maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

9 מתכונים ללחמים מעדות שונות

  לחם הוא אחד מהמאכלים הבסיסיים ביותר בעולם, ולכל עם יש לחם משלו. למזלנו, אנו חיים במדינה בה יש מגוון עדות, המגיעות משלל ארצות שונות. הגיוון המדהים בין כל עדה והלחם שלה לבין העדות האחרות והלחמים שלהן, רק מראה עד כמה דבר פשוט כמו לחם, עדיין יכול להיות מתוחכם ומיוחד. לפניכם 9 מתכונים ללחמים מעדות וממקומות שונים ברחבי העולם, כל אחד עם טעם ייחודי משלו!

לחם, מתכון, עדות
 

1. גיאורגיה – לוואשי

את הלוואשי ניתן למצוא גם בטורקיה, איראן, אזרבייג'ן וארמניה, אך הוא מוכר ביותר בהיותו "הלחם הגיאורגי". תוכלו להעניק לו צורה עגולה או מוארכת, כך או כך הוא יהיה טעים ומושלם, במיוחד עבור טוסט גבינה.

מצרכים

  • 1 ק"ג קמח לבן
  • 3 כוסות מים פושרים
  • כף מלח
  • כף שמרים יבשים
  • 2 כפות שמן

אופן ההכנה

1. חממו מראש תנור לחום של 250 מעלות.

2. לושו את כל המרכיבים יחדיו עד שיתקבל בצק דביק ורך, והניחו לו לתפוח למשך שעה בכלי מכוסה.

3. חלקו את הבצק על משטח מקומח ל-4 חלקים.

4. גלגלו כל אחד מהחלקים לכדור על גבי הקמח והתפיחו שוב למשך שעה.

5. טבלו את כדורי הבצק בקערת מים, והוסיפו לקערה מעט שמן.

6. מתחו את הכדורים בעזרת הידיים והניחו על תבנית (2 על כל תבנית) כדי לתת לבצק את הצורה הראויה.

7. אפו במשך כ-10 דקות.

לחם, מתכון, עדות

 

2. תימן - לחוח

בעבר היו מכינים את הלחוח על משטח מיושר מעל מדורה, אך היום ניתן להכין אותו על מחבת מעל הגז. את הפיתה הספוגית הזו נהוג לאכול בדרך כלל עם מרקים או חילבה.

מצרכים

  • 1 ק"ג קמח לבן לא תופח, מנופה
  • כף מלח
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • ¼ כוס סולת
  • ¼ כוסות מים
  • מעט שמן לטיגון

אופן ההכנה

1. ערבבו את הסולת עם 2 כוסות מים רותחים. הוסיפו את הסולת תוך כדי בחישה על מנת להימנע מגושים.

2. הוסיפו לקמח המנופה את המלח והשמרים, ואחדו אותם תוך כדי ערבוב. היזהרו שלא לשים את המלח בדיוק על השמרים משום שהמלח הורג אותם.

3. הוסיפו לקמח ¼6 כוסות מים פושרים.

4. הוסיפו לסולת 2 כוסות מים פושרים.

5. ערבבו היטב את כל המרכיבים לבלילה אחת ללא גושים.

6. הניחו לבצק לתפוח בזמן שהוא מכוסה למשך כשעה, עד שיופיעו בו בועות אויר.

7. טבלו נייר סופג במעט שמן ושמנו בעזרתו מחבת טפלון איכותית.

8. צקו כוס מהבלילה (כ-200 מ"ל) למחבת, והטו את המחבת לצדדים עד שהבלילה תתפזר בה באופן אחיד.

9. הניחו את המחבת מעל להבה גדולה ללא מכסה עד שהלחוח יהיה כמעט כולו מכוסה בחורים.

10. כסו את המחבת והמשיכו את הטיגון למשך כדקה נוספת עד שתחתית הלחוח תשחים מעט. אם יש צורך, הנמיכו את הלהבה על מנת שלא ישרף.

11. הניחו את הלחוח על נייר סופג עד שיתקרר.

12. לקראת הלחוח הבא, הרטיבו במים קרים את תחתית המחבת על מנת שתתקרר, מרחו שוב שמן בעזרת נייר סופג, וחזרו על התהליך.

13. הזהרו שלא להניח את הלחוח אחד על השני בעודם חמים. פזרו אותם עד שיתקררו, ורק אז תוכלו לרכז אותם יחד.

לחם, מתכון, עדות
 

3. אתיופיה – אנג'רה

האנג'רה מזכירה מאוד את הלחוח, אלא שהיא עשויה מקמח טף, וטעמה חמצמץ ומעודן. המתכון הזה פשוט מאוד וכולל 2 מרכיבים בלבד, ועם זאת התוצאה היא מרשימה במיוחד.

מצרכים

  • 1 ק"ג קמח טף (ניתן להשיג בחנויות המתמחות)
  • מים

אופן ההכנה

1. הניחו בקערה את קמח הטף והוסיפו מים קרים בהדרגה, תוך כדי בחישה.

2. לושו את הבצק עד שתתקבל עיסה אחידה שאינה רכה או קשה מדי, וכסו במגבת לחה למשך לילה שלם.

3. לאחר שהבצק תפח והחמיץ, דללו אותו עם קצת מים קרים ולושו שנית.

4. הוסיפו כ-¾ ליטר מים רותחים ובחשו עד שתקבלו בלילה דלילה בעלת מרקם כמו של בלילת פנקייק. אם המים הרותחים לא הספיקו לתהליך, הוסיפו בהדרגה עוד מים קרים, והמשיכו לבחוש עד שלא נותרים יותר גושים.

5. כסו שוב והניחו בצד למשך כ-6 שעות, עד שהבצק מתחיל לבעבע ומוציא קצף לבן.

6. טבלו נייר סופג בשמן ושמנו בעזרתו מחבת טפלון איכותית המונחת על אש גבוהה.

7. צקו בעזרת מצקת את הבלילה למחבת.

8. כשהבצק מתחיל לבעבע, כסו את המחבת למשך כדקה.

9. כשהבצק בושל, הניחו את האנג'רה בצד על נייר סופג, וחזרו על התהליך.

10. הזהרו שלא להניח את לחמי האנג'רה אחד על השני בעודם חמים. פזרו אותם עד שיתקררו, ורק אז תוכלו להניח אותם אחד על השני.

לחם, מתכון, עדות

 

4. אוזבקיסטן – ליפיושקה

הלחם הבוכרי הוא הבסיס כמעט לכל ארוחה באוזבקיסטן. הוא נראה כמו בייגלה גדול שבמקום חור כולל חלק מרכזי פריך וקשה, ושאר היקפו הוא רך וטעים מאוד.

מצרכים

לבצק:
  • ק"ג קמח 
  • כף שמרים יבשים
  • 2 כפות סוכר
  • 2 כוסות מים פושרים
לציפוי:
  • 2 ביצים, טרופות
  • קצח
  • שומשום

אופן ההכנה

1. חממו מראש תנור לחום של 180 מעלות.

2. ערבבו את כל החומרים יחדיו (למעט השמרים) עם הידיים.

3. לאחר כ-2 דקות הוסיפו את השמרים ולושו למשך 5-6 דקות עד שהבצק הופך לדביק ורך.

4. חלקו את הבצק ל-3 חלקים עגולים.

5. לושו שוב כל חלק בנפרד, והכינו מכל כדור עיגול בעובי 5 ס"מ ובקוטר של צלחת קטנה.

6. תנו לבצק לנוח כ-10 דקות.

7. תוכלו ליצור צורות עם מזלג במרכז הלחם כדי שישקע באזור הזה.

8. מרחו את הלחם בביצה או 2 לפי הצורך, וצפו אותו מעל בקצח ושומשום.

9. אפו את הלחם בתנור במשך כ-20 דקות או עד להשחמה.

לחם, מתכון, עדות

 

5. עירק - לאפה

אמנם מקורה הראשוני של הלאפה אינו ידוע, אך פה בישראל כולנו מכירים אותה כ"פיתה עירקית". את הלאפה נהוג לעטוף מסביב למזון כמו פלאפל, שווארמה או לבנה.

מצרכים

  • 4 כוסות קמח לבן
  • כף שמרים יבשים
  • כפית דבש
  • 3 כפות שמן זית
  • ½ כף שטוחה של מלח
  • ½ כוס מי סודה
  • כוס מים

אופן ההכנה

1. לושו את כל המצרכים (את המים הפושרים הוסיפו בהדרגה, ואת המלח רק לקראת הסוף) עד להיווצרות תערובת בצקית, ותנו לה לתפוח למשך כשעה.

2. על משטח מקומח קלות, חלקו את הבצק ל-8 עד 10 כדורים, ותנו לבצק לתפוח כרבע שעה.

3. רדדו כל כדור לצורת עלה דק.

4. הרימו ומתחו מעט את שולי הבצק בתנועות סיבוביות. השתמשו באגרופי הידיים כדי למתוח מהמרכז כלפי חוץ.

5. חממו על הגז מחבת טפלון, והניחו עליה את הבצק למשך כדקה וחצי.

6. הפכו את הבצק וטגנו אותו למשך דקה וחצי.

7. הוציאו את הלאפה מהמחבת ועטפו אותה במגבת כדי לשמור על רכות הבצק.

לחם, מתכון, עדות
 

6. מרוקו – פרנה

פרנה אותנטי מכינים על גבי חלוקי נחל, אבל ניתן בקלות רבה לשחזר את הטעם העדין של הלחם הזה בתנור הביתי שלנו.

מצרכים

  • 2 כפות שמרים יבשים (18 גרם)
  • ק"ג קמח
  • קמצוץ מלח
  • 3 כוסות מים פושרים

אופן ההכנה

1. חממו מראש תנור לחום של 180 מעלות.

2. ערבבו את השמרים, הקמח, המלח והמים, ולושו אותם בידיים ללא הפסקה למשך כ-5 דקות.

3. כסו במגבת ותנו לקמח לתפוח למשך חצי שעה.

4. לושו שוב למשך כ-5 דקות.

5. כסו שוב במגבת ותנו לקמח לתפוח למשך חצי שעה.

6. שמנו את ידיכם וחלקו את הבצק ל-2 עיגולים בקוטר של פיתה.

7. שטחו את העיגולים עד שיהיו בעובי של פיתה.

8. הכניסו את הבצק לתבנית והתפיחו למשך כ-10 דקות.

9. הרטיבו מעט את הידיים במים, והתיזו מים לתוך התנור כדי ליצור בו לחות.

10. אפו בתנור הלח למשך רבע שעה.

לחם, מתכון, עדות

 

7. טורקיה – פידה

הלחם הטורקי הזה קיים כבר 1,000 שנה, עוד מהתקופה בה אבות האימפריה העות'מאנית היו שבטים נודדים. היום ניתן למצוא את הפידה בכל מאפיה בטורקיה.

מצרכים

  • 30 גר' שמרים טריים או 15 גר' שמרים יבשים
  • קורט סוכר
  • 500 גר' קמח לבן
  • 250 מ"ל מים חמימים
  • מלח
  • כף שמן זית
  • חלמון ביצה
  • מעט שומשום

אופן ההכנה

1. חממו מראש תנור לחום של 200 מעלות.

2. המיסו את השמרים הטריים עם הסוכר ומחצית מכמות המים.

3. הניחו לתערובת לתסוס כ-10 דקות.

4. ערבבו את הקמח עם המלח והוסיפו את תמיסת השמרים ואת יתרת המים.

5. ערבבו את כל המרכיבים עד שמתקבל בצק רך, גמיש ולא דביק. כסו ותנו לבצק לתפוח למשך כ-20 דקות.

6. חלקו את הבצק ל-4 כדורים ושטחו אותם לפיתות בקוטר 25 ס"מ.

7. הניחו את הפיתות על תבנית אפייה מקומחת, ועם אצבעות משומנות צרו גומות על פני הבצק.

8. ערבבו שמן זית עם סוכר וחלמון ומרחו את התערובת על הפיתות.

9. צפו בשומשום לפי הטעם.

10. אפו את הבצק למשך כ-20 דקות עד שהלחם מזהיב.

לחם, מתכון, עדות

8. צרפת – בגט

את הלחם הצרפתי כולנו אוהבים ומכירים, והוא מעולה לסנדוויצ'ים מכל הסוגים. המתכון הבא ללחם בגט זכה במקום הראשון בתחרות הבגט הטוב ביותר לשנת 2010 בתחרות מאפיות שנערכה בצרפת.

מצרכים

  • 630 גר' קמח
  • 12 גר' מלח
  • 8 גר' שמרים טריים
  • 380 גר' מים

אופן ההכנה

1. חממו מראש תנור לחום של 240 מעלות.

2. צקו את המים לכלי, הוסיפו את שאר המרכיבים וערבבו היטב. אם אתם משתמשים במיקסר, השתמשו במהירות נמוכה מאוד.

3. כשהמרכיבים התערבבו היטב והפכו לבצק אחיד, הוציאו אותם מהכלי והניחו על משטח ישר ומקומח למשך כ-5 דקות. אחרי המנוחה, הבצק אמור להיות גמיש, ברמה שמאפשרת למתוח אותו מבלי שיקרע בקלות.

4. הכניסו את הבצק לכלי מכוסה במגבת למשך כ-45 דקות וחכו עד שיתפח.

5. חלקו את הבצק ל-3 חלקים ושטחו כל חלק עם טפיחות עדינות על מנת להוציא ממנו את האוויר.

6. לושו את הבצק מספר פעמים וצרו צורת מקל.

7. גלגלו את הבצק עד לקבלת האורך הרצוי, והשאירו לתפיחה על תבנית מכוסה בנייר אפייה למשך כחצי שעה.

8. צרו חריצים אלכסוניים לאורכו של הבגט בעזרת סכין חדה ודקה.

9. הכניסו לתחתית התנור כלי עם מים כדי שייווצרו אדים.

10. אפו את הבצק בתנור במשך 20-25 דקות.

לחם, מתכון, עדות

 

בונוס מיוחד: הולנד – טייגרברוד

הלחם ההולנדי המנומר קיבל את שמו מהציפוי הייחודי שלו, המזכיר את חבורבורותיו של הנמר (טייגר, בלעז). הלחם רך, מתקתק וטעים מאוד, והציפוי שלו פריך ומוסיף לחוויית האכילה.

המצרכים

למחמצת:
  • 170 גר' קמח לחם לבן
  • ¼ כפית שמרים יבשים
  • 100 מ"ל מים
לבצק:
  • 500 גר' קמח לחם לבן
  • כפית שמרים יבשים
  • כפית מלח
  • 70 גר' סוכר לבן
  • 75 גר' חמאה רכה
  • 75 גר' אבקת חלב
  • 330 מ"ל מים
לציפוי:
  • 120 גר' קמח אורז
  • ½ כפית שמרים יבשים
  • כף סוכר לבן
  • כפית מלח
  • 20 מ"ל שמן
  • 100 מ"ל מים

אופן ההכנה

המחמצת:

1. ערבבו בקערה את הקמח והשמרים.

2. הוסיפו מים וערבבו עד ליצירת עיסה.

3. לושו מעט עד שתקבלו בצק אחיד ומוצק.

4. כסו את הקערה בניילון נצמד והניחו לקמח לתפוח למשך כ-12 שעות.

הבצק:

1. נפו את הקמח לתוך קערה, הוסיפו את השמרים וערבבו היטב.

2. הוסיפו את הסוכר, אבקת החלב והמלח וערבבו שוב.

3. בִּצעו את המחמצת לחתיכות והוסיפו אותן לקערה.

4. שפכו את המים לקערה וערבבו עד לקבלת עיסה אחידה.

5. לושו את הבצק במשך כ-10 דקות. תוך כדי לישה, הוסיפו את החמאה הרכה לבצק. המשיכו ללוש עד שתקבלו בצק אחיד ומעט דביק.

6. גלגלו את הבצק לכדור והניחו אותו בקערה משומנת.

7. כסו את הקערה בניילון או מגבת לחה, והניחו לבצק לתפוח עד שיכפיל את הנפח שלו למשך כשעה וחצי.

8. הניחו את הבצק על משטח מקומח קלות ולושו אותו על מנת להוציא ממנו את האוויר.

9. חצו את הבצק ל-2 חלקים שווים ועצבו אותם ככיכרות מוארכות.

10. הניחו את הכיכרות על תבנית המכוסה בנייר אפייה, כסו במגבת לחה והניחו לתפיחה שניה למשך כשעה.

הציפוי:

1. מיד לאחר שהשארתם את הלחם לתפיחה שניה, ערבבו בקערה קטנה את קמח האורז והשמרים. הוסיפו את הסוכר והמלח וערבבו שוב.

2. שפכו לקערה את השמן וערבבו. הוסיפו את המים וערבבו עד לקבלת עיסה אחידה. כסו בניילון נצמד והניחו למשך כ-20 דקות.

3. כסו את הכיכרות בשכבת ציפוי אחידה בעזרת מרית.

4. כסו את הכיכרות בקערה גדולה ודאגו שלא ייווצר מגע בין הציפוי לכיסוי.

5. הניחו את הכיכרות להמשך תפיחה למשך כ-40 דקות נוספות.

אפייה:

1. חממו את התנור ל-190 מעלות והפעילו את מצב הטורבו (אם קיים בתנור).

2. הניחו בתחתית התנור תבנית ריקה ושפכו לתוכה כוס מים קרים על מנת ליצור לחות.

3. הכניסו את הבצק לתנור.

4. אפו את הלחם במשך כ-40 דקות. במידת הצורך, סובבו את הכיכרות בתנור על מנת שהציפוי ישחים באופן שווה בכל הצדדים. אם החלק העליון של הכיכרות משחים לפני הצדדים, כסו את הכיכרות ברדיד אלומיניום.

5. הלחם מוכן כשהציפוי מושחם מכל צדדיו, וכשתנקשו על תחתית הכיכר תוכלו לשמוע צליל חלול.

6. הוציאו את כיכרות הלחם וצננו אותן על רשת למשך כ-20 דקות.

לחם, מתכון, עדות
 

 

מקור: עדן גזית
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: