maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

4 מתכונים צמחוניים טעימים להפליא

  המודעות לבריאות עולה בהתמדה בשנים האחרונות, מה שגורם ליותר ויותר אנשים לשנות את אורח חייהם ולעבור לתזונה בריאה ומזינה. דיאטה שכזו כרוכה פעמים רבות בקיצוץ כמויות של מאכלים שידוע כי הם עלולים להזיק לבריאות, כמו בשר למשל שאכילה מרובה שלו עלולה לגרום לבעיות בלב ובכלי הדם. בדיוק בגלל הסיבה הזו, אנשים בוחרים להחליף חלק מהבשר האדום בתזונה שלהם במקורות חלבון אחרים שתורמים רבות לגוף וממלאים אותו ברכיבים חיוניים. 4 המתכונים הנפלאים שלפניכם מהווים גרסאות צמחוניות למנות בשריות אהובות, וטעמם בהחלט לא נופל מזה של המקור, שהיווה השראה להכנתם.
 
צרור עגבניות, בזיליקום ומוצרלה על קרש חיתוך מעץ
 

1. המבורגר שעועית וסלק

המבורגר הוא בהחלט מאכל שאהוב על אנשים רבים, אך בגרסתו הבשרית יש שומן וכולסטרול שלא מומלץ לצרוך מהם כמויות גדולות. לעומת זאת, בגרסה הייחודית הבאה, שכוללת שעועית המאזנת את רמות הסוכר בדם ומכילה חלבונים חיוניים וסלק שמסייע בניקוי רעלים מהגוף ומכיל כמות גדולה של וויטמין C וברזל, תוכלו ליהנות ממנה מיוחדת וטעימה מאין כמוה.
 
*טיפ חשוב: הקציצות עלולות להתפרק ולאבד מצורתן אם מטגנים אותן מיד לאחר ההכנה, ולכן חשוב לצנן אותן במשך הלילה לפני הטיגון.
 
רכיבים (עבור 6 קציצות המבורגר):
  • 3 יחידות סלק אדום גדול (כ-1 קילו)
  • ½ כוס אורז חום (לא מבושל)
  • 1 בצל בינוני חתוך לקוביות קטנות
  • 3 שיני שום טחונות
  • 2 כפות חומץ תפוחים
  • ¼ כוס שיבולת שועל גרוסה
  • 430 גרם שעועית שחורה (ניתן להשתמש בשעועית מקופסת שימורים)
  • ¼ כוס שזיפים מיובשים קצוצים לחתיכות קטנות
  • 1 כף שמן זית 
  • 2 כפיות פפריקה מעושנת
  • 2 כפיות חרדל
  • 1 כפית כמון
  • ½ כפית תבלין כוסברה
  • ½ כפית תימין 
  • 1 ביצה גדולה 
  • מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה: 

1. חממו את התנור ל-200 מעלות ורפדו תבנית בנייר אפייה. 

2. עטפו את הסלקים ברדיד אלומיניום ונקבו אותם בעזרת מזלג. הניחו את הסלקים העטופים על תבנית האפייה והכניסו אותם לתנור במשך 50-60 דקות או עד שהם יתרככו. הוציאו אותם מהתנור, הניחו בצד וצננו.

3. בזמן שהסלק נצלה, בשלו את האורז בסיר עם 3 כוסות מים רותחים. תבלו במלח לפי הטעם. כבו את הלהבה כאשר האורז מבושל אך לא לחלוטין (אל דנטה), בערך 35-40 דקות.

קציצות סלק על נייר אפייה

4. חממו שמן על מחבת בינונית והוסיפו לו את הבצל עם קמצוץ של מלח. ערבבו את הבצל במשך מספר דקות עד שהוא ישחים מעט.

5. הוסיפו למחבת את השום וטגנו במשך חצי דקה. מזגו את חומץ התפוחים וערבבו היטב את תכולת המחבת. הסירו מהלהבה והניחו בצד לצינון.

6. הכניסו את שיבולת השועל למעבד מזון והפעילו אותו עד שתתקבל אבקה דקה. העבירו את אבקת שיבולת השועל לקערה קטנה.

7. הכניסו מחצית מהשעועית למערבל המזון והפעילו אותו עד שהשעועית מתחילה להיחתך. הוסיפו את השזיפים והפעילו את מעבד המזון לקבלת מחית גסה. העבירו את תערובת השעועית לקערה גדולה והניחו אותה בצד. סננו את המחצית השנייה של השעועית והוסיפו אותה לקערה הגדולה עם השעועית והשזיפים.

8. הסירו את נייר הכסף מהסלקים, קלפו וגרדו אותם לתוך קערה. סחטו את הסלק המגורד מנוזלים מיותרים והוסיפו אותם לקערה הגדולה עם השעועית.

קציצות סלק על מחבת עם פרוסות גבינה עליהן
 

9. הוסיפו לקערה עם השעועית את הסלק, האורז המבושל, הבצל והשום המטוגן, שמן זית, חרדל, פפריקה מעושנת, כמון, כוסברה ותימין וערבבו היטב. הוסיפו לתערובת שיבולת שועל וביצה וערבבו היטב.

10. צרו 6 קציצות אחידות בגודלן מתערובת ההמבורגר, הניחו אותן על תבנית והכניסו למקרר לצינון למשך הלילה. הוציאו את הקציצות כשתרצו לטגן אותן, ולתוספת טעם הניחו מעליהן גבינה בעת הטיגון. הכניסו ללחמניות ושיהיה בתיאבון!

כריך המבורגר סלק

2. ספגטי בולונז עם יין אדום

ספגטי ברוטב עגבניות ותוספת של בשר טחון זו מנה אהובה בכל רחבי העולם, ובגרסה הצמחונית הבאה כלל לא תרגישו בחסרון של הבשר. הפטריות שעשירות בסלניום - נוגד חמצון חזק שמתקן נזק תאי, מקבלות טעם עשיר מהתיבול, ועם תוספת היין האדום המנה הצמחונית הזו הופכת לארוחת גורמה של ממש.
 
רכיבים:
  • 1 חציל בינוני
  • 450 גרם פטריות שמפיניון ללא גבעולים, חתוכות לפרוסות
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 בצל בינוני קצוץ דק
  • 2 גבעולי סלרי קצוצים דק
  • 2 גזרים בינוניים קלופים וקצוצים דק
  • 2 כוסות יין אדום יבש 
  • 3 שיני שום טחונות
  • 1 כף עלי בזיליקום טריים קצוצים דק
  • 2 כפיות אורגנו
  • 1 כפית עלי תימין קצוץ
  • ¼ כוס רסק עגבניות
  • 800 גרם עגבניות משומרות מרוסקות
  • 400 גרם פסטה פנה או ריגטוני 
  • 1 כפית מלח

אופן ההכנה:

1. חממו את התנור ל-180 מעלות ורפדו תבנית אפייה בנייר כסף. הניחו את החציל על התבנית, הכניסו אותו לתנור ואפו עד שהוא מתרכך (כחצי שעה עד שעה).

חציל קלוי על נייר כסף

2. בזמן שהחציל בתנור, התחילו בהכנת הרוטב: חממו שמן על מחבת גדולה ועל להבה בינונית-גבוהה. הניחו את הפטריות על המחבת וטגנו אותן עד להשחמה, כ-8-10 דקות.

3. בסיר גדול ועל להבה בינונית חממו את השמן והוסיפו לו את הבצל, הסלרי, והגזר. תבלו ב-¼ כפית מלח וערבבו עד שהירקות מתרככים, כ-10-12 דקות.

4. הוסיפו לסיר עם הירקות את היין וערבבו אותם היטב ובעדינות. בשלו את הרוטב עד שהיין יצטמצם למחצית מהכמות שלו, כ-5-7 דקות.

הוספת יין לסיר עם ירקות

5. הוסיפו לסיר עם הירקות והיין את רסק העגבניות, השום, הבזיליקום, האורגנו, התימין והעגבניות המרוסקות ובשלו במשך 5 דקות.

6. קלפו את החציל, מעכו אותו והוסיפו לסיר עם הרוטב. הוסיפו את הפטריות וחצי כפית מלח וערבבו עד שכל הרכיבים יתאחדו.

7. הנמיכו את עוצמת הלהבה, כסו את הסיר עם הרוטב ובשלו אותו במשך שעה לפחות.

8. בינתיים, בשלו את הפסטה לפי ההוראות על האריזה, ולאחר שהיא תתבשל סננו והעבירו אותה לסיר עם הרוטב. ערבבו היטב עד שהפסטה תתכסה היטב ברוטב.

9. חלקו את הפסטה לצלחות הגשה ותבלו בעשבי תיבול קצוצים ופרמז'ן לפי רצונכם.

ספגטי בולונז עם רוטב עגבניות

3. שניצל ללא עוף

תחליפי בשר רבים מכילים טופו המופק מסויה, אך יש אנשים שלא מחבבים את טעמו ומרקמו של המאכל הזה. בשנים האחרונות נמכר תחליף בשר נוסף שהפך לאהוד במיוחד ומשמש להכנת מתכונים רבים – הסייטן. המאכל הזה, אשר מיוצר מחלבון חיטה, הוא נוח לעיבוד ומעבר לכך עשיר בחלבונים, סידן ודל בכולסטרול וגם בשומן. הסייטן מהווה תחליף מעולה לבשר, שכן הוא מזכיר במרקמו את המאכל האהוב וגם סופח טעמים בצורה בלתי רגילה, מה שהופך אותו לחומר גלם מושלם במטבח.
 
רכיבים:
  • 1 כוס סייטן 
  • 2 כפות שמרים תזונתיים (ניתן להשיג בחנויות טבע)
  • 1 כפית אבקת בצל
  • ½ כפית מלח
  • ½ כפית אבקת מרק עוף פרווה
  • ¾ כוס מרק ירקות (ניתן להכין מהמסת חצי כפית אבקת מרק ירקות ב-¾ כוס מים)
  • 2 כפות טחינה גולמית
  • 1 כוס קמח מעורבב עם 1 כפית פלפל שחור
  • 2 ביצים טרופות מתובלות במלח
  • ½1 כוסות פירורי לחם
  • שמן לטיגון

אופן ההכנה:

1. בקערה גדולה, ערבבו יחד סייטן, שמרים תזונתיים, אבקת בצל ואבקת מרק עוף.

2. בקערה נפרדת ערבבו יחד מרק ירקות וטחינה עד לקבלת תערובת חלקה. 

3. ערבבו יחד את החומרים היבשים והרטובים עד שמתקבל מעין בצק. חלקו את בצק השניצל ל-8 חלקים שווים.

רידוד של שניצל סייטן

4. רדדו כל חלק ל-8 "שניצלים", עטפו בנייר אלומיניום והניחו מעל סיר אידוי על אש גבוהה במשך 45 דקות.

5. הכינו 3 קערות שטוחות לציפוי השניצלים: באחת הניחו את הקמח עם הפלפל, בשנייה את הביצה ובשלישית את פירורי הלחם.

ציפוי וטיגון של שניצל סייטן

6. חממו שמן על מחבת גדולה והתחילו בטיגון השניצלים: טבלו כל שניצל בצלחת עם הקמח, לאחר מכן בביצה ובסוף בפירורי הלחם. 

7. הניחו את השניצלים על המחבת עם השמן החם וטגנו אותם עד להזהבה, הוציאו מהשמן והגישו חם.

שניצלים על עלי חסה

4. קבב חומוס במטבל יוגורט

קבב הוא בהחלט מאכל שאהוב על אנשים רבים, אך כמו רבים אחרים שעשויים מבשר אדום, כמות גדולה ממנו עלולה להזיק לבריאות. הגרסה הבאה לקבבים, שמורכבים מחומוס, בהחלט מהווה תחליף ראוי ובריא למאכל האהוב, שכן הגרגירים הללו מכילים סיבים תזונתיים שמנקים את מערכת העיכול, חלבון חיוני למגוון תהליכים חשובים בגוף וגם מפחיתים דלקות.
 
רכיבים: 
עבור הקבבים:
  • 1 כפית זרעי כוסברה
  • 1 כפית זרעי כמון
  • 1 חתיכה בגודל אצבע של ג'ינג'ר טרי קצוצה
  • 2 שיני שום כתושות
  • שמן זית
  • 2 קישואים
  • חופן כוסברה טרייה
  • 400 גרם גרגירי חומוס מבושלים
  • ½ כוס פירורי לחם
  • מלח ופלפל לפי הטעם
עבור רוטב היוגורט:
  • ½ מלפפון
  • 3 עלי נענע טריים
  • 4 כפות יוגורט
  • 2 כפות מיץ לימון

אופן ההכנה:

קבבים:

1. קלו את גרגירי הכמון והכוסברה על מחבת קטנה במשך 2-3 דקות, הסירו מהאש וכתשו במעבד מזון או מכתש ועלי.

תבלינים במכתש ועלי

2. חממו מחבת בינונית והניחו עליה שום וג'ינג'ר כתושים. טגנו במשך 2-3 דקות או עד להזהבה. הוסיפו אותם לזרעי הכוסברה והכמון וטחנו הכל יחד.

3. גרדו את הקישואים בעזרת פומפייה לתוך קערה, סחטו מהם נוזלים לתוך הכיור והחזירו לקערה. הוסיפו לקערה מלח ופלפל וערבבו היטב.

4. הכניסו לתוך מעבד מזון גרגירי חומוס, פירורי לחם, מלח, פלפל ואת עלי הכוסברה הטריים. הפעילו את מעבד המזון עד לקבלת תערובת אחידה, אך עם גושים.

גרגירי חומוס בתוך מעבד מזון

5. העבירו את תערובת החומוס ממעבד המזון למשטח עבודה נקי וצרו ממנה 8 קבבים אחידים בגודלם. הניחו על תבנית והכניסו למקרר למשך 20 דקות.

6. לאחר 20 דקות, חממו שמן על מחבת וטגנו את הקבבים עד שהם ישחימו מכל צדיהם.

מטבל יוגורט:

1. חצו את המלפפון לאורכו והסירו ממנו את הזרעים. פרסו אותו באופן דק.

2. הכניסו את היוגורט לקערה קטנה והוסיפו לה את המלפפון, עלי הנענע, מיץ לימון ומלח ופלפל.

3. הניחו את הקבבים על צלחת הגשה, זלפו עליהם את מטבל או היוגורט או הניחו אותו בקערה לצידם והגישו. 

קבבים של חומוס עם פיתות ומטבלים סביבם
מקור התמונות: רחבי הרשת, Amy G

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: