maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

יתרונותיו של עשב הלימון ו-3 מתכונים טעימים ובריאים שתוכלו להכין באמצעותו

עשב הלימון, הידוע גם בשם לימונית ריחנית או למון גראס, הוא צמח עשבוני רב שנתי בעל שימושים רבים. בשל מראהו הוא עשוי להזכיר לרבים מאיתנו בצל ירוק, אולם טעמם של העלים שלו דומה מאוד ללימון והם גם בעלי ניחוח מתקתק. יש המגדלים אותו כצמח נוי, אולם במקביל משמש הצמח גם כתבלין, כמו גם כבסיס לחליטת תה, שמן לעיסוי או כתוספת לתבשילים שונים. בנוסף לטעם ולריח, הצמח הוא גם בעל מגוון יתרונות בריאותיים שכדאי להכיר, ובשל כך הוא נמצא בשימוש נרחב מאוד במטבח האסייתי. 
 
אתם מוזמנים להכיר את שפע יתרונות הצמח הייחודי, ובהמשך גם ללמוד כיצד לשלב אותו במאכלים ובמשקאות שונים. חשוב לשים לב שעשב לימון עשוי להוריד את רמות הסוכר בדם, כך שחולי סוכרת או היפוגליקמיה צריכים להתייעץ עם הרופא טרם צריכתו. כמו כן, מומלץ גם לנשים בהיריון או לנשים מניקות להיוועץ עם הרופא על מנת לוודא מהי רמת הצריכה המומלצת עבורן. 
 
 
 
1. תורם לוויסות לחץ דם וכולסטרול
 
עשב הלימון מכיל תרכובות בשם טרפנואידים, אשר מעכבים תהליכים המעודדים ייצור כולסטרול, כמו גם מדכאים הצטברות הפלאק בעורקים ובוורידים, שעלול לגרום לשבץ ולהתקפי לב. כמו כן, עשב הלימון מכיל גם אשלגן, אשר מגביר את היעילות של זרימת הדם בגוף ועל ידי כך מייצב את לחץ הדם ותורם לוויסותו.
 
2. מטפל בנדודי שינה
 
מתקשים להירדם? ייתכן שכוס תה עם חליטת עשב לימון היא בדיוק מה שהגוף שלכם זקוק לו. עשב הלימון מסייע להרפיית שרירים כאשר הוא משמש כבסיס לשמן עיסוי, אולם גם לצריכה שלו כמשקה יש השפעה מרגיעה. זאת בשל השילוב בין מגנזיום, זרחן וחומצה פולית, שלכולם יש השפעה מייצבת על מערכת העצבים. 
 
3. עשוי להילחם בתאים סרטניים
 
ממצאי ניסוי שנערך באוניברסיטת בן גוריון בשנת 2005 העלו כי ציטראל (Citral), החומר האחראי על טעמו הלימוני של הצמח, הורג תאים סרטניים מבלי לפגוע בתאים הבריאים. החוקרים מצאו כי הוספת גרם אחד של עשב לימון למשקה הצליחה לגרום לתאי הסרטן "להתאבד", על ידי הפעלת מנגנון הרס עצמי שגורם לתאים החולים לפרק את הכרומוזומים המצויים בגרעין שלהם. חשוב לציין כי מדובר בניסוי מבחנה בלבד, אולם לאור הריכוז הנמוך של עשב הלימון שנחוץ כדי להשיג את התוצאות הללו, הוחלט על המשך ביצוע מחקרים בנושא, עם ציפייה לתוצאות דומות.
 
 
 
4. מקל על הצטננות
 
בזכות שילוב בין מגוון רכיבים, שביניהם רמות גבוהות מאוד של ויטמין C, יכול עשב הלימון לחזק את הגוף ולעזור לכם לעבור הצטננות בקלות רבה יותר. זאת על ידי פתיחת אף סתום וטיפול בתחושת מחנק וכבדות באזור החזה. כל אחת מצורות השימוש של עשב הלימון, כעיסוי באזורים הכואבים, כחליטה או כחלק ממנת מזון מבושלת, תעזור לפרק ליחה וריר ולהקל על הנשימה. 
 
5. מסייע לפעילות התקינה של מערכת העיכול
 
אם אתם סובלים מכאבי בטן, עצירות, שלשול או נפיחות, ודאי תרצו להוסיף את עשב הלימון לתפריט שלכם כדי להקל על התסמינים הלא נעימים. עשב הלימון מסדיר את התנועתיות של המעי על ידי השמדת חיידקים רעים במעי הגס ויצירת התנאים המסייעים להגברת כמות החיידקים הטובים, ובשל כך הוא יעיל בריפוי בעיות העיכול שהוזכרו, כמו גם בגזים, התכווצויות באזור הבטן והקאות שנגרמות כתגובה לצריכת מזון.
 
6. שומר על עורכם בריא ומוגן ממזיקים
 
שמן עשב הלימון הוא אחד מהרכיבים שתרצו לכלול בערכת העזרה הראשונה שלכם או להניח בתיק טרם יציאה לטיול בחיק הטבע. תוכלו להשתמש בו כדי לנקות פצע פתוח, שכן הוא עוזר בחיטוי ובמניעת התפתחות של חיידקים, ובמקביל הוא גם דוחה חרקים קטנים, כמו יתושים, זבובים, פרעושים ונמלים. למעשה, על ידי ריסוסו או שחרור הריח שלו באמצעות טפטופו למבער שמן, תוכלו לדאוג לסביבה ריחנית, נעימה ונקייה ממזיקים בכל מקום.
 
 
 
7. מקל על דלקות
 
אחד מהיתרונות הפחות מוכרים של עשב הלימון הוא היעילות שלו בכל הנוגע להקלה על כאבים ונפיחות הקשורים לדלקות שרירים ומפרקים, כמו גם דלקות באיברים פנימיים בגוף. עשב הלימון מכיל מירסין (Myrcene), תרכובת אורגנית שהוכחה כיעילה במקרים של כאבים דלקתיים, ובאמצעות עיסויו כשמן יכול עשב הלימון להפחית את הרגישות המקומית גם במצבים של דלקת מפרקים שיגרונית. צריכה של העשב במשקה או במאכל תסייע להתגבר על דלקות פנימיות מסוגים שונים, כמו למשל כאבי שיניים או דלקת בדרכי השתן. 
 
8. תורם לריכוז ומונע חרדות
 
בין שאתם מתקשים להתרכז בעבודה ובין שאתם חשים לחץ, חרדה או דיכאון באופן כללי, חליטה של עשב הלימון או אפילו טפטוף מספר טיפות מהשמן שלו על הכרית או במקום אחר בו תוכלו להריח את ניחוחו, תעזור לשחרר סרוטונין במוח ולשפר את מצב הרוח שלכם. השפעותיו המרגיעות של עשב הלימון הוכחו במחקר שנערך בשנת 2007, וכיום הוא נחשב למומלץ מאוד על ידי עוסקי הרפואה ההומאופתית. 
 
9. מנקה את הגוף פנימית וחיצונית
 
עשב הלימון לא רק מסייע להגן על גופנו במקרים של פציעה, אלא גם שומר עליו נקי ורענן. בשל התכונות האנטי-בקטריאליות שלו הוא משמש כרכיב נפוץ מאוד במוצרים רבים המיועדים לעור ולגוף, כמו דאודורנטים וקרמים, ומומלץ במיוחד לחפש תכשירים המבוססים עליו אם אתם סובלים מעור שמנוני. חשוב לציין שהתכונות המטהרות של עשב הלימון אינן מסתיימות רק בעור, ובזכות העובדה שהוא רכיב משתן מאוד, הביקורים התכופים בשירותים יעזרו לכם לנקות את הכבד, הכליות, שלפוחית השתן והלבלב. זכרו להתייעץ עם רופא במידה שאתם סובלים מבעיה מוכרת באחד מהאיברים הללו, על מנת להימנע מצריכה עודפת שלו.
 
 
3 מתכונים פשוטים וטעימים לשילוב עשב לימון בתפריט
 
לאחר שהכרתם את יתרונותיו הרבים, הגיע הזמן ללמוד כיצד ניתן לשלב את עשב הלימון במנות השונות. שלושת המתכונים הבאים יעזרו לכם להתחיל להשתמש בעשב הלימון בקלות, על ידי הוספתו למנת עוף, טופו וכמובן גם למשקה. בתיאבון!
 
 
עוף עסיסי ברוטב עשב לימון מרענן
 
המתכון הבא מתאים לארוחת צהריים מרעננת, והוא קל להכנה למרות שנראה כאילו הרגע יצא ממסעדה אסייתית מקצועית. תוכלו להגיש את מנת העוף לצד אורז לבן מאודה, סלט קצוץ או איטריות, וליהנות מארוחה משביעה ובריאה. הכמות מתאימה ל-2-3 סועדים.
 
רכיבים:
 
  • 2 כפות שמן
  • 1 בצל, פרוס דק
  • 1 שן שום טחונה
  • 500 גרם חזה עוף פרוס לרצועות
  • ½ כפית פלפל שחור
  • 2 גבעולי עשב לימון, חתוכים לפרוסות
  • 2 כפות רוטב דגים
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כפית ממרח קארי או 1 כפית אבקת קארי
  • 2 כפות מים
  • ½ כוס חלב קוקוס
  • 2 כפות בוטנים קצוצים
  • ¼ כוס עלי כוסברה קצוצים
 
הוראות הכנה:
 
1. טגנו את הבצל והשום במשך דקה. הוסיפו עוף, פלפל שחור, עשב לימון, רוטב דגים, סוכר וממרח או אבקת קארי, וטגנו תוך כדי ערבוב במשך 4 דקות.
2.  הוסיפו את המים וטגנו במשך 8-10 דקות נוספות, או עד שהעוף כמעט מוכן.
3. הוציאו את עשב הלימון מהתערובת, על מנת להימנע מטעם דומיננטי מדי.
4. הוסיפו את חלב הקוקוס ובשלו תוך כדי בחישה עד שהרוטב נעשה סמיך.
5. הסירו מהכיריים, קשטו עם כוסברה טרייה ובוטנים קצוצים והגישו. 
 
 
טופו עשב לימון
 
המתכון למנה הבאה מתאים למי שאינו צורך בשר, כמו גם כתוספת מעניינת למנה העיקרית שמעניקה לטופו טעם ייחודי. תוכלו להגיש אותה לצד מנה בשרית אם אתם מעוניינים בכך, או יחד עם אטריות אורז שיאפשרו לכם ליהנות מארוחה צמחונית נהדרת. הכמות מתאימה ל-2-4 סועדים.
 
רכיבים:
 
  • 1 כף שמן זית
  • 1 בצל בגודל בינוני, חתוך לקוביות
  • 2 גבעולי עשב לימון קצוצים
  • ½ כפית צ'ילי אדום יבש
  • 500 גרם טופו טרי או קפוא
  • 2 כפות רוטב סויה 
 
הוראות הכנה:
 
1. טגנו את הבצל על אש בינונית עד שהוא נעשה שקוף. הוסיפו את עשב הלימון והצ'ילי וערבבו עד שעשב הלימון נראה כאילו הוא "נמס" בתערובת.
2. הוסיפו את הטופו ורוטב הסויה וטגנו למשך 5-10 דקות, על מנת שהטופו יספוג את הטעמים השונים.
 
 
תה עשב לימון-ג'ינג'ר מלא בבריאות
 
לאחר שקראתם על יתרונות חליטת עשב הלימון הגיע הזמן ללמוד כיצד להכין את המשקה, והמתכון הבא יאפשר לכם ליהנות מתה משופר עוד יותר באמצעות הוספת ג'ינג'ר. מומלץ לשתות את התה בעודו טרי וחם מדי יום, אולם אם אתם קצרים בזמן תוכלו להכין את התה בערב ולהשאיר אותו בסיר על מנת שיתקרר במשך הלילה. בבוקר פשוט הרתיחו אותו מחדש, העבירו לבקבוק תרמי וקחו אותו אתכם לעבודה. 
 
רכיבים (לצורך הכנת 500 מ"ל תה):
 
  • 600 מ"ל מים (חלק מהכמות תתאדה בזמן ההכנה)
  • 5 גבעולי עשב לימון  
  • 5 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי (טעמו של הג'ינג'ר דומיננטי מאוד, כך שאם טרם ניסיתם לצרוך אותו בעבר מוטב שתתחילו בחצי מהכמות)
 
הוראות הכנה:
 
1. העבירו את המים לסיר והביאו אותם לרתיחה.
2. פרסו את עשב הלימון והג'ינג'ר לרצועות דקות מאוד, העבירו אותן אל הסיר והביאו לרתיחה במשך 5-7 דקות.
3. כבו את האש, כסו את הסיר עם מכסה והמתינו 20-30 דקות. 
4. תוכלו להוסיף לתה שלכם כף דבש אם תרצו להמתיק אותו, או לשתות אותו כפי שהוא. 
 
מקור: פזית ב.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: