print header

7 מתכונים נהדרים שאפשר להכין בעזרת אפונה

האפונה היא לא סתם עוד קטניה, היא מזון נהדר שאפשר להכין באמצעותו מגוון מאכלים שהם ממש תענוג לחך - ממרקים עשירים ומרווים עד לארנצ'יני פריך וטעים. אז אם ברצונכם לשדרג את הארוחות שלכם ולהוסיף להן ממד של בריאות וצבע, אתם חייבים להשתמש בתוספת הקטנה אך הקסומה הזאת - הכירו 7 מתכונים שיגרמו לכם להתאהב באפונה מחדש.    
מתכון לארנצ'יני אפונה

אם חשבתם שהבסיס לכל מאכל איטלקי הוא בצק ועגבניות, אז טעיתם! הכירו את האי סיציליה באיטליה, המקום שהביא לנו את הארנצ'יני - כדורי אורז מצופים, מטוגנים ופריכים במיוחד. המתכון הבא מגיש לכם את התענוג הסיציליאני הזה בגרסה מופלאה שטרם נתקלתם בה, הכוללת מילוי של גבינת מוצרלה ואפונה, שיעניקו לכם רכות נהדרת, טעם מפתיע והרבה אושר בכל ביס.

 

מתכון לארנצ'יני אפונה מקור תמונה: food network
רכיבים למתכון לארנצ'יני אפונה:
אפונה קפואה - 450 גרם
ציר ירקות - 4 כוסות (דל נתרן)
מלח - 2 כפיות + קורט לתיבול, לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
חמאה - 4 כפות (מופרדות ל-2 ו-2, חמאה לא ממולחת)
אורז - ½1 כוסות (מזן ארבוריו, לריזוטו)
בצלצלי שאלוט - ¼ כוס (קצוצים)
שיני שום - 2-3 (כתושות)
גבינת פרמז'ן - ½ כוס (מגורדת דק)
גרידת לימון - מלימון אחד
יין לבן - ½ כוס
שמן קנולה - בכמות מספיקה לטיגון עמוקה
מוצרלה - כ-120 גרם (מגורדת, ללא נוזלים)
ביצים - 3 (גדולות)
פירורי פנקו - 2 כוסות
מתכון למרק ירקות טעים ובריא על בסיס אפונה ותרד

ניתן לחלק את עולם הבישול לשני סוגי אנשים, חובבי המרקים שמוכנים להכניס כמעט כל רכיב אפשרי לסיר יחד עם מעט ציר או נוזל, ואחרים שמעדיפים להתמקד בהכנת מנות מסוגים אחרים. במשך זמן רב אני הייתי חלק מהקבוצה השנייה, אבל אז מצאתי את המתכון הזה והבנתי כמה זה פשוט להכין מרק ירוק טעים ובריא. עד היום זוהי מנה שאני נהנה להכין כשיש לי קצת זמן פנוי, ואפילו גיליתי שהיא דרך נהדרת לגרום לילדים לאכול אפונה ותרד!

רכיבים למתכון למרק ירקות ירוק:
בצל ירוק - צרור (קצוץ)
תפוח אדמה - 1 (קלוף וחתוך לקוביות)
שן שום - 1 (כתושה)
אפונה - 250 גרם (ניתן להשתמש באפונה קפואה מופשרת)
תרד - 100 גרם
יוגורט - 300 מ"ל (ללא תוספות)
עלי בזיליקום - לקישוט, לפי הטעם (ניתן להחליף בעלי נענע)
פלפל שחור - לפי הטעם
מלח - לפי הטעם
מתכון לאפונה וגזר ברוטב עגבניות

הדרך הכי טובה לשחרר שיר חמוד שנדבק כמו: 'אפונה וגזר ישבו במקרר ויחד עם בטטה התחילו לקטר...' של גידי גוב (תנו לגדול בשקט), היא להכין תבשיל אפונה וגזר ברוטב עגבניות טעים, בריא ומזין. השילוב בין שני המרכיבים יוצר מנה מלאת סיבים תזונתיים, ברזל, אבץ, סידן, פחמימות מורכבות וחלבון, ואופן ההכנה קל, כשאפשר גם לקצר תהליכים אם לא משתמשים ברכיבים טריים (ההסבר בהמשך). התבשיל מתאים להגשה עם אורז לבן, קוסקוס, קינואה ואפילו עם פסטה, ואפשר גם להכין אותו יחד עם הקציצות או העוף בסיר ולעשות ארוחה משגעת בסיר אחד.

מתכון לאפונה וגזר ברוטב עגבניות: אפונה וגזר

כמה דרכים להכנת המנה וקיצור תהליך ההכנה:

הדרך הראשונה - שימוש בירקות טריים. מקלפים את הגזר, מגרדים אותו או חותכים לקוביות, ומתחילים בתהליך ההכנה בסיר דווקא איתו, כי לוקח לו הרבה יותר זמן להתרכך מאשר לאפונה. לאחר מכן ממשיכים עם האפונה.

הדרך השנייה - לקט ירקות קפואים. ניתן למצוא היום ברשתות השיווק מגוון רחב של מוצרים מסוג זה, מעולים ולא פחות טובים מהטריים. אין צורך בהפשרת הירקות לפני ההכנה, פשוט "זורקים" לסיר ומערבבים.

והדרך השלישית והפחות מומלצת - לקט אפונה וגזר משימורים. גם דרך זו, כמו הקודמת, תקצר את תהליך ההכנה, אך חשוב לזכור לא לבשל יתר על המידה את התבשיל כי הירקות במקרה הזאת כבר רכים, דבר שיגרום לתבשיל להיות יותר מידי רך ופחות מהנה לאכילה. (אני אישית פחות אוהבת את טעמם של ירקות אלו ומעדיפה להשתמש בירקות הקפואים).

טיפים לשדרוג המנה:

להעשרת הטעם: לפני הוספת המים ניתן להוסיף חצי כוס עגבניות מרוסקות, או קוביות עגבניות.

להעשרת התבשיל: אפשר להוסיף תירס או גרגירי חומוס מבושלים.

 

רכיבים לאפונה וגזר:
אפונה - 2 כוסות (טרייה / קפואה / משימורים)
גזר - 2 (קלופים / קפואים)
שמן זית - 2 כפות
בצל - 1 (קלוף וקצוץ)
שיני שום - 2 (קלופות וכתושות)
רסק עגבניות - 100 גרם
מלח - ½ כפית
כמון - ½ כפית
פלפל שחור - ¾ כפית
מים - 1 כוס
שמיר קצוץ - כמה גבעולים (או פטרוזיליה, לא חובה)
מתכון לסלט קוסקוס חם עם אפונה וגבינת פטה
אם חשבתם שקוסקוס אוכלים רק עם מרק וקציצות, זאת עדות לכך שעוד לא טעמתם את המתכון הבא שמשלב את הגרגירים האלו עם אפונה ירוקה וגבינת פטה. שני המרכיבים הללו משדרגים את המנה והופכים אותה לארוחת צהריים חלבית, טעימה ומרעננת שתעניק לכל מי שיאכל אותה המון אנרגיה למשך היום. 
מתכון לסלט קוסקוס חם עם אפונה וגבינת פטה מקור תמונה: littlespicejar
רכיבים לסלט קוסקוס:
קוסקוס - 350 גרם (אינסטנט משקית)
מים - 2 כוסות (פושרים)
מלח - ½ כפית
שמן - ¼ כוס
אפונה - כ-3 כוסות (קפואה)
פטרוזיליה - ½ כוס (קצוצה)
גבינת פטה - ½ כוס (מגורדת)
אגוזי מלך - ½ כוס (או פקאנים קצוצים)
מתכון לחטיף סמוסות אפויות במילוי תפוחי אדמה

הסמוסות האלה בגרסתם האפויה הבריאה והמעולה, ייקחו אתכם למסע קולינרי בהודו, עם שלל התבלינים והריחות שהיא מביאה עימה.

רכיבים לבצק סמוסה:
קמח - 2 כוסות
שמן קנולה - 4 כפות
מים - 5-6 כפות
זרעי קימל - 1 כפית (לא חובה)
מלח - לפי הטעם
רכיבים למילוי ויצירת הסמוסות:
אפונה - ¾ כוס (קפואה)
ג'ינג'ר - 2 (טרי, כתוש)
פלפל ירוק חריף - ¼ (כתוש)
קינמון - קמצוץ (⅛ כפית)
פלפל שחור - קורט
זרעי כוסברה - 1 כפית (טחונים)
זרעי שומר - ½ כפית (טחונים)
כמון - ½ כפית (טחון)
הל ירוק - 1 (טחון)
שום - 1 (כתוש)
צ'ילי יבש - ¼ כפית ( טחון )
שמן זית - ½ כף
מתכון לפשטידה עם פטריות ואפונה

היופי והיתרון הגדול של פריטטה הוא שאפשר לשלב בה כמעט כל מרכיב שניתן להעלות על הדעת והתוצאה עדיין תהיה תענוג לעין ולפה. במתכון הבא הטעם העשיר של הפטריות והגבינה משתלב בצורה נהדרת עם הרעננות של האפונה והטימין.

רכיבים לפריטטה פטריות:
ביצים - 6 (בינוניות, טרופות)
חלב - 2 כפות (או מים)
אגוז מוסקט - קמצוץ
פלפל חריף - קמצוץ
חמאה - 2 כפות
תפוחי אדמה - 3 (בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות או פרוסות)
בצל ירוק - 4 יחידות (חתוך דק, החלק הלבן, ללא עלים)
פטריות - 250-300 גרם (כל סוג שאתם אוהבים)
שום - 1 שן (כתושה)
טימין - ½1 כפיות
אפונה - ½ כוס (טרייה או קפואה)
גבינת צ'דר - ½ כוס (או מוצרלה)
מתכון לסלט ירקות פולני מסורתי
המתכון הבא מזכיר מאוד את סלט המיונז הרוסי, אך מקבילו הפולני עשיר ברכיבים שיוצרים יחדיו סלט צבעוני ועשיר בירקות בריאים ומופלאים, כמו: אפונה, גזר, שעועית ותפוח אדמה ועוד הרבה דברים טובים וטעימים. את הסלט הנהדר הזה מגישים לרוב בעיקר בחגים גדולים וחשובים, אבל אתם בהחלט יכולים להכין ולשלב אותו גם במסגרת כל ארוחה - מיוחדת או יומיומית. לאחר שתטעמו אותו בפעם הראשונה כנראה שתתאהבו בטעם ובמרקם המיוחדים שלו!
מתכון לסלט ירקות פולני מסורתי מקור תמונה: coffeeandvanilla
רכיבים לסלט:
גזר - 500 גרם (קלוף וחתוך לקוביות)
גזר לבן - 250 גרם (קלוף וחתוך לקוביות)
שעועית - 200 גרם (חומה או לבנה מבושלת או מקופסת שימורים)
אפונה - 250 גרם (מסוננת ומיובשת, מקופסת שימורים)
תירס - 200 גרם (מסונן ומיובש, מקופסת שימורים)
תפוחי אדמה - 250 גרם (מבושלים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 2X2 ס"מ)
תפוחי עץ - 200 גרם (קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 2X2 ס"מ)
מלפפונים כבושים - 200 גרם (במי מלח)
מיונז - 200 גרם
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
חרדל - לפי הטעם
חמאה - 2 כפות (או שמן)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.