האנטיפסטי במקור הוא מנה איטלקית המשמשת כמתאבן (מנת פתיחה) המוגש בתחילת הארוחה, ומטרתה לפתוח ולעורר את התיאבון. פירוש השם "אנטיפסטי" הוא מנה המוגשת לפני הפסטה (אך היא מוגשת גם לפני מנות אחרות). הגרסה האיטלקית המקורית מורכבת גם מנקניקים, גבינות, נתחי בשר דקיקים או משומרים, טוסטונים ועוד... בארץ היא מוגשת כמנת ירקות קלויים בשמן זית. זאת יכולה להיות מנה בפני עצמה בליווי אורז או כל תוספת אחרת, מצע לפוקאצ'ה, וגם כחלק מהרכיבים בתערובת לזניה, קיש ואפילו כתוספת מרהיבה לפסטה.
אופן ההכנה שלה פשוט וקל: חותכים את הירקות לחתיכות גסות, מזלפים שמן זית וחומץ בלסמי (לא חייב), מתבלים ומכניסים לתנור. בחירת מגוון ירקות בשלל צבעים מחדדת את כל החושים, ואיתם גם מגיע התיאבון. תהליך צליית הירקות בתנור גורם למים שבתוכם להתאדות, החום גורם לדפנות הירק להתרכך, וכך מתקבל מרקם נעים וטעים. גם הסוכרים מתקרמלים – בזכותם הירק מקבל את הצבע השחום והיפייפה. זאת דרך מעולה לניצול ירקות שקצת איבדו מטריותם אבל עדיין ראויים לאכילה, כשהציוות בין הירקות לשמן הזית יוצר שילוב בריא ומזין.
הירקות המומלצים לשילוב במנה הם: בצל סגול, שיני שום שלמות, חציל (מצריך הכנה מוקדמת), עגבניות שרי, פטריות, קישואים, בטטות, תפוחי אדמה, ברוקולי, כרובית, ארטישוק, סלק וגזר. אפשר לחצות כל ירק לחצי, לחתוך לעיגולים / קוביות / רצועות גסות, איך שנוח לשם, וחשוב להקפיד על חיתוך גודל אחיד כדי שתהליך האפייה יהיה אחיד. אם חתכתם יותר מידי ירקות עדיף לפזר ולפצל אותם בשתי תבניות, ולא להעמיס בתבנית אחת. רק זכרו להחליף במהלך הבישול בין התבניות כדי שהחימום יהיה אחיד ותבנית אחת לא תקבל יותר חום מהשנייה. אין צורך לכסות את התבנית, כך הירקות יחשפו ישירות לחום החזק ויקבלו צבע יפה. כיסוי התבנית יוצר אפקט בישול או אידוי, ובמקרה הזה אנחנו רוצים לקלות ולצלות.
תיבול ושימון: אפשר לערבב את כל הירקות בקערה עם שמן הזית והתבלינים לפני פיזורם בתבנית האפייה, ואפשר גם לפזר בתבנית אפייה ולזלף מעל שמן זית ותבלינים, לבחירתכם.