maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 השפעות שליליות של קולה על הגוף

  משקה הקולה, שקיבל גרסאות רבות של חברות שונות במהלך השנים, הוא ככל הנראה המלך הבלתי מעורער  של עולם המשקאות המוגזים והמומתקים. אותו משקה שחור נצרך על ידי אנשים רבים על בסיס יומי, מה שעלול להוביל ללא מעט בעיות בריאות כפי שמצאו מספר מחקרים שבדקו את הנושא, אשר הגיעו למסקנה ששתייה של משקאות מוגזים בכלל, וקולה בפרט על בסיס קבוע יכולה להסב לגוף נזקים מרחיקי לכת שאסור לזלזל בהם, כפי שתראו לפניכם. את 8 ההשפעות השליליות של המשקה הזה תוכלו למגר אם תמעיטו או תקצצו לחלוטין את השתייה שלו, ואולי אף תופתעו מהשיפור במצבכם הבריאותי לאחר שתעשו זאת.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: כוס של קולה עם פרוסת לימון על השוליים
 

מדוע הקולה ממכרת כל כך?

במשקאות קולה יש שילוב ערמומי של כמה רכיבים אשר גורם לנו לרצות לשתות עוד ועוד - מה שגורם לנו להתמכר למשקה הזה, גם כאשר אנו יודעים שהוא עלול להזיק לנו. בכוס קולה ממוצעת יש עד ל-½5 כפיות סוכר – כמות שאמורה לגרום לנו לבחילה בגלל מתיקותו המוגזמת של המשקה. אם כן, מדוע זה לא קורה? כדי שנמשיך לשתות את הקולה למרות המתיקות המופרזת שלה, מוסיפים למשקה הזה חומצה זרחתית שמעמעמת את המתיקות ומאפשרת לנו לשתות בהנאה. אך החומצה לא מסוגלת להעלים את ההשפעות של הסוכר, ו-20 דקות לאחר שתיית המשקה מתרחש פרץ של אינסולין בגוף שהופך את הסוכר העודף הזה לשומן. לאחר 40 דקות, גופנו סופג את הקפאין שיש במשקה, מה שגורם לאישונים שלנו להתרחב וללחץ הדם שלנו לעלות. כמה דקות לאחר ספיגת הקפאין ייצור הדופמין (מוליך עצבי שגורם לתחושת עונג בין היתר) בגוף עולה במידה ניכרת. התהליכים הללו יוצרים מערכת תגמול חזקה מאוד שמקשרת בין שתייה של קולה ובין תחושת התעלות ואושר, מה שגורם לנו לשתות את המשקה הזה שוב ושוב, ולעתים אף להתמכר אליו כמו סם.

אילו השפעות שליליות יש לשתיית קולה על הגוף?

מלבד ההתמכרות הגופנית שאנו חווים לאחר שתיית קולה, היא גם גורמת לכמה תהליכים שליליים שאיש מאיתנו לא רוצה לחוות, כשלפניכם כמה מהמשמעותיים שבהם:

1. מגבירה את הסיכוי לשברים בעצמות

השלד והעצמות שלנו, שמחזיקים את משקל גופנו ועוזרים לשאת אותו ממקום למקום, עוברים תהליכים של היחלשות ודלדול טבעי במהלך השנים, כשאחד הדברים שמחמירים את המצב הזה הוא שתייה של משקאות כמו קולה, אשר מביאה לירידה בצפיפות המינרלים בעצמות. במחקר שפורסם בשנת 2000, נמצא קשר ישיר בין צריכה של משקאות מוגזים, וקולה בפרט, על צפיפות העצמות והרגישות שלהן לחבלות. השברים היו בעיקר באזורי מפרקי הידיים שחשופים יותר לחבלות, וההשערה היא שכמויות הקפאין הגדולות במשקה הן אלו שגורמות לתופעה הזו מפני שהוא גורם ליציאה של סידן מהעצמות. בעוד ששתייה מתונה של קפה יכולה לעשות נפלאות לגוף, צריכה קבועה של קולה שכוללת כמויות גדולות של קפאין רק תזיק לאורך זמן.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: צילום רנטגן של עצמות

2. משפיעה באופן לא מודע על בחירות תזונתיות

בימים הטובים ההם, עוד לפני שהיו מסעות פרסום ענקיים ומרביתנו אכלו ארוחות ביתיות, לרוב התווספה להן כוס של מים או חלב. במהלך השנים המגמה הזו השתנתה לחלוטין ובמקום אותו משקה טבעי שמכיל חלבונים, סידן וויטמינים, מרביתנו מעדיפים לשתות משקאות מוגזים עם הארוחה ובעיקר קולה. לפי מחקר שבוצע במחלקה לפעילות תזונתית וגופנית במרכז למניעת מחלקות באטלנטה שבארה"ב, לא רק שהחלפת משקה בריא בקולה היא מזיקה בפניי עצמה, אלא שהיא גם מובילה להחלטות מזיקות נוספות. מתברר ששתייה של קולה גורמת לביצוע של בחירות תזונתיות שאינן בריאות באופן לא מודע, בעוד ששתייה של חלב (או מים) מובילה לבחירות הפוכות. לכן, שתייה של קולה שהיא מזיקה ומשמינה לבדה גם גורמת לנו לשלוח את היד למאכלים ומשקאות לא בריאים נוספים שמזיקים לנו.
 

3. גורמת לתחושות של חרדה

כל פחית של קולה מכילה קפאין בכמות שוות ערך לכוס אחת של קפה מחוזק, ולצד ההשפעה המעוררת שלו, הרכיב הזה גם גורם לתחושות לא נעימות של חרדה. צריכה של קפאין בכמויות גדולות, כפי שעושים כל אלו ששותים קולה וגם לא מוותרים על כוס הקפה שלהם, תגרום ללחץ וחרדה שעלולים להרים את ראשם במצבים שונים בהם אנו צריכים להישאר מרוכזים במה שלפנינו. כאשר מוסיפים למשוואה את כמויות הסוכר הגדולות שכבר אוזכרו, מתקבל שילוב שיכול לגרום לנו לתחושת מתח מזיקה ולא מוצדקת, שבתורה עלולה להוביל לצריכה נוספת של קפה או משקאות מוגזים.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: ידיים כרוכות סביב רגליים

4. מזיקה למראה העור

כולנו מכירים את ההשפעות המזיקות של עישון על העור ומתברר שלצריכה קבועה של קולה יש השפעה דומה להרגל הזה. רמות הסוכר הגבוהות שנמצאות במשקה המוגז גורמות לתהליכים דלקתיים בגוף שמשפיעים בין היתר על העור - מה שניתן לראות באופן בולט לעין. במחקר שפורסם בשנת 2010 הראו את ההשפעה השלילית הזו של סוכר על העור וכלי הדם הקטנים והגדולים בגוף ובפנים אשר מביאה להזדקנות והתקמטות לא רק של עור הפנים, אלא גם של חלקים אחרים בגוף. 

5. גורמת לשחיקה דנטלית

כולנו יודעים שצריכה של סוכר רב גורמת לשחיקה של השיניים ולהיווצרות של חורים, אך לא כולם יודעים עד כמה התהליך מואץ עם משקה הקולה. כמות הסוכר הגדולה במשקה הזה, בתוספת הרכיבים החומציים שיש בו וההשפעה השלילית שלהם על סידן שכבר הוצגו בתחילת הכתבה, קולה פועלת בעצם כמו מקדחה על השיניים. שתייה של המשקה הזה על בסיס קבוע מגבירה את הסיכון לפתח חורים ועששת, מה שגורם לא רק לבעיות בשיניים, אלא מגביר את הסיכון לבעיות לב עקב חדירת חיידקים למחזור הדם דרך החורים שבשיניים ונדידתם לכלי הדם.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: תמונה של שיניים צהובות לצד שיניים לבנות

6. מוציאה וויטמינים חיוניים מגופכם

החומצה הזרחתית המצויה בקולה לא רק שמטשטשת את טעמו המתוק של המשקה, אלא גם גורמת ליציאה של ויטמינים וחומרי הזנה מגופכם 60 דקות לאחר שתייתו. כאשר שותים קולה על בסיס קבוע, הגוף מתחיל לסבול ממחסור בוויטמינים שמביא לדלדול של השיער, היחלשות של העצמות והציפורניים ותופעות נוספות שמתחילות מאותו משקה מוגז שאנשים רבים אוהבים כל כך.
 

7. מגבירה את הסיכוי ללקות בסרטן

כדי למנוע התפתחות של עובש ושל חיידקים, מוסיפים למשקה הקולה רכיב בשם "חומצה בנזואית". בניגוד למוצרים אחרים בהם יש וויסות על כמויות החומצה כך שלא יחרגו מהמותר, בקולה אין וויסות שכזה, מה שאומר שהיא מכילה חומצה בנזואית בכמויות שחורגות מהמומלץ. בשילוב עם וויטמין C שאנו צורכים וכן יוני מתכת שונים שיש בגופנו, נוצר חומר שנקרא בנזן – רכיב מסרטן חזק. התגובה הכימית בין הרכיבים הללו מתרחשת כאשר אנו נחשפים לחום או אור, מה שקורה כמעט בכל רגע במהלך היום, במיוחד בישראל השמשית והחמה. בעוד שיש חברות שמנטרות אחר כמות החומצה הבנזואית שיש במשקאות הקולה שלהן, יש כאלו שמתעלמות מההתרעות ומוסיפות את הרכיב הזה בכמויות שחורגות מהמותר, מה שמגביר את הסכנה ללקות בסוגי סרטן שונים.
השפעות שליליות של קולה על הגוף: סרטים צבעוניים של האגודה למלחמה בסרטן

8. מגבירה את הסיכוי ללקות במחלות כרוניות

אם לא די בסיבות שמנינו עד כה כדי לגרום לנו להבין שהגיע הזמן למתן את צריכת הקולה, אולי הסכנה בפיתוח מחלות כרוניות תעשה את העבודה. לפי מחקר שנערך על ידי מכון פרמינגהם לחקר הלב, צריכה של 350 מ"ל משקה קל ביום, ובייחוד קולה, מגבירה את הסיכון לסבול מהשמנת יתר, סינדרום מטבולי, לחץ דם גבוה, כולסטרול רע (LDL) גבוה, סוכרת והתקף לב. כל המחלות הללו נובעות מההרכב הבעייתי של משקאות מסוג זה, הכוללים סוכר רב וכימיקלים שונים שכאמור מנקזים ויטמינים ומינרלים מגופנו ובכך מעלים את הסיכון לבריאות לקויה בכל רגע שאנו שותים אותם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: