maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 גבינות אהובות להכנה ביתית

בניגוב או בסיבוב - רטבים, ממרחים ומטבלים

 

חג השבועות מתקרב ואין הזדמנות טובה מכך להוציא את המסננות והקערות מארונות המטבח, ולהכין גבינות תוצרת בית מהן נוכל ליהנות במהלך החג ובכל שאר ימות השנה. בכתבה הבאה תמצאו מדריכים מפורטים להכנת 8 סוגי גבינות ממוצרים שניתן להשיג בכל חנות. שימו לב שכדי לחסוך בעלויות מומלץ לקנות את המוצרים הבסיסיים (חלב בשקית, יוגורט של מותג החנות וכדומה) ושכדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר מומלץ להשתמש במוצרי חלב טריים ככל האפשר (לא חלב עמיד ולא אבקות חלב). אחרי שהכנתם את כל המרכיבים שלהם, הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולהתחיל להכין את הגבינה הביתית שלכם!

מה צריך לדעת לפני שמתחילים?

לפני שמתחילים בגיבון הגבינות הביתיות, יש כמה דברים קטנים שכדאי לדעת.
 
איך מכינים גבינה?
הכנת גבינה בבית היא פשוטה מאין כמוה, ברגע שמבינים את העיקרון המשותף לכל הגבינות. בזמן הכנת הגבינה, אנו בעצם מפרידים את החלקים המוצקים, הנקראים בעגה המקצועית "גבן", והנוזליים של החלב. כדי להשיג את ההפרדה הזו, אנו משתמשים בכוח המשיכה, כדי לגרום לנוזלים לטפטף, ובמקרים מסויימים נעזרים בחומצות מאכל, כגון מיץ לימון או חומץ, ואפילו בחיידקים ידידותיים, כדי לעזור לנו לתת לגבינה את המרקם הייחודי לה.
 
למה נזדקק?
כדי להכין גבינות איכותיות יש צורך להשתמש בכלי עבודה איכותיים.
  • בד חיתול - לסינון הנוזלים מהגבינה. במקרה הצורך, ניתן להשתמש במפה חד פעמית או בבד גאזה.
  • מדחום לבישול - חלק מהמתכונים דורשים את חימום החלב לטמפרטורות מסויימות, ולכן מומלץ למדוד את הטמפרטורה בזמן הבישול.
  • קערה עמוקה - לסידור בד החיתול בצורה מיטבית.
 
כמה אחוזי שומן בגבינה?
בדרך כלל, משקל הגבינה המתקבלת הוא כ-20% ממשקל החלב, כלומר, הגבינה מרוכזת יותר פי 5, וכך גם אחוזי השומן. אם החלב בו השתמשתם היה בעל 3% שומן, הגבינה נחשבת לגבינה עם "לפחות" 15% שומן. אם משתמשים בחלב עם 1% שומן, תתקבל גבינה רזה עם 5% שומן.

לחצו על כל תמונה כדי להגיע ישירות למתכון

רוטב רוטב רוטב רוטב
       
רוטב רוטב רוטב רוטב
 

קוטג'

גבינת הקוטג' היא אחד המוצרים האהובים ביותר בישראל בזכות המרקם הנפלא והטעם הנהדר שלה. כמטבל מרענן לצד ירקות חתוכים או מרוחה בנדיבות על פרוסת לחם, גבינת הקוטג' פשוט מתאימה להכל!
 
מצרכים 
  • 1 ליטר חלב
  • ½2 כפות מיץ לימון
  • 2 כפות שמנת מתוקה
הכנה
  • שפכו את החלב לסיר והביאו לרתיחה. 
  • המתינו כ-2 דקות נוספות, והנמיכו את הלהבה.
  • הוסיפו את מיץ הלימון לסיר וערבבו בעדינות. בשלב זה מתחילה הפרדת המוצקים מהנוזל. המשיכו לערבב עד להפרדה מוחלטת, וכבו את האש.
  • סדרו חיתול בד מעל לקערה עמוקה, והעבירו לתוכה את תכולת הסיר.
  • מלאו קערה נוספת במים. תפסו את חיתול הבד ב-4 קצוותיו וסגרו אותו לחבילה אחת. טבלו את הבד עם הגבן בקערת המים כמה פעמים כדי לשטוף אותו, ולבסוף סחטו היטב.
  • קשרו היטב את חיתול הבד, והניחו מעליו חפץ כבד (למשל ספר טלפונים) במשך 20-30 דקות, או עד שהגבינה מתקשה מעט.
  • הוציאו את הגבינה מהבד, ופוררו אותה באמצעות כף לחתיכות קטנות.
  • הוסיפו את השמנת המתוקה וערבבו. אם אתם מעדיפים קוטג' רך יותר, ניתן להוסיף יותר שמנת מתוקה.
גבינות

חזרה לתפריט

 

גבינה לבנה

אין כמו גבינה לבנה על פרוסת לחם כדי להחזיר אותנו ישר הביתה. למרבה המזל, הגבינה הפשוטה והאהובה היא גם פשוטה במיוחד להכנה.
 
מצרכים
  • 2 ליטר חלב
  • 4 כפות מלח
  • 150 גר' יוגורט
הכנה
  • חממו את החלב בסיר, עד שיגיע לטמפ' של 45 מעלות (חלב חמים, אך לא רותח).
  • הוסיפו את היוגורט, ערבבו וכסו. עטפו את הסיר במגבת, והשאירו אותו בטמפ' החדר למשך הלילה.
  • בבוקר בדקו את הסיר. אם החלב עוד לא התפרק לגושים, המתינו עוד כמה שעות. אם החלב כבר התפרק, הוסיפו את המלח וערבבו היטב.
  • סדרו חיתול בד מעל לקערה עמוקה, ושפכו לתוכו את תכולת הסיר.
  • קשרו את החיתול, ותלו אותו מעל לכיור או לקערה והניחו לו לטפטף במשך 6-7 שעות. ככל שנשאיר את הבד תלוי יותר זמן, כך הגבינה תהיה מוצקה יותר.
גבינות

חזרה לתפריט

 

גבינה מתובלת

הכנת הגבינה הזו דומה מאוד לגבינה הלבנה, אך כאן מוסיפים עשבי תיבול ותבלינים שיהפכו את הגבינה למיוחדת וטעימה פי כמה.
 
מצרכים
לגבינה
  • 2 ליטר חלב
  • 4 כפות מלח
  • 150 גר' יוגורט
תוספות מומלצות
מומלץ להוסיף לגבינה אחד או יותר מהמרכיבים הבאים, כדי להגיע לתוצאות מעניינות במיוחד.
  • 2 כפיות עירית קצוצה
  • 1 כפית שמיר קצוץ
  • שן שום קטנה מרוסקת
  • ¼ כפית פלפל אנגלי
  • ¼ כפית אגוז מוסקט
  • ¼ כפית תמצית וניל
  • 2 כפיות דבש
  • כפית קינמון
הכנה
  • חממו את החלב בסיר, עד שיגיע לטמפ' של 45 מעלות (חמים, אך לא רותח).
  • הוסיפו את היוגורט, ערבבו וכסו. עטפו את הסיר במגבת, והשאירו אותו בטמפ' החדר למשך הלילה.
  • בבוקר בדקו את הסיר. אם החלב עוד לא התפרק לגושים, המתינו עוד כמה שעות. אם החלב כבר התפרק, הוסיפו את המלח וערבבו היטב.
  • סדרו חיתול בד מעל לקערה עמוקה, ושפכו לתוכו את תכולת הסיר.
  • הוסיפו לחיתול את התבלינים ועשבי התיבול שתרצו להוסיף לגבינה בשלב זה.
  • קשרו את החיתול, ותלו אותו מעל לכיור או לקערה והניחו לו לטפטף במשך 6-7 שעות.
  • הוסיפו את מרכיבי התוספת שלכם וערבבו היטב.
גבינות

חזרה לתפריט

 

גבינת שמנת

כדי לנצל את גבינת השמנת העשירה בצורה הטובה ביותר, מומלץ למרוח אותה על חצי בייגל קלוי, ולהניח מעליה פרוסת סלמון מעושן.
 
מצרכים
  • 2 גביעי שמנת חמוצה
הכנה
  • הניחו מסננת בקערה עמוקה, ורפדו אותה במגבת דקה או בבד חיתול מקופל ל-4.
  • שפכו את השמנת החמוצה למסננת, קפלו מעליה את שולי המגבת ומעכו אותה קלות להידוק.
  • העבירו את הקערה עם המסננת והשמנת למקרר, והניחו לגבינה להגיר נוזלים במשך כל הלילה.
  • כדי להפוך את הגבינה לגבינת שום שמיר, ניתן להוסיף כמה גבעולי שמיר קצוצים, יחד עם שן שום קצוצה וקמצוץ מלח. ניתן להוסיף גם פלפל קלוי קצוץ, זיתים קצוצים, פסטו או סלמון מעושן קצוץ.
גבינות

חזרה לתפריט

 

לאבנה

גבינת לַבַּנֶה היא גבינה מזרח תיכונית עשירה, המוגשת לרוב עם הרבה שמן זית. הכנתה פשוטה במיוחד, והטעם טוב יותר מזה של הלַבַּנֶה שניתן לקנות בחנויות.
 
מצרכים
  • ליטר יוגורט 3% שומן (ניתן לקנות מיכל גדול)
  • ½2 כפות מלח
הכנה
  • ערבבו את המרכיבים היטב בקערה עד להעלמת הגושים.
  • סדרו בד חיתול מעל קערה עמוקה, והעבירו אליו את התערובת.
  • קשרו את הבד, ותלו אותו מעל לכיור או לקערה. הניחו לבד לטפטף במשך 12 שעות.
  • מהגבינה ניתן להכין כדורים ולשמור בשמן זית, או פשוט למרוח אותה על פרוסה ולאכול כמו שהיא.
גבינות

חזרה לתפריט

 

גבינה צפתית מגבינת עיזים

גבינת העיזים מקבלת את המרקם הייחודי שלה בזכות שילוב אנזים טבעי בשם פפסין. את האנזים ניתן לרכוש בחנויות הטבע, או בחנויות המתמחות.
 
מצרכים
  • ½2 ליטר חלב עיזים
  • 2 כפיות לבן
  • כפית מלח
  • 0.1 מ"ל אנזים מסוג פפסין, מהול ב-2 מ"ל מים (ניתן להשיג בחנויות המתמחות).
הכנה
  • חממו את החלב ל-75 מעלות. כבו את האש והניחו לחלב לנוח במשך 20 דקות.
  • הניחו את הסיר בתוך קערה גדולה עם מים קרים, וערבבו את החלב תוך כדי הצינון.
  • כאשר החלב מגיע לטמפ' של 38 מעלות, הוסיפו את הלבן וערבבו היטב. המתינו כ-15 דקות.
  • הוסיפו את הפפסין וערבבו שוב. המתינו כ-50 דקות בזמן שהחלב מתפרק לגושי גבן.
  • חתכו את הגבן לקוביות, הוסיפו את המלח וערבבו בעדינות עם מטרפה, עד שהגושים הופכים לקוביות קטנות.
  • סננו את המים, הניחו את הגבן בסלסלה, והניחו למים להמשיך ולטפטף. לאחר 30 דקות, הפכו את הגבן והחזירו לסלסלה.
  • הכניסו את הגבן למקרר, ותנו לו לשבת במשך 24 שעות, לאחריהן הגבינה תהיה מוכנה.
גבינות

חזרה לתפריט

 

גבינה בולגרית

ביס אחד מהגבינה הבולגרית המלוחה, וכבר אנחנו נמצאים לחופי הים השחור ומתענגים על המעדנים המקומיים. יש המכנים את הגרסה הזו גבינה צ'רקסית אך מה שחשוב באמת הוא לא השם אלא הטעם הנפלא שמתקבל.
 
מצרכים
  • 2 ליטר חלב
  • ½ גביע שלי
  • מיץ מלימון בינוני אחד
  • ½1 כפיות מלח
  • סיר נירוסטה כבד
הכנה
  • כדי לעקר את הסיר, הרתיחו בו מים חמים, כסו, והמשיכו להרתיח במשך כ-5 דקות. רוקנו את הסיר.
  • שפכו את החלב לסיר, וחממו עד לטמפ' של 35 מעלות.
  • כבו את הלהבה, הוסיפו את השלי וערבבו. כסו את הסיר והשאירו אותו מחוץ למקרר למשך הלילה. ככל שזמן התסיסה יהיה ארוך יותר, כך הגבינה תהיה חמוצה יותר. חשוב להשתמש בסיר כבד שישמור על החום, כיוון שאם הטמפ' יורדת מתחת ל-30 מעלות, התסיסה נפסקת.
  • חממו את החלב המותסס על אש בינונית, והוסיפו את מיץ הלימון. ממשיכים לחמם עד שהחלב נפרד לפירורי גבינה ונוזלים. כבו את האש.
  • קפלו בד חיתול ל-4, והניחו אותו במסננת. העבירו אל הבד את תכולת הסיר, ערבבו באמצעות כף לסינון כל המים.
  • הוסיפו לגבן את המלח וערבבו היטב.
  • העבירו את הגבינה הרכה אל רינג, או אל כל כלי בעל צורה מתאימה, והניחו אותה על בד החיתול. כסו את הגבינה, והניחו צלחת שטוחה עם מעט משקל מעליה.
  • השאירו את הרינג עם הגבינה על השיש לגיבוש במשך כמה שעות, ולבסוף העבירו למקרר.
  • לאחר כמה שעות במקרר, מעיבירים את הגבינה למיכל פלסטיק סגור, ומשאירים אותו סגור במשך יומיים שלושה להבשלה, לאחר מכן הגבינה מוכנה לאכילה.
גבינות

חזרה לתפריט

 

בונוס מיוחד: שמנת מתוקה

השמנת המתוקה מתאימה לקינוחים, לבישול ולהקצפה, והכנתה פשוטה ומהירה במיוחד. פתרון מושלם לרגעים בהם אתם תקועים בלי שמנת באמצע הבישול.
 
מצרכים
  • 100 גר' חמאה
  • 200 מ"ל חלב
הכנה
  • ערבלו בבלנדר את המרכיבים במשך דקה.
  • עצרו את הבלנדר ובדקו אם המרקם מתאים. במידה ולא, ניתן להמשיך ולערבל עוד כמה שניות.
גבינות

חזרה לתפריט

מקור: עופרה דנון
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: