maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

10 סודות מהמטבח היפני לשמירה על הבריאות

  היפנים ידועים באריכות ימים, מראה צעיר ותחלואה מועטה בהשוואה למדינות מערביות רבות, אבל אין צורך לחפש לעומק על מנת להבין את אחד מסודות ההצלחה שלהם. זאת, כיוון שבמקרים רבים מדובר בגישה התרבותית שלהם למזון, אשר מקדמת אוכל בריא המעניק רמות אנרגיה גבוהות ומונע צריכת קלוריות עודפות. 10 הסעיפים הבאים כוללים כמה מכללי המפתח שהמטבח היפני המסורתי פועל לפיהם, אשר יעזרו גם לכם לשמור על אורח חיים בריא יותר. אחריהם, תוכלו גם למצוא מתכון לאחת ממנות הדגל המוכרות והאהובות ביותר במטבח הצבעוני הזה.
 
סודות המטבח היפני
 

1. צריכת ירקות מצליבים

אחד מההרגלים הבסיסיים הנחוצים ביותר לניהול אורח חיים בריא הוא אכילת ירקות באופן קבוע, והיפנים צורכים כמויות גדולות של ירקות לכל אורך היום. למעשה, לא נדיר לראות סלט או אפילו מרק ירקות כחלק מארוחת בוקר במטבח היפני. בנוסף, במקום לצרוך ירקות ללא אבחנה, הדיאטה היפנית מעדיפה להעניק יתרון לירקות ממשפחת המצליבים כגון כרוב, ברוקולי, צנון, כרוב ניצנים, כרוב סיני וכרובית. כל אלה הם בעלי רמות גבוהות של ויטמין C וסיבים תזונתיים, ובנוסף הם מסייעים בהגנה על הגוף מפני סוגי סרטן שונים. שיטות הבישול של הירקות הללו, הכוללות אידוי או טיגון קצר, עוזרות לשמור על חלק גדול מהערכים התזונתיים שלהם.
 

2. מנות קטנות ומשביעות

תרבות האוכל היפנית שמה דגש על תצוגה מרשימה ומעוררת תאבון, ולמרות השימוש במנות קטנות, היא מציעה ארוחה משביעה ומספקת. כל מנה מונחת על צלחת משלה, והאוכל מסודר כך שניתן לראות מראש מה מונח לפניכם ולבחור את מה שאתם מעוניינים בו. היפנים עצמם חיים על פי העיקרון של אכילה איטית, כך שהם יכולים ליהנות מהמזון תוך כדי שהם מעריכים את יופיו, ובנוסף, להבדיל מתרבות האכילה המערבית, הם נמנעים מאכילה כאשר הם כבר שבעים למטרת ריקון הצלחת בלבד. את המשפט "חשוב לסיים הכל מהצלחת" לא תמצאו במטבח היפני, והמנהג מאפשר לאכול רק כשרעבים ולא מעבר לכך.
 
סודות המטבח היפני

3. אכילת מרק בבוקר

כפי שכבר הוזכר, ארוחת הבוקר היא לא דבר שיפנים מדלגים עליו, והיא כוללת שלל מנות קטנות שאחת מהן היא מרק המיסו המפורסם. המרק הזה עשיר בפרוביוטיקה, ולמרות שצריכתו בבוקר עשויה להיראות יוצאת דופן בתרבות המערבית, מדובר במזון שמעניק אנרגיה הנחוצה לגוף כדי לעבור את היום. 
 

4. הימנעות מטיגון רב

הבישול היפני כולל שילוב של שיטות בריאות שמשתמשות בשמנים הידידותיים ללב מבלי לחשוף את חומרי הגלם לטמפרטורות גבוהות למשך זמן ממושך. שיטות הבישול הנפוצות הן צלייה במחבת, הקפצה בווק ואידוי, והתוצר הוא מזונות טריים שאינם טובעים ברטבים, מה שמעניק תחושה של שובע שאינו מלווה בעייפות. 
 
סודות המטבח היפני
 

5. החלפת הלחם באורז

באופן מסורתי, יפנים לא אוכלים לחם ומעדיפים להגיש את הארוחות שלהם לצד אורז מאודה. בהיעדר לחם, התזונה שלהם נותרת חופשיה מקמח חיטה, מה שמעניק מגוון של יתרונות בריאותיים לצד יכולת להימנע מהשמנה. אם ברצונכם ללכת צעד נוסף קדימה, תוכלו לעבור לאורז חום, שהוא אורז שלא עבר ליטוש והסרה של הקליפה, אשר נחשב לבריא יותר מהאורז הלבן המוכר.  
 

6. שתיית תה ירוק

כל ארוחה יפנית מסורתית מלווה בקנקן תה ירוק, ומדובר במשקה שיתרונותיו השונים הוכחו כבר לפני שנים רבות. התה הירוק מסייע לווסת את לחץ הדם ולשמור על רמות סוכר נמוכות, מחזק את המערכת החיסונית, מפחית את רמות הכולסטרול המזיק, מעכב התפתחות תאים סרטניים, מאט את תהליך ההזדקנות, ולאחרונה גם הוכחה יכולתו במניעת מחלת הסוכרת מסוג 2. אין ספק שמדובר במשקה שמומלץ לכל אחד להוסיף לתפריט.
 
