print header

8 השפעות שליליות של קולה על הגוף

  משקה הקולה, שקיבל גרסאות רבות של חברות שונות במהלך השנים, הוא ככל הנראה המלך הבלתי מעורער של עולם המשקאות המוגזים והממותקים. הוא זכה למעמד רם שכזה בזכות אנשים רבים שצורכים אותו על בסיס יומי, ולכן חוקרים רבים התחקו אחר השפעותיו ונזקיו על גופנו. מחקריהם העלו ששתייה תכופה ועל בסיס קבוע של משקאות מוגזים בכלל, וקולה בפרט, יכולה לגרום לבעיות בריאותיות ולהסב לגוף נזקים מרחיקי לכת שאסור לזלזל בהם, כפי שתראו לפניכם. את 8 ההשפעות השליליות של המשקה הזה תוכלו למגר אם תמעיטו או תקצצו לחלוטין את השתייה שלו, ואולי אף תופתעו מהשיפור במצבכם הבריאותי לאחר שתעשו זאת.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: כוס של קולה עם פרוסת לימון על השוליים

מדוע הקולה ממכרת כל כך?

במשקאות קולה יש שילוב ערמומי בין כמה רכיבים אשר גורם לנו לרצות לשתות עוד ועוד - מה שמוביל אותנו להתמכר אליו, גם אם אנו יודעים שהוא עלול להזיק לנו. בכוס קולה ממוצעת יש עד ל-½5 כפיות סוכר – כמות שממתיקה את המשקה באופן מוגזם שעלול לגרום לנו לחוש בחילה. אם כן, מדוע אנו בכל זאת מרגישים טוב לאחר שתייה המשקה? כדי שנמשיך לצרוך קולה למרות מתיקותה המופרזת, מוסיפים לה חומצה זרחתית שמעמעמת טעם זה ומאפשרת לנו לשתות בהנאה.
 
עם זאת, החומצה לא מסוגלת להעלים את השפעות הסוכר, ו-20 דקות לאחר שתיית המשקה מתרחש פרץ של אינסולין בגוף, שהופך את הסוכרים העודפים לשומן. לאחר 40 דקות - גופנו סופג את הקפאין שיש במשקה, מה שגורם לאישונים שלנו להתרחב וללחץ הדם שלנו לעלות. כמה דקות לאחר ספיגת הקפאין, הגוף מייצר כמות גבוהה באופן ניכר של דופמין (מוליך עצבי שגורם לתחושת עונג בין היתר). התהליכים הללו יוצרים מערכת תגמול חזקה מאוד שמקשרת בין שתיית קולה ובין תחושת התעלות ואושר, מה שגורם לנו לצרוך את המשקה הזה שוב ושוב, ולעתים אף להתמכר אליו כמו אל סם.

אילו השפעות שליליות יש לשתיית קולה על הגוף?

מלבד ההתמכרות הגופנית שאנו חווים לאחר שתיית קולה, מתרחשים בגופנו כמה תהליכים בעלי השפעות שליליות שאיש מאיתנו לא רוצה לחוות, כשלפניכם כמה מהמשמעותיים שבהם:

1. מגבירה את הסיכוי לשברים בעצמות

השלד והעצמות שלנו, שמחזיקים את משקל גופנו ועוזרים לשאת אותו ממקום למקום, עוברים תהליכים של היחלשות ודלדול טבעי במהלך השנים, ואחד הדברים שמחמירים מצב זה ומביאים לירידה בצפיפות המינרלים בעצמות, הוא שתיית משקאות כמו קולה. במחקר שפורסם בשנת 2000, נמצא קשר ישיר בין צריכת משקאות מוגזים הכוללים קולה, לבין צפיפות העצמות והרגישות שלהן לחבלות. השברים שנבדקו בו היו בעיקר באזורי מפרקי הידיים שחשופים יותר לחבלות, וההשערה הייתה שתוצאה זו נבעה מכמויות הקפאין הגדולות במשקה, מפני שהן גורמות לבריחה של סידן מהעצמות. בעוד ששתייה מתונה של קפה יכולה לעשות נפלאות לגוף, צריכה קבועה של קולה שכוללת כמויות גדולות של קפאין רק תזיק לאורך זמן.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: צילום רנטגן של עצמות

2. משפיעה באופן לא מודע על בחירות תזונתיות

זוכרים את הימים הטובים שהיו לפני שהגיעו מסעות פרסום ענקיים למסעדות מזון מהיר, בהם מרביתנו הקפדנו לאכול ארוחות ביתיות שלרוב כללו כוס של מים או חלב? אז במהלך השנים המגמה הזו השתנתה לחלוטין ובמקום לצרוך את אותו משקה טבעי שמכיל חלבונים, סידן וויטמינים, מרביתנו מעדיפים ללוות את הארוחה שלנו במשקאות מוגזים, ובעיקר בקולה. במחקר שבוצע במחלקה לפעילות תזונתית וגופנית במרכז למניעת מחלות באטלנטה שבארה"ב, נמצא שהרגל שכזה הוא לא רק מזיק בפני עצמו, אלא גם מוביל להחלטות תזונתיות שמזיקות באופן לא מודע, בעוד ששתייה של חלב (או מים) מובילה להחלטות הפוכות ומועילות. לכן כדאי לדעת ששתייה של קולה, שהיא מזיקה ומשמינה כשלעצמה, גם גורמת לנו לשלוח את היד למאכלים ומשקאות לא בריאים נוספים שמזיקים לנו.

3. גורמת לתחושות חרדה

כל פחית של קולה מכילה קפאין בכמות שוות ערך לכוס אחת של קפה מחוזק, ולצד ההשפעה המעוררת שלו, רכיב זה גם גורם לתחושות לא נעימות של חרדה. צריכה של קפאין בכמויות גדולות, כפי שעושים כל אלו ששותים קולה וגם לא מוותרים על כוס הקפה שלהם, תגרום ללחץ וחרדה שעלולים להרים את ראשם במצבים שונים בהם אנו צריכים להישאר מרוכזים בעיסוקינו. כאשר מוסיפים למשוואה את כמויות הסוכר הגדולות שכבר אוזכרו, מתקבל שילוב שיכול לגרום לנו לתחושת מתח מזיקה ולא מוצדקת, שעלולה להוביל לצריכה נוספת של קפה או משקאות מוגזים.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: ידיים כרוכות סביב רגליים

4. מזיקה למראה העור

כולנו מכירים את השפעותיו המזיקות של עישון על העור, ומתברר שלצריכה קבועה של קולה יש השפעה דומה על גופנו. רמות הסוכר הגבוהות שנמצאות במשקה המוגז גורמות לתהליכים דלקתיים בגוף שמשפיעים בין היתר על העור, וניתן לראותם באופן בולט לעין. תוצאותיו של מחקר שפורסם בשנת 2010 איששו את הטענות כי לסוכר שבקולה יש השפעה שלילית על העור ועל כלי הדם הקטנים והגדולים בגוף ובפנים, אשר מביאה להזדקנות והתקמטות לא רק של עור הפנים - אלא גם של חלקים אחרים בגוף. 

5. גורמת לשחיקה דנטלית

זוהי עובדה מוכרת שצריכת סוכר בכמות גדולה גורמת לשחיקה של השיניים ולהיווצרות של חורים, אך לא כולם יודעים עד כמה תהליך זה מואץ עקב צריכת קולה. כמות הסוכר הרבה במשקה הזה, בתוספת הרכיבים החומציים שיש בו וההשפעה השלילית שלהם על רמות הסידן בגוף (שכבר הוצגה בתחילת הכתבה) גורמת לקולה לפעול למעשה כמו מקדחה על השיניים. בשל כך, שתייה של משקה זה על בסיס קבוע מגבירה את הסיכון לפתח חורים ועששת, מה שגורם לא רק לבעיות בשיניים, אלא גם להגדלת הסיכון לבעיות לב עקב חדירת חיידקים למחזור הדם דרך החורים שבשיניים ונדידתם לכלי הדם.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: תמונה של שיניים צהובות לצד שיניים לבנות

6. מוציאה ויטמינים חיוניים מגופכם

החומצה הזרחתית המצויה בקולה לא רק מטשטשת את טעמו המתוק של המשקה, אלא גם גורמת לבריחה של ויטמינים וחומרי הזנה מגופכם תוך 60 דקות לאחר שתייתו. כאשר צורכים קולה על בסיס קבוע, הגוף מתחיל לסבול ממחסור בוויטמינים שמביא לדלדול של השיער, היחלשות של העצמות והציפורניים ותופעות נוספות שמקורן באותו משקה מוגז שאנשים רבים אוהבים כל כך.

7. מגבירה את הסיכוי ללקות בסרטן

כדי למנוע התפתחות של עובש ושל חיידקים, מוסיפים למשקה הקולה רכיב בשם "חומצה בנזואית". שילוב החומר הזה עם ויטמין C שאנו צורכים ויוני מתכת שונים שיש בגופנו, יוצר חומר מסרטן שנקרא בנזן. התגובה הכימית בין הרכיבים הללו מתרחשת כאשר אנו נחשפים לחום או אור, מה שקורה כמעט בכל רגע במהלך היום, במיוחד בישראל השמשית והחמה. בעוד שיש חברות שמנטרות את כמות החומצה הבנזואית שישנה במשקאות הקולה שלהן, יש כאלו שמתעלמות מההתרעות ומוסיפות את הרכיב הזה בכמויות שחורגות מהמותר, מה שמגביר את הסכנה ללקות בסוגי סרטן שונים.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: סרטים צבעוניים של האגודה למלחמה בסרטן

8. מגבירה את הסיכוי ללקות במחלות כרוניות

אם לא די בסיבות שמנינו עד כה כדי לגרום לכם להבין שהגיע הזמן למתן את צריכת הקולה שלכם, אולי הסכנה שבפיתוח מחלות כרוניות תעשה את העבודה. לפי מחקר שנערך על ידי מכון פרמינגהם לחקר הלב, צריכה של 350 מ"ל משקה קל ביום, ובייחוד קולה, מגבירה את הסיכון לסבול מהשמנת יתר, תסמונת מטבולית, לחץ דם גבוה, כולסטרול רע (LDL) גבוה, סוכרת והתקף לב. כל המחלות והבעיות הבריאותיות הללו נובעות מההרכב הבעייתי של משקאות מסוג זה, הכוללים סוכר רב וכימיקלים שונים, שכאמור מנקזים החוצה ויטמינים ומינרלים מגופנו ובכך מעלים את הסיכון לבריאות לקויה בכל רגע שאנו שותים אותם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו