maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 היתרונות הבריאותיים של צמח הגולדן ברי

 כשאומרים לנו את צמד המילים "מזון על" קשה שלא לעשות את ההקשר לזרעי הצ'יה, לספרולינה, לפירות יער, לכרוב הקייל ולעוד מזונות אחרים שכנראה שמעתם עליהם בעבר. אך מעטים האנשים שמכירים את הגולדן ברי, המוכר בשפה העברית בשם "שלפח", שהוא צמח רב שנתי הנושא פרי צהבהב עד כתום שמקורו בארצות דרום אמריקה, שם הוא שימש במשך דורות רבים כמזון ובעיקר כרכיב חשוב מאוד עבור הרופאים המקומיים. את הגולדן ברי ניתן לזהות לפי גודלו הקטן, צבעו הבוהק וטעמו החמוץ-מתוק, ולצד אלו יש לו גם מספר רב של יתרונות בריאותיים שהופכים אותו למזון על שאותו כדאי להכיר ולאכול. המשיכו לקרוא ותגלו את התכונות המיוחדות של הגולדן ברי שיעזרו לכם לחיות חיים בריאים וארוכים.
 
יתרונות בריאותיים לגולדן ברי: פירותיו של צמח הגולדן ברי

לפני הכל, מה זה בכלל גולדן ברי?

מקורו של הגולדן ברי הוא בארצות דרום אמריקה, בעיקר מאזורי הרי האנדים של קולומביה, אקוודר ופרו. הוא גדל מזה אלפי שנים בהרים אלו, שם תנאי הגובה, השטח ומזג האוויר מאפשרים לו לצמוח באופן טבעי ובכמויות גדולות. הפירות של הצמח הזה עשירים במרכיבים תזונתיים רבים כגון: ברזל, סיבים תזונתיים, ויטמין C, נוגדי חמצון, חלבון, ויטמין B3, זרחן, סידן, בטא קרוטן ועוד רבים אחרים שבזכותם יש לפירות הצמח יתרונות בריאותיים רבים כל כך. את הפירות האלו ניתן לשלב בתפריט התזונה היומיומי בסלטי בריאות, עוגות, לחמים, ריבות, רטבים, שייקים ואף ניתן לייבש אותם ולהוסיף לתערובת פירות יבשים. את הגולדן ברי מגדלים בארצנו הקטנה באזור הנגב וים המלח וניתן לרכוש אותו ברשתות השיווק ובחנויות הטבע השונות כפירות יבשים. אין שום בעיה לאכול גולדן ברי באופן קבוע, אך יש להיזהר שלא לצרוך יותר מ-45 גרם ליום.
 
1. מכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון
אחד מהיתרונות המשמעותיים ביותר של הגולדן ברי ואחת הסיבות שבזכותן הוא נחשב למזון על, היא שהוא בעל רמות גבוהות של נוגדי חמצון, כאלו שלפי מחקרים עוזרים למנוע מחלות כרוניות מסוימות. בדומה לקרוטנואידים ולתרכובות פוליפנוליות, נוגדי החמצון שנמצאים בגולדן ברי יכולים לנטרל רדיקלים חופשיים שמזיקים לתאים בריאים ואף עלולים להפוך אותם לתאים סרטניים. בנוסף, משום שהוא עשיר בנוגדי חמצון, הגולדן ברי עוזר למנוע לייפת (תהליך פתולוגי של יצירת רקמות חיבור באיבר או ברקמה פגועים כחלק מניסיון כושל של הגוף לתקן את עצמו) במקומות שונים בגוף ולפי מחקרים שנעשו על עכברים, מיץ גולדן ברי עוזר להימנע מבעיות בכליות וברקמות שונות שנגרמות כתוצאה מנזק חמצוני.

2. בעל תכונות אנטי דלקתיות

אם אתם סובלים מדלקות פרקים, שיגדון, כאבי שרירים, כאבים כרוניים או אפילו טחורים, התרכובות האנטי דלקתיות שבגולדן ברי יכולות להרגיע את הכאבים ולשפר את הבריאות הכללית שלכם. ממחקרים שנערכו באוניברסיטה הלאומית של קולומביה, עולה כי יש קשר ישיר בין התרכובות האנטי דלקתיות שבפירות הגולדן ברי לתהליך הפאגוציטוזה (שמתבצע על ידי תאים הנקראים פגוציטים אשר בולעים גופים זרים כמו חיידקים, נגיפים, פטריות חד תאיות ועוד) שעוזר להילחם בגורמים מזהמים שנכנסים לגופנו. בנוסף, תרכובות אלו עוזרות לשפר את בריאות הלב על ידי הפחתת הסיכון לדלקת עורקים וכלי דם, ומונעות התפתחות של טרשת עורקים ומחלות שונות בעורקי הלב.
יתרונות בריאותיים לגולדן ברי: פירות גולדן ברי מיובשים

3. מאזן כולסטרול

למרות שרוב האנשים חושבים ששומנים הם בהכרח רכיב שלילי, למעשה בני האדם זקוקים למגוון רב של חומצות שומן החיוניות לתפקוד תקין של תהליכים רבים ושונים בגוף. למשל, חומצה אולאית וחומצה לינולאית שמצויות בשפע בגולדן ברי, עוזרות להפחית את כמות הכולסטרול הרע (LDL) בגוף שלנו ולייצב את רמת הכולסטרול הכוללת בגופנו כדי להבטיח לב בריא ותקין. בנוסף, הפיטו-כימיקלים שנמצאים בגולדן ברי, פוליפנולים וקרוטנואידים, לצד הסיב פקטין (רב סוכר המצוי בדופן התא בתאים צמחיים) עוזרים גם כן לשמור על רמת כולסטרול תקינה בגוף, לצד ויסות רמת לחץ דם גבוהה במידת הצורך.

4. עוזר לשמור ולרדת במשקל

הגולדן ברי נחשב למזון בריא ודל קלוריות אשר מומלץ להכניסו לתפריט הדיאטטי שלכם אם אתם רוצים לרדת במשקל, מפני שהוא מכיל רק 53 קלוריות לכל 100 גרם. כמו כן, הצריכה היומית המומלצת של סוכרים וסיבים היא 90 ו-30 גרם בהתאמה, והגולדן ברי יכול לספק לכם כ-15% מכמות הצריכה היומית הנחוצה של החומרים המזינים והטובים האלה. במקביל, אכילת פירותיו של הגולדן ברי לא מעמיסה על הגוף קלוריות ושומנים מיותרים, ולכן היא מעודדת הצלחה בדיאטה שאתם עושים. שימו לב שאתם לא צורכים אותם בכמות העולה על 45 גרם ליום מפני שממחקרים שנערכו בטורקיה עולה כי אכילה מוגזמת של פירות הגולדן ברי עלולה לגרום ללחץ דם גבוה ולבעיות נוספות.
יתרונות בריאותיים לגולדן ברי: אישה מקיפה את בטנה בסרט מדידה

5. מונע התפתחות של סרטן

הגולדן ברי עשיר בוויתנולואידים, תרכובות אורגניות ייחודיות שהן נוגדות חמצון ובעלות תכונות אנטי דלקתיות. תרכובות אלו מסוגלות להאט או אפילו להפוך את התפשטותם של תאים סרטניים בגוף, לכן צריכה יומית של גולדן ברי תעודד פעילות אנטי סרטנית ותמנע את בתפתחות המחלה. ממחקר על תאי סרטן בריאות שנערך בבית החולים טאינאן שבטאיוואן, עולה כי תרכובת זו מנעה את התפתחותו של סרטן, מנעה מוות של תאים (אפופטוזיס) ועצרה את מחזורם של תאים סרטניים. בנוסף, ממחקר על תאי כבד אנושיים שנערך באוניברסיטה הרפואית קאוסיונג שבטאיוואן, עולה כי תמצית גולדן ברי מסוגלת לגרום למוות של תאים סרטניים באמצעות תהליכים הקשורים למיטוכונדריה האחראית על הפקת אנרגיה כימית, ואחסון ושמירה על החומר התורשתי.

6. עוזר לשלוט על סוכרת ולמנוע אותה

חלק מהתרכובות שנמצאות בגודלן ברי יכולות להאט את התפרקות וספיגת הסוכרים הפשוטים בגופנו שמקורם העיקרי הוא בפחמימות פשוטות. משמעות הדבר היא כי הגוף וזרם הדם לא מוצפים בכמות סוכר קיצונית במהירות רבה לאחר ארוחה גדולה ועשירה, וקולטני האינסולין מוסדרים כראוי. התנודות של הסוכר בדם הן הגורם העיקרי לסוכרת, והן יכולות להיות מסוכנות מאוד לאנשים הסובלים ממצב זה. בנוסף, לפי מחקר שנערך באוניברסיטה לחקלאות וטכנולוגיה שבניירובי, קניה, עולה כי אכילת פירותיו של הגולדן ברי מונעת ומטפלת בסוכרת מסוג 2.
יתרונות בריאותיים לגולדן ברי: ערכת טיפול בסוכרת

7. שומר על הכבד והריאות

בריאותו של הכבד חשובה מאוד, שכן הוא מנקה הרעלים הגדול והחשוב ביותר של הגוף. בסוף שנת 2013, מחלקת המחקר של צמחי מרפא במרכז המחקר הלאומי שבדוקי קהיר, דיווחה כי פירות הגולדן ברי עשויים להעניק לכבד ולכליות הגנה מפני מחלות שונות כגון הצטלקות של רקמת הכבד – שחמת. מהמחקר עלה כי התרכובות השונות שבפירות הגולדן ברי עשויות להיות יעילות להגנה גם על איברים אחרים, ביניהם הריאות. נכון להיום מתנהל מחקר הבודק את האפשרות שתרכובות מפירות הגולדן ברי יהיו יעילות כטיפול אפשרי לסרטן הריאות.

8. טוב לעיניים ועוזר למנוע מחלות עיניים

בעקבות מחקרים שנערכו באוניברסיטת זקאזיק שבמצרים יש חוקרים רבים שסבורים כי לפירות הגולדן ברי יש את היכולת לשפר את בריאות העיניים, בזכות כמות הקרוטנואידים הגבוהה שבהם. הקרוטנואידים שבפירות הגולדן ברי מורידים את הלחץ החמצוני על מערכות העין, מונעים התפתחות של קטרקט העלול להוביל לעיוורון ומאטים את התחלתה של מחלת הניוון המקולרי, תוך כדי שהם שומרים על הראייה לאורך זמן ככל שמתבגרים.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו