maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

מזונות מותססים ומתכונים טעימים להכנה ביתית

הכנת מזונות בשיטת התסיסה שימשה את האדם עוד משחר האנושות, אבל רק בעידן המודרני אנו מתחילים לגלות את היתרונות הבריאותיים המפתיעים של השימוש בשיטה הזו. מזונות אלו עברים תהליך תסיסה על ידי חיידקים המתרבים ללא נוכחות חמצן (חיידקים אנארוביים) בסביבה בעלת רמת PH נמוכה. בסביבה החומצית שבה המאכלים נשמרים אין אפשרות שיתפתחו בקטריות מזיקות וטפילים, שהם הגורמים העיקריים להרעת מזון. נוסף על כך, לא מדובר על תהליך עיבוד תעשייתי, כך שהמזון שומר על ערכיו התזונתיים ואף מקבל יתרונות נוספים. לפניכם 9 יתרונות בריאותיים לצריכת מזונות מותססים שבסופם מחכים לכם ארבעה מתוכנים להכנת מזון מותסס, בריא וטעים במיוחד. 

מוחמצים
 

מה זה בעצם מזון מותסס?

מזון מותסס הינו מזון אשר פעילות של חיידקים יצרה בו שינויים ביוכימיים. מזונות שעברו תסיסה השתנו בעקבות השפעת חיידקי חומצת חלב שבתוצר הפירוק הסופי שלהם הופך לחומצה לקטית. ניתן להתסיס כמעט כל מאכל: מוצרים מן החי, דגנים וירקות. מלאכת ההתססה הינה מאוד פשוטה ויש שיטות שונות לעשותה (בהמשך כאמור ישנם 4 מתכונים למזון מותסס). הזמן שלוקח לרמת ה-pH לרדת מתחת ל4 (זוהי רמת החומציות הרצויה), ולכמות החומצה הלקטית להגיע לשיאה, הינו ברוב המקרים 48 שעות בלבד.

 

יתרונותיהם הבריאותיים של המזונות המותססים

 

1. מסייעים למעיים

מזונות מעובדים שאנו אוכלים פוגעים במעיים כשהם הורגים חיידקים מועילים ומקשים עליהן לקלוט ביעילות חומרים מזינים. עם זאת, אכילת מזונות מותססים יכולה לרפא את המעיים על ידי איכלוסם בזנים רבים של חיידקים מועילים ויצירת איזון ברמת ה-pH. אם אתם סובלים מאי סבילות ללקטוז, אי סבילות לגלוטן, תסמונת מעי רגיז, מחלת קרוהן, מחלת צליאק, זיהומים פטרייתיים, גזים כרוניים, עצירות, או מאלרגיות סביבתיות, מזונות מותססים עשויים להיות מועילים במיוחד לתזונה שלכם.
 

2. מגבירים את הערך התזונתי של הירקות

כולנו יודעים כי ירקות טריים הם אוצר בלום של ויטמינים ומינרלים חיוניים לבריאותנו. תהליך התסיסה משפר עוד יותר את הערך התזונתי של הירקות הבריאים. החיידקים יוצרים אנזימים וויטמינים נוספים, שהופכים אותם אפילו לבריאים יותר ממה שהיו במצבם הראשוני, לפני שעברו את תהליך התסיסה. 
 
מוחמצים

 

3. מסייעים לעיכול

רוב המזונות דורשים אנזים ספציפי על מנת "לפתוח" את הפוטנציאל התזונתי הגלום בהם. מזונות מותססים עשירים באנזימים כאלה. החלב לדוגמא, מכיל לקטוז, ואנחנו צריכים את האנזים לקטאז על מנת להטמיע את הלקטוז בגופנו. על ידי התססת חלב במגוון רחב של מוצרים, כגון יוגורט, אנזימים אלה מתרבים וכך קל לנו יותר לעכל את המזון.
 

4. הודפים חיידקים פתוגניים

חיידקי חומצה לקטית מועילים להורדת רמת ה-pH במערכת העיכול, ויוצרים סביבה עוינת לחיידקים פתוגניים. חיידקים אלה הם מעוררי מחלות הנמצאים בפלורת המעי, והידועים שבהם הם חיידקי הסלמונלה, הקולי, והשיגלה. במצבים מסויימים הם גורמים לתופעות שונות כמו כאבי בטן, שלשולים, גזים ועוד תופעות לא נעימות, כך שצריכת מזונות מותססים יסייעו להרחיק חיידקים אלו.
 
מוחמצים

 

5. מחזקים את המערכת החיסונית

חיידקי חומצה לקטית משפרים את המערכת החיסונית, ובכך מאפשרים לנו להילחם טוב יותר במחלות ובזיהומים. החיידקים עוזרים לזהות חומרים זרים בגוף ועובדים בשיתוף פעולה עם תאי מערכת החיסון להשמדת חומרים זרים אלה. כמו כן, הם מעוררים הפרשות ריר במעיים, ומגבירים פעילות של נוגדנים, מסייעים לתאי דם לבנים להילחם בזיהומים, והם אפילו מדכאים באופן פעיל תאים סרטניים וגידולים. 
 
 

6. טובים יותר מאשר תוספים

תוספים פרוביוטיים בדרך כלל מתמקדים בזן אחד או שניים של חיידקים, כשהם מועילים לטיפול בבעיות ספציפיות (כגון פטריית גזזת או קבוצת B-סטרפטוקוקוס בהריון). לבריאות כללית, עדיף לקבל את החיידקים המועילים ממזונות ולא מתוספים, כי כך הם יהיו מזנים מגוונים אשר יועילו יותר לאיזון מושבות החיידקים שבמעיים.
 
מוחמצים

 

7. בטוחים יותר למאכל מירקות טריים

בירקות טריים יכולים להיות חיידקים בשם איקולי. ברגע שמתחיל תהליך התסיסה, החומצה הלקטית וחיידק האיקולי נמצאים בתחרות ישירה אחד עם השני, והחומצה לקטית היא "רוצחת סדרתית" של האיקולי.  פרד ברידט מיחידת המחקר של מדעי מזון במשרד החקלאות האמריקאי טוען כי "זו הסיבה לכך שהתססת ירקות כמו מלפפונים חמוצים וגבינות עובדת כבר במשך אלפי שנים. זוהי אחת מהטכנולוגיות העתיקות ביותר הידועות לאדם וזה תמיד עובד. הסיבה לכך היא חיידקי החומצה הלקטית שהאדם מנצל כדי להיפטר מחיידקים אחרים."

 

8. טובים לבריאות השיניים

חוקרים מהאוניברסיטה של קטלוניה שבספרד מצאו שבעה זנים שונים של חיידקי חומצה לקטית אשר מועילים לשמירה על בריאות הפה. בעיות הקשורות לחלל הפה כמו עששת, דלקת, בעיות חניכיים, וריח רע מהפה נגרמים על ידי התפשטות חיידקים מזיקים בפינו. על ידי אכילת מזונות מותססים עשירים בחיידקי חומצת חלב וחיידקים מועילים אחרים, אנחנו שומרים על הפה ויוצרים סביבה אוראלית בריאה ומאוזנת.
 
 
מוחמצים
 

 

9. משפרים את חילוף החומרים

לחומץ ישנה השפעה על תהליך חילוף החומרים של סוכר שומן וגלוקוז. מחקר שפורסם בשנת 2009 מצא כי בקרב חולדות אשר סבלו מהשמנת יתר ושצרכו תמצית חומץ ג'ינסנג, חלו שינויים המתבטאים בגנים המעורבים בגלוקוז ובחילוף החומרים של השומן, אשר הביאו להשפעה חיובית על משקל גופן ותהליך חילוף החומרים של החולדות לאחר 6-8 שבועות. הדבר מצביע על כך שחומץ גורם לשינויים מטבוליים שמובילים לירידה במשקל. חילוף חומרים טוב גם מדכא תיאבון ועוזר לירידה במשקל.
 

 

4 מתכונים למזונות מותססים וכבושים:

 

לקס מומלח ומעושן

לקס הוא פילה סלמון מעושן שנכבש, ולרוב עבר עישון קר לאחר מכן. העישון הקר אינו מבשל את הדג, וכך מתקבל המרקם החלק האופייני הדומה לזה של המוצר הנא. זהו מאכל אופייני למטבח היהודי-אשכנזי ושמו נגזר מיידיש ("לאקס"). בארה"ב הוא מוגש לרוב על בייגלה עם גבינת שמנת. 

מרכיבים:

  • 1 כוס מלח גס 
  • ½ כוס שמיר טרי (2-3 כפות גדולות)
  • 2-3 כפות גרגרי פלפל שחורים ו/או גרגרי ערער מיובשים
  • 2 פילה סלמון עם העור

אופן ההכנה:

  • מערבבים טוב את המלח ואת התבלינים בקערה. 
  • מניחים פילה סלמון אחד עם פנים כלפי מעלה בניילון הנצמד. יוצקים חצי מתערובת מלח על הפילה, ואז מניחים  את הפילה השני עם פנים כלפי מטה על גבי הפילה הראשון.
  • יוצקים את שארית תערובת מלח על הפילה ועוטפים בעזרת ניילון מעל הסלמון חזק ככל שתוכלו על מנת שיהיה אטום. אם הנתחים קטנים מספיק, תוכלו להכניס את חתיכות הפילה לשקית פלסטיק לאטימה מירבית.
  • הניחו את הדג בתבנית ארוכה מספיק כדי להכיל את כל הסלמון. 
  • מניחים את הסלמון במקרר, למשך 3 ימים, והופכים אותו פעם ביום.
  • ניתן להגיש חתוך לקוביות או בכל צורה אחרת לפי השימוש. 
 
תמונות זמני אביעד

 

שעועית ירוקה בשמיר

בשעועית הירוקה קיימת כמות גדולה של אשלגן, אחד המינרלים החיוניים בגוף, שמשפיע באופן ישיר על וויסות רמות הנוזלים בגוף, וכך גם על לחץ הדם. כמו כן יש בה ויטמין C, אשר קליטתו בגוף מוגברת בעקבות תהליך התסיסה.

מרכיבים

  • כ-1,300 גרם שעועית ירוקה, עם קצוות חתוכים
  • ⅔ כוס סוכר
  • 3 שיני שום קלופות
  • 2 כפיות זרעי שמיר
  • 2 כפיות זרעי חרדל
  • ½1 כוסות חומץ
  • 2 כוסות מים
  • ½ כוס שמיר קצוץ
  • מלח

אופן ההכנה:

  • חממו כ-4.5 ליטר של מי מלח בסיר גדול והביאו לרתיחה, לאחר מכן הוסיפו את השעועית ובשלו למשך 5-7 דקות.
  • שפכו את המים החמים מהסיר ושיטפו את השעועית במים קרים.
  • הכניסו לסיר את הסוכר, השום, ½ כוס חומץ, ½ כוס מים, 2 כפיות מלח ואת זרעי השמיר והחרדל, והרתיחו במשך כדקה.
  • כבו את האש, ערבבו את הסיר והוסיפו כוס חומץ ו-½1 כוסות מים תוך כדי הערבוב.
  • הכניסו את השעועית לצנצנת ושיפכו פנימה את תערובת הנוזלים. ניתן להוסיף את השמיר הקצוץ בשלב זה או כאשר מגישים את המנה.
  • סגרו היטב את הצנצנת והכניסו למקרר לזמן שבין 24 שעות ל-5 ימים, בהתאם לעוצמת הטעם המבוקש.
תמונות זמני אביעד

 

פלחי אגס מתוקים בלימון

השילוב המתוק והחמצמץ  שבמתכון הזה יספק לכם מנת בריאות מושלמת וטעימה, והוא גם ממש קל לעשייה.

מרכיבים:

  • 1 ק"ג של אגסים קלופים ופרוסים לפלחים
  • קליפת לימון מגורדת מלימון גדול אחד
  • 5 כפיות מיץ לימון
  • ½1 כוסות סוכר
  • כפית מלח
  • כוס חומץ יין לבן
  • 2 כפיות מירין (ליקר אורז - לא חובה)

אופן ההכנה:

  • הכניסו את קליפות הלימון, מיץ הלימון, החומץ, המירין, הסוכר והמלח לסיר והניחו אותו בצד.
  • בסיר אחר, הרתיחו מים בכמות שתכסה את כל האגסים, ואחרי שהמים רתחו הכניסו אותם פנימה. המשיכו לבשל על אש בינונית עד שהאגסים הופכים לרכים.
  • בסיום הבישול, הוציאו את האגסים מהמים והכניסו אותם לצנצנות. אל תשפכו עדיין את המים מהסיר!
  • בזמן שהאגסים מתקררים בצנצנות, הרתיחו את הסיר עם שאר המרכיבים וערבבו עד שהסוכר נמס.
  • את התערובת הנוזלית הכניסו לצנצנות עם האגסים, סגרו היטב, והכניסו למקרר.
  • האגסים יהיו מוכנים לאכילה תוך חמישה ימים וישמרו על טעמם במשך כחודש.
תמונות זמני אביעד

 

קלחי תירס פיקנטיים בחומץ

כן כן, אפשר להתסיס גם קלחי תירס ואפילו ניתן להוסיף להם אופי פיקנטי יחודי בעזרת מעט פלפל צ'ילי. כל מה שצריך לעשות, זה לעקוב אחרי המתכון הבא:

מרכיבים

  • 3 קלחי תירס
  • 3 כפות מלח
  • 5 שיני שום
  • 1 פלפל צ'ילי חתוך לרצועות דקות
  • כפית גרגירי פלפל שחור

הכנה

  • בשלו את התירס במים רותחים עם קצת מלח במשך כ-5 דקות ואחר כך הניחו לו להתקרר בקערת מי קרח.
  • לאחר התקררות התירס, חיתכו אותו למקטעים שייכנסו אל הצנצנות שלכם, הכניסו אותם פנימה והוסיפו את השום, הצ'ילי והפלפל השחור.
  • ערבבו בסיר או בקערה גדולה כליטר מים ו-3 כפיות מלח עד שהמלח נמס. שפכו את הנוזלים לצנצנות כך שיכסו את התירס לחלוטין. כמות המים והמלח הנדרשים יכולה להשתנות בהתאם לגודל הצנצנות ולהעדפת הטעם שלכם.
  • סגרו היטב את הצנצנות ואחסנו בטמפרטורת החדר למשך 4 ימים. במידה ואתם רוצים טעם חזק יותר ניתן גם להשאיר באחסון שבוע לפני האכילה.
תמונות זמני אביעד
מקור: רותי נ.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: