maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

5 הקטניות שהגיע הזמן להכיר מקרוב

 הקטניות הן מהגידולים העתיקים ביותר אותם ביית המין האנושי, כנראה שאבות אבותינו לא הכירו את הערך התזונתי הרב של הקטניות, אך כיום אנו יודעים שהן מלאות בויטמינים, מינרלים ומהוות מקור מצויין לחלבונים. כולנו מכירים את הקטניות בצורת שעועית או חומוס, אבל יש עוד הרבה קטניות שונות שנשארו פחות מוכרות לנו. גלו איתנו את עולמן העשיר של הקטניות.
 
 
קטניות
div>  
את רובן של הקטניות מומלץ מאוד להנביט או להשרות במים לפני ההכנה, ועובדה זו היא שגורמת לאנשים רבים לפחד מהקטניות הבריאות. האמת היא שתהליכי ההנבטה וההשרייה אינם מסובכים כלל - 
 
איך להשרות?
תהליך ההשריה הופך את הפולים מזרע קטן וקשיח לקטניה עסיסית וטעימה. תהליך זה אינו מסובך כלל, אבל הוא לוקח מעט זמן.
 
1. ממלאים כלי עם קטניות במים. חשוב למלא את הכלי רק עד חציו בפולים או עדשים, שכן הן יתנפחו עד פי 2 מגודלם המקורי.
 
2. משאירים את הכלי עם המים עומד במשך כל הלילה, מומלץ להחליף את המים פעם או פעמיים.
 
איך להנביט?
הנבטת הקטניות מוציאה מהן אפילו יותר חומרי הזנה, והופכת את החלבונים שבהן לנגישים יותר לגוף. מומלץ להנביט קטניות גם אם הן משמשות לסלט שאינו דורש בישול, עקב הערך התזונתי שנוסף בעקבות ההנבטה.
 
1. אחרי שהשרינו את הקטניות, מסננים את הפולים ומעבירים לכלי מחורר, כמו מסננת.
 
2. מכסים את הקטניות במגבת נקייה, ומרטיבים אותה.
 
3. את כלי ההנבטה מניחים במקום חשוך וחמים, כמו תנור כבוי. בהנבטת שעועית מאש ואזוקי כדאי גם להניח צלחת עם חפץ כבד מעל לפולים, כדי לחקות את פעולת האדמה הלוחצת על הזרעים.
 
אחרי שלמדנו איך להכין את הקטניות, בואו ונכיר כמה מקרובותיהן. הן אמנם פחות מפורסמות, אך ממש לא פחות בריאות ומזינות.
 
מש
המש, או בשמה המלא "שעועית מש" היא קלה לבישול, לא זקוקה להשריה ויכולה להצטרף למנה בצורה מבושלת או מונבטת. שעועית המש, קרובת משפחה של הלוביה, עשירה בחלבון ובברזל וצמחונים רבים משתמשים בה כתחליף מצויין לחלבונים שמקורם בבשר. בנוסף לחלבונים, המש עשירה גם בויטמין B והיא אמצעי המומלץ על ידי מומחים למניעת מחלות לב וכלי דם. במטבח המזרח אסייתי משמשת שעועית המש בתבשילים רבים, מתבשילים עשירים ועד לקינוחים מתוקים, דייסות ועוגות ואפילו בגלידה.
 
כיוון שאין צורך להנביט את המש, היא מאפשרת בישול מיידי שלא צורך תכנון מוקדם, אך הנבטת המש או כל קטניה אחרת מגבירה את הערך התזונתי שלה פי כמה.
 
מתכון לשעועית מש מונבטת ומטוגנת
טיגון הוא אחת הדרכים הבסיסיות להכין את שעועית המש. התבלינים הנוספים מוציאים את כל הטעמים החבויים בשעועית המופלאה ויוצרים יחד תבשיל מצויין כתוספת, או אפילו כמנה בפני עצמה. מתכון שעועית המש המונבטת והמטוגנת שלפניכם היא אחת המנות המופלאות שתטעמו.
 
רכיבים לתבשיל שעועית:
שעועית מש - ¼1 כוסות
עגבניות - 2 (חתוכות לקוביות)
שיני שום - 5 (קצוצות)
מיץ לימון - 2 כפות (סחוט טרי)
שמן זית - 1 כף
ג'ינג'ר - 1 כף (טרי, קצוץ)
חרדל - ½1 כפיות (זרעים שחורים)
כורכום - ½ כפית
פלפל אדום - ¼ כפית (חריף, קצוץ)
מים - ¼ כוס
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
אזוקי
מקורה של שעועית האזוקי ביפן, שם היא משמשת כ-4,000 שנים במגוון מנות וקינוחים. שעועית האזוקי כה פופולרית ביפן, עד שחברת פפסי השיקה משקה בטעם
אזוקי עבור העם היפני. גם הסינים מכירים את האזוקי, והרפואה הסינית אף מייחסת לה תכונות של עיכוב הזדקנות. הרפואה המערבית לא נשארה חייבת, והוכיחה כי
שעועית האזוקי חיונית לאיזון רמות הכולסטרול ולחץ הדם. האזוקי מצויינת כתחליף למיני עדשים בתבשילים מסורתיים כמו מג'דרה או חמין וטובה מאוד גם לתבשילי ירקות שונים.
 
מתכון לסלט טאבולה עם שעועית אזוקי וקינואה
מתכון סלט הטאבולה שלפניכם מהווה מעין טוויסט על סלט הטאבולה המוכר לנו מהמסעדות המזרחיות. במקום להשתמש בבורגול, משתמשים בקינואה ושעועית האזוקי מוסיפה מרקמים וטעמים שיגרמו לכם לבקש עוד ועוד. מומלץ להגיש את הסלט עם רוטב כדי לספק לו עניין נוסף, אך הוא מצויין גם ללא הרוטב.
 
רכיבים לסלט טאבולה:
שעועית אזוקי - ½ כוס (יבשה - או ½1 כוסות שעועית מבושלת)
קינואה - ¾ כוס (לא מבושלת - או ½2 כוסות מבושלות)
עגבניות - 2 (קטנות, קצוצות)
בצלים ירוקים - 3 (גדולים, קצוצים)
פטרוזיליה - 1 כוס (קצוצה דק)
כוסברה - ½ כוס (טרייה, קצוצה דק)
מלח - לפי הטעם
רכיבים לרוטב:
שמן זית - ¼ כוס
שיני שום - 2 (כתושות)
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
טונקה
תרמילי הטונקה מגיעים מעץ פרחוני ממשפחת השעועית. הזרעים מריחים כמו שילוב מעניין בין וניל, שקדים, קינמון וציפורן. הארומה המצויינת של הזרעים הובילה אותה לשמש כתחליף לוניל,וכמרכיב חשוב בהרבה בשמים ובכמה סוגי טבק. הפולים משמשים בקינוחים רבים, אך יכולים לשמש גם בתבשילים פחות מתוקים, למרות טעמם המתקתק.
 
מתכון לריזוטו בליווי פולי טונקה וסירופ פטל

מתכון ריזוטו מפתיע המשלב בין מנה עיקרית לקינוח. הריזוטו, מנת אורז איטלקית, מוכן בסגנון מתקתק וקרמי ומשתלב מצויין בתוך אוסף הטעמים של הפטל ופולי הטונקה. קינוח מושלם לארוחה חלבית.

רכיבים לריזוטו:
חמאה - 20 גר'
חלב - 2 כוסות
שמנת מתוקה - 2 כוסות
סוכר - 1 כוס
טונקה - ½ תרמיל
גבינת מסקרפונה - מעט (או קרם פרש - להגשה)
רכיבים לרוטב פטל:
פטל - 1 כוס (טרי)
אבקת סוכר - ¼ כוס
תורמוס
זרעי התורמוס מוכרים באזורינו כנשנוש הנמכר לעיתים בקיוסקים. למרות שיש כמה מיני תורמוס שאינם מומלצים למאכל, הפולים אשר כן טובים למאכל הם בריאים מאוד,
ומהווים מקור מצויין לחלבונים וחומצה פולית וגם למינרלים שונים כגון מנגן, מגנזיום וזרחן. 
 
מתכון לסלט תורמוס וברוקולי

מתכון לסלט תורמוס נהדר מהמטבח הערבי. התורמוס נפוץ מאוד בארץ כנשנוש שהושרה במי מלח, אך ניתן להשתמש בו למנות נוספות. סלט התורמוס והברוקולי הפריך יעורר את בלוטות הטעם שלכם ויהפוך את הארוחה לאירוע מיוחד.

רכיבים לסלט תורמוס:
תורמוס - ½2 כוסות (יבש)
תה ירוק - 4 כוסות
ברוקולי - 1 כוס (תפרחות צעירות)
בצל - 1 (סגול, קצוץ דק)
שיני שום - 3 (קצוצות)
גבינת פטה - 100 גר' (מגורדת - עדיף מחלב עיזים)
אגוזי מלך - חופן (מרוסקים)
פטרוזיליה - חופן (קצוצה)
כוסברה - חופן (קצוצה)
נענע - חופן (קצוצה)
מיץ לימון - לפי הטעם (סחוט טרי)
שמן זית - מעט
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
תמרינדי
מקור שמו של התמרינדי באנגלית, שם קוראים לו תמר הודי (תמר הינדי), אך האמת היא שאין שום קשר בין פולי העץ הזה לבין פרי התמר. יצרנית התמרינדי הגדולה בעולם היא אכן הודו, אך הקטניה הגיע לשם ממזרח אפריקה. התמרינדי נחשבת לקטניה בעלת תכונות בריאותיות רבות, הוא משמש כמקור חשוב לאבץ. התמרינדי יעיל בחיזוק המערכת החיסונית והוא מסייע בעיכול.
 
מתכון למשקה תמרהינדי בריא ומרווה
משקה התמרהינדי נפוץ בעולם הערבי ונהוג לשתות אותו אחרי ארוחה גדולה, בשל התכונות מסייעות העיכול של פולי התמרהינדי. המתכון שלפניכם קל ופשוט להכנה, כך שתוכלו להכינו בכל זמן שתרצו. למשקה טעם מתוק, אך עם זאת הוא מרווה מאוד, ומהווה תחליף מצויין למשקאות ממותקים מהחנות.
רכיבים למשקה:
תמרהינדי - 250 גר'
סוכר - ½ קג'
מים - כ- 2-3 ליטר
מקור: שרה ליבר
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: