print header

8 כללים שעליכם לסגל לעצמכם כדי לפתח הורות יעילה עבור ילדיכם

מיהו "ההורה המושלם", ומה הופך אותו לכזה? קשה מאוד לענות על השאלה הזו – כיוון שהרף לפיו הורים נמדדים כיום הוא גבוה מאוד, ולא תמיד נדמה שמישהו מאיתנו מסוגל להגיע אליו. אך החדשות הטובות הן שעל אף שברור כי אף אחד מאיתנו לא נולד עם כל סדרת הכישורים הנדרשת להורה, אנחנו כן יכולים לחדד את היכולות שברשותנו כדי לשפר את התפקוד שלנו בתחום ההורות. אחד הנושאים החשובים ביותר, שבמסגרתו אנחנו יכולים לעשות זאת הוא תחום המשמעת שאנו מקנים לילדינו, וזאת באמצעות מספר כללים שנוכל להציב לעצמנו, כאלה שיהפכו את כל תהליך החינוך והלימוד של הילדים ליעיל ונכון יותר. אספנו לפניכם את 9 הכללים המומלצים ביותר על מנת להגיע למצב הזה ואנו מקווים שתשאבו מהם תועלת.

כללים להורות יעילה: אב עומד עם ילדו בים ומצביע לכיוון מסויים

1. דעו כיצד לזהות בעיות הקשורות לביטחון ילדיכם

הורים טובים צריכים להיות מסוגלים להריח סכנה הנשקפת לילדיהם מקילומטרים; נכון, זה לא תמיד פשוט, וכיום יש הרבה גורמי סיכון שלעיתים קשה מאוד לשים עליהם את האצבע בזמן אמת – אך יש דברים ברורים שצריכים להדליק אצלכם נורות אזהרה מהבהבות. כך גם במקרה של רשת האינטרנט, עלינו לדעת שאורבות בה סכנות גדולות, ולכן עלינו להצטייד מראש באמצעי בטיחות שונים, כמו למשל האפליקציות המועילות והחשובות שתמצאו בקישור הזה, שעוזרות לנו להגן על ילדינו מפני תכנים בלתי ראויים ותרמיות ברשת.

בכל מקרה, כדי להבטיח את שלום ילדיכם ולהגן על ביטחונם בצורה הנכונה, אך יחד עם זאת לאפשר להם גם לחיות, לחוות את העולם ולפעול בו - חשוב שתמצאו את האיזון הנכון ואת נקודת האמצע שבין הגנה מוגזמת לבין חוסר מעורבות מסוכן. מצד אחד תנו לילדיכם להפעיל מדי פעם את שיקול דעתם ולהתמודד עם התוצאות של מעשיהם, אך מצד שני זכרו לנהוג כך רק כשאתם יודעים שזה מתאים ובטוח; ספקו לילדיכם את הכלים והכישורים לעשות החלטות נכונות ולמדו אותם מן הניסיון שלכם. זכרו שהמטרה המרכזית היא בסופו של דבר להקנות לילדיכם את היכולת לזהות סכנות לבדם, כך שיוכלו להיזהר ולהגן על עצמם גם כשאתם אינכם בסביבה.

2. בחרו בחוכמה את המאבקים שלכם

היכולת להעמיד בפני הילדים כללי משמעת יעילים דורשת מכם כהורים, לזהות לאלו "קרבות" שווה להיכנס. ישנן התנהגויות שהילדים מציגים שאין בכלל טעם להתייחס אליהן מכיוון שהן יכולות להוביל למאבקים חסרי תועלת מול ילדיכם שלא ייצא לכם מהם דבר. כך למשל, אם ילדכם הצעיר מתעקש לנעול את מגפיו כשאתם יוצאים לטיול ביום בהיר ומלא שמש – יהיה הרבה יותר חכם מצדכם לאפשר לו לעשות זו ולארוז בתיק זוג נעליים לגיבוי, מאשר להתווכח איתו ולנסות להוכיח לו שאין היגיון בזה ושעליו לנעול סנדלים או נעלי ספורט. אם אתם באמת רוצים לעשות שינוי ולהנחיל בילדיכם משמעת, זכרו להתמקד בבעיות הגדולות והמשמעותיות באמת.

כללים להורות יעילה: אב ובן עומדים זה מול זה עם אגרופים קפוצים

3. התמודדו עם לחצים ומתחים ביעילות

להיות הורה זה לא דבר פשוט, לכן אחד הדברים שהכי חשוב ללמוד הוא כיצד להתמודד עם לחצים ומתחים שונים הפוקדים את חייכם ביעילות ובאופן הנכון ביותר. הורים שיודעים כיצד לעשות זאת מתמודדים טוב יותר עם בעיות התנהגות מאשר הורים לחוצים שנוטים לצעוק על ילדיהם או להיות לא עקביים בכל מה שקשור לחינוך למשמעת.

זכרו כי ניהול לחצים יעיל ונכון כולל דאגה לעצמכם וקבלת תמיכה ועזרה מחברים ובני משפחה – אלו הם המפתחות להתמודדות נכונה עם המתח והלחץ המתמשך. הורים שלא עושים זאת ונכנסים ללחץ מיותר נוטים יותר להעניש את ילדיהם באופן לא נכון, במקום לחנך אותם ולהקנות להם משמעת אמיתית. הדבר יכול להוביל למעגל לא בריא, ואף הרסני, כי ילדים עלולים להתנהג באופן גרוע הרבה יותר כאשר הוריהם מפגינים עצבנות ורגישות יתר.

4. דעו כיצד להסביר לילדיכם את הציפיות שלכם מהם

 כשילדים לא מבינים מה הן ציפיות ההורים מהם – זה רק טבעי שקשה להם לעמוד בהן. לכן, אל תנסו לרמוז לילדיכם למה אתם מצפים מהם, אלא הציבו את הרף באופן ברור ודעו להסביר להם במדויק מה הן השאיפות והרצונות שלכם מהם; זהו אחד הכלים החשובים ביותר להורות יעילה המסוגלת להוציא את המיטב מן הילד.

זכרו שהצבת מטרות ויישור קו בנוגע לציפיות הם דברים יומיומיים, שצריכים להיעשות גם בכל מה שנוגע לפעולות הפשוטות ביותר שאתם מצפים שילדיכם יבצעו. כך למשל, כדאי להימנע מלהורות לילדיכם לנקות את חדרם מבלי להסביר להם מה בדיוק אתם רוצים שהם יעשו. פרטו את הבקשה שלכם לפרטים והסבירו להם באופן כללי מה הפעולות שעליהם לעשות; אפילו משפט "אספו את הבגדים שלכם מהרצפה, סדרו את המיטה ונקו את השולחן" יכול בהחלט להיות מספק. בנוסף לכך, רצוי גם להסביר את המטרה לילדים בדרך פשוטה וברורה שתבהיר להם מדוע חשוב לעשות זאת: "כשיש בגדים על הרצפה אבא ואימא עלולים ליפול כי הם מסתבכים לנו בין הרגליים".

כללים להורות יעילה: ילדים מנקים בבית

5. תנו לילדיכם לחוש את השלכות מעשיהם

הורים שעוקבים אחר כללי ההורות היעילה יודעים שעליהם לא רק להסביר לילדיהם על השלכות מעשיהם הרעים, אלא גם לתת להם לחוש ולהרגיש אותן; המשכיות והתמדה מהוות עקרון חשוב וכלל חיוני בתהליך החינוך של ילדיכם. אם הם אינם מקבלים עליהם את האחריות כל הזמן, ונושאים בתוצאות רק ב-50% מהפעמים שבהם אתם מאיימים עליהם - כשבשאר הזמן אתם מוותרים להם ומעלימים עין - סביר מאוד להניח שהתנהגותם השלילית לא הולכת להיפסק.

לכן היו ברורים וחדים, אכפו את כללי הבית שהצבתם באופן קבוע, ותנו לילדיכם לחוש בתוצאות בכל פעם; עם זאת, כפי שכבר המלצנו בסעיף 2 – זכרו שעליכם לבחור את הקרבות שלכם בחוכמה, ומראש דאגו להציב כללים המטפלים בבעיות משמעותיות, ולא בדברים פעוטים שפשוט לא יהיה לכם שווה להקפיד עליהם באופן קבוע.

6. הציבו גבולות מתאימים

לדעת מתי הזמן הנכון להגיד "לא" וכיצד לדבוק בעקרונות, בכללים ובגבולות שלכם – אלו הם כישורים שלוקח זמן לסגל והם דורשים התנסות לא מעטה מצדכם כהורים. אך בחלוף הזמן וככל שתסתגלו לסגנון ההורות היעיל עליו אנחנו מדברים כאן, תדעו בדיוק עם מה הילד שלכם יכול להתמודד, וכיצד תוכלו לעזור לו להתגבר על תחושת האכזבה שמתפרצת אצלו כשהוא רוצה לעשות משהו שאתם לא מרשים לו לעשות.

עליכם לזכור שכל הילדים שונים זה מזה, והעובדה שילד הגיע לגיל מסוים לא בהכרח אומרת שהוא מוכן לקבלת הטבות וזכויות יתר מסוימות על חשבון בני המשפחה האחרים. לעיתים, הצבת הגבולות דורשת מכם הרבה "ניסוי וטעייה", עובדה שכהורים עליכם לקבל על מנת שתוכלו להבין טוב יותר כיצד לחנך את ילדיכם באופן המיטבי ביותר.

כללים להורות יעילה: ילדה מסתכלת על המצלמה כשאימה מחזיקה בידה מאחור

7. ספקו להם דוגמה חיובית והקשבה

הורים שאומרים לילדיהם: "עשו כפי שאנחנו אומרים, אבל לא כפי שאנחנו מתנהגים" מפספסים לחלוטין את מטרתם ורחוקים מלהציג הורות יעילה. ילדים לומדים הרבה יותר ממה שאתם חושבים מצפייה בהורים בהשוואה לדברים שהם אומרים. על אף שזה יכול להיות לא פשוט לרובנו להציב לעצמנו גבולות בכל מה שקשור לשימוש במכשירים האלקטרוניים שלנו או להתנהגות מנומסת גם כשאנחנו כועסים, חשוב לזכור שהילד תמיד לידינו, צופה ולומד מאיתנו – ולכן הדגמה חיה של התנהגות ראויה ומתאימה היא כישרון שחיוני לטפח.

בנוסף, חשוב גם שתפנו זמן בכל יום כדי להעניק לילדיכם תשומת לב חיובית - כמה דקות ביום של הקשבה הופכות את שאר שיטות המשמעות והאסטרטגיה שהצגנו כאן להרבה יותר יעילות וחיוביות בעיני הילדים שלכם. נכון שישיבה של אחד-על-אחד עם הילד וניצול הזמן הזה כראוי דורשת מכם הרבה, אך שווה לאמץ ולהתאמץ עבור טקס קבוע שכזה כי הוא יכול לעשות שינוי חיובי גדול בחיים של ילדיכם וברווחתכם הנפשית.

8. שימרו על סביבת הבית מסודרת ומאורגנת עבור ילדיכם

זכרו כי ילדים משגשגים בסביבה מסודרת, מאורגנת ומטופחת; כשאתם לוקחים את הזמן על מנת לדאוג שחלל הבית שלכם יהיה נקי מצוחצח וחף מבלגן, אתם למעשה מראים לילדיכם שאתם אכן דואגים לסביבה שבה הם ואתם חיים וכך הם גם חשים יותר בנוח. זה אולי לא נראה כך עכשיו, אבל ככל שהם יתבגרו, ילדיכם ייקחו את הכלל הזה לחיים וילמדו את חשיבות הסדר בבית.

מעבר לכך, כמובן שמומלץ לערב את הילדים בסידור וניקוי הבית – הם יכולים לעזור לנו בניקוי החצר, בסידור פינת המשחקים שלהם, בארגון החדר שלהם וכדומה, אך כפי שכבר אמרנו קודם לכן הקפידו לתת להם הוראות מדויקות מה עליהם לעשות והיו ברורים בכל הנוגע לציפיות שלכם מהם.

מקור התמונות: sponselli

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.