header

מתכון לאנטיפסטי - ירקות צלויים בשמן זית וחומץ בלסמי

האנטיפסטי במקור הוא מנה איטלקית המשמשת כמתאבן (מנת פתיחה) המוגש בתחילת הארוחה, ומטרתה לפתוח ולעורר את התיאבון. פירוש השם "אנטיפסטי" הוא מנה המוגשת לפני הפסטה (אך היא מוגשת גם לפני מנות אחרות). הגרסה האיטלקית המקורית מורכבת גם מנקניקים, גבינות, נתחי בשר דקיקים או משומרים, טוסטונים ועוד... בארץ היא מוגשת כמנת ירקות קלויים בשמן זית. זאת יכולה להיות מנה בפני עצמה בליווי אורז או כל תוספת אחרת, מצע לפוקאצ'ה, וגם כחלק מהרכיבים בתערובת לזניה, קיש ואפילו כתוספת מרהיבה לפסטה.

מתכון לאנטיפסטי: מגש אנטיפסטי

אופן ההכנה שלה פשוט וקל: חותכים את הירקות לחתיכות גסות, מזלפים שמן זית וחומץ בלסמי (לא חייב), מתבלים ומכניסים לתנור. בחירת מגוון ירקות בשלל צבעים מחדדת את כל החושים, ואיתם גם מגיע התיאבון. תהליך צליית הירקות בתנור גורם למים שבתוכם להתאדות, החום גורם לדפנות הירק להתרכך, וכך מתקבל מרקם נעים וטעים. גם הסוכרים מתקרמלים – בזכותם הירק מקבל את הצבע השחום והיפייפה. זאת דרך מעולה לניצול ירקות שקצת איבדו מטריותם אבל עדיין ראויים לאכילה, כשהציוות בין הירקות לשמן הזית יוצר שילוב בריא ומזין. 

הירקות המומלצים לשילוב במנה הם: בצל סגול, שיני שום שלמות, חציל (מצריך הכנה מוקדמת), עגבניות שרי, פטריות, קישואים, בטטות, תפוחי אדמה, ברוקולי, כרובית, ארטישוק, סלק וגזר. אפשר לחצות כל ירק לחצי, לחתוך לעיגולים / קוביות / רצועות גסות, איך שנוח לשם, וחשוב להקפיד על חיתוך גודל אחיד כדי שתהליך האפייה יהיה אחיד. אם חתכתם יותר מידי ירקות עדיף לפזר ולפצל אותם בשתי תבניות, ולא להעמיס בתבנית אחת. רק זכרו להחליף במהלך הבישול בין התבניות כדי שהחימום יהיה אחיד ותבנית אחת לא תקבל יותר חום מהשנייה. אין צורך לכסות את התבנית, כך הירקות יחשפו ישירות לחום החזק ויקבלו צבע יפה. כיסוי התבנית יוצר אפקט בישול או אידוי, ובמקרה הזה אנחנו רוצים לקלות ולצלות.

תיבול ושימון: אפשר לערבב את כל הירקות בקערה עם שמן הזית והתבלינים לפני פיזורם בתבנית האפייה, ואפשר גם לפזר בתבנית אפייה ולזלף מעל שמן זית ותבלינים, לבחירתכם.

זמן הכנה: 30 דקות
כמות סועדים: 4
רמת קושי: קל
מתכון לאנטיפסטי - ירקות צלויים בשמן זית וחומץ בלסמי
רכיבים לאנטיפסטי:
חציל - 1 (חתוך לקוביות)
פלפלים צהובים - 2 (חתוכים לרצועות בינוניות)
פלפלים אדומים מתוקים - 2 (חתוכים לרצועות בינוניות)
בצלים סגולים - 2 (חתוכים לרבעים, ניתן להשתמש גם בבצל רגיל)
שיני שום - 5 (קלופות ושלמות)
קישואים - 3 (חתוכים לעיגולים, קוביות או רצועות)
בטטה - 1 (קלופה, חתוכה לרצועות גסות או עיגולים)
פטריות טריות - 3 (חתוכות לרבעים)
שמן זית - לפי הצורך
חומץ בלסמי - 1 כפית
מלח - לפי הטעם (או מלח גס)
פלפל שחור - לפי הטעם
טימין - קורט (טרי או מיובש)
רוזמרין - גבעול (טרי)
אופן הכנת האנטיפסטי:
  1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. שוטפים את הירקות, קולפים, חוצים ומנקים לפי הצורך, וחותכים לגדול הרצוי.
  3. אם החלטתם לשלב חצילים מומלץ לתת להם הכנה מוקדמת - (לוקח לחציל בד"כ יותר זמן להיות מוכן מאשר לירקות האחרים). מפזרים מעל מלח גס, נותנים להם לנוח כחצי שעה (לשחרור הנוזלים), שוטפים, מייבשים ומכניסים לתנור לאפייה ראשונית כ-10 דקות.
  4. מסדרים את הירקות בשכבה אחידה על גבי התבנית עם נייר האפייה. בין הירקות מפזרים את הבצל ושיני השום.
  5. מזלפים מעל שמן זית בנדיבות, מעט חומץ בלסמי (לא חייב), מתבלים ומפזרים מעל את עלי הרוזמרין.
  6. מכניסים לתנור ואופים כ-40 דקות, עד שהירקות מזהיבים ומתרככים.
  7. מוציאים מהתנור בזהירות, מניחים בצלחת רחבה ומגישים. preperation
  8. הצעת הגשה משודרגת: לאחר הכנת האנטיפסטי לשפד בשיפודי עץ ולהגיש. preperation
טיפ השף:
מומלץ להקפיד על חיתוך גודל אחיד של הירקות כדי שתהליך האפייה יהיה אחיד.
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
המשך עם: Google
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.