סודות המטבח היפני

7. סיום הארוחה עם פירות לקינוח

קינוחים ממותקים מעובדים הם דבר שקשה למצוא בארוחות יפניות מסורתיות. פודינג, עוגות, עוגיות או גלידה הם קינוח שרוב הזמן לא יוגש לכם במטבח היפני, כאשר במקום זאת תוכלו למצוא מנות קטנות של פירות טריים וטעימים. בנוסף ליתרונות הברורים של הפירות על פני הממתקים התעשייתיים, הם עשירים בחומרים נוגדי חמצון, מכילים פחות סוכר ועל ידי כך מסייעים במניעת סוכרת ונלחמים בעודף משקל.
 

8. הימנעות מתיוג מזון כ"דיאטטי"

חלק מהאנשים המדלגים בין דיאטה אחת לאחרת, מתחילים לפתח מערכת יחסים לא נכונה ולא בריאה עם המזון. הם עלולים לחוש רעבים ולא מסופקים, לחשוב יותר מדי על האוכל שאינם יכולים לאכול ולהתייחס אל זמן האכילה כאל עונש במקום כאל חוויה. היפנים אוכלים באיטיות ובנועם, ולאור המגוון הרחב של מזונות שמונחים על השולחן בכל רגע, הם זוכים ליהנות מהארוחות שלהם ולא מתייחסים למונחים כמו "דיאטה" או "מזון דיאטטי". הגישה הזו מאפשרת להם לאכול מה שהם רוצים בכמויות המתאימות להם, ועל ידי כך לא לחוש מוגבלים מחד ולא לאכול יתר על המידה מאידך.
 
סודות המטבח היפני

9. מזונות מותססים

מוצרים מותססים כוללים רכיבים המועילים למערכת העיכול שלנו, וזאת בשל פעילות חיידקים שיצרה בהם שינויים ביוכימיים. בזכות היתרון הזה הם מסייעים לפעילות המעיים שלנו, עוזרים לעיכול, הודפים חיידקים מעוררי מחלות ומשפרים את חילוף החומרים. מרק המיסו וחלק מהירקות המלווים את המנות העיקריות במטבח היפני הם מזונות מותססים, ואכילה שלהם מסייעת ליפנים להרגיש במיטבם לאורך כל היום. 
 

10. העדפת דגים על פני בשר אדום

רבים מעדיפים מזון יפני בגלל הסושי, ואכן לדגים יש מקום של כבוד במטבח הזה. לצד הסושי ניתן למצוא דגים שונים שמוגשים לשולחן כמנה עיקרית, ומאפשרים לסועדים ליהנות ממקור מצוין לחומצות שומן אומגה 3, אשר ידועות בתרומתן לבריאות הלב. הבחירה בדגים באה על חשבון בשר אדום, שאותו רבים מאתנו חובבים אך אין לו שום מקום במטבח היפני. בשר זה מכיל שומנים רוויים שיכולים לגרום לסתימת העורקים, להשמנה ולמחלות לב, והבחירה בסלמון, מקרל, סרדינים או הרינג, מאפשרת ליפנים למנוע את הסיכון להתקפי לב. 
 

מתכון למרק מיסו

לאחר שלמדתם על יתרונות התזונה של המטבח היפני, אתם מוזמנים להכיר מתכון נהדר למרק המיסו, שהוזכר בסעיפים הקודמים בזכות יתרונותיו הרבים. המתכון הבא לא כולל בשר ולכן יכול לשמש כארוחה קלה בפני עצמה או כמנת פתיחה לארוחה גדולה, ותהליך ההכנה הקצר שלו יאפשר לכם ליהנות ממנו בכל הזדמנות. את המיסו הלבן ואצות הנורי תוכלו להשיג בסופר או בחנויות הטבע.
 
סודות המטבח היפני
רכיבים (עבור 2 מנות):
  • 4 כוסות מים
  • ½ כוס עלי סלק ירוק (מנגולד) קצוץ
  • ½ כוס בצל ירוק קצוץ
  • ¼ כוס טופו חתוך לקוביות
  • 3-4 כפות מיסו לבן 
  • ¼ כוס אצות נורי מיובשות
 

הוראות הכנה:

1. שפכו את המים אל סיר בינוני והביאו אותם לרתיחה.

2. הוסיפו למים את אצות הנורי ובשלו במשך 5-7 דקות.

3. בזמן שהאצות מתבשלות, הניחו בקערה קטנה 3 כפות מיסו, הוסיפו מעט מים חמים והקציפו עד לקבלת תערובת חלקה. לאחר מכן הוסיפו אותה למרק וערבבו. פעולה זו תבטיח מרק נטול גושים.

4. הוסיפו את שאר הרכיבים ובשלו במשך 5 דקות נוספות.

5. טעמו והוסיפו כף נוספת של מיסו או קמצוץ של מלח, אם תהיו מעוניינים בטעם חזק יותר. הגישו את המרק חם. 

 
מקור תמונות: stu_spivack
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: