם מעט תבלינים. גרעינים לעוסים מתעכלים בקלות רבה יותר, ולכן קיים פחות סיכוי לסבול מכאב לאורך תהליך עיכולם. במקביל, תוכלו ליהנות מיתרונות התירס באמצעות כמה תחליפים: בננות, טופו וקטניות הם מקור מצוין למגנזיום; כבד עוף, חלמון ביצה ובוטנים הם מקור נהדר לחומצה פולית; ופלפל צהוב, תות שדה וקיווי יספקו לכם ויטמין C באופן טעים במיוחד. 
 
8. תה ירוק
 
התה הירוק נחשב לתוספת בריאות משמעותית לתפריט של כל אחד מאיתנו. מדובר במשקה שניתן כתרופה ברפואה הסינית לטיפול בכאבי ראש ואף במחלות לב, ומאחר שהוא עשיר בפוליפנולים, הוא יכול להפחית את הסיכון לסוגי סרטן שונים, לחזק את המערכת החיסונית ולהילחם בתהליכים דלקתיים. עם זאת, רבים מאיתנו שוכחים שסוגי תה ירוק רבים מכילים קפאין, שאצל חלק מהרגישים אליו, עשוי להוביל לכאבי בטן ובחילה.
 
פתרון: אם אתם חשים תחושות כאב, בחילה ואי נוחות בשעות הבוקר, ייתכן שהאשמה בדבר היא כוס התה הירוק שלכם. בחרו בתה ירוק שאינו מכיל קפאין, או נסו לשתות סוגי תה כמו קמומיל ומנטה, שבנוסף לכך שאינם מכילים קפאין, הם כוללים גם מגוון יתרונות בריאותיים משלהם. בכל מקרה, מוטב שלא לצרוך למעלה מ-3 כוסות תה ירוק ביום, ולהימנע מלשתות אותו על בטן ריקה.
 
מאכלים בריאים שגורמים לאי נעימות
9. שיבולת שועל מוכנה ברגע (אינסטנט)
 
בשל יתרונותיה הרבים של שיבולת השועל לבריאות, ביניהם הורדת רמות הכולסטרול ולחץ הדם, רבים מאיתנו שמחים לצרוך דייסת שיבולת שועל בארוחת הבוקר, בייחוד בימי החורף הקרים. כיוון שלא תמיד יש לנו זמן לבשל אותה בסיר, אנחנו עשויים לבחור בשיבולת שועל מוכנה שניתנת להכנה מהירה באמצעות הוספת מים בלבד. עם זאת, האפשרות המהירה היא לרוב לא בריאה כמו זו שאנו מעוניינים לקבל. המנות המיועדות להכנה מהירה הן בחלק גדול מהמקרים דלות בסיבים ועשירות בסוכר, מה שגורם לרמות הסוכר בדם להעלות ואז לצנוח, ולהוביל לעייפות במקום לעירנות.
 
פתרון: אם אין באפשרותכם להכין דייסת שיבולת שועל בבקרים לחוצים, בדקו את התווית של המותג אותו אתם רוכשים: בחרו בתערובת שיבולת שועל מוכנה שכוללת פחות מ-4 גרם סוכר ולפחות 3 גרם של סיבים. במקביל, על מנת שתוכלו לצרוך שיבולת שועל לא רק בארוחת הבוקר, אתם מוזמנים להכיר דרכים נוספות לשילוב שיבולת השועל בארוחות שלכם.
 
10. תפוחים
 
אם אתם מעוניינים לאכול פרי בין ארוחות, תפוח הוא ללא ספק אחד הפירות שתרצו לשמור בהישג יד. הכמות הגדולה של ויטמין C שבו הופכת את התפוח לחטיף מומלץ במיוחד בזמן עונת הצינון והשפעת, ונוגד החמצון שהוא מכיל, הנקרא קוורצטין, מגן על התאים בגוף ומקטין את הסיכוי להתפתחות סרטן בריאות, במעי ובכבד. בנוסף, בזכות כ-4 גרם של סיבים תזונתיים לתפוח, מדובר באחד המאכלים המשביעים ביותר שניתן לצרוך. סוד הקסם של התפוח מצוי בלעיסתו: שתיית מיץ תפוחים או שילובו במיצים אחרים תאפשר לנו לקבל את הסוכרים והוויטמינים החיוניים, אבל תגרום לנו לאבד את הסיבים החשובים. עם זאת, השילוב בין רמת הסיבים הגבוהה לבין הפרוקטוז שבפרי השלם, הופכת אותו למאכל שגורם אצל רבים לנפיחות מורגשת ולא נעימה.
 
פתרון: נסו לצרוך את התפוח בנפרד מארוחה מלאה כדי להימנע מלהעמיס על מערכת העיכול שלכם. אם אתם עדיין חשים באי נוחות, תוכלו ליהנות מיתרונות הקוורצטין שבתפוח באמצעות הוספת בצל לבן או צהוב לסלט שלכם, כמו גם על ידי צריכת קינואה. המזונות הללו עשירים בקוורצטין ויעזרו לכם לשמור על אורח חיים בריא בקלות.
 
מאכלים בריאים שגורמים לאי נעימות
 

זכרו, אם אתם חשים בטוב לאחר שצרכתם את המזונות שהוזכרו, אין סיבה להימנע מהם. מדובר במזונות ששילובם בתפריט היומי שלכם יכול לעזור לכם לשמור על בריאותכם, ואם תקפידו לאכול אותם כחלק מתפריט בריא ומאוזן תיהנו משלל יתרונותיהם. עם זאת, אם אתם חשים בסיום הארוחה בכאבי בטן, סובלים מבעיה ביציאות או מכאבי ראש, ייתכן שתרצו לנסות את החלופות שהוצעו ולבדוק האם הם השפיעו על הרגשתכם הכללית. לבריאות ובתאבון!

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: