print header

עצות יהדות עתיקות, הוכחות רפואיות מודרניות - אילו מזונות גורמים לאושר?

אם היינו צריכים לבחור לעצמנו רק שני דברים בחיים, רבים מאיתנו היו בוחרים בבריאות ואושר, אך ממש לא צריך לחכות לניסים כדי לזכות בדברים האלו. כבר לפני שנים רבות חכמי היהדות העניקו לנו שלל עצות שמשפרות את שני התחומים החשובים האלה, וזה לא מסובך לפעול על פיהן. אלו לא סתם המלצות חסרות בסיס, עם השנים הצטברו הרבה ראיות מחקריות שהראו שיש הצדקה רבה לתובנות האלו. ד"ר גיל יוסף שחר מהמרכז לרפואת הרמב"ם לקח על עצמו את משימת הפצת המידע הבריאותי החשוב הזה, שמקורו בעבר אך הוא מקבל גיבוי מדעי מודרני. הוא נחשב לאחד מהמרצים הבולטים בישראל בתחום הריפוי והתזונה, והיום הוא יסביר לכם על סוג המזון שהכי כדאי לאכול כדי להיות בריאים וגם מאושרים. בסוף הכתבה נספר לכם גם על הרצאה מרתקת שהוא יעביר בזום, אשר תסקור בהרחבה את סודות הריפוי של הרמב"ם לחיים בריאים וארוכים, במסגרת מועדון התרבות של אתר בא במייל.
 
תזונה לאושר ובריאות לפי המדע והיהדות: תפוח עץ ליד כדור שמצוייר עליו פרצוף מחייך

איזה מאכלים יגרמו לכם להיות מאושרים ומה יש לחז"ל לומר על זה?

מאת ד"ר גיל יוסף שחר
 
האם קיים קשר בין המזון שאנחנו אוכלים ורמת האושר שלנו? מתברר שכן! מחקר שפורסם באוגוסט 2016 בדק את הקשר בין הרגלי תזונה לבין מדד האושר של 12,385 גברים ונשים מאוסטרליה. המשתתפים מילאו שאלונים במשך מספר שנים אשר כללו שאלות על הרגלי התזונה שלהם, הסטטוס המשפחתי שלהם, האם יש להם עבודה או שהם מובטלים, רמת ההכנסה שלהם וכדומה. לאחר שקלול הנתונים ונטרול המשתנים הנוספים, שגם הם משפיעים על רמת האושר, התברר שיש קשר הדוק בין אכילת פירות וירקות לבין מדדים של אושר, שביעות רצון מהחיים ורווחה גופנית, נפשית וחברתית (well being).

כמה מנות של פירות וירקות כדאי לאכול להיות יותר מאושרים?

לפי המחקר שהוצג, אכילת שמונה מנות של פירות וירקות ביום, הביאה לעליה של 0.24 נקודות במדד שביעות הרצון מהחיים (life satisfaction). רק לשם המחשה – עליה כזו בשביעות הרצון מהחיים ומדד האושר נצפית באנשים שעוברים ממצב של מובטלים למצב של מועסקים. החוקרים מציינים שהשיפור במדד האושר ושביעות הרצון מהחיים היה תהליך הדרגתי שנמשך כשנתיים והחל ברגע שבו התרחשה העלייה הפתאומית בצריכה היומית של הפירות והירקות בקרב משתתפי המחקר. במילים אחרות, זה לא הוקוס-פוקוס. השיפור במדדי שביעות הרצון מהחיים והאושר מתרחש רק אם מקפידים על תפריט שכזה לאורך זמן. נשמע הגיוני, אך האם זה בהכרח נכון? לא בטוח…

ממצאים מפתיעים על אושר ותזונה

מחקר מוקדם יותר משנת 2013 שבו השתתפו 281 סטודנטים בניו זילנד, מצא שאכילת פירות וירקות בכמות רבה קשורה לשיפור במצב הרוח ביום שלמחרת! אגב, גם במחקר הזה, נמצא שהכמות האפקטיבית שמביאה לשיפור מורגש במצב הרוח, היא כמות של כשמונה מנות של פירות וירקות ביום. האם למחקר החדש יותר והגדול על 12,385 האנשים יש מגבלות? כן. מעבר לקושי המובן לבודד בצורה מושלמת את כל המשתנים שמשפיעים על שמחה ושביעות רצון, הבעיה העיקרית באמינות של מסקנות המחקר היא שלא ברור האם אכילת פירות וירקות מביאה למדד אושר גבוה יותר, או שאנשים מאושרים ושבעי רצון מהחיים, אוכלים יותר פירות וירקות. במילים פשוטות – לא ברור מי הביצה ומי התרנגולת. לכאורה, המחקר מניו-זילנד הראה ששיפור במצב הרוח הוא ביום שלמחרת, כלומר זה מרמז שאכילת הפירות והירקות היא הסיבה וששיפור מצב הרוח, הוא התוצאה, אבל הדברים לא כל כך פשוטים.
תזונה לאושר ובריאות לפי המדע והיהדות: אישה מבוגרת אוכלת סלט
באותו מחקר משנת 2013 גם התברר שמצב רוח נמצא כקשור לאכילה מרובה יותר של פירות וירקות באותו היום, נתון שדווקא מרמז על כך שהשמחה היא הסיבה ואכילה מרובה של פירות וירקות היא אחת התוצאות לשמחה. במקביל, הרבה יותר קל לנו להימנע ממאכלים מתוקים וחטיפים מעובדים, שידועים כמזיקים לבריאות ולמצב הרוח, כאשר הכל רגוע ומהנה בחיים שלנו. גם מחקר בריטי שפורסם ב-2013 מצא שצריכת ירקות ופירות בכמות של כשבע מנות ביום משפר את רמת השמחה ושביעות הרצון במידה רבה ביותר, אך גם במחקר זה החוקרים מציינים את הקושי לדעת מה הסיבה ומה התוצאה. מחקר נוסף מעניין שנעשה על 982 גברים ונשים מצא שיש קשר הדוק בין רמת נוגדי החמצון בדם לבין נטייה לאופטימיות! היתרון של המחקר הזה מבחינת אמינות המסקנות הוא שהנתונים לא נבעו משאלונים, שעלולים להיות מוטים עקב שכחה וכדומה, אלא מבדיקות מעשיות של רמת נוגדי החמצון בדם של משתתפי המחקר.

למדע עדיין אין תשובה, אבל לחז"ל כבר יש מזמן...

חז"ל אמרו: "בעקבות הלבבות נמשכים המעשים ובעקבות המעשים נמשכים הלבבות" (ספר החינוך, נכתב במאה ה-12). דרך אחרת להגיד את המשפט הזה היא "רגש בלב מוליד מעשה" -  זה משפט הגיוני שכולנו חווים אותו. למשל - רגש של אהבה כלפי אדם מסויים, מוליד נתינה לאותו האדם. נרצה לתת לו מזמננו, כספנו ותשומת הלב שלנו. מהצד השני רגש של פחד מאדם מסוים גורם להתרחקות ורתיעה. זה כאמור החלק הראשון והאינטואיטיבי של המשפט.
 
"בעקבות המעשים נמשכים הלבבות" – לא רק שרגש בלב מוליד מעשה, אלא גם הכיוון ההפוך הוא נכון. מעשה מוליד רגש בלב ועל פי ספר החינוך, גם אם אתה לא אוהב אדם מסויים, אם תתחיל להעניק לו מזמנך, כספך וכל אשר לך, אפילו אם תעשה זאת באופן קר וטכני, אם תתמיד בזה, זה יוליד בקרבך רגש של אהבה לאותו אדם. על פי עקרון רוחני זה, אם אחת התוצאות של רגש שמחה וחווית אושר, היא אכילה מרובה של פירות וירקות, אז גם הכיוון ההפוך נכון – אכילת פירות וירקות תביא לשמחה ואושר. והאמת שהמחקרים בנושא, כפי שהראנו קודם, מצאו עדויות לשני הכיוונים ולא ידעו להכריע מי הביצה ומי התרנגולת.
 
תזונה לאושר ובריאות לפי המדע והיהדות: גבר דתי קורא ספר דת
המדענים רגילים לחשוב במושגים של סיבה ותוצאה ולכן זה בילבל אתם, אבל חז"ל מלמדים אותנו, שבעולם הרגש זה הרבה יותר מורכב והקשר בין רגש ומעשה או התנהגות הוא למעשה דו-סיטרי. דוגמה נוספת לכך אפשר לראות מהמחקרים שנערכו בשנים האחרונות על צחוק וחיוך. הם הוכיחו שזה לא רק שאדם שמח מחייך יותר. מספר מחקרים מצאו שחיוך או צחוק מלאכותי, רצוני ומודע, מביאים לשיפור במצב הרוח - מעשה טכני הוליד רגש ותחושה בנפש.

מסקנות ותוספות:

  • כדי להיות מאושרים עלינו לאכול הרבה פירות וירקות. מומלץ להקפיד על שמונה מנות ביום. המחקרים מראים שהרגל זה ישפר את שביעות הרצון שלכם מהחיים ואת מדד האושר שלכם, וכמובן שגם גופכם יגיד לכם תודה על כך.
  • הקפידו על גיוון ואכלו סוגים רבים של פירות וירקות. המדע המודרני מוכיח שכל פרי וירק מכיל מאות חומרים שונים בעלי תכונות נוגדות דלקת, נוגדות חמצון ואנטי סרטניות.
  • אם אתם לא אוכלים הרבה פירות וירקות, עשו פעולות אחרות כדי לשמור על שמחה ושביעות רצון מהחיים. העיקרון של חז"ל והמחקרים מראים, שתחושה כזו תגרום לכם, סטטיסטית, לאכול יותר פירות וירקות. פעולות אחרות שנמצאו כבעלות תרומה לשיפור תחושת שביעות רצון מהחיים ולמדד האושר הן פעילות גופנית, נתינה לזולת, הכרת תודה על כל הטוב שיש לנו בחיים ועוד ועוד…
תזונה לאושר ובריאות לפי המדע והיהדות: גבר רץ על הליכון
במחקר הגדול שהוצג משנת 2016, מצאו החוקרים עוד נתונים מעניינים: מתברר שגם הרגל של אכילת ארוחת בוקר מסודרת נמצא קשור באופן מובהק לשיפור במדד האושר ושמחת החיים. אז הנה - עוד כלי פשוט וחינמי להיות שמחים יותר.

הרצאה מרתקת: סודות הריפוי של הרמב"ם לחיים בריאים וארוכים

בתאריך 27.10.20 (יום שלישי בערב) ד"ר גיל יוסף שחר יעניק הרצאה במסגרת מועדון התרבות של בא במייל שתציג את סודות הריפוי של הרמב"ם לחיים בריאים וארוכים. ד"ר שחר הוא ראש המרכז לרפואת הרמב"ם, בוגר לימודי הרפואה בטכניון, ראש בית הספר ללימודי רפואה תזונתית והוא נחשב לאחד המרצים הטובים והמבוקשים בישראל. בעזרת ההרצאה הזו תכירו כלים מעשיים התואמים לממצאים של חוכמת העבר וגם למחקרים המדעיים העדכניים ביותר, שבזכותם תוכלו להשפיע על ריפוי ואיזון גופכם, לטפל בבעיות השמנה ולשמור על משקל מאוזן ותקין, להאריך את תוחלת החיים ולמנוע מחלות. הרצאה חשובה ומומלצת לכל אדם המעוניין להוביל את גופו לחיים ארוכים ובריאים!
 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.