maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

6 מתכונים למנות האורז הידועות מעדות שונות

כולנו משתמשים באורז בבישולים שלנו, ועובדה זו כבר מכניסה אותנו לקבוצה שכוללת יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם. את האורז עצמו ניתן לגדל כמעט בכל מקום בעולם ובשל פשטותו אנשים רבים עשויים לחשוב כי הוא משעמם, אך למעשה כל אותם אנשים פשוט לא מכירים את מנות הדגל של העדות השונות, אשר משתמשות באורז כמרכיב מרכזי. אם יש לכם אורז בארון המטבח שכבר נמאס לכם מלהכין באותה הדרך הפשוטה והמשעממת, נסו את אחד מ-6 המתכונים הבאים שמגיעים ממיטב הבשלנים שברשת. אין ספק שזו אחת הדרכים הטובות ביותר ליהנות מתרבות של עדה אחרת בתוך הבית הקטן והחם שלנו.

 

1. קיצ'רי עירקי של אלונה אייזנברג מהבלוג "בלונים"

הקיצ'רי היא מנת אורז נפלאה שמשלבת עדשים אדומות וכמויות אדירות של שום ותבלינים, אשר הופכים אותה לטעימה במיוחד. היא מגיע אלינו מהמטבח העירקי, שבו נוהגים להכין אותו בימי חמישי, וניתן להרגיש בבירור את השפעות המטבח ההודי בטעמם של התבלינים. רצוי ואף מומלץ לאכול את הקיצ'רי יחד עם יוגורט שנוגד את התיבול החזק, והמהדרין מוסיפים גם ביצת עין מעל הכל.

מתכוני עדות עם אורז
מצרכים:
  • 1 כוס אורז
  • ½ כוס עדשים אדומות
  • 3 כפות שמן (במקור משתמשים בחמאה)
  • 2 כפיות כמון
  • 1 כפית פפריקה אדומה מתוקה
  • ½ כפית פפריקה חריפה
  • מלח לפי הטעם
  • פלפל שחור 
  • 1 ראש שום קלוף וכתוש
 
הוראות הכנה:

1. טגנו קלות את האורז והעדשים בסיר קטן. לאחר דקה הוסיפו מים ביחס של כוס וחצי על כל כוס קטניות שהוספתם.

2. לאחר שהסיר רתח, כסו ובשלו על האש הנמוכה ביותר למשך כ-20 דקות, עד שהאורז מוכן.

3. שימו את השמן או החמאה במחבת ושפכו לתוכה את כל התבלינים. טגנו אותם למשך דקה וחצי כדי לשחרר את הטעמים שלהם. לאחר מכן הוסיפו את השום הכתוש וטגנו אותו במשך דקה.

4. שפכו את תערובת התבלינים על האורז וערבבו היטב עם כף עץ רחבה – בעדינות, אך בנחישות. המטרה היא שכל התבלינים יגיעו לכל חלקי האורז, מבלי שיתקבל מרקם של דייסה.

5. תנו להכל לעמוד במשך 10 דקות.

המנה שלכם מוכנה. מומלץ להגיש אותה לצד יוגורט.

לחצו כאן כדי להכיר מתכונים נוספים מהבלוג "בלונים"

מתכוני עדות עם אורז
 

2. בחש בוכרי של ויקה גורשטיין – בביוב מתוך האתר "טעימאוד"

מנת הבחש, שרבים מכירים כ"אורז ירוק", מקבלת את צבעה מעשבי התיבול שבה, וזהו אחד המאכלים האהובים ביותר בעדה הבוכרית. בדרך כלל מכינים את המנה הזו באירועים גדולים, לכן הכמויות במתכון גם הן גדולות יחסית, אך ויקה דואגת לציין שאין מה לדאוג כלל, משום שאחרי שתגישו את המנה לא יישאר ממנה דבר. את המתכון ניתן לחלק ל-2 חלקים אם אתם רוצים לפצל את זמן העבודה.

מתכוני עדות עם אורז
מצרכים:
  • קילו הודו אדום או בשר בקר מס' 8 (שריר קדמי) או קורקבני עוף או כבש או תערובת של כל הבשרים הנ"ל.
  • 3 כוסות אורז עגול לריזוטו או סושי
  • 4 צרורות כוסברה
  • 2 צרורות פטרוזיליה
  • 1 חבילה של בצל ירוק
  • כוס שמן קנולה או ½ כוס שומן כבש ו-½ כוס שמן קנולה
  • מלח לפי הטעם
  • מים

 

הוראות הכנה:

חלק ראשון (הכנות):

1. טחנו את הבשר במטחנת בשר עם חורים גדולים או קצצו בעזרת מעבד מזון. מומלץ לשים לב שהבשר לא יקבל מרקם של בשר טחון דק ושיישאר בעל מרקם גושי. אם בחרתם להשתמש בבשר הודו במתכון, אל תסירו את השומן.

2. השרו את האורז במים רותחים למשך חצי שעה.

3. שטפו את האורז היטב במסננת והניחו בצד לייבוש.

4. קצצו את הבצל הירוק.

5. קצצו דק את הכוסברה והפטרוזיליה, כולל הגבעולים. יש להם טעם חזק שמוסיף המון למנה. חשוב לקצוץ את העלים והגבעולים דק כמה שאפשר, אך לא לטחון אותם.

6. טגנו את הבשר עם הבצלים הירוקים ועם חצי כוס שמן.

7. אחרי שהבשר משנה את הצבע שלו, הוסיפו כוס מים ומעט מלח ובשלו על להבה נמוכה במשך חצי שעה.

8. הוסיפו לבשר את הפטרוזיליה והכוסברה שקצצתם, ערבבו וכסו את הכל במים.

9. הביאו את המים לרתיחה, כסו את הסיר עם מכסה והמשיכו לבשל על להבה נמוכה למשך חצי שעה נוספת.

 
חלק שני:

1. הוסיפו את האורז השטוף (אם הכנתם את הבשר מראש זמן מה לפני, עליכם להביא את הסיר לרתיחה נוספת לפני שתוסיפו את האורז).

2. ערבבו את הכל ולאחר מכן הוסיפו כחצי כוס נוספת של שמן או שומן כבש מומס.

3. הביאו לרתיחה והנמיכו את האש ללהבה הנמוכה ביותר שאפשר. סגרו את הסיר ובשלו במשך כ-20 דקות.

4. לאחר שהאורז ספח את כל הנוזלים, ערבבו בעדינות עם מזלג כדי לפתוח את האורז.

5. עטפו את מכסה הסיר ואת דפנותיו במגבת מטבח לשמירה על האדים והמשיכו לבשל על אש קטנה. פתחו מדי פעם את הסיר וערבבו בעדינות עם מזלג.

6. השאירו את הסיר על אש קטנה (או בתנור על 140 מעלות כשהכל עטוף בנייר כסף, ללא מגבת) למשך 45-50 דקות.

המנה שלכם מוכנה. בתחתית הסיר אמור להישאר אורז צלוי, שהוא נחשב לטעים במיוחד. הבוכרים מכנים אותו "טדיגי" ובעדה הוא מיועד לאדם חשוב שמשתתף בסעודה או לראש המשפחה.

לחצו כאן כדי להכיר מתכונים נוספים מהאתר "טעימאוד"

 

3. מג'דרה סורית של אסף כהן מתוך האתר "טעימאוד"

את מנת המג'דרה כולנו מכירים – אורז עם עדשים ובצל מטוגן. זוהי מנה שקל מאוד להכין וניתן למצוא אותה בעדות רבות, אך היא מגיעה במקור מיהודי סוריה ומצרים, שם נהגו לאכול אותה פעמיים בשבוע – ביום חמישי כשהיא חמה וביום ראשון בצהריים כשהיא קרה.

מתכוני עדות עם אורז
מצרכים:
  • 3 כוסות אורז
  • כוס עדשים ירוקות קפואות
  • 1 בצל גדול
  • מלח לפי הטעם
  • פלפל שחור גרוס לפי הטעם
  • כף כורכום
  • 5 כוסות מים רותחים
  • שמן קנולה

הוראות הכנה:

1. שטפו היטב את האורז והניחו בצד לייבוש.

2. חתכו את הבצל לחצאי פרוסות.

3. חממו כמות נאה של שמן קנולה בסיר רחב ושטוח. עליכם לכסות עם השמן את כל תחתית הסיר.

4. הוסיפו את הבצל וטגנו על אש נמוכה 10-12 דקות, או עד שהבצל משחים היטב.

5. העבירו את הבצל לקערה והניחו בצד.

6. העבירו את האורז לסיר על השמן שנותר מטיגון הבצל וטגנו למשך 2-3 דקות.

7. הוסיפו את העדשים וערבבו.

8. הוסיפו מלח, פלפל וכורכום וערבבו.

9. הוסיפו בזהירות את המים הרותחים.

10. הנמיכו את עצמת האש ללהבה הקטנה ביותר וסגרו את המכסה.

11. בשלו על אש נמוכה למשך כ-20 דקות.

12. הסירו את המכסה מהסיר, הוסיפו את הבצל המטוגן וסגרו את הסיר למשך 3 דקות נוספות.

המנה שלכם מוכנה.

לחצו כאן כדי להכיר מתכונים נוספים מהאתר "טעים מאוד"

מתכוני עדות עם אורז
 

4. טנזיה מרוקאית של יפה מהבלוג "יפצ'וק מבשלת ואופה"

את המנה המרוקאית המוכרת הזאת אולי ראיתם כבר בעבר, גם אם אינכם קשורים לעדה זו, שכן היא מוכרת מאוד. במנה משלבים פירות יבשים ואגוזים, והמרוקאים נוהגים לאכול אותה בראש השנה ובט"ו בשבט. להגשת המנה מומלץ להעביר את האורז לקערית עמוקה ולהפוך אותה על מגש מנחושת, בדיוק כפי שנהוג בעדה המרוקאית.

מתכוני עדות עם אורז
מצרכים:
 
לאורז:
  • 2 כוסות אורז
  • 4 כוסות מים
  • מלח לפי הטעם
  • פלפל לבן לפי הטעם
  • כף שמן

לטנזיה:

  • 200 גרם משמש
  • 200 גרם שזיפים ללא חרצנים
  • 100 גרם צימוקים
  • 100 גרם שקדים מולבנים קלויים 
  • 100 גרם אגוזי מלך קלויים במחבת יבשה
  • כף שמן
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1 כוס סוכר
  • ¾ כוסות מים

 

הוראות הכנה:

לטנזיה:

1. הכניסו לסיר פירות יבשים, שמן, מים, סוכר ולימון וערבבו עם כף מעץ.

2. בשלו על להבה נמוכה למשך כ-20 דקות, עד שיתרככו הפירות היבשים.

לאורז:

1. הרתיחו מים עם שמן, מלח ופלפל לבן בסיר.

2. הוסיפו את האורז, הנמיכו את הלהבה ובשלו למשך כ-20 דקות.

3. העבירו לתבנית עגולה מסיליקון או מטאפרוור, הדקו ויישרו לקבלת הצורה והשאירו בצד לצינון.

המנה שלכם מוכנה. כעת הפכו את הכלי על מגש מנחושת וסדרו מסביב פירות יבשים ושקדים מולבנים.

לחצו כאן כדי להכיר מתכונים נוספים מהבלוג "יפצ'וק מבשלת ואופה"

מתכוני עדות עם אורז
 

5. מנסף דרוזי טבעוני של אבי ז'אן מהבלוג "אומנות בטבעונות"

המנסף הוא מנה עיקרית שמסמלת את המטבח הדרוזי והירדני. בדרך כלל המנה מכילה בשר כבש שמבושל ברוטב ג'מיד, אך המתכון הבא הוא טבעוני לחלוטין ומומלץ גם עבור כל מי שאינו אוהב את הטעם החזק של בשר הכבש.

מתכוני עדות עם אורז
מצרכים:
  • 1 כוס אורז
  • חופן אטריות אורז
  • ¼ גזר מגורד
  • 2 כוסות פתיתי סויה בטעם בקר
  • 1 בצל חתוך לטבעות
  • חופן שקדים מולבנים
  • 1 כפית קינמון
  • ½ כפית הל
  • 2 כפיות חוויאג' למרק
  • ½ כפית פלפל אנגלי
  • מלח לפי הטעם
  • 6 כפות שמן

 

הוראות הכנה:

לפתיתי הסויה:

1. השרו את פתיתי הסויה במים חמים למשך חצי שעה, ולאחר מכן סחטו ותבלו אותם עם 2 כפות שמן, מלח, חצי כפית קינמון, הל, כפית אחת של חוויאג' למרק ופלפל אנגלי.

2. חצו את טבעות הבצל לשניים וטגנו במחבת עם 2 כפות שמן, עד שישחימו.

3. הוסיפו את השקדים והמשיכו לטגן למשך 5 דקות נוספות.

4. הוסיפו את פתיתי הסויה והמשיכו לטגן תוך כדי ערבוב למשך כ-10 דקות נוספות.

לאורז:

1. טגנו בסיר את אטריות האורז יחד עם 2 כפות שמן, עד שישחימו קלות.

2. הוסיפו את האורז והגזר וטגנו קלות.

3. הוסיפו 2 כוסות מים והביאו את הסיר לרתיחה. תבלו עם מלח, כפית חוויאג' למרק וחצי כפית קינמון, ולבסוף ערבבו קלות.

4. הנמיכו את האש ובשלו עם המכסה על הסיר עד שהנוזלים יספגו באורז למשך 5-10 דקות.

המנה שלכם מוכנה. כעת סדרו את האוכל יפה על צלחת, הוסיפו עלי פטרוזיליה קצוצה ורימונים לקישוט והגישו.

לחצו כאן כדי להכיר מתכונים נוספים מהבלוג "אומנות בטבעונות"

6. ספאנקוריזו יווני של אורי שביט מהבלוג "טבעוניות נהנות יותר"

את הספאנקוריזו אנו מכירים מהמטבח היווני-בלקני, ושמו בתרגום חופשי לעברית הוא "תרד עם אורז". המרקם שלו הוא כמו של ריזוטו, אולם דרך ההכנה שלו היא פשוטה הרבה יותר. בדרך כלל משתמשים במתכון בתרד טורקי, אולם במתכון הזה תוכלו להשתמש בכל עלה ירוק שתבחרו, וגם אורז הארבוריו של הריזוטו מוחלף באורז עגול מלא – מומלץ מאוד במתכון שכזה. תוכלו להוסיף למנה מעט פריכות עם פירורי לחם מתובלים, שדרוג אישי של יוצרת המתכון.

מתכוני עדות עם אורז

מצרכים:

למנה:

  • 2 כוסות אורז עגול מלא
  • 400 גרם עלי תרד שטופים היטב (או צרור תרד טורקי)
  • צרור קטן של כרוב על (קייל) קצוץ דק
  • צרור קטן של מנגולד או בוק צ'וי (כרוב סיני) קצוץ דק
  • 2 גבעולי סלרי קצוץ עם העלים
  • 1 כרישה או בצל לבן פרוס דק
  • 4 שיני שום פרוסות
  • מיץ מ-½ לימון
  • 200 גרם טופו מגורד (במידת הרצון)
  • 400 גרם עגבניות מרוסקות
  • 2 כוסות מים רותחים
  • ½ כפית סוכר חום בהיר
  • מלח אטלנטי לפי הטעם
  • פלפל שחור גרוס טרי לפי הטעם
  • שמן זית

להגשה:

  • 1 כוס פירורי לחם מלא
  • חופן טימין טרי
  • 1 שן שום
  • 1 כף שמרי בירה
  • 3 כפות שמן זית
  • מלח אטלנטי לפי הטעם

לקישוט:

  • חופן נענע קצוצה
  • קליפה מגורדת מלימון אחד

 

הוראות הכנה:

1. חממו שמן זית בסיר רחב ואדו בו את הכרישה והשום במשך כ-5 דקות, עד שיתרככו מעט. הוסיפו לסיר את התרד, כרוב העל (קייל), הבוק צו'י והסלרי, ערבבו והמשיכו לאדות למשך כ-5 דקות נוספות. ניתן להוסיף את הטופו בשלב הזה לסיר.

2. הוסיפו את האורז לסיר וערבבו היטב. הוסיפו מיץ לימון, ערבבו ואדו למשך 2 דקות.

3. הוסיפו עגבניות מרוסקות, מים, מלח, פלפל וסוכר והביאו לרתיחה. טעמו את הרוטב, ואם נדרש הוסיפו תבלינים לפי טעמכם.

4. כסו את הסיר והנמיכו את הלהבה. בשלו את הכל למשך כ-40 דקות, עד שהאורז מתרכך והנוזלים נספגים בו. כבו את האש והניחו את הסיר בצד למשך 5 דקות נוספות עם מכסה סגור.

5. התחילו להכין את פירורי הלחם: הניחו את כל החומרים במעבד מזון ועבדו לתערובת פירורית אחידה. הלהיטו מחבת יבשה וקלו עליה את פירורי הלחם. הניחו את פירורי הלחם בצד.

המנה שלכם מוכנה. הניחו את תבשיל האורז על צלחות הגשה, פזרו מעליו פירורי לחם מתובלים, נענע קצוצה וקליפת לימון מגורדת.

לחצו כאן כדי להכיר מתכונים נוספים מהבלוג "טבעוניות נהנות יותר"

 

אוהבים לבשל ויש לכם מתכון מנצח שהייתם רוצים לשתף איתנו?

שלחו אותו לכתובת המייל support@baba-mail.co.il

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: