maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

התועלת הבריאותית שבשתייה מתונה

אנחנו תמיד שומעים על הסכנות שבשתיית אלכוהול, אבל מה לגבי שתייה מתונה? מחקר חדש מראה כי ההשפעות הבריאותיות של שתיית אלכוהול הן חיוביות במידה רבה - החל מהקלה על דלקת פרקים ועד הפחתת הסיכון לסוכרת והתקף לב.

 

מדענים משפילד, אנגליה, פרסמו בשבוע האחרון תוצאות של מחקר חדש. הם גילו כי אנשים שמעולם לא שתו אלכוהול היו בסיכון גבוה פי 4 לפתח דלקת מפרקים שגרונית לעומת אלה שצורכים אלכוהול לפחות 10 ימים בחודש.

כמו כן, נראה שהמשקה גם מפחית את חומרת המחלה. החוקרים גילו כי חולים ששתו אלכוהול בתדירות גבוהה סבלו פחות מכאבי מפרקים ונפיחויות.

מחקרים נוספים הראו יתרונות בריאותיים נוספים בשתיית אלכוהול מתונה:

- מחקרים הראו כי שתיית כוס אחת של יין או בירה ביום יכולה להפחית את הסיכון למחלות והתקף לב כיוון שהיין והבירה עשירים בכולסטרול טוב ונוגדי חמצון.
- יין אדום מועיל במיוחד כיוון שהוא מכיר כימיקלים צמחיים בשם procyanidins שמגנים על הלב.
- חוקרים גילו כי כמויות מוגבלות של אלכוהול משפרות את הגמישות של העורקים, דבר המפחית את הסיכון ללחץ דם גבוה.
- חוקרים טוענים כי שתיית אלכוהול יכולה להגן מפני אלצהיימר. מחקר ספרדי גילה כי בקרב אנשים השותים משקאות אלכוהוליים קיים סיכון הנמוך בכ-50% לקבל אלצהיימר, מאשר אנשים המתנזרים מאלכוהול באופן מוחלט.
- שתייה עשויה להפחית את הסיכון לפתח סוכרת מסוג-2 כיוון שהיא מגדילה את כמות האינסולין המופרשת על ידי הלבלב. מחקר שנערך במשך 12 שנה מצא כי אנשים ששתו אלכוהול היו בסיכון הנמוך ב-35% לפתח סוכרת מסוג-2 לעומת אנשים שלא שתו אלכוהול כלל.
- חוקרים מבריטניה טוענים כי שתיית כמות קטנה של אלכוהול מגינה מפני התפתחות של אבני מרה.
- מחקרים באמריקה חשפו כי שתייה נבונה יכולה להפחית את הסיכוי לפתח לימפומה (גידול סרטני של מערכת הלימפה).  מדענים מדווחים שהאלכוהול מדכא את פעילותו של הפרוטאין הנקרא mTOR, אשר ממלא תפקיד מרכזי בשליטה על תהליכים בתא.
- שתיית אלכוהול מצמצמת גם את הסיכוי לקבל אולקוס. חוקרים גרמנים מצאו כי אלכוהול יעיל נגד הלִיקוֹ‏בַּ‏קטר פּ‏ילוֹרַי, החיידק הגורם לכיבים, כמו חומר מחטא. הם מצאו כי אנשים ששתו כוס יין או חצי ליטר בירה ביום היו בעלי סיכוי הנמוך ב-30% להיפגע מהלִיקוֹ‏בַּ‏קטר פּ‏ילוֹרַי לעומת אנשים שלא שתו אלכוהול.

אבל מהי שתייה מתונה שמועילה לבריאות?

לפי רוב המחקרים, עד 30-40 גרם אלכוהול ביום מועילים לבריאות הלב ומפחיתים את הסיכון למחלות, ואילו מעבר לכך – הנזקים כבר עולים על היתרונות.

הנה שיטה לחישוב כמות הגרמים של האלכוהול במשקה: צריך לדעת את אחוז האלכוהול במשקה ואת הכמות הסופית ששותים. לדוגמה, פחית בירה מכילה 330 סמ"ק (כ-330 גרם), ובדרך כלל יש בה 5% אלכוהול. כלומר, 5 גרם אלכוהול בכל 100 גרם בירה – 17 גרם אלכוהול בכל הפחית.

או, לדוגמה, כוסית יין (בערך חצי כוס רגילה) מכילה 100 סמ"ק (כ-100 גרם), וביין יש בממוצע 13% אלכוהול, כלומר כוסית היין מכילה 13 גרם אלכוהול. וודקה, וויסקי, עראק ומשקאות חריפים אחרים מכילים בממוצע 40% אלכוהול, כלומר 40 גרם אלכוהול ב-100 גרם. זה אומר שב'שוט' (30 סמ"ק) אחד של המשקאות האלה יש 13 גרם אלכוהול.

לא צריך ללכת לפאב עם מחשב. אם תחשבו פעם אחת את כמות האלכוהול במשקאות שאתם נוהגים לשתות, תדעו אם אתם מגזימים או נמצאים בטווח הבריא.

המומחים מזהירים שתוצאות המחקרים השונים לא צריכות להתפרש כאור ירוק לשתיית אלכוהול מופרזת, וכי בשתייה מופרזת קיימות סכנות רבות ביניהן: סרטן מסוגים שונים, דלקות כבד כרוניות, עלייה בלחץ הדם,  התקפי לב, שבץ, ודיכאון.

לסיכום, אפשר להכליל ולומר שהפגיעה מאלכוהול היא לא פגיעה ממשהו רע, אלא משימוש לרעה במשהו טוב. יש כמובן מקום לדאגה במקרים של שתיינות כבדה ואלכוהוליזם, אך אין להתעלם מהצטברות העדויות שמצביעות על כך שצריכה מתונה של אלכוהול מועילה לבריאות.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
תכנים קשורים: בריאות, אלכוהול, שתיה
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: