maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

היתרונות הבריאותיים של פלפל הקאיין ורכיב הקפסאיצין

 רבות כבר נכתב על כוחו המרפא של פלפל הקאיֶין (Cayenne), והמוניטין שלו ממשיך לצמוח בקרב חוקרים ומטפלים ברפואה אלטרנטיבית, אך למרבה ההפתעה עדיין יש לא מעט אנשים שלא מודעים לתועלת הבריאותית של צריכתו ולנפלאות החומר הפעיל החזק שבו, הקפסאיצין. פלפל הקאיין עצמו הוא פלפל אדום חריף שנקרא על שם בירתה של גיאנה הצרפתית, והוא נחשב לבעל רמת חריפות בינונית-גבוהה בעלת עוצמה מעט חזקה יותר מזו של פלפלי החלפיניו והטבסקו. הסיבה לכך היא תכולה גבוהה יחסית של תרכובת הקפסאיצין, אשר מעניקה לו את טעמו החריף וגם שפע של יתרונות בריאותיים שכדאי מאוד להכיר.
 
פלפלי קאיין
 

1. נלחם בסרטן

לאורך השנים פורסמו מספר רב מאוד של מאמרים ומחקרים אשר הוכיחו את כוחו של פלפל הקאיין ופלפלים חריפים דומים כנגד גידולים סרטניים. בשנת 2004 הצליח צוות של חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג לטפל בהצלחה בתאי סרטן הלבלב בעזרת קפסאיצין. החוקרים מצאו שהחומר משבש את הפעילות במיטוכונדריה של התאים הסרטניים (אברון בתא שאחראי על הפקת אנגריה ועל אחסון ושמירה של החומר התורשתי) ומוביל למוות תאי של חלקי הגוף הפגומים מבלי לפגוע בתאי הלבלב התקינים. במאמר משנת 2006 שפורסם תחת הכותרת "רכיב הפלפלים החריפים שהורג את סרטן הערמונית", התגלה שתרכובת הקפסאיצין החריפה הצליחה להשמיד גם כ-80% מתאי סרטן הערמונית בגופם של עכברי מעבדה. אין מחסור בדוגמאות אחרות של ניסויים ובדיקות בקרב אנשים וחיות כאחד, אשר הראו תוצאות דומות גם כשהיה מדובר בסוגי סרטן אחרים כגון לוקמיה (סרטן הדם) וסרטן ריאות.

2. טיפול בטחורים מדממים

פלפל הקאיין ומאכלים חריפים דומים הם ממש תרופת קסם כשמדובר בריפוי טחורים מדממים. אנשים שסבלו שנים מטחורים מדממים והגיעו עד לסכנת מוות כתוצאה מהבעיה, מדווחים כי הדימומים נפסקו לאחר צריכת תה קאיין המורכב מכפית אבקת הקאיין ורבע כוס מים חמים. אני למשל, סבלתי מדימומי טחורים במשך 11 שנים, עברתי שלוש התערבויות כירורגיות שלא ממש צלחו ושקלתי ברצינות לעבור ניתוח ייסודי לקטיעת הטחורים משום שמצבי הפך לקריטי בשל אובדן דם על בסיס יומי. תה הקאיין הפסיק את הדימומים לאלתר, ובאופן מידי. הטחורים עצמם התכווצו למינימום לאחר כשבועיים! היות ופלפל הקאיין עשיר בחומרים נוגדי דלקות ורכיבים חיוניים אחרים, הוא עוזר לגוף להתגבר על הגירוד, הנפיחות והכאב שגורמים הטחורים ובנוסף לכך הוא מסייע להחזיר לוורידים ולעורקים את האלסטיות שלהם. יש הממליצים למרוח משחות פלפל קאיין על האזור הפגוע כדי לטפל בטחורים, אך השיטה הזו גורמת לאי נוחות רבה וצריכתו כמשקה או בתיבול המזון שלכם הוא עדיף בהרבה.
אבקת פלפלי קאיין
 

3. שיפור תפקודם של מערכת הדם והלב

פלפלי הקאיין תורמים רבות לבריאות הלב בשני מישורים עיקריים: הראשון קשור להשפעתם החיובית על גורמים שונים שמשפעים על בריאות ותקינות השריר החשוב הזה באופן ישיר, כגון לחץ דם ורמות הכולסטרול בגוף. שנית, בשל השפעתם על הוורידים והעורקים שצוינה בסעיף הקודם, פלפלי הקאיין ומאכלים נוספים שמכילים קפסאיצין עוזרים למנוע מחלות ממשפחת טרשת העורקים ומפחיתים את הסיכוי להתפתחותם של קרישי דם מסוכנים. לאור היתרונות המשמעותיים האלו, אין זה מפתיע לגלות שגופים גדולים ומכובדים רבים, כמו למשל המרכז הרפואי של אוניברסיטת מרילנד, עוסקים במחקרים אודות האפשרות לשימוש במוצרים על בסיס קפסאיצין לטיפול במחלות לב והפרעות קצב כאלו ואחרות. 

4. טיפול בכאבי ראש ומיגרנות

פלפלי קאיין ומזונות חריפים נוספים מספקים לנו דרך טבעית ופשוטה להתגבר על כאבי ראש. ישנם אפילו שלל עדויות של אנשים אשר סבלו בעבר ממיגרנות קבועות, וגילו שצריכת פלפלים חריפים עזרה להם להשתלט על חייהם ולהרגיע את כאבי הראש החמורים ביותר. הסיבה לכך היא יכולתו של הרכיב הפעיל בפלפלים האלו, הקפסאיצין, להביא להפחתה ברמות הכימיקל שמאפשר את שידור תחושת הכאב במוח, Substance P. כאשר רמות הכימיקל הזה יורדות, אנו מרגישים כאב בעוצמה הרבה יותר חלשה. את ההשפעה הזו ניתן להשיג בעזרת צריכת מאכלים עם פלפל קאיין או כפית אבקת פלפל בכוס מים, וגם בעזרת שימוש חיצוני במשחות שמכילות ריכוז גבוה של קפסאיצין.
גבר שסובל מכאב ראש

5. סיוע למערכת העיכול

למרות העובדה שלפלפל הקאיין ומאכלים חריפים דומים לעיתים יש השפעה מדכאת תיאבון על האנשים שאוכלים אותם, צריכתם באופן כללי מסייעת לתהליך העיכול ומעודדת הפרשת חומצות קיבה שמאפשרות לנו לפרק ביעילות את המזון שאנו אוכלים. צריכת פלפלי קאיין מעודדת חילוף חומרים מהיר יותר, ומסייעת לכבד ולכיס המרה לנקות את הגוף מרעלים וחומרים מזיקים במהירות וללא קשיים. בנוסף לכך, מסקנות מחקר משנת 2011 הוכיחו שצריכת פלפלים חריפים מעלה את טמפרטורת הגוף ומסייעת לשרוף קלוריות, מידע שכל מי שרוצה להוריד כמה קילוגרמים ממשקלו ונהנה מטעמם החריף וודאי ישמח לגלות.

6. מסייע בהחלמה ממחלות חורף שונות

ולסיום, יתרון בריאותי חשוב של פלפלי הקאיין שמומלץ לנצל במיוחד בימי החורף הקרים שפוקדים אותנו. המאכל החריף הזה מספק לנו שפע של רכיבים עוצמתיים שעוזרים לגופנו להילחם במחלות החורף השונות ובעיקר הצטננות ודלקות בגרון. שתיית מים חמים עם אבקת פלפל קאיין היא דרך מעולה להרגיע במהירות גרון כואב ואילו אכילתו מספקת הקלה מהירה על אף סתום, בנוסף לגירוי המוביל לעיטושים שעוזרים לנקות את הגוף מליחה ואלרגנים.
כדורים, תרופות ומדחום

איך וכמה יש לצרוך מפלפל הקאיין?

תחילה חשוב להזכיר שחלק גדול מהיתרונות הבריאותיים שצוינו הם תוצר של צריכת מאכלים אשר מכילים קפסאיצין, כמו פלפל הקאיין. תוכלו להעשיר את התפריט שלכם בתרכובת האורגנית הבריאה הזו בעזרת מגוון רחב של מאכלים חריפים אחרים וגם מזונות כמו חרדל, שום וג'ינג'ר (זנגביל). אם אתם לא רגילים למאכלים חריפים, מומלץ להתחיל בצריכת פלפלים בדרגת חריפות של 30,000 יחידות חום בסולם סקוביל (סולם מדידה למידת חריפותם של פלפלים על פי תכולת הקפסאיצין שבהם הנעה בין 0 ל-16 מיליון). אם מדובר באבקת פלפלים תוכלו להוסיף כרבע כפית לרבע כוס מים חמים, לערבב ולשתות במהירות. תהליך ההתרגלות לטעם החריף הוא מהיר מאוד, ותוך חודש תוכלו בקלות לשתות גם כפית מלאה של אבקת קאיין באותה כמות מים, ואף לעבור בהדרגה לפלפלים בעוצמה של 90,000 יחידות חום. לאלה שחוששים מהטעם החריף, ניתן גם לבלוע קפסולות של קאיין; ההשפעה החיובית על בריאותכם תהייה חלשה יותר אך עדיין משמעותית. בכל מקרה תמיד יש לצרוך את הקאיין עם האוכל ואם בחרתם פשוט לאכול פלפלים חריפים בצורתם הטבעית, הוסיפו אותם לשלל מנות אהובות של דגים, אורז או כתיבול לכל מאכל אהוב אחר. 
 

מקור התמונות: Quinn Dombrowski

מקור: אסף גורנר
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: