maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

הפירות והירקות שישפרו לכם את תפקוד המוח

עם השנים הזיכרון שלנו הולך ונשחק, אך בטבע קיימים מאכלים שונים שמסוגלים לשפר את תפקוד תאי המוח שלנו בצורה ניכרת ולמזער את נזקי הזמן. הכירו את 12 הפירות והירקות שיסייעו לכם לשפר את תפקוד המוח והזיכרון. שימו לב: רוב הפירות והירקות הבריאים לזיכרון הם בצבע אדום או סגול. הדבר נובע מכך שהפיטוכמיקלים (תרכובות כימיות) המעניקים להם את צבעם, הם פיגמנטים טבעיים שתורמים רבות לבריאות מוחנו.

ירקות ופירות למוח
 

1. אוכמניות

הן אמנם קטנטנות, אך כפי שאומרים, הגודל לא תמיד קובע. מחקרים רבים מראים שאוכמניות מחוללות פלאים במוח בכלל ובכל מה שקשור לזיכרון בפרט, ביחוד במוחם של מבוגרים. במחקר שנערך בשנת 2010 הוכח שחולדות מבוגרות שהדיאטה שלהן הייתה מבוססת על אוכמניות, היו בעלות ביצועים שווים לחולדות צעירות במבחני זיכרון. אוכמניות מכילות אנתוציאנין, פיטוכימיקל הידוע כמשפר זיכרון, ופיטוכימיקלים נוספים התורמים לפעילותו התקינה של המוח.

2. תפוחי עץ

אומרים שאם תאכלו תפוח עץ אחד ביום, לא תצטרכו לבקר את הרופא אפילו פעם אחת בחייכם, ומתברר שזה תקף אפילו בגילאים מבוגרים. תפוחים מכילים רמות גבוהות של קוורצטין, נוגד חמצון שבמחקרים עדכניים התגלה כחומר שמגן על תאי המוח ממחלת האלצהיימר. למרות שהוא מצוי גם בבשר הפרי, הכמות העיקרית נמצאת בקליפה, וקליפת תפוחי עץ אדומים מכילה גם אנתוציאנין, אשר הוזכר כבר בסעיף הקודם כמשפר זיכרון יעיל במיוחד.

3. תרד

מתברר שפופאי המלח קיבל לא רק כוח מאכילת תרד, אלא גם שיפר את יכולות המוח שלו. מחקר שנערך מטעם משרד החקלאות של ארה"ב הראה שבקרב נבדקים שניזונו מתרד לא היו בעיות חריגות של איבוד זיכרון. החוקרים הסיקו כי ייתכן שזה בזכות הרמות הגבוהות של החומצה הפולית שבתרד, אשר ידועה כמועילה במניעת מחלת האלצהיימר ובעיות זיכרון הנובעות מגיל מבוגר. חצי כוס של תרד מבושל מספקת 2/3 מכמות החומצה הפולית הדרושה ביום ועוד הרבה מאוד יתרונות בריאותיים נוספים.

ירקות ופירות למוח
 

4. בצלים

הידעתם שבהודו, היכן שהבצלים הם מצרך חשוב ובסיסי, הם שימשו כתרופת סבתא לשיפור הזיכרון במשך שנים? הבצלים הסגולים מכילים קוורצטין ואנתוציאנין, אותם ניתן למצוא גם בתפוחים האדומים. בצלים לבנים וצהובים תורמים גם כן למלחמה באובדן הזיכרון משום שהם מכילים רמות גבוהות של קוורצטין, ועל כן כל סוגי הבצלים יכולים להועיל לבריאות המוח שלכם. 

5. ברוקולי

לרוב נתעקש שילדינו יסיימו את כל הברוקולי מהצלחת, אך ייתכן שדווקא אנחנו אלה שצריכים לאכול ממנו יותר... מחקרים הראו שהחומצה האלפה ליפואית, שנמצאת בין היתר בברוקולי, משפרת תפקודי זיכרון לקויים בקרב בעלי חיים הסובלים ממודלים שונים של אלצהיימר, ואפילו מפחיתה את הדעיכה הקוגניטיבית בקרב אנשים שכבר חולים במחלה.

6. ענבים

אדומים, סגולים וירוקים, כל סוגי הענבים מכילים קוורצטין ואנתוציאנין. כדי לחזק את המוח אתם יכולים לאכול אותם כפי שהם או לשתות כוס יין אדום, אשר מכיל גם כן כמות גדולה של פיטוכימיקלים אלה. אמנם כוס יין ביום יכולה לעזור לשפר את הזיכרון ואת התפקוד המוחי, אך זכרו שצריכת יתר של יין ואלכוהול בכלל עלולה לפגוע ולספק את ההשפעה ההפוכה למוח ולגוף.

ירקות ופירות למוח
 

7. סלק אדום

כמו כל הירקות והפירות האדומים, גם הסלק אדום הוא מקור מצוין לאנתוציאנין, אך הוא גם מקור מעולה לחומצה פולית, אשר הוכחה כיעילה בשיפור הזיכרון, וזה לא הכל! החומצה הפולית משפרת את תפקוד נוגדי החמצון במוח, ולכן מומלץ לשלב את הסלק האדום בארוחות שלכם. 

8. דובדבנים

הקיץ כבר כאן, ואיתו מגיעים הדובדבנים הטעימים והבריאים. גם הדובדבן הוא פרי אדום ומקור מצוין לאנתוציאנין, אך הוא גם מקור למלטונין, הורמון שמיוצר באופן טבעי בגוף בבלוטת האצטרובל שבמוח. המלטונין שבדובדבנים עוזר להאט את תהליך ההזדקנות של המוח ומשפר את תפקוד השעון הביולוגי של הגוף, ובכך עוזר להימנע ממצבים של חוסר שינה.

9. חצילים

כשמדברים על חצילים כמועילים לתפקוד המוח, מתכוונים בעיקר לקליפתם. קליפת החציל היא מקור מעולה לאנתוציאנין ומכילה נוגד חמצון יעיל במיוחד בשם נאסונין, אשר יחד עם האנתוציאנין עוזר לשמור על תאי המוח מפני רדיקלים חופשיים שפוגעים בשלמותם. אם אתם רוצים לאכול את קליפתו, מומלץ לבחור בחציל צעיר, משום שקליפתם של חצילים בשלים מרירה למדי. תוכלו לזהות את הקליפה המרירה בזכות העובדה שהיא מאבדת את הצבע הסגול שלה.

ירקות ופירות למוח
 

10. רוזמרין

מחקרים מצאו שהחומצה הקרנסונית שנמצאת ברוזמרין מגנה מפני מחלת האלצהיימר ובעיות מוחיות אחרות. מחקר אחר אף מצא ששאיפה אחת בלבד מריחו של הרוזמרין עשויה לשפר את הזיכרון. תוכלו להוסיף את הרוזמרין לבישולים או להפיץ את ריחו ברחבי הבית.

11. אבוקדו

החטיף הקרמי של הטבע הוא מקור עשיר לנוגדי חמצון, וגם לוויטמינים E ו-C, שנמצאו כיעילים בטיפול בדמנציה בקרב חולדות. זאת בזכות יכולתם לשמור על פעילותו התקינה של האצטילכולין אסטראז, אנזים המפרק מוליך עצבי בשם אצטילכולין לחומצה, ובכך מונע הצטברות יתר שלו בגוף, אשר היא אחד הגורמים העיקריים למחלת האלצהיימר.

12. עגבניות

אי אפשר שלא להזכיר את הירק האדום מכולם, אותו נוסיף לכל סלט בסיסי – העגבנייה. מחקרים מציעים שליקופן, נוגד חמצון חזק שנמצא בעגבניות, עוזר להגן על תאי גופנו מפני מגוון סוגי הרדיקלים החופשיים שנוצרים בעקבות התפתחות דמנציה ואלצהיימר. חולדות אשר נכשלו במבוכים פעם אחר פעם וקיבלו מנות ליקופן, אכן שיפרו את תוצאותיהם והצליחו לשמר זיכרונות חדשים בצורה יעילה יותר.

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: