maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

המטבח התאילנדי – המדריך המלא

 
ההרמוניה המפתיעה בין המתוק, החמוץ והחריף הפכה לאבן ייסוד של המטבח התאילנדי – אחד מהמטבחים הפופולריים בעולם. בואו להכיר קצת יותר לעומק את העולם הקולינרי העשיר שבתאילנד ולגלות כיצד להכין בעצמכם 6 מנות מסורתיות מהמטבח המתאפיין במנות קלות ומזינות, בעשבי תיבול אקזוטיים ובתבלינים חזקים ועשירים. בעזרת המתכונים שלפניכם, שחלקם הפכו לסמליה של צורת הבישול התאילנדית, תוכלו להרכיב ארוחה שתתאים לכל סועד –לצמחונים ולאוהבי הבשר, לחובבי החריף ולאלה שמעדיפים מתוק.
 
מתכונים מהמטבח התאילנדי

 

מרכיבי הבישול התאילנדי

אורז – בתאילנד נהוג לאכול אורז כמעט בכל ארוחה, והוא מהווה תחליף ללחם שכמעט ולא מוכר במדינה כתוספת למנה. האורז מבושל בדרך כלל בצ'ילי, בליים או בעשב לימון. 

רטבים – משחת צ'ילי חריפה מהווה מרכיב חשוב במטבח התאילנדי. כמו כן, גם לרוטב חמוץ-חריף, רוטב קארי ורוטב דגים יש מקום מרכזי בצורות הבישול המסורתיות.

תבלינים – עשבי תיבול ותבלינים מגוונים הם שהופכים את המטבח התאילנדי למפורסם ואהוב כל כך. המטבח מתאפיין במנעד תבלינים רחב שכולל בין היתר כוסברה, עלי ליים, שום, גלנגל, וכורכום. 

אטריות (נודלס) – בניגוד למדינות רבות בעולם שבהן האטריות הן מנה צדדית, בתאילנד הן משמשות כארוחה בפני עצמה, שבאה במגוון צורות ומכילה מרכיבים רבים – מירקות ועד לעוף.

 

טעמי המטבח התאילנדי 

בתאילנד יש 4 צורות בישול מרכזיות שמושפעות מהאזור הגאוגרפי שממנו הן מגיעות – בעוד שבדרום המדינה הטעמים השולטים הם חלב קוקוס וכורכום, בצפון ובמזרח נעשה שימוש בעיקר בטעמים חמוצים-מתוקים כגון ליים וצ'ילי. רבים מהמאכלים במדינה מורכבים מתבשילים מוקפצים ומכילים עשבי תיבול עשירים. לפניכם 6 מתכונים מסורתיים מהמטבח התאילנדי, בהם תוכלו למצוא את כל הטעמים העשירים שתוכלו למצוא בכל אחת מקצוות המדינה:

 

1. עוף בצ'ילי וסויה – הרוטב המסורתי שקשה לעמוד בפניו 

תיבול העוף ברוטב חמוץ-מתוק הפך לאחת מצורות הבישול המזוהות ביותר עם המטבח התאילנדי. מנעד הטעמים העשיר שיוצר השילוב בין המתוק, החמוץ והמלוח מהווה הנאה צרופה גם למי שלא מתחבר למטבח זה. 

מאכלים תאילנדים
 
 

מצרכים: 

  • 12 כרעי עוף ללא עצמות 
  • ⅓ כוס בזיליקום טרי 
  • ⅓ כוס כוסברה 
  • 1 כף ג'ינג'ר טחון 
  • 1 כף שום טחון
  • 1 כף צ'ילי טחון
  • ½1 כפות רוטב סויה
  • ½1 כפות רוטב דגים
  • ½1 כפות שמן זית
  • ½1 כפות סוכר חום

הוראות הכנה: 

  • ערבבו היטב את כל המרכיבים למעט העוף.
  • השרו את העוף ברוטב שנוצר והמתינו לפחות שעה.
  • חממו את העוף בתנור או בגריל עד לקבלת צבע זהוב-חום והגישו.
מאכלים תאילנדים

 

2. פאד תאי – האיטריות הופכות מתוספת לארוחה 

האטריות, שבדרך כלל מהוות תוספת למנה, הופכות במתכון הזה למרכיב מרכזי במנה עיקרית. תמצאו בה מגוון של ירקות ומרכיבים שהופכים את המוקפץ שכולנו מכירים להפתעה עבור בלוטות הטעם בכל ביס.

מאכלים תאילנדים
 

מצרכים: 

  • 200 גרם אטריות אורז
  • 4 כפות רוטב דגים
  • 6 כפות רוטב ויניגרט 
  • 1 כף רוטב עגבניות
  • 6 כפות סוכר
  • 4 בצלים ירוקים
  • 1 כוס אגוזים קלויים ללא מלח
  • ½ כוס שמן צמחי 
  • 2 שיני שום
  • 200 גרם חזה עוף פרוס לחתיכות קטנות 
  • 1 ביצה
  • נבטי שעועית
  • 2 כפות פלפל אדום טחון
  • 2 לימונים חתוכים 

הוראות הכנה:

  • השרו את אטריות האורז במים רותחים בין 20 ל-25 דקות, עד שיתרככו. 
  • חתכו את העוף לחתיכות דקות ככל שניתן.
  • ערבבו את רוטב הדגים, הסוכר, הוויניגרט ורוטב העגבניות עד שהסוכר יימס לחלוטין. 
  • פרסו את הבצל הירוק לחתיכות דקות והניחו אותן בצד. 
  • שפכו שמן לתוך מחבת עמוק (ווק) והרתיחו אותו. לאחר הרתיחה הוסיפו את העוף ואת שיני השום. כשהעוף מקבל גוון חום הוסיפו את האטריות ושפכו עוד שמן כדי למנוע הידבקות. בחשו בעדינות כדי למנוע מהאטריות להישבר. 
  • הזיזו את האטריות הצידה והוסיפו ביצה מעל. הקפידו לערבב בעדינות והוסיפו עוד שמן במידת הצורך כדי למנוע הידבקות של האטריות. 
  • הוסיפו לסיר ¾ כוס בוטנים, נבטי שעועית ובצל ירוק. 
  • העבירו את תכולת הסיר לכלי הגשה והוסיפו ¼ כוס אגוזים לקישוט. תוכלו להוסיף גם פתיתי צ'ילי וחתיכות לימון. 
מאכלים תאילנדים
 

 

3. סלמון בקארי ורוטב קוקוס – השילוב המפתיע בין מלוח למתוק

אחד הדברים שהופכים את המטבח התאילנדי למוצלח כל כך הוא שילוב מפתיע של טעמים, וזאת בדיוק הסיבה לכך שהסלמון המלוח שמבושל ברטבי הקארי והקוקוס המתוקים יוצר את אחת המנות הפופולריות והמפתיעות במטבח זה, שפשוט אסור לוותר עליהן.

מאכלים תאילנדים
 

מצרכים: 

  • 500 גרם פילה סלמון
  • 1 כוס חלב קוקוס ללא ממתיקים 
  • 1 כפית רוטב קארי אדום
  • 1 כף סוכר חום
  • ½1 כפיות מיץ לימון
  • 2 כפיות עמילן תירס
  • 8 עלי בזיליקום טריים
  • קמצוץ מלח

הוראות הכנה: 

  • חממו בסיר קטן את כל המרכיבים למעט חתיכות הסלמון, עמילן התירס ועלי הבזיליקום. ניתן לשנות את המינונים לפי הטעם.
  • חתכו את הדג לרצועות בינוניות או גדולות ובשלו אותו למשך 5 עד 7 דקות. הקפידו להפוך את הדג במהלך הבישול. 
  • בזמן שהסלמון מתבשל, שפכו מעט עמילן תירס לכוס עם קצת מים ובחשו עד לקבלת מרקם מבריק. הוסיפו כפית מהתערובת אל הקערה הגדולה. 
  • גלגלו את עלי הבזיליקום למעין סיגרים קטנים וקצצו אותם לרוחב. שפכו את חתיכות הבזיליקום לתערובת שהכנתם.
  • שפכו את הרוטב על רצועות הסלמון והגישו. מומלץ להוסיף למנה גם אורז יסמין או אורז בסמטי.
מאכלים תאילנדים
 

4. סלט אטריות חריף – מנה קרירה עם טעמים עוצמתיים

הסלט המסורתי הזה אינו דומה לשום סלט אחר שאכלתם - מדובר בחגיגה של טעמים עשירים - ממתוק עד חריף. האיטריות והירקות המגוונים שמרכיבים את הסלט הופכים אותו ממנת צד לארוחה של ממש.

מאכלים תאילנדים
 

מצרכים:

  • 450 גרם אטריות סובה
  • 3 כפות שמן שומשום
  • 4 כפות שמן קנולה
  • 6 כפות דבש
  • 6 כפות רוטב סויה
  • 4 כפות ויניגרט בלסמי 
  • 3 כפות חומץ אורז
  • ½1 כפות פלפלת
  • 1 כף ג'ינג'ר
  • 5 פלפלים אדומים חתוכים לפרוסות דקות
  • 4 כוסות אפונים
  • ½1 כוסות כוסברה קצוצה לחתיכות גסות
  • 2 לימונים חתוכים לקישוט 

הוראות הכנה: 

  • בשלו את האטריות בקערה גדולה עם מים מלוחים למשך כמה דקות וייבשו אותן היטב. 
  • ערבבו בקערה קטנה שמן שומשום, שמן קנולה, דבש, רוטב סויה, רוטב ויניגרט, רוטב ג'ינג'ר, פלפלת ומלח. 
  • חממו את קערת הרוטב על אש בינונית. היזהרו מחימום יתר. 
  • לאחר שהרוטב מתחמם מעט, הוסיפו את חתיכות הפלפל והמתינו 2 עד 3 דקות. הפלפלים צריכים להיות רכים, אבל לא יותר מדי, כדי שהפריכות שלהם לא תיפגע.
  • שפכו את הרוטב על האטריות וערבבו היטב. מומלץ להשתמש בידיים. 
  • קשטו את הקערה בחתיכות לימון. ניתן להגיש את המנה מיד או להמתין שתתקרר.
מאכלים תאילנדים
 

 

5. מרק טום יאם – טעם חמוץ-חריף שהפך לסמל

אחד המאכלים המפורסמים ביותר מהמטבח התאילנדי הוא מרק טום יאם, המוכר בזכות טעמו החריף-חמוץ ובגלל התבלינים שמרכיבים אותו, אשר מספקים לו טעם חזק ודומיננטי שאין שני לו בעולם.

מאכלים תאילנדים
 

מצרכים: 

  • 1 רצועת פילה עוף ללא עצמות או עור
  • 2 כפיות שמן בוטנים
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 2 כפות ג'ינג'ר קצוץ
  • 4 כפיות עשב לימון
  • 2 כפיות פתיתי צ'ילי אדום
  • 1 כפית כוסברה
  • 1 כפית כמון
  • 1 בצל פרוס לחתיכות דקות
  • 150 גרם כרוב סיני
  • 3 כוסות מים
  • 240 מ"ל חלב קוקוס
  • ⅓ כוס רוטב דגים
  • 4 כפות כוסברה קצוצה 

הוראות הכנה: 

  • שפכו את שמן הבוטנים למחבת והוסיפו שיני שום, ג'ינג'ר, עשבי לימון, צ'ילי, כוסברה וכמון. חממו הכול על אש קטנה למשך שתי דקות.
  • בשלו את העוף והבצל למשך כ-5 דקות. הוסיפו כרוב סיני ובשלו למשך 5 עד 10 דקות נוספות.
  • ערבבו בקערה גדולה מים את חלב הקוקוס, רוטב הדגים והכוסברה. הרתיחו את המים והוסיפו את שתי התערובות שהכנתם. המתינו 30 דקות, עד שהעוף יתבשל היטב. הקפידו לערבב את כל המרכיבים בקביעות.  
מאכלים תאילנדים
 

 

6. בונוס: אורז מטוגן – התוספת שתשדרג כל ארוחה

בעוד שהאורז ידוע בטעמו הניטרלי, אורז תאילנדי מטוגן מהווה את ההפך הגמור לכך – הוא עשיר בתבלינים, מעורבב עם עוף ובצלים, וטעמו ישכיח מכם את כל מה שחשבתם על אורז. אם אתם רוצים תוספת מעניינת לארוחה – זוהי אחת הדרכים הטובות ביותר לעשות זאת.  

מאכלים תאילנדים
 

מצרכים: 

  • 4 כוסות אורז יסמין מבושל (קררו את האורז היטב לפני השימוש) 
  • 3 כפות שמן בוטנים
  • 4 שיני שום טחונות
  • ½1 כוסות חזה עוף פרוס לחתיכות דקות
  • 2 ביצים 
  • 4 בצלים ירוקים פרוסים לחתיכות דקות
  • 2 כפיות סוכר 
  • 3 כפות רוטב דגים תאילנדי 
  • ¾ כוס אפונים קפואות
  • 1 מלפפון פרוס
  • 2 לימונים חתוכים

הוראות הכנה:

  • חממו את שמן הבוטנים במחבת עמוק (ווק) על אש בינונית והוסיפו אורז ושיני שום. 
  • הכניסו את העוף למחבת ובחשו במשך דקה.
  • הזיזו את העוף והשום לדפנות המחבת והוסיפו את הביצים במרכז. ערבבו כדי ליצור מעין ביצה מקושקשת.
  • הוסיפו למחבת בצלים ואפונים וערבבו במשך דקה נוספת.
  • הוסיפו אורז והפכו אותו כמה פעמים במהלך הבישול. תנו לתערובת להתבשל עד שהאורז יקבל גוון זהוב. הקפידו לערבב את הסיר בקביעות.
  • הוסיפו מעט סוכר ושפכו רוטב דגים על התבשיל. המשיכו לערבב והעבירו את התבשיל לצלחת הגשה. ניתן להוסיף לימונים ובצלים ירוקים לקישוט.  
מאכלים תאילנדים

 

ทานให้อร่อย – בתיאבון! 
 
מקור: חנה זוסמן
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: