maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 יתרונות בריאותיים של הבצל הירוק

 בצל ירוק הוא תוספת מומלצת לכל ארוחה – לא רק בזכות צבעו הרענן, המרקם העדין שבו הוא ניחן וטעמו המצוין, אלא גם בגלל לא מעט ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים שהוא מביא לתוך תזונתנו. הבצל הירוק הוא בעצם סוג של בצל גינה, אך בניגוד לסוגי בצלים אחרים – הפקעת שלו אינה מתפתחת באופן מלא, אלא מצמיחה מתוכה עלים ירוקים, אותם אנו אוכלים והם אלו שמהווים הלכה למעשה את הבצל הירוק המגיע לצלחתנו ומוסיף לנו שפע של בריאות. כדי שתבינו טוב יותר על מה אנו מדברים ותוכלו להכיר מעט יותר לעומק את היתרונות המשמעותיים שיכולה להביא עימה הוספת הבצל הירוק לתפריט היומי שלכם, הכנו עבורכם רשימה של 8 מסגולותיו הבריאותיות הבולטות ביותר של הירק הנפלא הזה. 

יתרונות בריאותיים של בצל ירוק: צרור בצל ירוק אסוף בגומיה
 

1. יעיל לירידה במשקל ולתזונה מאוזנת

הבצל הירוק דל בקלוריות אבל עשיר בחומרים מזינים, מה שהופך אותו לתוספת מצוינת לתזונתכם אם אתם מחפשים להשיל כמה קילוגרמים ממשקלכם. הוא גם מכיל כמות לא רעה בכלל של סיבים תזונתיים – 2.6 גרם ליתר דיוק, כ-10% מהתצרוכת היומית המומלצת עבור אדם בוגר (22-36 גרם ליום). הערך הקלורי של הירק, לעומת זאת, עומד על לא יותר מ-32 קלוריות בלבד לכוס בצל חתוך. בהקשר הזה ניתן לציין מחקר שנערך בשנת 2011, ובו נמצא כי האכלת עכברים בבצל ירוק במשך 6 וחצי שבועות תרמה לצמצום תאי השומן שבגופם ולהורדת משקל, מה שמצביע על כך שלבצל הירוק ישנה יכולת להשפיע על מספר גנים המעורבים בתופעת השמנת היתר, לשנות לטובה את אופן פעילותם ובכך למנוע עלייה חדה במשקל.

2. מסייע בתהליך החיוני של קרישת הדם

חצי כוס של בצל ירוק, לא יותר מזה, נדרשת על מנת לספק את כל מנת ויטמין ה-K היומית המומלצת לאדם בוגר (90 מיליגרם לנשים, 120 מיליגרם לגברים). הוויטמין הנפלא הזה שופע ביתרונות בריאותיים ניכרים עבור גופנו, אבל התפקיד שהוא משחק בסיוע לתהליך קרישת הדם הוא בולט במיוחד, כשבזכותו נמנע מאיתנו דימום קשה ובלתי נפסק בכל פעם שאנחנו נפצעים או נחבלים קלות. עם זאת במקרה של מחסור בוויטמין K בגוף עלולות להתפתח תופעות בלתי שגרתיות, כמו דימומים הנוצרים בקלות, לפעמים אפילו ללא סיבה נראית לעין, בדרך כלל מן האף או מן החניכיים. כדי שלא להיקלע למצב זה ולהימנע מהתפתחותן של תופעות אלו, מומלץ להרבות באכילת מאכלים עשירים בוויטמין K, כמו הבצל הירוק המדובר.

יתרונות בריאותיים של בצל ירוק: ניקוי וספיגת דם הניגר מפצע

3. מחזק את המערכת החיסונית ומשפר את יכולת פעילותה

צריכתו היומיומית של בצל ירוק עשויה לסייע באופן משמעותי לחיזוק המערכת החיסונית של גופנו, וזאת על ידי הגברת ייצורם של מספר תאים חיוניים המצויים במערכת החיסונית ומסייעים לה במלחמה נגד ווירוסים ופולשים אחרים המאיימים על גופנו. גם המדע, כך מתברר, הספיק להוכיח נקודה זאת: במחקר שנערך בשנת 2013 על עכברים, נמצא כי האכלתם בבצל ירוק חיזקה את המערכת החיסונית שלהם על ידי העלאת רמת הפעילות של אותם תאים חיסוניים חשובים. במחקר אחר, שפורסם במגזין בינלאומי לכימיית מזון, בודד המרכיב הפעיל בבצל הירוק, ונמצא כי הוא האחראי להעלאת רמת ייצורם בגוף של נוגדנים המסייעים לגוף להיאבק בווירוס השפעת. בנוסף לכל אלה, מכיל הירק מנה הגונה ביותר של ויטמין C, השופע בנוגדי חמצון התורמים רבות לחיזוק הכללי של הגוף ולמניעת דלקות.

4. תורם לבריאות הלב וכלי הדם

מחלות לב הן מגורמי המוות הקטלניים ביותר בעולם, ולכן מומלץ בחום להישמר מהן מכל משמר – ובעזרת צריכתו של בצל ירוק אולי אף ניתן לעשות זאת. במספר מחקרים שנערכו בנושא נמצא כי לתמצית בצל ירוק יש את היכולת לצמצם את רמתם בגוף של מספר גורמי סיכון למחלות לב, כדוגמת הכולסטרול. במחקר שפורסם במגזין לפרמקולוגיית הלב, נמצא כי הזנת חולדות בתמצית בצל ירוק תורמת לשיפור זרימת הדם בגופן. בנוסף כפי שכבר סיפרנו לכם, הבצל הירוק גדוש בוויטמין K, שהוא בעל סגולות רפואיות גם בכל הקשור לבריאות הלב, בזכות העובדה שהוא מונע את התגבשותם של מצבורי סידן על צדי העורקים ובכך מציל אותם מהתקשות וחסימה. במחקר מעמיק שהתפרסם בשנת 2009, נבחנה תזונתן של מעל ל-15 אלף נשים במהלך 4 שנים ונמצא כי צריכה מוגברת של ויטמיןK , על צורותיו השונות, קשורה באופן ישיר לסיכון מופחת ללקות במחלות לב.

יתרונות בריאותיים של בצל ירוק: איור של לב עם סטטוסקופ מונח עליו
 

5. משפר את עמידותן של העצמות

השילוב הקיים בבצל הירוק בין ויטמין K לוויטמין C הופך אותו למצוין לא רק עבור הגנה על המערכת החיסונית של הגוף, אלא גם לסיוע לעמידותן וחוזקן של עצמות הגוף לאורך שנים רבות. ההסבר לכך הוא פשוט למדי: ויטמין C מסייע לגוף בספיגתו ומיזוגו של הקולגן, אחד החלבונים הנפוצים והמשמעותיים ביותר לגופנו, בעוד שוויטמין K משחק תפקיד מרכזי בשמירה על צפיפות העצם ומרקמה, בכך שהוא מעלה את רמת הייצור של החלבונים הנדרשים עבורה. במחקר שפורסם במגזין לחקר העצם והמינרלים וכלל 241 נחקרים הלוקים בבריחת סידן, נמצא כי תזונה שעשירה בוויטמין K סייעה להם בשיפור צפיפות העצם וצמצמה את הסיכון להיווצרותם של שברים. בנוסף לכך, במחקר שנערך בשנת 2000 נמצא כי צריכה דלה של ויטמין K מתקשרת לעליה בסיכון לשברים באגן אצל נשים וגברים בגילאים מתקדמים.

6. מסייע לחולי סוכרת בוויסות רמות הסוכר בדם

בשל הריכוז הגבוה של נוגדי חמצון הכלולים בבצל הירוק, גם הסוכרתיים שבינינו יוכלו למצוא בו יתרונות לא מעטים. רמות גבוהות של סוכר בדם מגבירות את התפתחותו של הלחץ החמצוני – בעיה בריאותית שבמסגרתה הגוף לא מסוגל לפרק ולנדף מן הגוף רעלנים מסוכנים, כדוגמת רדיקלים חופשיים – דבר שעלול להוביל להתפתחותה והחמרתה של מחלת הסוכרת. אותם נוגדי חמצון, שהבצל הירוק עשיר בהם, מנטרלים את הרדיקלים החופשיים, מצמצמים את הלחץ החמצוני ומונעים את סיבוכה של המחלה. זאת ועוד, החומרים הפעילים בבצל פועלים כנגד אנזים שנקרא אלפא-גולקוזידאז ואחראי על הפיכת הפחמימות שאנו אוכלים לסוכרים פשוטים במהלך תהליך העיכול, וכך מעכבים את השפעתו ואת ספיגתם של הסוכרים במחזור הדם. על ידי כך נמנעת עליה חדה ברמת הסוכר בדם לאחר הארוחה, ולכן מומלץ לחולי הסוכרת להתחיל את ארוחותיהם המרכזיות במנה הכוללת בתוכה בצל ירוק. 

יתרונות בריאותיים של בצל ירוק: כפית סוכר על מיכל של תרופה נגד סוכרת

7. עשוי לסייע במניעת התפתחותם של תאים סרטניים

אחד מהיתרונות המרשימים ביותר שיש לבצל הירוק, על אף שהדבר עדיין נתון למחקר נוסף, טמון בכך שהוא מכיל תרכובות שעשויות לסייע במניעת התפתחותם של סוגי סרטן מסוימים. במחקר שנערך בשנת 2012 הוזנו עכברים שסבלו מסרטן המעי בתמצית בצל ירוק, ונמצא כי הדבר דיכא את התפתחותם של גידולים נוספים אצלם, סייע בשיכוך הדלקות שנגרמו בעקבות המחלה והגביר את שיעור שרידותם של העכברים החולים. מחקר נוסף בנושא, שנערך על ידי המרכז הארצי לחקר הסרטן במרילנד שבארה"ב, הראה שצריכה גבוהה של בצל ירוק הובילה לירידה של 30% בסיכון ללקות בסרטן הערמונית. בנוסף לכך, מכיל הירק גם תרכובת אורגנית הנקראת אליצין, הידועה בתכונותיה נוגדות הסרטן. במחקר שנערך בסין, טופלו באליצין בו זמנית מספר תאי קיבה סרטניים, מה שגרם לעצירת התפתחות הסרטן ולאחר מכן גם לחיסולם של אותם תאים סרטניים. 

8. טוב לתהליך העיכול ומסייע בהרחקת תולעים וטפילים אחרים

לא כל הילדים אוהבים בצל ירוק – טעמו המריר קמעה ומרקמו יכולים להרחיק ממנו את הקטנים. אך אולי בכל זאת כדאי להתעקש ולהשתדל כמה שיותר להוסיף את הירק לתזונתם, מכיוון שהוא עשוי לסייע במניעת אחת התופעות המטרידות ביותר המתפתחת אצל ילדים רבים – תופעת תולעי המעיים, העלולות לגרום לכאבי בטן חריפים ולחוסר נעימות כללית. במחקרים שונים שנערכו בנושא הוכח כי הימצאותן של תרכובות טבעיות שונות, כדוגמת פלבונואידים, אלקלואידים וסטרואידים בתוך הבצל, מסייעות לגוף במאבקו כנגד תולעי המעיים, ואף מאפשרות לו לחסלן אחת ולתמיד וכך להגן על מערכת העיכול כולה מפני דלקות וזיהומים אחרים. אז גם עבור ילדיכם, וגם עבור עצמכם - הוסיפו את הבצל הירוק לתזונתכם ותיהנו מתהליך עיכול חלק וקיבה נקייה מתחלואים.   

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: