print header

12 מתכונים טעימים לירקות בתנור וירקות צלויים

ירקות צלויים בתנור אפשר להכין בעזרת מגוון רכיבים, בסגנונות שונים ועם טעמים רבים שהופכים את המנה הזאת לאפשרות טובה עבור כמעט כל תפריט. מעבר לכך שמדובר כמעט תמיד במנות שקל להכין ושמתאימות כאפשרות צמחונית לארוחה, הבסיס שלהן הוא כמובן ירקות שיכולות להעשיר את הגוף שלכם בהרבה רכיבי תזונה חשובים. תענוג לאכול מנות שכאלה במיוחד כאשר הטמפרטורות מתחילות לרדת, ולכן איגדנו עבורכם בכתבה הבאה 12 מתכונים לירקות בתנור, עם "כוכבים" אהובים כמו תפוח אדמה, גזרים, כרוב, חציל, סלק ועוד. 
מתכון לכרוב אדום מתוק בתנור

לא צריך הרבה רכיבים כדי להפוך את הכרוב האדום לכוכב במנת גורמה עם טעם עשיר ומפתיע, למעשה נחוצים רק 6 מהם יחד עם 10 דקות של עבודה וזהו! כדי לעשות זאת במדויק אנחנו ממליצים לכם לקרוא את המתכון שהבאנו כאן לפניכם ולהיעזר בו בפעם הבאה שאתם רוצים להכין ארוחה מושקעת ומיוחדת. אתם יכולים להיות בטוחים בכך שלא הרבה אנשים יצפו לטעם המתוק של המנה הזאת, אך אחרי שהם ינסו אותה בפעם הראשונה הפה שלהם בהחלט ישתוקק לעוד!

מתכון לכרוב אדום מתוק בתנור מקור תמונה: food52.com
רכיבים לכרוב אדום מתוק בתנור:
כרוב אדום - 1 (בינוני)
חמאה - 4 כפות (מומסת)
תפוחי עץ - 2 (קלופים ופרוסים, ללא הליבה, רצוי מזן גרני סמית')
ריבת דומדמניות - ¼ כוס (או ריבת פירות יער דומה)
מלח - לפי הטעם
מתכון לסלט סלק וגזר מתקתק וקלוי
המתכון הבא מורכב משני ירקות שורש טעימים שנמצאים במשך כל השנה על המדפים בחנויות, והשילוב של שניהם יחד בסלט הוא לא פחות מגאוני! המרקמים הדומים והטעם המתקתק שלהם יוצרים מעין קרמל טבעי שאליו נוסף גם סירופ מייפל, אשר יגרום לכם לא להפסיק לאכול מהסלט המדהים הזה. הכינו את המתכון הנהדר לשולחן החג של ראש השנה או לכל סעודה אחרת, והתכוננו לגרוף מחמאות רבות.
מתכון לסלט סלק וגזר מתקתק וקלוי מקור תמונה: saltandlavender
רכיבים לסלט:
גזרים - 5 (גדולים, קלופים ופרוסים לעיגולים)
ראשי סלק - 4 (בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 3X3 ס"מ)
שמן זית - 2 כפות
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
חמאה - 2 כפות (או מחמאה)
סירופ מייפל - 3 כפות
מתכון לתפוחי אדמה אפויים עם רוזמרין

תפוח האדמה קיבל יחסי ציבור די רעים, וידוע בתור פחמימה משמינה, אך למעשה הוא מלא ביתרונות בריאים כמו ברזל, זרחן, סידן, מגנזיום, אבץ, ויטמין C, B6, סיבים תזונתיים, חלבון, חומצה פולית... הוא מסייע בבניית וחיזוק העצמות, תומך בבריאות הלב, מגביר תחושת שובע, מסייע בהתפתחות המוח אצל הילדים, מאט התדרדרות קוגניטיבית אצל מבוגרים, מסייע בהפחתת לחץ דם, מועיל בוויסות מצב הרוח, ובהתמודדות עם לחץ.... חלק גדול מהערכים התזונתיים נמצא דווקא בקליפה המכילה סיבים, מינרלים וויטמינים. אם אופים/ צולים ומכינים אותו בדרך בריאה מתקבלת תוספת משגעת, המשתלבת בצורה נהדרת לצד מנה עיקרית עסיסית כמו עוף, שניצל ,המבורגר, או למשל כחלק מסלט ירקות טרי וטעים.

כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים תפוחי אדמה אפויים בתנור:

תפוחי האדמה: עדיף (אבל לא חובה) להשתמש בתפוחי אדמה מאותו הסוג, ופחות או יותר באותו הגודל (במיוחד אם אתם חותכים, השתדלו לחתוך כמה שיותר באותו הגודל), כדי שזמן האפייה יהיה אחיד.

לקלף או לא לקלף: כמו שכבר ציינתי בהתחלה רוב הערכים התזונתיים נמצאים דווקא בקליפה, שעוזרת לתפוח האדמה לשמור על צורתו ולא להתפרק וגם מוסיפה קריספיות. כמובן שאם החלטתם לא לקלף אז צריך לשטוף היטב ולהסיר את כל הלכלוך לפני האפייה והבישול.

חיתוך: אפשר לחתוך בכל צורה ודרך שתרצו: עיגולים, קוביות, מניפה, מעוך, צ'יפס - רק כמו שציינתי בסעיף הראשון, כדאי להקפיד על חיתוך אחיד. 

בישול לפני האפייה: כדאי להתחיל לבשל את תפוחי האדמה במים קרים, דבר הגורם להתייצבות העמילנים ויצירת מרקם חלק וטעים בהמשך. אפשר לדלג גם על שלב זה, אך קחו בחשבון שתהליך האפייה יהיה ארוך יותר.

שמן: במיוחד כשאופים בתנור חשוב לא לוותר על שמן הזית ולהשתמש בו בנדיבות. שימון תפוחי האדמה יצור מעין אפקט טיגון ויתקבלו תפוחים זהובים ופריכים.

בטטה: כמובן שאפשר להחליף את תפוחי האדמה בבטטה.

 

רכיבים לתפוחי האדמה:
תפוחי אדמה - 2 ק"ג (קטנים עד בינוניים)
שיני שום - 2 (קלופות, כתושות)
רוזמרין - 2 כפות (טרי או קצוץ גס)
שמן זית - 3-4 כפות
מלח - כפית (או מלח גס )
פלפל שחור - ¾ כפית
כורכום - קורט (לא חובה )
מתכון לכרובית מתובלת אפויה בתנור מ-7 רכיבים בלבד!

כבר בגיל צעיר למדתי מאימא שלי שכרובית היא ירק מופלא שניתן להכין בעזרתו מנות נהדרות שונות, אך רובן הגדול תמיד נראה לי מורכב מאוד וקשה להכנה. לכן כל כך שמחתי כשגיליתי את המתכון הנפלא הזה לכרובית שלמה בתנור, כי כל מה שהוא מצריך זה כרובית גדולה ועוד 6 רכיבים בלבד לצד תהליך הכנה פשוט מאוד, ובסוף אפשר לאכול מנה טעימה, מפתיעה ובריאה. אם אתם רוצים ליהנות ממנה בעצמכם, עקבו אחרי ההוראות הבאות:

רכיבים לכרובית מתובלת אפויה:
כרובית - ראש אחד גדול
שמן אבוקדו - 2 כפיות (ניתן להמיר בשמן קוקוס מומס)
מים - 2 כפות
תערובת תבלינים לשווארמה - 2 כפיות (ועוד קצת למקרה הצורך)
אריסה - 1-2 כפיות (בהתאם לרמת החריפות הרצויה)
סירופ מייפל - 2 כפיות
מלח ים - ½ כפית (ועוד קמצוץ למקרה הצורך ולקישוט)
מתכון לסלט ירקות טריים וצלויים
המתכון הבא טעים וקל כל כך להכנה שהוא יכול לשמש כמנת פתיחה ואפילו כמנה עיקרית שתשביע אתכם למשך שעות רבות. הטעם הנפלא של הירקות הצלויים יחד עם המרקם המרענן של גרגירי התירס הטריים יוצר סלט מעניין וטעים כאחד שיגרום לכם לרגע קטן של אושר גדול. 
מתכון לסלט ירקות טריים וצלויים מקור תמונה: aberdeenskitchen
רכיבים לסלט:
תפוחי אדמה - 1 קג' (אדומים קטנים, חצויים)
תירס - 1 (קלח עם העלים)
פלפל אדום - 1 (חתוך לקוביות)
פלפל כתום - 1 (חתוך לקוביות)
פלפל ירוק - 1 (חתוך לקוביות)
כמון - ½ כפית
אבקת צ'ילי - ¼ כפית
מלח גס - 1 כף
שמיר - 1 כפית (קצוץ)
גזר - 1 (קלוף וחתוך לרצועות דקות עם קולפן – לקישוט)
בצל ירוק - 1 (פרוס דק לקישוט)
שמן זית - 3 כפות
מתכון לארטישוק עם ערמונים

בארטישוק ניתן להשתמש במגוון מנות מורכבות וטעימות, אך לפעמים אלו דווקא המתכונים הפשוטים דוגמת זה שלפניכם שמפתיעים בטעמם המיוחד. הערמונים הקלויים המתווספים למנה יעשירו את טעמה ויוסיפו לה ניחוחות נהדרים וחורפיים במיוחד.

מתכון לארטישוק עם ערמונים מקור תמונה: goodfood
רכיבים לירקות הצלויים:
תפוחי אדמה - 4 (קלופים וחתוכים לחצאים)
לבבות ארטישוק - 8 (חתוכים גס)
ערמונים - 10 (חתוכים לרבעים)
שיני שום - 4 (קלופות ושלמות)
גרידת לימון - 1 כפית
שמן זית - 2 כפות
טימין - מ-4 גבעולים
מלח - 1 כפית
פלפל - 1 כפית
גבינת עיזים - 100 גר'
מתכון לתפוחי אדמה ושומר צלויים בתנור
השומר הוא צמח ריחני עם שימושים קולינריים נרחבים ובעל טעם עדין של אניס. בשיטות ריפוי אלטרנטיביות הירק נמצא כיעיל נגד דלקות, קשיי עיכול ובעיות בעיניים, וכן הוא תורם ליצירת חלב אם. בנוסף, זרעי השומר הם מקור עשיר לחלבון, סיבים תזונתיים ומינרלים כמו סידן, ברזל ומגנזיום. השומר הוא לא אורח זר אצלי במטבח, אבל מאז ומעולם היה לי קשה לשלב אותו בתבשילים, עד שמצאתי את המנה הנהדרת הזו לתפוחי אדמה ושומר צלויים בתנור.
 
רכיבים לתפוחי אדמה ושומר:
שומר - 2 (שלמים)
תפוחי אדמה - 3-4 (קלופים וחתוכים גס)
זרעי שומר - ½ כפית (לא חובה)
שמנת לבישול - 240 מ"ל
חלב - 240 מ"ל
מלח גס - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם (טחון)
טימין - 3-4 (גבעולים קצוצים דק)
רוזמרין - 1 (גבעול גדול קצוץ דק)
גרידת תפוז - 1 כפית
שמן זית - בנדיבות
מתכון לירקות אפויים בתנור

ישנם ירקות מסוימים שאפייה מחמיאה לטעמם והופכת אותם למעדן של ממש, בייחוד כאשר מתבלים אותם בצורה מדויקת ומגישים אותם לצד רטבים אהובים. בעזרת המתכון הבא תוכלו להכין מנה טעימה במיוחד של ירקות בניחוח שום שהיא לא רק טעימה, אלא גם בריאה במיוחד. 

מתכון לירקות אפויים בתנור מקור תמונה: רחבי הרשת
רכיבים לירקות אפויים בתנור:
פרחי ברוקולי - 4 כוסות
גזר גמדי - 8 (חתוך לרבעים)
בוטנים - ¼ כוס (קצוצים)
שיני שום - 10 (כתושות)
עגבניות מיובשות - ¼ כוס (קצוצות)
מלח - ½ כפית
פלפל שחור - ½ כפית
גזר - 8 בינוניים (חתוכים לרבעים)
מתכון לאנטיפסטי - ירקות צלויים בשמן זית וחומץ בלסמי

האנטיפסטי במקור הוא מנה איטלקית המשמשת כמתאבן (מנת פתיחה) המוגש בתחילת הארוחה, ומטרתה לפתוח ולעורר את התיאבון. פירוש השם "אנטיפסטי" הוא מנה המוגשת לפני הפסטה (אך היא מוגשת גם לפני מנות אחרות). הגרסה האיטלקית המקורית מורכבת גם מנקניקים, גבינות, נתחי בשר דקיקים או משומרים, טוסטונים ועוד... בארץ היא מוגשת כמנת ירקות קלויים בשמן זית. זאת יכולה להיות מנה בפני עצמה בליווי אורז או כל תוספת אחרת, מצע לפוקאצ'ה, וגם כחלק מהרכיבים בתערובת לזניה, קיש ואפילו כתוספת מרהיבה לפסטה.

מתכון לאנטיפסטי: מגש אנטיפסטי

אופן ההכנה שלה פשוט וקל: חותכים את הירקות לחתיכות גסות, מזלפים שמן זית וחומץ בלסמי (לא חייב), מתבלים ומכניסים לתנור. בחירת מגוון ירקות בשלל צבעים מחדדת את כל החושים, ואיתם גם מגיע התיאבון. תהליך צליית הירקות בתנור גורם למים שבתוכם להתאדות, החום גורם לדפנות הירק להתרכך, וכך מתקבל מרקם נעים וטעים. גם הסוכרים מתקרמלים – בזכותם הירק מקבל את הצבע השחום והיפייפה. זאת דרך מעולה לניצול ירקות שקצת איבדו מטריותם אבל עדיין ראויים לאכילה, כשהציוות בין הירקות לשמן הזית יוצר שילוב בריא ומזין. 

הירקות המומלצים לשילוב במנה הם: בצל סגול, שיני שום שלמות, חציל (מצריך הכנה מוקדמת), עגבניות שרי, פטריות, קישואים, בטטות, תפוחי אדמה, ברוקולי, כרובית, ארטישוק, סלק וגזר. אפשר לחצות כל ירק לחצי, לחתוך לעיגולים / קוביות / רצועות גסות, איך שנוח לשם, וחשוב להקפיד על חיתוך גודל אחיד כדי שתהליך האפייה יהיה אחיד. אם חתכתם יותר מידי ירקות עדיף לפזר ולפצל אותם בשתי תבניות, ולא להעמיס בתבנית אחת. רק זכרו להחליף במהלך הבישול בין התבניות כדי שהחימום יהיה אחיד ותבנית אחת לא תקבל יותר חום מהשנייה. אין צורך לכסות את התבנית, כך הירקות יחשפו ישירות לחום החזק ויקבלו צבע יפה. כיסוי התבנית יוצר אפקט בישול או אידוי, ובמקרה הזה אנחנו רוצים לקלות ולצלות.

תיבול ושימון: אפשר לערבב את כל הירקות בקערה עם שמן הזית והתבלינים לפני פיזורם בתבנית האפייה, ואפשר גם לפזר בתבנית אפייה ולזלף מעל שמן זית ותבלינים, לבחירתכם.

רכיבים לאנטיפסטי:
חציל - 1 (חתוך לקוביות)
פלפלים צהובים - 2 (חתוכים לרצועות בינוניות)
פלפלים אדומים מתוקים - 2 (חתוכים לרצועות בינוניות)
בצלים סגולים - 2 (חתוכים לרבעים, ניתן להשתמש גם בבצל רגיל)
שיני שום - 5 (קלופות ושלמות)
קישואים - 3 (חתוכים לעיגולים, קוביות או רצועות)
בטטה - 1 (קלופה, חתוכה לרצועות גסות או עיגולים)
פטריות טריות - 3 (חתוכות לרבעים)
שמן זית - לפי הצורך
חומץ בלסמי - 1 כפית
מלח - לפי הטעם (או מלח גס)
פלפל שחור - לפי הטעם
טימין - קורט (טרי או מיובש)
רוזמרין - גבעול (טרי)
מתכון פשוט לבטטות מתוקות עם דבש וקינמון

בשביל אוכל טעים לא צריך לעבוד קשה, ומנת הבטטות הנהדרת שאתם עומדים להכיר היא הוכחה נהדרת לכך. כל מה שצריך זה 15 דקות של עבודה והמנה כבר נכנסת לתנור, מה שאומר שכעבור זמן קצר ריח נפלא של קינמון ודבש ימלא את הבית שלכם... המתינו עוד קצת וגם הטעם של השילוב האהוב הזה יגיע אל השולחן, ומדובר במנה שכולם יכולים לאכול: טבעונים, ילדים, בעלי רגישות ללקטוז או גלוטן, בקיצור, חגיגה לכולם!

מתכון פשוט לבטטות מתוקות עם דבש וקינמון מקור תמונה: foodnetwork.com
רכיבים לבטטה בדבש וקינמון:
בטטות - 4 (בינוניות, קלופות וקצוצות לקוביות)
שמן זית - ¼ כוס (ועוד קצת לזילוף מעל המנה המוכנה)
דבש - ¼ כוס
קינמון - 2 כפיות
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
מתכון לחצילים אפויים בציפוי שקדים

בניגוד למגוון המתכונים להכנת תבשילי חצילים כמנות עיקריות מקוריות, מנות צדדיות ומתאבנים המבוססים על חצילים מציבים בפנינו אתגר גדול עוד יותר בשאלה כיצד ניתן לשלב במנה טעמים חדשים ומפתיעים. עם ציפוי השקדים והמרינדה הפשוטה הבאה, אין ספק שתשיגו את המטרה!

מתכון לחצילים אפויים בציפוי שקדים מקור תמונה: jessicainthekitchen
רכיבים למתאבן חצילים:
חצילים - 2 (פרוסים)
שקדים - 1 כוס (גרוסים)
מלח - ½2 כפיות
פלפל שחור - ½1 כפיות
שום - 2 כפיות (כתוש)
שמן זית - 4 כפות
רסק עגבניות - 10 כפות
מים - ½ כוס
אורגנו - 2 כפיות
בזיליקום - 1 כפית (קצוץ)
מתכון לגזרים צבעוניים קלויים בתנור עם מייפל

לא הרבה יודעים, אבל הגזר קיים לא רק בצבע הכתום, ואפשר למצוא אותו גם בגווני סגול, אדום ולבן/שמנת. הגזרים מהווים מקור מצוין לאשלגן, ויטמינים מקבוצתA,B,C,K , סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, הם מחזקים את הדם והטחול, מסייעים לירידה במשקל וברמת הכולסטרול, ומשפרים את בריאות העיניים.

המתכון הבא קל הכנה ומהיר, ובסופו מתקבלים גזרים צלויים מרהיבים בעלי פריכות עדינה זיגוג המייפל והחמאה המומסת מעל מעניקים להם טעם מיוחד, בנוסף למראה המרשים.

מתכון לגזרים צבעוניים קלויים בתנור עם מייפל: גזרים צבעוניים

כמה טיפים לפני שנלמד להכין גזרים צבעוניים קלויים בתנור עם מייפל:

גזרים: את המתכון מומלץ להכין עם גזרים צבעוניים, אך אפשר להכין גם עם גזרים כתומים. הגזרים הצבעוניים בדרך כלל דקים לעומת הכתומים, ואם הם עבים רצוי לחתוך אותם לחצי או אפילו לרבעים. השתדלו לשמור על חיתוך בעובי אחיד כדי שזמן הצלייה יהיה אחיד. רצוי לקלף את הגזרים, אך אם החלטתם שלא אל תשכחו לרווח ולשפשף אותם היטב.

שמן זית: מומלץ להשתמש בשמן זית ולא בשמן צמחי – יהיה הבדל עצום בטעם.

חמאה: ניתן לוותר על החמאה, ולהפוך את המתכון לפרווה/טבעוני. החמאה מוסיפה פריכות וטעם מיוחד.

סירופ מייפל: מומלץ לבחור בסירופ איכותי. אפשר להחליף את הסירופ בסילאן או בדבש. ניגוד הטעמים בין החמאה, המלח וסירופ המייפל יוצרים שילוב מתוק-מלוח עם טעם נהדר.

להעשרת הטעם: אפשר להוסיף תבלינים כמו: כמון, אבקת שום/שום כתוש, טימין או פפריקה מעושנת.

רכיבים לגזרים קלויים בתנור:
גזרים צבעוניים - 8 גזרים (קלופים)
שמן זית - 2 כפות
חמאה - 100 גרם (מומסת)
סירופ מייפל - 3-4 כפות
מלח - 1 כפית
טימין - צרור (לפיזור מעל)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.