maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

מחקר חדש גילה -"קפאין" היא מילת המפתח


עבור כל מי שטוען שבלי קפאין על הבוקר הוא לא מתעורר או שקפה נטול קפאין, פשוט לא עושה את העבודה, יופתע לשמוע כי מחקר חדש מוכיח אחרת.

מחקר חדש מאוניברסיטת מזרח לונדון מצא כי ה"באז" שאנו מייחסים כהשפעה הנגרמת משתיית קפה המכיל קפאין, הוא בעיקר בראש שלנו.
הציפייה להשפעת הקפה היא הסוד.

קפאין

החוקרים טוענים כי משקה נטול קפאין יכול לשמש כאפקט פלצבו - מצב בו אדם מקבל טיפול דמה, אך מאמין שהטיפול מכיל את המרכיב "הפעיל" ולכן מצבו משתפר. "אנו יכולים לשתות משקה נטול קפאין ולהאמין כי הוא יעניק לנו את אותו ה"באז" שנותן לנו הקפאין וכך הוא יעשה" מסבירים החוקרים.

לצורך העניין חשוב להסביר מהו קפה נטול קפאין. לא מדובר בקפה ללא קפאין בכלל, אלא קפה המכיל כמות קטנה מאוד של קפאין. ברוב המקרים, מה שנקרא "נטול" הוא קפה המכיל רק 3% מכמות הקפאין הטבעית, כלומר, 97% מהקפאין שהיה בו, הורחק. כיצד זה נעשה? ישנם 3 אמצעים עיקריים לנטילת קפאין:

1. מים - זהו אמצעי טבעי אך לא בהכרח יעיל, שכן המים אינם מרחיקים רק את הקפאין אלא גם חומרים אחרים.

2. ממיסים כימיים כמו אתילן כלוריד ומתיל אצטט - אומנם זהו אמצעי מלאכותי ולא בהכרח בריא, אך יעילות התהליך גבוהה ופולי הקפה עוברים תהליך ניקוי לאחר מכן כדי להרחיק את שרידי הממיסים.

3. גז דו תחמוצת הפחמן בלחץ גבוה - אמצעי טבעי יחסית בעל יעילות גבוהה, שכן דו תחמוצת הפחמן פועל באופן ספציפי על הקפאין, כך שההרחקה של חומרים אחרים היא קטנה.

חשוב להבהיר, כי תהליך הנטילה אינו אמור לפגוע באיכות פול הקפה ומרבית חברות הקפה הגדולות פיתחו אמצעים טכנולוגיים שיאפשרו להם לשמור על איכות גבוהה של משקאות נטולי קפאין וזאת באמצעות שליטה על תהליך הקלייה ושמירה על הארומה בעזרת מערכת בקרת איכות קפדנית.

קפאין

האם יש הבדל בטעם או בהשפעה של קפאין לעומת נטול קפאין? מסתבר שלא!

לצורך המחקר, אספו החוקרים 88 משתתפים והגישו להם קפה; חלקם קיבלו קפה עם קפאין, חלקם קיבלו קפה נטול קפאין, חלקם קיבלו קפה עם קפאין אך נאמר להם שהוא נטול, וחלקם קיבלו קפה נטול ואמרו להם שהוא עם קפאין.

משתתפי המחקר נדרשו לשתות את הקפה במשך 5 דקות ואז להמתין 55 דקות לפני שעברו סדרת בדיקות שמטרתה הייתה לבחון את הקשר בין הביצועים המנטאליים שלהם, כמו גם מצב הרוח שלהם, לבין שתיית הקפה.

הבדיקות העלו כי גם המשתתפים ששתו קפאין וגם המשתתפים ששתו נטול קפאין אך חשבו שזה קפאין, הפגינו יכולות מנטאליות דומות ולא נרשם הבדל ביניהם. "גם שתיית קפאין וגם המחשבה על שתיית קפאין הראו ביצועים מהירים ומרוכזים" הסבירו החוקרים.

בנוסף, הבדיקות הראו שאנשים שחשבו שהם שותים קפאין למרות ששתו נטול, העידו על מצב רוח טוב וייחסו אותו לקפאין. "האפקט המנטאלי פועל רק אם האדם ששתה קפה מאמין שהוא עם קפאין, שכן אם חשב שהוא נטול, ולא משנה אם היה נטול באמת או לא, התגובות הרגשיות שיפתח יהיו פחות חיוביות".

קפאין

מחקר קודם שנערך בשוויץ, מצא כי לשתיית קפה נטול קפאין יש השפעה דומה על לחץ הדם, כמו שתיית קפה עם קפאין. לכן הסיקו החוקרים כי הקפאין הוא לא גורם להגדלת לחץ הדם, כמו שרבים סוברים.

כמובן שנתון זה תלוי בכמות כוסות הקפה שצורך אדם ביום. באופן עקרוני, קפאין עשוי לגרום להתרחבות העורקים ללב ולהגברת זרם הדם ובכך לגרום ללחץ דם גבוה, אך נתון זה נכון בעיקר לטווח המיידי. שתייה ממושכת של 2-3 כוסות קפאין ביום, אינה גורמת לנזק משמעותי בלחץ הדם או בבריאות בכלל.

אז בפעם הבאה שאתם מעוניינים ב"באז" של התעוררות ומצב רוח טוב וכל מה שיש לעולם להציע זה משקה נטול-קפאין, אל תאמרו נואש - שכן, אם קפאין או בלי קפאין ואולי, בלי קפה בכלל - הכול בראש! מילת הקסם היא "קפאין" - פשוט אמרו אותה!  

ליקטה וערכה: טל עזר

מילה תרגומים - שירותי תרגום

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: