maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

5 מתכונים נפלאים מהמטבח הטורקי

  בישראל הקטנה יש שפע של דברים מגוונים, החל ממזג אוויר שונה בכל קצוות הארץ, נופים מיוחדים מדרום ועד צפון וכמובן גם מתכוני עדות אהובים במיוחד שמגיעים מכל קצוות תבל. אחד מהמטבחים האהודים ביותר בארץ ובעולם כולו הוא המטבח הטורקי, שבו מגוון מתכונים מיוחדים וטעימים להפליא שיכולים להעשיר כל ארוחה ולהפוך אותה לסעודת מלכים. 5 המתכונים שלפניכם יתנו לכם הצצה למטבח הטורקי הנפלא ובעזרתם תוכלו לבשל ארוחה טעימה ומגוונת בכל עת שתרצו.

קצת מידע על המטבח הטורקי

למרות שביתר העולם אנשים התרגלו להזמין מזון מהיר כמעט לכל ארוחה, בטורקיה עדיין ישנו דגש חזק על בישול ביתי, טעים ובריא, וזה ניכר כאשר רואים את השימוש ברכיבים טריים ככל האפשר. המרכיבים הבולטים במטבח הטורקי כוללים חצילים, פלפלים ירוקים, עדשים, בשר עוף ובקר ואפילו זנב כבשה שנחשב למעדן מיוחד במדינה. התבלינים האהודים ביותר במטבח הטורקי כוללים כמון, פטרוזיליה, נענע, אורגנו ופלפל שחור, והם בהחלט מוסיפים טעמים מיוחדים למתכוני העדה. טורקיה היא גם זו שהביאה לנו את המונח "מזטים", שאלו מתאבנים שאוכלים לפני הארוחה וכוללים מגוון סוגי מנות של קטניות, דגים וגם גבינות. ארוחת הבוקר הטורקית המסורתית היא עשירה מאוד וכוללת זיתים, גבינות, חמאה וביצים, המלווים כולם בקפה טורקי שחור. שאר הארוחות במהלך היום כוללות מנות בשר, מאפים ומרקים ממגוון סוגים שאף אחד לא נותר רעב אחריהם.

שולחן עם מנות טורקיות עליו
 

1. אורז עם שמיר וקישואים

אורז זו תמיד תוספת נפלאה לכל ארוחה, וכאשר מצוותים לה קישואים ושמיר, יוצאת מנה טעימה ומרעננת במיוחד שתתאים גם להגשה לצד המתכונים הבאים שלפניכם.

רכיבים:

עבור הסלט:

  • ¼ כוס שמן זית
  • 1 בצל קצוץ דק
  • 1 כפית סוכר לבן
  • 2 קישואים קטנים חתוכים
  • חופן שמיר טרי קצוץ
  • ¼ כוס אורז ארוך (בסמטי למשל) לא מבושל
  • ¼ כוס מים
  • מלח ופלפל לפי הטעם

עבור רוטב יוגורט:

  • 2 כפות יוגורט
  • 2 שיני שום כתושות
  • מלח ופלפל לפי טעם

אופן ההכנה:

1. חממו את שמן הזית במחבת עמוקה על אש בינונית, הכניסו למחבת את הבצל וטגנו עד שהוא נהיה שקוף.

2. הוסיפו לבצל את הסוכר ואחריו את הקישואים, השמיר והאורז. טגנו את התערובת במחבת עד שהקישואים יתרככו, כ-5 דקות.

קישואים ובצל על מחבת

3. צקו למחבת את המים ופזרו עליה מלח ופלפל. הביאו את התערובת לרתיחה.

4. הנמיכו את עוצמת הלהבה ובשלו את התערובת עד שהאורז מבושל, כ-20 דקות. כבו את המחבת והניחו אותה בצד עד שהרכיבים יהיו פושרים.

5. הכינו רוטב לסלט על ידי ערבוב של יוגורט, שום, מלח ופלפל בקערה. הגישו אותו לצד הסלט או ערבבו אותם יחדיו.

אורז עם קישואים ושמיר
 

2. גזלמה

כמעט לכל מדינה בעולם יש גרסה משלה למאפים ממולאים, אך אלו של המטבח הטורקי בהחלט יכולים להיות במקום הראשון. מלבד הבורקסים הטורקים הנודעים, הגזלמה מבצק היוגורט הנפלא, אשר ממולאת בגבינות ותרד, יכולה לשמש כחלופה בריאה יותר למאפה בצק העלים האהוב, ולשמש כארוחה בפניי עצמה או לצד סלט.

רכיבים:

עבור הבצק:

  • ½3 כוסות קמח לבן
  • 150 גרם יוגורט לבן טבעי
  • ¼1 כוסות מים
  • 1 כפית שמרים יבשים
  • 1 כף שמן צמחי
  • קמצוץ מלח

עבור המילוי:

  • 100 גרם עלי תרד שטופים וקצוצים
  • 200 גרם גבינת פטה (או כל גבינה קשה אהובה אחרת) מגורדת

אופן ההכנה:

1. בקערה גדולה, ערבבו יחד קמח ושמרים יבשים. הוסיפו לקערה את המים והיוגורט וערבבו היטב. לבסוף, הוסיפו גם מלח לקערה וערבבו את הבצק.

2. כסו את קערת הבצק במגבת והניחו אותה בצד למשך 10 דקות.

3. לאחר מכן, הוסיפו את השמן לבצק ולושו היטב. כסו במגבת והניחו בצד להתפחה קלה במשך כשעה.

4. עם תום התפיחה, לושו את הבצק וחתכו אותו ל-8 חתיכות בגדלים שווים. רדדו את עיגולי הבצק עד שתקבלו יריעות דקות ומוכנות למילוי.

5. ערבבו את התרד וגבינת הפטה בקערה, סחטו מהם נוזלים מיותרים באמצעות בד חיתול וצרו מהם 8 כדורים אחידים בגודלם.

גבינה ותרד בתוך קערה

6.  הניחו את כדורי הגבינה והתרד במרכז יריעות הבצק, שטחו אותם וקפלו את הגזלמה כך שהמילוי יהיה מכוסה מכל צידיו.

7. חממו מחבת נון סטיק על להבה בינונית, הניחו עליה גזלמה אחת בכל פעם וחממו עד שהיא תשחים משני צדיה. הגישו חם.

גזלמה

3. שיפודי עוף

קשה למצוא אדם שלא אוהב גרסה כזו או אחרת של שיפודים, ועם המתכון הבא תוכלו להכין מנה טעימה במיוחד של חזה עוף. הגישו אותה בפיתה, לאפה או כל לחם אהוב אחר ותהיו בטוחים שכל הטועמים ילקקו את האצבעות.

רכיבים:

למרינדה:

  • 6 כפות שמן
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1 כף רסק עגבניות
  • 6 שיני שום כתושות
  • 1 כף פלפל צ'ילי (ניתן להשתמש בחצי מהכמות כדי למתן את החריפות)
  • 1 כף מלח
  • ½1 כפיות כמון
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • ⅛ כפית קינמון טחון

לבשר:

  • 1 ק"ג חזה עוף נקי מעצמות

אופן ההכנה:

1. בקערה גדולה, ערבבו את כל הרכיבים של המרינדה.

2. חתכו את חזה העוף לקוביות, הכניסו אותן לתוך הקערה עם המרינדה וערבבו היטב עד שהן יהיו מצופות מכל צדיהן. עטפו את הקערה בניילון נצמד והכניסו אותה למקרר למשך שעתיים. ניתן גם להניח למרינדה להמתין במקרר במשך לילה שלם במקרים בהם אתם מעוניינים להתחיל בהכנות לארוחה יום לפני.

חיתוך של חזה עוף

3. חממו את התנור ל-180 מעלות ורפדו תבנית בנייר אפייה (אין צורך לשמן אותה).

4. הוציאו את הקערה עם השיפודים מהמקרר והניחו את קוביות חזה העוף על התבנית (ניתן להשחיל אותן על שיפודים לפני כן). הכניסו לתנור עד להשחמה מכל הצדדים, הוציאו והגישו חם.

קבב עוף על קרש חיתוך מעץ

4. מנטי

המנטי ידועים בכל רחבי העולם, ואת הכיסונים הנפלאים הללו, שממולאים בבשר טחון, פשוט אי אפשר להפסיק לאכול. את המנטי מומלץ להגיש בארוחת ערב לצד סלט טרי ופריך או כל תוספת אחרת שתרצו.

רכיבים:

עבור הבצק:

  • 2 כוסות קמח לבן
  • 1 ביצה טרופה
  • ¼ כוס מים
  • קורט מלח

עבור המילוי:

  • 225 גרם בשר בקר טחון 
  • 1 בצל מגורר או קצוץ דק מאוד
  • 2 שיני שום כתושות
  • 2 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה
  • 1 כפית מלח
  • ½ כפית פלפל שחור טחון טרי

אופן ההכנה:

1. בקערה גדולה ערבבו את כל רכיבי הבצק ולושו עד לקבלת בצק חלק.

2. בקערה נפרדת ערבבו את כל רכיבי המילוי והניחו אותה בצד.

3. העבירו את הבצק למשטח נקי ורדדו אותו לקבלת יריעה דקה.

4. בעזרת סכין, חתכו את יריעת הבצק לאורך ולרוחב ליצירת ריבועים אחידים בגודלם. הניחו בעזרת כפית מעט בשר במרכז כל ריבוע של בצק וקפלו אותו מצדיו ליצירת כיסונים סגורים.

כדורי בשר קטנים על ריבועי בצק

5. חממו תנור ל-160 מעלות ורפדו תבנית בנייר אפייה. הניחו את המנטי על התבנית והכניסו לתנור לייבוש במשך 10 דקות או עד שהם ישחימו קלות.

6. בינתיים חממו מים בסיר גדול והוסיפו להם מלח. הוציאו את המנטי מהתנור לצינון קל ולאחר מכן הכניסו אותם לסיר עם המים הרותחים.

7. בשלו את המנטי במשך כ-10 דקות, סננו והגישו חם.

מנטי מוכן בקערת הגשה

5. טולומבה

הקינוח הדביק והנפלא הזה יאפשר לכם לסיים את הארוחה הטורקית בצורה מתוקה ביותר, ועם תצוותו לו קפה שחור, תוכלו להרגיש כאילו אתם יושבים בבית קפה טורקי אותנטי.

רכיבים:

עבור הבצק:

  • ½2 כוסות קמח לבן
  • 2 כוסות מים
  • 1 כף סוכר
  • 2 כפות חמאה
  • 2 כפות סולת
  • 1 כף עמילן תירס
  • 3 ביצים
  • קורט מלח
  • שמן צמחי לטיגון עמוק

עבור הסירופ:

  • ½3 כוסות סוכר
  • 3 כוסות מים
  • 1 כף מיץ לימון

אופן ההכנה:

סירופ:

1. בסיר בינוני, ערבבו יחד סוכר, מים ומיץ לימון עד שהסוכר יימס.

2. הרתיחו את הסירופ במשך 5-10 דקות והניחו אותו בצד לצינון.

בצק:

1. לסיר נפרד ועל להבה בינונית, הכניסו את המים והחמאה וערבבו עד שהחמאה תימס לחלוטין.

2. לאחר ההמסה, נפו לתוך הסיר את הקמח וקפלו אותו לאט עד שהוא יתמזג עם יתר הרכיבים.

3. הוסיפו לבצק המתהווה מלח וסוכר וערבבו אותו במהירות עם כף עץ או מרית ליצירת תערובת אחידה. הנמיכו את עוצמת הלהבה וערבבו במשך 10 דקות.

4. הסירו את הסיר עם הבצק מהלהבה והניחו לו להצטנן בצד.

בצק רבוך בקערה

5. שברו את הביצים לתוך הסיר עם הבצק, כל ביצה בתורה, תוך ערבוב של כל אחת מהן עד שהן מתמזגות בבצק לחלוטין.

6. הוסיפו לבצק את עמילן התירס והסולת וערבבו לקבלת מרקם שמנתי.

7. מלאו סיר או מחבת עמוקה עם שמן לטיגון עמוק.

8. הכניסו צנטר בצורת כוכב לתוך שקית זילוף. העבירו את הבצק לשקית הזילוף וכאשר השמן ירתח, הזליפו את הטולומבה באורך שאתם רוצים לתוך השמן החם (חתכו כל יחידה בעזרת סכין או מספריים).

9. טגנו את הטולומבות עד להשחמה והשרו אותן בסירופ הצונן למשך 1-2 דקות.

10. הוציאו את הטולומבות מסירופ הסוכר, הניחו על צלחת מעוטרת והגישו לשולחן.

טומבולה בקערית זכוכית

מקור התמונות: JaBBAaron MayBen Askinsalanagkellythebittenword.com, R☼Wεnα , MaderibeyzaEdward KimberNumber55

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: