maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 יתרונות בריאותיים של שסק ומתכון נפלא

 כאשר עונת השסק נמצאת בשיאה והפרי המתוק מגיע לשווקים - זו חגיגה לכל חובב פירות מושבע. בשסק' שמקורו בסין, יש מינרלים חשובים כמו אשלגן, מנגן, מגנזיום, נחושת, ויטמין A וחומצה פולית, אשר מסייעים בין היתר לבריאות הלב, לחץ הדם, העור והעצמות, ונלחמים ברדיקלים החופשיים בגופנו שמזיקים לו. השסק אף מלא בוויטמין C אשר מגביר את יכולתו של הגוף לספוג ברזל, ובסיבים תזונתיים שיעזרו לכם לרדת במשקל ויפחיתו את הסיכון שלכם לחלות בסרטן. תוכלו לאכול אותו טרי, או לשלבו בסלטים ותבשילים, ואף להכין ממנו ריבה.  אז אם יש לכם גינה בבית, כדאי שתשתלו בה עץ שסק בהקדם, כי הפרי הזה הוא בעל יתרונות בריאות מדהימים - ויש לנו גם מתכון מפתיע בסוף בכיכובו.
 
סלסלת פרי שסק
 
 

1. מונע סרטן 

הכמות הגבוהה של ויטמין A ותרכובות הפלבנואידים המצויים בשסק הופכים אותו למזון חיוני למלחמה ברדיקלים החופשיים שפוגעים בתאים הבריאים בגופנו וגורמים לנו להזדקנות מוקדמת כמו גם להעלאת הסיכון לסרטן פה וריאות. הסיבים התזונתיים המצויים בשסק ונקראים פקטין, מסלקים את הרעלים מן המעי ושומרים על הרירית שלו ובכך מסייעים בהפחתת הסיכון ללקות בסרטן המעי. על פי מחקר שפורסם בשנת 2009, תמציות של פרי השסק אף הצליחו לדכא התפתחות והתפשטות של גידולים ממאירים של סרטן השד.  

2. מאזן קצב לב ולחץ דם

אחד החומרים המזינים שמצויים בשסק בשפע הוא האשלגן - מינרל עם תפקיד חשוב בהפחתת הלחץ על העורקים והסדרת הקצב במערכת הלב וכלי הדם. האשלגן משמש לאיזון רמות הנתרן והנוזלים בגוף, מוריד את רמת לחץ הדם ותוך כך גם שומר עלינו מהתקפי לב ואף מסיכון לשבץ שהולך וגובר עם השנים ועם השפעות חיצוניות ופנימיות לגוף.
מוניטור לב

3. מפחית כולסטרול 

פקטין הינו רב סוכר המצוי בדפנות תאי פירות, ובמקרה שלנו - גם בפרי השסק, שמתפרק בפרי עם הבשלתו והופך אותו לרך יותר. הפקטין גורם לפינוי של כולסטרול מדפנות כלי הדם, ובכך מאפשר לדם לזרום בחופשיות ברחבי הגוף, ובכך גם מונע טרשת עורקים. לאנשים הסובלים מרמות גבוהות של שומנים בדם, מומלץ לשלב את הפרי בדיאטה היומיומית - כל עוד הוא בעונה - ולהרוויח מההשפעה המניעתית שלו על נזקי הכולסטרול.  
 

4. נוגד דלקות, משכך כאבים ומרגיע

אם תרכשו שסק שעליו עדיין מחוברים לו, אל תמהרו לתלוש ולזרוק אותם, מפני שהם יכולים לעזור לכם בריפוי של מגוון בעיות בריאותיות. על מנת להפיק את המיטב מעלים אלו, נהוג להשרות אותם במים רותחים כדי לייצר חליטת תה - מנהג נפוץ ברפואה היפנית העממית. עלי השסק הנפלאים יעזרו לכם להרגעה ושיכוך כאבים באופן טבעי ולריפוי דלקות שונות כמו דלקות גרון, צינון, וייבוש ליחה ושיעול טורדניים שתוקפים את כולנו לעיתים.
עץ שסק

5. מונע סוכרת, מפחית התקפי רעב ומסייע לירידה במשקל

למרות טעמו המתוק, בשסק יש מעט מאוד קלוריות, ומלבד העובדה המשמחת הזאת, תכולת הסיבים התזונתיים בו מדכאת את התיאבון והדחף לאכילה עודפת, מעלה את קצב חילוף החומרים ומסייעת לתפקוד מערכת העיכול – מה שמוביל בסופו של יום ליציאות סדירות, שליטה על התקפי רעב וירידה במשקל. יתרון נפלא נוסף של השסק הוא בשחרור כימיקלים טבעיים בגוף באמצעות רב סוכרים, אשר מעלים את ייצור האינסולין ותומכים בפעולת הלבלב בגוף, ובכך מפחיתים את רמות הסוכר בדם ומסייעים במניעת סוכרת. 

6. משפר ראייה, ומחזק עצמות ושיניים

שמירה על בריאות העיניים היא עניין בעל חשיבות רבה לכולנו, ובעיקר לאנשים מבוגרים שסובלים מירידה בחדות הראייה. חלק מהסיבות להתפתחות בעיות ראייה טמונות בקיומם של רדיקלים חופשיים בגוף, אשר פוגמים בתאי הגוף ועלולים אף לגרום לנזק לרשתית ולמחלות עיניים כמו קטרקט וניוון מקולרי. ויטמין ה-A הקיים בשסק הוא הלוחם האמיץ שמביס את אותם רדיקלים ומונע את הנזק שהם גורמים לגוף, והוא גם יחזק את העצמות והשיניים שלכם כך שלא תצטרכו לחפש להם חלקי חילוף בגיל מבוגר. 
עין בתקריב

7. מגביר את ייצור כדוריות הדם האדומות ומונע אנמיה

המינרלים המצויים בפרי השסק כמו מנגן, נחושת וברזל הינם מרכיב חשוב וחיוני לייצור הדם בגוף ובמיוחד להיווצרותם של כדוריות הדם האדומות, אשר מחסור שלהן גורם לאנמיה. גם אם אינכם סובלים מאנמיה כמות נמוכה של כדוריות דם אדומות משפיעה באופן ישיר על הגוף, גורמת לעייפות ומפריעה ליכולת הריכוז וצלילות המחשבה. בעזרת השסק ניתן להגדיל את כמות כדוריות הדם האדומות שהגוף מייצר, מה שמשפיע באופן ישיר על הסעת החמצן בגוף מהריאות לרקמות ולתאים ולכן הן מרכיב בעל חשיבות עצומה לפעילות התקנית של הגוף. 

8. משפר את היכולת השכלית והזיכרון

האשלגן המצוי בפרי השסק מגביר את זרימת הדם לנימים במוחנו, ולכן גם משפר את היכולת הקוגניטיבית שלנו - אותה יכולת שמאפשרת לנו לחשוב, לדמיין ולהסיק מסקנות. שימור היכולת השכלית היא גם זו המונעת מאתנו ירידה בזיכרון, ולכן מומלץ לאנשים שסובלים מירידה ביכולתם להפנים ולשלוף מידע – להיעזר בפרי הנפלא, המתוק והמועיל הזה. 
משחק שח מט

מתכון לצ'אטני שסק ובצל

הצ'אטני הנפלא הזה לוקח את השסק הטרי למחוזות אחרים ויכול להיות מושלם כמטבל לנאצ'וס ופסטלים של תפוחי אדמה, שיזכו לתוסף מתקתק וייחודי. 

זמן הכנה: 10 דקות

רמת קושי: קל

צ'אטני שסק ובצל
 
רכיבים:
  • 1 כף שמן
  • ½ כפית כמון
  • 1 כפית זרעי חרדל
  • 1 כפית אבקת קארי
  • 10 יחידות שסק, קלופות, מגולענות וחתוכות לגודל בינוני
  • 1 בצל גדול, חתוך לגודל בינוני
  • ½ שיני שום כתוש
  • 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר
  • 1 פלפל צ'ילי חתוך דק
  • ½ כוס חומץ סיידר תפוחים
  • 2 כפות סוכר
  • מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. חממו את השמן בסיר קטן והוסיפו את הכמון, זרעי החרדל והקארי, טגנו אותם יחד תוך כדי בחישה למשך כדקה.

2. הוסיפו את הבצל והשום וטגנו אותם עד לריכוך. 

3. הוסיפו לסיר את חתיכות השסק יחד עם החומץ, הסוכר, פלפל הצ'ילי, הג'ינג'ר והמלח והביאו לרתיחה. 

4. כסו את הסיר ובשלו על להבה נמוכה-בינונית למשך כ-30 דקות, או עד להתאדות רוב הנוזלים וקבלת תערובת במרקם של סירופ. 

5. צננו את המטבל לטמפרטורת החדר והעשירו בעזרתו את החטיפים והכיסונים שלכם. ניתן לשמור את המטבל במקרר ולאכול אותו גם קר. 

 
מקור התמונות: food52

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: