maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

מזונות משפרי מצב-רוח - יש דבר כזה!

דיכאון נחשב לאחד ממחלות הנפש הנפוצות ביותר. מחקרים מראים כי יותר מ-20% מאוכלוסית העולם, בכל גיל, עלולים לסבול מהתקף דיכאון לפחות פעם אחת בחיים וכי הסיכוי לסבול מדיכאון גדל בחודשי החורף. לתופעת הדיכאון יש שם מדעי SAD - 'הפרעה רגשית עונתית' וייתכן מאוד שהיא כבר פוקדת אתכם בימים אלה, כשמזג האוויר מתחיל להתקרר.

רגע לפני שאתם ממהרים לקחת תרופות נוגדות דיכאון, למדו להתאים את התזונה שלכם ולהגדיל את צריכת המזונות המשמחים, מבלי לעלות במשקל! הדרך הטובה ביותר לשפר את מצב הרוח היא להתחיל את היום עם מצב הרוח הנכון - גלו מה כדאי לכם לאכול כדי להרגיש מאושרים, גם אם בחוץ משעמם וגשום. 

מעוררי מצב רוחצריכת ויטמין D

מחקרים אחרונים הראו כי מחסור בויטמין D (ויטמין השמש) הוא סיבה בולטת לדיכאון. כיוון שבחורף, הסיכוי להתחמם בין קרני השמש הוא נמוך, חלב שיש בו ריכוז עשיר של ויטמין D, נחשב למשפר מצב רוח חלופי. אם תתחילו את הבוקר בכוס חלב דל שומן תוכלו להגביר את מצב הרוח להמשך היום.

מקורות נוספים של ויטמין D הם: דגים עתירי שומן, בננה, אבוקדו ופטריות שיטאקי.

 

מעוררי מצב רוחצריכת מזונות מלאים

אורז חום, בדומה ללחם מלא ודגנים מלאים, הוא אפשרות טובה לשיפור מצב הרוח בימים קרירים. האורז המלא, בניגוד לאורז הלבן והמלוטש, עשיר בויטמינים ומינרלים חיוניים והפחמימות הנספגות באיטיות, עוזרות בשחרור הכימיקלים סרוטונין ונוראפינפרין, המשפרים את מצב הרוח. חוקרים גילו כי דיאטה דלת פחמימות, עשויה להגביר את הסיכוי לפתח דיכאון, לעומת זאת דיאטה המבוססת על פחמימות מלאות ותפריט דל שומן, מאפשרת ירידה בריאה במשקל וגם שמירה על מצב רוח טוב.

 

מעוררי מצב רוחצריכת דופמין

דופמין הוא כימיקל שנחשב למפעיל המוח. מחקרים מצאו כי אנשים הרבה יותר עירניים ומפוקסים כאשר רמות הדופמין בגוף שלהם גבוהות ולעומת זאת כאשר הן נמוכות הם נהיים עצבניים, חסרי סבלנות וריכוז. האפשרות הטובה ביותר להגדיל את ייצור הדופמין במוח היא על ידי אכילת יוגורט יווני או פרוביוטי. בשל הריכוז הגבוה של דופמין ביוגורט הוא נחשב לתרופה מושלמת לחיזוק המצב רוח.

 

מעוררי מצב רוחהגברת הסרוטונין בגוף

הסרוטונין הוא כימיקל המיוצר על ידי תאי עצב ואחד מתפקידיו הבולטים הוא שמירה על מצב רוח גבוה, תחושת שובע ועירנות. ישנם מזונות כמו שוקולד מריר וקפאין המהווים תמריץ ישיר וחזק המגביר את ייצור הסרוטונין ויש מזונות בעלי השפעה עקיפה המכילים חומצת אמינו טריפטופן, ויטמינים מקבוצת B ומינרלים מסוימים כאבץ ומגנזיום שעוזרים לגוף לייצר סרוטונין.

מאכלים עשירים באבץ:

זרעי שומשום, קטניות ואגוזים, תורמים לחילוף החומרים של חומצות השומן החיוניות ליצור סרוטונין.

מזונות המכילים טריפטופן:

טריפטופן היא חומצת אמינו שהופכת מאוחר יותר במוח לסרוטונין, נמצאת במזונות כמו שיבולת שועל, קשיו, צימוקים, נבטי חיטה, חיטה מלאה, תרד ובטטה.

מאכלים עשירים באשלגן וויטמינים מסוג B:

קטניות, אגוזי מלך, אגוזי לוז, בוטנים, גרעיני חמניות, שקדים, אבוקדו, עוף, הודו, דגים, ביצה, סויה, ברוקולי, אורז מלא ואפונה יבשה.

מאכלים עשירים במגנזיום:

שקדים, אגוזים וירקות ירוקים, מחזקים את תפקוד בלוטת יותרת הכליה ואת הטמעתן של חומצות שומן חיוניות בגוף. חומצות השומן מסייעות ליצור סרוטונין.

צריכה רבה של פירות וירקות:

כרוב, ברוקולי ופלפל עשירים בויטמינים נוגדי חמצון, ועל כן מפחיתים את רמת הרדיקלים החופשיים בגוף ומאפשרים את הפיכת הטריפטופן לסרוטונין.

 

שיהיה לכם חורף שמח!

ליקטה וערכה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: