print header

מחקר מצא קשר בין שתיית חלב לבין עלייה בסיכון ללקות בסרטן השד

 אינספור אנשים, וביניהם גם לא מעט נשים, מכל רחבי העולם שותים בכל בוקר כוס קפה עם חלב, וישנם גם לא מעט שאוכלים קערת דגני בוקר עם חלב או שותים או כפי שהוא – למעשה יש רבים שחשים שבלי זה הם לא יוכלו להתחיל את היום. אך למען האמת, כדאי שתדעו כי לפי מחקר שפורסם בפברואר 2020, העובדה שחלב פרה הוא רכיב קבוע בתזונה היומיומיות של נשים עלולה להיות בעייתית עבורן ולהגדיל את הסיכון שלהן ללקות במחלה קשה, נפוצה ומסוכנת – סרטן השד. כדי לעזור לכן ולכם להכיר את תוצאות המחקר ולהבין מה צריכות להיות ההשלכות שלו על תזונתכן מעתה ואילך, סיכמנו לכם את כל המידע החשוב הזה בכתבה הבאה.

מחקר על הקשר בין חלב לסרטן השד: כוס חלב חצי מלאה

השפעותיו הבריאותיות של חלב

הדיון הער לגבי השפעתו של החלב על בריאותנו נמשך כבר תקופה ארוכה, ואם אנחנו לוקחים בחשבון גם את המחקר החדש – יכול בהחלט להיות שהוא רק הולך ומסתבך. מצד אחד, יש הטוענים כי חלב פרה הוא רכיב מזין ומשמעותי ביותר בתזונתנו, המכיל שפע של חלבונים וחומרים חיוניים אחרים כדוגמת סידן, אשלגן, ויטמינים A ו-B12 ועוד. בגלל זה למשל, המדריך התזונתי לאמריקאים שמפורסם על ידי משרד החקלאות של ארה"ב בכל 5 שנים, ממליץ נכון להיום על שתיית 3 כוסות של חלב דל או נטול שומן ואכילת מוצרי חלב מדי יום לכל אדם מגיל 9 ומעלה.

עם זאת, תוצאותיהם של מחקרים שונים שנערכו בשנים האחרונות חושפות תמונה יותר מורכבת; כמו הרבה מאכלים אחרים, חלב יכול להיות מועיל עבור חלקנו – אם זה לילדים או לאנשים הסובלים מבעיות בריאותיות מסוימות או מחסורים תזונתיים, אך לאחרים צריכתו עלולה לגרום לגירוי בלתי רצוי ולהחמרת מצבים קיימים, כמו למשל במקרים של כאלו הסובלים מאקנה או אצל אנשים מבוגרים, בעיקר אם צורכים ממנו יתר על המידה.

צריכת חלב יומית והסיכון ללקות בסרטן השד

המחקר החדש שאיתו פתחנו את הכתבה נערך על ידי חוקרים מהמרכז לתזונה, אורח חיים בריא ומניעת מחלות בבית הספר לבריאות הציבור שבאוניברסיטת לומה לינדה שבקליפורניה, ארה"ב. הוא מציב אותנו בפני ממצאים חדשים המצביעים על סיכון גבוה מהרגיל שנגרם כתוצאה מצריכת מרכיב זה בקרב אוכלוסיית הנשים באופן כללי, ולכאלו שחצו את גיל 55 באופן פרטני, ויש לשים אליו לב ולהיות מודעים אליו. מדובר במחקר רחב היקף שנפרש על פני תקופה של 8 שנים ונבדקו במסגרתו לא פחות מ-52,795 נשים, בגיל ממוצע של 57. כחצי מהמשתפות במחקר היו טבעוניות ושתו רק חלב סויה, בעוד שהנשים האחרות נהגו לשתות חלב פרה באופן יומיומי. בתחילת תקופת המחקר, אף אחת מן הנחקרות הרבות לא הראתה שום סימנים של התפתחות סרטן השד, אך במהלך תקופת הניסוי 1,057 מתוכן החלו לפתח את המחלה.

מחקר על הקשר בין חלב לסרטן השד: סרט ורוד המסמל את המאבק בסרטן השד על רקע דף לבן

התוצאות של המחקר הזה הפתיעו את החוקרים ממש כפי שהן הפתיעו את הציבור הרחב, ואולי גם אתכם ואתכן. מהממצאים עולה כי בעוד שלא נמצא קשר בין שתיית חלב סויה לבין עלייה בסיכון להתפתחות סרטן השד, שתיית כוס 1 של חלב פרה ביום (ללא קשר למידת השומן שבחלב) נמצאה כקשורה לעלייה של 50% בסיכון ללקות בסרטן השד, וצריכת של 2-3 כוסות חלב ביום הניבה עליה מדאיגה של 70%-80% בסיכון.

אף על פי כן, כדאי לציין כאן כי הממצאים של המחקר הנוכחי עליו אנחנו מדברים עכשיו אינם בהכרח תואמים לממצאיהם של מחקרים קודמים, כמו למשל אלו של מחקר שפורסם בשנת 2017 - ובו דווקא נמצא כי צריכה כללית של חלב פרה ומוצריו מצמצמת את הסיכון הכללי ללקות בסרטן השד. עם זאת, צריך לקחת בחשבון שבניגוד למחקר העדכני של אוניברסיטת לומה לינדה שאת תוצאותיו הצגנו לכם כאן, במחקרים הקודמים לא נבדק והשווה חלב הפרה לחלופות הצמחיות שלו (כמו חלב הסויה), מה שכן נעשה במחקר הנוכחי מ-2020 ועשוי להוסיף נקודות לאמינות שלו.

מחקר על הקשר בין חלב לסרטן השד: גרגירי סויה לצד כוס חלב סויה

אז מה המסקנות שאנחנו יכולים לקחת מן המחקר?

כשאנו מסתכלים על התוצאות של המחקר שנערך באוניברסיטת לומה לינדה ומתייחסים אליהם ברצינות, המסקנה היא די ברורה - על נשים בוגרות להיות מודעות לסיכון הטמון בשתיית חלב פרה בכל מה שקשור לעלייה בסיכוי להתפתחות סרטן השד, למתן באופן ניכר את כמות החלב שהן שותות ולהקפיד על בדיקות תקופתיות במידת הצורך – בייחוד אם מישהי ממשפחתן הקרובה כבר סבלה מסרטן השד.

עם זאת בכל מה שקשור למוצרי חלב כגון יוגורט וגבינה לבנה, המחקר של אוניברסיטת לומה לינדה לא מצא קשר ביניהם לבין העלייה בסיכון לסרטן השד, והמחקר משנת 2017 שציינו כאן קודם אף מצא כי צריכת יוגורט טבעי חלק מצמצמת למעשה את הסיכון ללקות במחלה, בעוד צריכת גבינות שמנת וגבינות צ'דר אמריקאיות כן מעלות את הסיכון.

מחקר על הקשר בין חלב לסרטן השד: קערת יוגורט לבן עם חמוציות

לסיכום...

לאחר שהבנתם את הממצאים הללו השאלה הנשאלת על ידי רובכן כרגע היא וודאי: מה ניתן לעשות כדי לצמצם את צריכת החלב מבלי לפגוע בקפה המעורר של הבוקר או בקערת הדגנים עם החלב שאחנו כה אוהבות לאכול? הפתרון יכול בהחלט להיות טמון במעבר לשתיית חלב סויה או שקדים שתוכלו להכין במה ידיכם, יחד עם עוד שלל תחליפי חלב טבעיים ובריאים להכנה ביתית, וזאת בעזרת המתכונים שניתן למצוא בכתבה הבאה. בנוסף גם תוכלו להרבות בצריכת יוגורט טבעי ללא תוספות, שלו יכולים להיות שימושים רבים במטבח, כפי שתוכלו ללמוד מהכתבה הבאה.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו