maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

אחסון קפה: איך שומרים על הטעם והטריות?

אחד הויכוחים הבולטים של חובבי הקפה הוא היכן הכי נכון לאחסן אותו. האם יש לאחסן במקרר? במקפיא? הרחק מאור השמש? בשקית האריזה או בצנצנת זכוכית? האמת היא שישנם מיתוסים רבים בעולם הקפה, חלקם הפכנו לאמת חד משמעית, אך התשובה הנכונה לויכוח העתיק עשויה דווקא להפתיע אתכם.

אם נשאל קבוצה של אנשים איפה הכי נכון וכדאי לאחסן 2 ק"ג קפה טחון שזה עתה נקנה, נקבל תשובות מגוונות. אחד יהלל את המעלות של אחסון קפה במקפיא, השני יגיד שעדיף להשאיר אותו בשקית האריזה, השלישי ימליץ על צנצנת זכוכית והרביעי יגיד שזה בכלל לא משנה כי קפה שלא נטחן במקום, אינו טרי ממילא. בדיקה שערכנו גילתה כי כל אחת מהתשובות הללו במידה מסויימת, נכונה. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לשמור על הטעם והטריות כמו שצריך!

קפה

מדוע אחסון פולי קפה חשוב כל כך?

פולי הקפה נלקחים מצמח חי ועל כן יש להם חיי מדף מוגבלים, אך כמו רוב המוצרים האורגניים, ניתן להאריך את חיי המדף שלהם על ידי אחסון נכון.

פולי קפה מכילים שמנים נדיפים, אלה החומרים הכימיים שנותנים לקפה את הטעם האופייני לו. שמנים אלה משתחררים במהלך הקלייה ומתפוגגים די מהר לאחר שהקפה נטחן. בגלל ההבדל באופן בו שמנים מתנהגים, יש שיטות שונות של אחסון לכל סוג של קפה בזמנים שונים של חיי המדף שלו.

כדי לקבל את הטעם הטוב ביותר מהקפה, מומלץ לחלוט אותו בתוך שבועיים מרגע הקלייה ולשתות אותו מיד לאחר הטחינה. למעשה, הקפה נמצא בשיא טעמו כ-48 שעות לאחר הקלייה. לרוב, נקודת זמן זו היא לא אפשרית (אלא אם כן אתם קונים את פולי הקפה כחומר גלם וקולים אותם בעצמכם), לכן אם אתם קונים את פולי הקפה טחונים - מומלץ כי תחפשו את תאריך הקלייה או הייצור.

אם אינכם מוצאים אותו - אל דאגה, הנה כמה טיפים לקנייה ואחסון, שיסייעו להבטיח כי הטעם הנפלא והטריות של הקפה לא יתפוגגו.

הכלל הראשון באחסון קפה תלוי בהליך קניית הקפה:

1. אם אתם יכולים, קנו את הקפה מקלייה מקומית, כך שתוכלו לדעת בדיוק מתי הוא יוצר וכך לשמור אותו טרי.

2. קנו קפה בשקיות ואקום או פחיות סגורות. התצוגה היפה של מגוון פולי קפה המונחים לראווה בדוכן הומה, זה אומנם מחזה מקסים, אך לא בדיוק טרי. המפגש של פולי הקפה עם האוויר הפתוח פוגע באיכות שלהם.

3. קנו אספקת קפה למקסימום שבועיים. אחרי שבועיים, גם הקפה הקלוי השמור ביותר, יתחיל לאבד מטעמו.

אחסון קפה:

כשבאים לבחור אחסון נכון של קפה, יש לזכור את 4 האויביים העיקריים התקפים לטעם ולטריות של רוב המזונות היבשים, ובכללם גם הקפה: אוויר, לחות, חום ואור (בסדר הזה). כל פיתרון שתבחרו, צריך למנוע מהאויבים הללו להתקרב ולהשפיע על הקפה.

1. כאמור, מומלץ לקנות את פולי הקפה טריים, ולטחון אותם רגע לפני המזיגה, אך אם אתם קונים קפה טחון, שימו לב שלאחר שאתם פותחים את האריזה, יש לשמור את הקפה בטמפרטורת החדר בכלי אטום. לעומת צנצנת זכוכית החשופה ל-2 האויבים - אור וחום, מיכל קרמיקה עם חותמת ואקום הוא בחירה טובה.

2. במידה ורכשתם פולי קפה טריים, אחסנו אותם במיכל אטום בטמפרטורת החדר ולא יותר משבוע. אתם יכולים להשתמש באותם כלי קרמיקה עם ואקום, אבל זה לא הכרחי. כל מיכל אטום, כולל האריזה בה קניתם את פולי הקפה, הוא בסדר.

3. אם אתם מוצאים עצמכם עם אספקת קפה ליותר משבוע אחד, אתם יכולים לאחסן את האספקה שבוע נוסף במקפיא. כדי למנוע את השפעתם של 2 האויבים - לחות ואוויר, נקטו במספר אמצעי זהירות:

  • הכניסו את פולי הקפה או הקפה הטחון למיכל אטום מאוויר. זו יכולה להיות אף שקית אחסון מפלסטיק. הכניסו קש לתוך השקית ולפפו גומיה סביב השוליים. שאבו את האוויר דרך הקשית ושלפו אותה בזריזות. עטפו את השקית בשכבת ניילון נצמד ובנייר אלומיניום.
  • בכל אופן, זכרו! כשאתם מוציאים את החבילה הארוזה מהמקפיא ופותחים אותה, אל תחזירו אותה פנימה. הקפאה מחדש רק תייבש את הקפה ותזרז את איבוד הטעם. אחד המאפיינים של קפה הוא נקבוביות. זה טוב עבור חובבי הקפה בטעמים, כיוון שפולי הקפה סופגים את השמנים והטעמים המיוחדים. עם זאת, קפה גם יכול לקלוט טעמים וריחות אחרים כמו פירות ים, בשר ודגים המוקפאים לצידו. השמנים הללו בולטים יותר בקפה שחור ואספרסו, מה שהופך את שני הסוגים הללו לרגישים יותר במהלך ההקפאה. חשבו על זה כך, אם מקומו הטבעי של הקפה היה במקפיא, היינו מוצאים אותו בסופר במקררים של הגלידות.

4. רצוי לקנות קפה בכמות מידתית, לפי קצב השימוש. קפה מתחיל לאבד את הרעננות שלו כמעט מיד לאחר הקלייה ולכן, הרבה יותר טוב לקנות אותו בכמויות קטנות. הקפידו לרכוש קפה קלוי טרי לעתים קרובות, וקנו כמות שתספיק לכם עד שבוע-שבועיים.

5. כיוון שהחשיפה לאוויר היא האויב הגדול ביותר של הקפה, רעיון טוב יהיה לחלק את אספקת הקפה לחלקים קטנים יותר. שמרו כמות קטנה מהקפה זמינה לשימוש ואת יתר האספקה אחסנו בכלי חזק ואטום מאוויר, ובמקום קריר ויבש.

 

יש לכם טיפים נוספים לאחסון יעיל? שתפו אותנו!

מקור תמונה: FreeDigitalPhotos.net

ליקטה וערכה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: