maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

30 טיפים להכנת מזון בריא וטעים יותר שתשמחו לנסות עוד היום

הרצון להכין ולאכול מזון בריא יותר גורם לרבים מאיתנו להשקיע הרבה מאוד כסף, זמן ומאמץ, שלעיתים רבות גורמים לנו "להרים ידיים" ולחזור להרגלי הבישול ולתפריט שאליהם אנחנו רגילים. למרות שאין ספק ששילוב של רכיבים טריים ובריאים ככל האפשר מהווה את הדרך הטובה ביותר לשפר את ההשפעה החיובית של המזון על גופכם, יש גם מבחר גדול מאוד של טריקים ושינויים קטנים שיעזרו לכם להכין מזון בריא וטעים יותר, ואת 30 הטיפים הבאים תוכלו להתחיל ליישם עוד היום!
 
טיפים למזון בריא וטעים יותר
 

1. השתדלו להימנע משילוב של עגבניות ומלפפונים

אמנם מדובר באחד משילובי הסלט הפופולריים והאהובים ביותר בארץ, אך מתברר כי הוא אינו מומלץ כלל וכלל. אמנם לא מדובר בשילוב שמזיק לבריאות שלנו, אך הוא מונע מאיתנו את ספיגת החומרים המזינים שיש לירקות הללו להציע. הסיבה לכך היא שהמלפפון מכיל אנזים אשר הורס בתהליך חמצוני את החומצה האסקורבית, המוכרת כוויטמין C, המצויה בעגבנייה. לפיכך, השתדלו להימנע משילוב של מלפפון יחד עם ירקות אחרים המכילים ויטמין C.

2. השתמשו ברסק פירות במקום בחמאה בזמן אפייה

אם אתם אוהבים לפנק את המשפחה והאורחים בעוגות ומאפים טעימים, השתמשו ברסקי פירות למיניהם במקום בחמאה. השינוי הקטנטן הזה יפחית את כמות השומן בקינוחים, מה שיסייע לכם לחוש טוב יותר גם לאחר שאכלתם פרוסת עוגה. התחליפים המומלצים ביותר שישאירו גם טעם נהדר בפיכם הם רסקי תפוחים או דלעת. בנוסף, תוכלו להשתמש בשמנים עדינים כדוגמת קוקוס או שקדים, שגם הם מהווים תחליף נהדר לחמאה במאפים וקינוחים שונים.

3. בצעו בדיקת טריות לדגים לפני אכילתם

לא פעם אנו רוכשים דגים ואיננו יודעים אם הם בהכרח טריים. כדי להיות בטוחים שהדג שאתם עומדים להכין הוא טרי, הכניסו אותו לקערה עמוקה שמלאה במים; אם הוא ישקע, אתם יכולים לבשל אותו ללא כל דאגות, אבל אם הוא יצוף רצוי שלא לאכול אותו.

4. העבירו את השמן לבקבוק תרסיס

פעמים רבות כשאנו יוצקים שמן למחבת או לסיר, איננו מצליחים לשלוט בכמויות שלו באופן שבו היינו רוצים, אבל אם תעבירו את השמן לבקבוק תרסיס יהיה לכם הרבה יותר קל לעשות זאת בהצלחה.
טיפים למזון בריא וטעים יותר
 

5. טגנו את המזון עם ציר 

אף על פי שנוח להתיז שמן באמצעות בקבוק תרסיס, מומלץ להשתמש בציר לבחירתכם כדי להפוך את הארוחות שלכם להרבה יותר בריאות. שתי כפות של ציר בקר, עוף או ירקות יספיקו לכם בשביל טיגון רגיל. יש לציין שלמרות שגם הצירים הללו מכילים שומן, מדובר בשומן בריא יותר מאשר זה המצוי בשמן. 

6. הכינו בשר טחון בעצמכם

הבשר הטחון אותו אתם נוהגים לקנות באריזות עלול להכיל שומן רב, ולכן עדיף להקדיש עוד מספר דקות בעת הקניות ובישול הארוחות, לרכוש בשר טרי ולא מעובד, לטחון אותו בבית במידת האפשר וליהנות מארוחה טעימה ובריאה יותר.

7. נסו סוגים שונים של ציפויים 

בזמן שרובנו התרגלנו לצפות מזונות שונים, כמו שניצל למשל, עם קמח ופירורי לחם, חשוב לזכור שהם אינם הדברים היחידים שיכולים להעשיר את המנה שלכם. נסו לצפות את המזון שלכם עם שומשום, אגוזים טחונים, חומוס, קמח עדשים, שבבי שיבולת שועל וכדומה, ותיווכחו כי גם למנות הבריאות יותר יש טעם נהדר.

8. הוסיפו מלח רק לאחר הבישול או הטיגון 

כמובן שעדיף להימנע מהוספת מלח למזון ככל הניתן או לפחות להקטין את הכמויות, אך אם המלח מהווה רכיב חיוני במתכון שלכם רצוי להוסיפו בתום הבישול או הטיגון. זאת מכיוון שתזונאים רבים טוענים כי מלח שלא עבר תהליך חימום הינו בריא יותר, כך שמומלץ להוסיפו היישר לצלחת שלכם כשהמנה כבר מוכנה.
טיפים למזון בריא וטעים יותר

9. השתמשו במלח ים ולא במלח בישול רגיל

 בהמשך לסעיף הקודם, אם בחרתם להוסיף מלח למנה המוכנה שלכם, העדיפו להשתמש במלח ים ולא במלח בישול רגיל. מלח הים מכיל גם אשלגן, סידן, מגנזיום, יוד ורכיבים תזונתיים חיוניים נוספים, בניגוד למלח הפשוט שמוכר גם בשם "נתרן כלורי". 

10. העדיפו לאדות את הירקות

אידוי ירקות הוא ככל הנראה הדרך הבריאה והקלה ביותר להכין אותם, כך שאם אינכם צריכים לבשל את הירקות במים עבור מרק לדוגמה, ומתכוונים לאכול אותם כתוספת למנה או כנשנוש בריא, העדיפו לאדות אותם. לחצו כאן כדי להכיר את השפעות שיטות הבישול השונות על המזון אותו אתם צורכים.

11. הקפיאו צירי מזון שונים

לאחר שהכנתם את הציר שאותו אתם אוהבים, מומלץ לצקת את הנוזל לתבניות קרח ולהקפיאם. שיטה זו תאפשר לכם להוסיף בקלות מספר קוביות של ציר למנות שתכינו בעתיד או להשתמש בהן לטיגון כפי שכבר נאמר, ובכך להעשיר את טעמו של האוכל שלכם. יתרה מזאת, באופן זה הציר יחזיק מעמד רב יותר, וישמש אתכם לטווח ארוך. 

12. נסו סוגים שונים של קמח

תוכלו להכין מאפים בריאים יותר אם תבחרו להחליף את קמח החיטה בקמח אחר כדוגמת; קמח שיבולת שועל, קמח כוסמת, קמח קוקוס וכדומה, ויתכן שאף תעדיפו את הטעם החדש שיתקבל. בנוסף, מי מכם אשר סובל מרגישות לגלוטן יוכל ליהנות מהתחליפים הנהדרים הללו, כמו גם מכמות גדולה יותר של סיבים תזונתיים וחומרים מזינים נוספים. לחצו כאן כדי להכיר תחליפי קמח נוספים ולהתוודע ליתרונותיהם הבריאותיים.
טיפים למזון בריא וטעים יותר

13. הוסיפו שומשום לתפריט שלכם

השומשום הינו עשיר בסידן, מגנזיום וסיבים תזונתיים וניתן להוסיף אותו כמעט לכל מנה אפשרית ובייחוד בסלטים, כך שבפעם הבאה שאתם מכינים סלט ורוצים להוסיף לו מעט פריכות ובריאות, פזרו שומשום שיעניק לו מראה מושך וכן טעם נהדר.

14. העדיפו שוקולד מריר על פני חלבי

בכל פעם שמתחשק לכם לפנק את עצמכם בקינוח טעים ובריא, אכלו שוקולד מריר המכיל 70% קקאו או יותר. הבחירה המושכלת הזו תתרום לבריאות המוח שלכם וכן לתפקוד טוב יותר של הלב וכלי הדם. לחצו כאן כדי להכיר 11 יתרונות בריאותיים נוספים של השוקולד המריר.

15. הכינו את המזון בכלים העשויים מברזל יצוק

מחבתות וסירים שעשויים מברזל יצוק הם הטובים ביותר עבור בישול וטיגון. הברזל היצוק אינו פולט חומרים מסוכנים בזמן הבישול, בניגוד לכלים אחרים שרבים מאיתנו משתמשים בהם.

16. השתמשו בממתיקים בריאים יותר

אין עוררין על כך שעלינו להפחית את כמות צריכת הסוכר שלנו, וביכולתנו לעשות זאת בקלות באמצעות שימוש בממתיקים בריאים יותר. תוכלו להשתמש בדבש לדוגמה כדי להוסיף טעם מתוק למשקה הבוקר שלכם, אולם כדאי לדעת שהוספתו לשתייה חמה גורמת לו לאבד את יתרונותיו הבריאותיים, לכן מומלץ לעשות זאת בעיקר במקרה של משקאות קרים.
טיפים למזון בריא וטעים יותר

17. הוסיפו פלח לימון לתה הירוק שלכם

אם שתיית תה ירוק הינה בגדר הרגל אצלכם, עשיתם כבר מחצית מהדרך. תה ירוק הינו עשיר בחומרים נוגדי חמצון חיוניים, ואם תוסיפו פרוסת לימון לכוס המשקה, היא תסייע לגופכם לספוג אותם טוב יותר.

18. קנו צלחות וקערות קטנות יותר

אמנם ניתן למלא את הצלחת מספר פעמים ועדיין להמשיך לצרוך יותר מזון ממה שאנו צריכים, אבל אי היכולת להעמיס מזון רב בפעם אחת ככל הנראה תסייע לכם להפחית את הכמות שאתם צורכים ולשלוט עליה בקלות רבה יותר. 

19. השרו את הבשר בדבש

הניחו לרגע בצד את התיבול המוכר והרטבים הרגילים העתירים בנתרן שאיתם אתם נוהגים לעדן את הבשר שאתם אוכלים, ונסו להשרות אותו בדבש. התוצאה שתתקבל תהייה מתוקה והרבה יותר בריאה.

20. אכלו לאט יותר

ברגע שתתחילו לאכול את המזון שלכם לאט יותר ותלעסו יותר פעמים, לבטן שלכם יהיה זמן רב יותר לשלוח אות למוח שמעיד על העובדה שהיא מלאה. בנוסף, ככל שלועסים יותר אוכלים פחות, מאחר שהלעיסה עצמה מגרה את מרכז העצבים שבמוח אשר אחראי על תחושת השובע.
טיפים למזון בריא וטעים יותר

21. אכלו דגים לצד יין אדום

בפעם הבאה שאתם אוכלים דגים שהגיעו ממים עמוקים, כמו מקרל, הרינג, סרדין או סלמון, מומלץ שתמזגו יין אדום יבש בכוס האהובה עליכם, ולא רק שתוכלו להרגיש את טעמו של הדג בעוצמה חזקה יותר, אלא גם תיהנו מהשפעה טובה על מערכת הלב וכלי הדם שלכם.

22. הניחו את הירקות על מגבות נייר 

תוכלו לשמור על הירקות טריים ומזינים לאורך זמן ברגע שתניחו אותם על מגבות נייר במקרר. נייר המגבת יספוג את הנוזלים וימנעו מהירקות להירקב במהירות. דאגו להחליף את מגבות הנייר מדי יום כדי ליהנות מירקות טריים לזמן רב אף יותר.

23. אכלו לעתים מזונות חריפים

תבלו לעתים את המזון שאתם צורכים בתבלינים חריפים כדוגמת פפריקה חריפה, פלפל אדום, צ'ילי חריף וכדומה, ואלו יגבירו את קצב חילוף החומרים שלכם וכן ישפרו את תהליך העיכול בגופכם.

24. שתו יותר מים

הפחיתו את כמויות המשקאות הממותקים שאתם צורכים והתחילו לשתות יותר מים. אדם מבוגר צריך לשתות מדי יום 2-1.5 ליטר מים, מה שמגביר את קצב חילוף החומרים ושומר על מראה צעיר יותר לאורך זמן. לחצו כאן כדי להכיר את 7 הדברים הנהדרים שיקרו לגופכם אם תשתו רק מים במשך 30 ימים.
טיפים למזון בריא וטעים יותר

25. קנו פירות וירקות של אותה העונה

קנו פירות וירקות של אותה העונה שבה אנו נמצאים, מאחר שבתקופה זו הם מכילים את כמות הגדולה ביותר של וויטמינים וחומרים מזינים. 

26. אכלו את הארוחה האחרונה ביום לפחות 4-3 שעות לפני השינה

אין ספק כי הגוף שלנו צריך לנוח במהלך הלילה, ולשם כך יש להימנע מאכילה שסמוכה לשעת השינה. בנוסף, רצוי לבחור מאכלים שלגופכם לא יהיה קשה לעכל כדי להימנע מקושי להירדם או מנדודי שינה. דרושות 4-3 שעות לפחות כדי שגופכם יעכל את ארוחת הערב, ואם בכל זאת אתם מרגישים חשק לנשנש דבר מה בשעה מאוחרת יותר, חשוב שתדעו אילו מזונות רצוי לצרוך ומאילו עדיף להימנע.

27. אכלו בשר אדום עם אבוקדו 

רובנו כבר מודעים ליתרונותיו הבריאותיים של האבוקדו, ואם תוסיפו אותו למנת הבשר האדום שתאכלו, תיהנו מארוחה קלילה ובריאה הרבה יותר. 

28. תבלו את הברוקולי בחרדל

הברוקולי הוא אחד מהירקות הבריאים ביותר שאפשר למצוא במטבח של רובנו, ואם תבחרו לתבל אותו עם חרדל (עדיף טבעי) הוא יסייע לכם לספוג את מרב הערכים התזונתיים שבו. הסיבה לכך היא שבחרדל מצויים אנזימים שונים מסוג Myrosinase, אשר מונעים את הפירוק והאובדן של הרכיבים החיוניים שבברוקולי בעת הבישול.
טיפים למזון בריא וטעים יותר

29. הקפיאו ירקות

ירקות טריים שומרים על חלק גדול מהוויטמינים והמינרלים שמצויים בהם גם לאחר תהליך הקפאה, ולכן מומלץ לאחסן אותם במקפיא אם אינכם מתכוונים לאכול אותם בקרוב. יתרה מזאת, אחסון במקפיא יאפשר לכם לשמור על הירקות למשך זמן ארוך יותר ולמנוע את תהליכי הריקבון שעלולים להוביל לזריקת מזון לפח ובזבוז מיותר.

30. בשלו דגנים עם תה ירוק

האם ידעתם שניתן לבשל דגנים לא רק במים או בחלב? בפעם הבאה שתבשלו דגנים למיניהם נסו לעשות זאת עם תה ירוק; הניחו שקיק תה בתוך סיר עם מים רותחים, והטעמים שימלאו את פיכם יהיו נפלאים בזמן שתיהנו גם מיתרונותיו הבריאותיים של התה.
 
מקור התמונה: Chrissy Wainwright
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: