maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

5 מתכונים טעימים וחורפיים מהמטבח הבלגי המסורתי

אם תצטרכו לבחור יעד לחופשה חורפית בחו"ל בהתחשב במטבח המקומי הטעים ביותר, ייתכן שבלגיה לא תקפוץ לכם מיד לראש, אך רבים לא יודעים שמדובר באחת המדינות המובילות באירופה מבחינת כמות המסעדות בשטחה שמופיעות במדריך מישלן (מדריך תיירות שזכה לכינוי "התנ"ך של האוכל"). זאת לא רק בזכות השוקולד, הוופלים, הצ'יפס והבירה שבלגיה מפורסמת בהן, אלא גם משום שהמטבח הבלגי הושפע מאוד מהמטבח הצרפתי, הגרמני והאוסטרי, וכיום בזכות שילוב שבין המטבח המקומי המסורתי ואוכל הרחוב לבין טכניקות בישול משוכללות וחדשניות, ניתן למצוא בבלגיה מגוון רחב של מנות בעלות טעמים עשירים שמתאימים מאוד לימים הקרים. המשיכו לקרוא והכירו 5 מתכונים נפלאים שיאפשרו לכם להכין בעצמכם ארוחה בלגית נהדרת.

מטבח בלגי
 

המטבח הבלגי הביתי עשוי להזכיר לרבים מנות שמקורן במטבח הגרמני מבחינת כמויות ואת המטבח הצרפתי מבחינת הסגנון, אולם כל מנה מקבלת שדרוג ייחודי אשר הופך אותה לשונה מכל מה שטעמתם עד כה. הארוחה העיקרית והמרכזית בה תוכלו ליהנות משפע הטעמים והניחוחות הבלגיים היא ארוחת הערב: הבלגים נוהגים לאכול ארוחות בוקר וצהריים קלות, ואילו ארוחת הערב היא הארוחה המרכזית והעשירה במנות בשריות, קדרות עם ירקות שורש, מנות תפוחי אדמה מגוונות, סלטים ועוד.

מטבח בלגי
 

מתכונים נבחרים

5 הרעיונות הבאים כוללים הצעות לסלט, מרק, מנות עיקריות ואפילו הצעה בריאה לקינוח, אשר יאפשרו לכם להכיר את המנות הטעימות ביותר במטבח הבלגי ואף להרכיב ארוחה בלגית שלמה בעצמכם. אין ספק שתרצו לנסות לפחות חלק מהרעיונות הנהדרים הללו: 
 
1. סלט אנדיב
 
לא ניתן לדבר על המטבח הבלגי מבלי להזכיר את האנדיב, המוכר לנו בתור עולש. הצמח המריר הזה משתלב נהדר במטבח האירופאי בכלל ובמטבח הבלגי המסורתי בפרט, בזכות השילוב יוצא הדופן שלו עם מנות מתוקות וחריפות, קרות וחמות ואף צלויות ואפויות. אחת ההצעות המקובלות ביותר לשילוב אנדיב בארוחה היא בסלט, ומדובר במנת פתיחה נהדרת, בריאה וקלילה שמתאימה לכל אירוע.
 
מטבח בלגי
 

רכיבים (כ-6 מנות):

לסלט:

  • 2 תפוחים ירוקים חמצמצים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
  • 3 ראשי אנדיב פרוסים דק 
  • 2 כפות אגוזי מלך או שקדים קלופים

לרוטב:

  • 4 כפות שמן
  • 1 כף מיץ לימון
  • 1 כפית שום כתוש
  • קמצוץ מלח

הוראות הכנה:

1. ערבבו את התפוחים, האנדיב והאגוזים או השקדים יחד בקערה.

2. ערבבו את רכיבי הרוטב בקערה נפרדת וצקו מעל לסלט.

3. ערבבו את כל הרכיבים יחד והסלט שלכם מוכן!

 

2. ווטרזוי

המאכל הבלגי הבא הוא תבשיל שמקורו בפלנדריה, חלקה הצפוני של בלגיה בו מתגורררים תושביה דוברי ההולנדית. שמה של המנה נובע מהמילה ההולנדית zooein, שפירושה "להרתיח", שכן התבשיל נעשה באמצעות הרתחת מים עם דגים או עוף, לצד ירקות, ביצים ושמנת. המנה שמוצעת במתכון הבא תכלול קרם קוקוס שיחליף את השמנת מבלי לפגום בטעם הייחודי של התבשיל. יש האומרים שמדובר במאכל מסורתי שהיה האהוב ביותר על קרל החמישי, קיסר האימפריה הרומית שנולד בעיר הבלגית גנט, ואין ספק שגם אתם תתאהבו במנה הטעימה והנהדרת שמשפרת בן רגע כל יום אפור וגשום.

מטבח בלגי
 

רכיבים (2-3 מנות):

  • כרע עוף במשקל 350 גרם
  • 3 כוסות מים
  • 1 גזר קטן
  • 1 כרישה 
  • 3 תפוחי אדמה
  • 2 שיני שום
  • 2 עלי דפנה
  • 2 גבעולי טימין טריים
  • ½ כוס קרם קוקוס – להשיג בחנויות הטבע או בסופרמרקטים
  • 1 חלמון ביצה
  • פלפל ומלח לפי הטעם
  • שמן זית
הוראות הכנה:
 
1. הניחו את הכרע בסיר גדול, הוסיפו את עלי הדפנה והשום וצקו מעל מים עד לכיסוי הכרע. חממו את הסיר על אש גבוהה והביאו את המים לרתיחה. לאחר שהמים רותחים כסו את הסיר והמשיכו לחמם אותו על אש קטנה במשך כ-10 דקות.
 
2. הוציאו את הכרע מהמים, אפשרו לו להתקרר ולאחר מכן הסירו את הבשר מהעצמות. אל תשפכו את ציר העוף, תזדקקו לו בהמשך.
 
מטבח בלגי
 
3. קלפו את הגזר ותפוחי האדמה, חתכו את הגזר לרצועות ואת תפוחי האדמה לקוביות קטנות. כמו כן, קצצו את הכרישה.
 
מטבח בלגי
 
4. הוסיפו כף שמן זית לסיר גדול יחד עם הטימין הטרי, ואפשרו לו להתחמם על אש בינונית במשך 2-3 דקות. לאחר מכן הוסיפו את הירקות ותבלו במלח ופלפל לפי הטעם. ערבבו היטב במשך 3 דקות.
 
5. בשלב הבא, הוסיפו את הבשר וכוס אחת מציר העוף שנותר לכם. ערבבו שוב, כסו את הסיר ובשלו במשך 5 דקות. 
 
מטבח בלגי
 
 
6. ערבבו את חלמון הביצה וקרם הקוקוס בכוס, והוסיפו לסיר על מנת להסמיך את המרק מעט. המשיכו לבשל למשך כ-5 דקות נוספות.
 
7. הסירו את המנה מהאש, חלקו לקערות והגישו חם.
 

 

3. קרבונאד בקר

בלגיה כאמור ידועה מאוד בזכות הבירה המקומית שלה, ותבשיל הקדרה המסורתי הבא יאפשר לכם לשלב את הבירה גם בבישול. המנה הזו פופולארית מאוד בקרב משפחות בלגיות רבות, בעיקר בעונת החורף, ואין ספק שהיא תהפוך לחביבת המטבח גם אצלכם. התבשיל דומה מעט לתבשילי בקר צרפתיים, אלא שאת הבישול ביין אדום מחליף הבישול בבירה, מה שמעניק לבשר הבקר טעם חמוץ-מתוק ייחודי. רצוי להשתמש בבירה פלמית, אולם תוכלו להשתמש בכל בירה לבנה בסגנון בלגי. לאחר התיבול בטימין ועלי דפנה, נוהגים להגיש את הבשר בליווי צ'יפס או לחם.

מטבח בלגי
 
רכיבים (ל-6 מנות):
  • ½1 קילוגרם בשר כתף בקר חתוך לקוביות 
  • 4 תפוחי אדמה בינוניים חתוכים לקוביות
  • 2 בצלים לבנים קלופים ופרוסים לרצועות
  • 2 גבעולי טימין טריים
  • 12 עגבניות שרי חתוכות לחצאים
  • 2 בקבוקי בירה בלגית בנפח 330 מ"ל
  • עלה דפנה
  • 4 גבעולי פטרוזיליה קצוצים
  • 2 כפות שמן
  • מעט קמח לקימוח הבשר
  • מלח ופלפל לפי הטעם
 
הוראות ההכנה:
 
1. חממו את השמן בתוך סיר גדול על חום בינוני.
 
2. קמחו ותבלו את קוביות הבשר עם מלח ופלפל והניחו אותן בתוך הסיר החם. 
 
מטבח בלגי
 
3. הוסיפו את כל הירקות, המתינו כ-3 דקות ולאחר מכן שפכו את הבירה לסיר.
 
4. הנמיכו את עוצמת האש, כסו את הסיר והמשיכו לבשל על אש קטנה במשך כשעה וחצי, עד שהבשר ותפוחי האדמה מתרככים. בדקו אותם מדי פעם בעזרת מזלג.
 
5. המנה שלכם מוכנה! הגישו אותה חמה יחד עם צ'יפס, או עברו לסעיף הבא על מנת ללמוד כיצד להכין פירה בלגי אמיתי שילך מצוין עם המנה הזו.
 
מטבח בלגי
 
4. סטומפ
 
הסטומפ הוא שמה של הגרסה הבלגית לפירה, שהיא פופולארית מאוד במטבח המקומי ומורכבת מתפוחי אדמה, ירקות שורש, בצלים ועשבי תיבול. יש המוסיפים לפירה גם חלמון ביצה, ונוהגים לאכול אותו לצד מנה עיקרית כתחליף לצ'יפס השמנוני והלא בריא, כך שאם אתם מעוניינים לערוך ארוחה כמיטב המסורת, ובמקביל גם ליהנות מחלופות בריאות, אין ספק שתרצו לנסות את המנה הזו.
 
מטבח בלגי
 
רכיבים (3-4 מנות):
  • 5 תפוחי אדמה
  • 4 גזרים 
  • 2 בצלים סגולים בינוניים
  • 1 כרישה
  • 1 כף שום כתוש
  • קמצוץ מלח
  • ¼ כוס שמן זית
הוראות הכנה:
 
1. קלפו וחתכו את הירקות בחיתוך גס. אין צורך לקצוץ לחתיכות קטנות.
 
מטבח בלגי
 
2. העבירו את הירקות החתוכים לסיר עם המים, והביאו לרתיחה.
 
3. לאחר שהמים רתחו, הנמיכו מעט את עוצמת האש ובשלו כ-10 דקות עד שהירקות הופכים להיות רכים מאוד (ניתן לבדוק זאת בעזרת נעיצת מזלג בתפוח האדמה או בגזר).
 
מטבח בלגי
 
4. העבירו את הירקות למסננת, סננו אותם היטב משאריות מים ומעכו אותם לפירה באמצעות כף.
 
5. הוסיפו לירקות המעוכים שום כתוש, שמן זית ומלח, ערבבו היטב והגישו חם.
 

5. וופל בלגי

אי אפשר לסיים ארוחה בלגית אמיתית מבלי להתייחס לוופל הבלגי, בייחוד כאשר מחפשים אחר קינוח חורפי שמותיר תחושה חמימה ומתוקה בבטן. הוופלים בבלגיה נאכלים בארוחת הבוקר עם ריבה, כארוחת ביניים עם תותים או כקינוח בארוחת הערב, ומדובר במנה שאהובה על ילדים והוריהם גם יחד. החיסרון הנלווה לקינוח מסוג זה הוא כמובן הכמות הרבה של הסוכר, אבל אם יש לכם טוסטר וופלים בבית תוכלו לנסות את המתכון הבא שישדרג את הוופל שלכם ויהפוך אותו לבריא יותר באמצעות שקדים, דבש ותוספת של פירות.

מטבח בלגי
רכיבים: (5-6 מנות)
  • ¼ כוס שקדים מקולפים טחונים
  • 2 ביצים
  • ¼ כוס שמן קוקוס
  • ½ כפית סטיביה
  • ¼ כפית קינמון
  • קמצוץ מלח

לציפוי:

  • דבש / סירופ מייפל ללא סוכר 
  • פירות 
 
הוראות ההכנה:
 
1. מערבבים היטב את השקדים, הביצים, שמן הקוקוס, הסטיביה והקינמון, עד ליצירת תערובת אחידה.
 
2. מוזגים את התערובת אל תוך טוסטר וופלים וממתינים מספר דקות.
 
מטבח בלגי
 

3. מוציאים את הופל ומוסיפים דבש ופירות על פי הטעם.

עדיין לא התחלתם לבשל? למה אתם מחכים? נסו את המתכונים ותוכלו לארגן ארוחה בלגית שהאורחים לא יפסיקו לדבר עליה!

 

מקור: תמר ס.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: