האם היהדות מעניקה אוטונומיה לחולה בקבלת החלטות רפואיות?
תהליך קביעת החוקים בעולם המערבי, נאלץ להסתמך באופן כללי על המגמה החברתית הכללית, קרי – קונצנזוס. כתוצאה מכך, כל החלטה אמורה לכלול את קשת התפיסות, ההעדפות והאמונות הדתיות של אותה החברה – ומכיוון שתחום ההסכמה הכללית צר מאוד, קשה לקבוע גבולות האסור והמותר, מבלי להגביל את חופש הפרט של אדם מסוים או קבוצה מסוימת.
לכן, כאשר מדובר בקבלת החלטות רפואיות, החברה המערבית נזהרת מאוד מלהכריח אנשים לקבל טיפול מסוים. הימים בהם החולה היה מקבל בצורה עיוורת כל מה שהרופא אומר לו, חלפו מהעולם. במקומם, הגישה הנוכחית לאתיקה הרפואית, מתבססת על מספר עקרונות אוניברסליים.
הטבה – כל החלטה רפואית שיציע הרופא תהיה לטובת החולה.
אי נזק – על הרופא לא להזיק.
צדק – הטיפול רפואי יוענק בצורה הוגנת, צודקת ושווה לכולם.
אך שלש הדרישות האלה מתגמדות למול הדרישה הרביעית:
אוטונומיה – עיקר האחריות ותפקיד קבלת ההחלטות בקשר לטיפול הרפואי הם של החולה.
הסכמה מודעת
השאלה המתבקשת היא איך החולה, ללא הרקע הרפואי הנדרש, יכול להשתמש באוטונומיה שלו, אם הוא אינו מבין את האפשרויות העומדות בפניו? בשל כך, אחת הדרישות העיקריות המאפשרת אוטונומיה אמיתית לחולה היא הסכמה מודעת. החולה חייב לקבל מספיק מידע, שיאפשר לו קבלת החלטה רפואית אינטליגנטית ושקולה.
ההבנה המערבית המקובלת של "הסכמה מודעת", מתבססת על זכות הפרט להחליט אלו פעולות יתבצעו או לא יתבצעו בגופו. יש מי שיטען (ולא בצדק) שזכות זו אינה תואמת את היהדות, הנוטה לגישה פטרנליסטית כלפי מאמצי בני אדם, כולל מקצוע הרפואה.
התורה מלמדת, כי האדם נברא בצלם אלוקים ועל כן גוף האדם שייך לבוראו. מכיוון שגוף האדם הנו פיקדון ולאדם עצמו אין בעלות על גופו, תפקידו מסתכם בשמירה על הפיקדון. על פי גישה זו, נראה כי חובה עליו לקבל טיפול רפואי. לכאורה, דבר זה מונע כל אפשרות של קיום משמעותי למושג "הסכמה מודעת" ומשתמע מכך, שרופאים יהודיים מנועים מוסרית, מכל סוג של טיפול שהם אינם מאמינים בו כבחירה אופטימלית.
אך קו חשיבה זה אינו מתאר במדויק את עמדת היהדות. בו בזמן שהגישה התורנית שונה מזו של החברה המערבית, היהדות אכן מחייבת סוג של "הסכמה מודעת" החמור בכמה היבטים, מהמקבילה המערבית.
חובת השמירה
נקודת המפתח המבדילה בין הגישה המערבית והיהודית ל"הסכמה מודעת", היא ההבדל בין זכויות לחובות. הדגש המערבי על אוטונומיה, מוביל למסקנה הבלתי נמנעת, שלחולה יש זכות לסרב לכל מידע רפואי. על פי היהדות לעומת זאת, חובה על האדם לקבל את כל המידע הרלוונטי וכן לתת הסכמה לטיפול המתאים. הדרישות האלה הופכות את המושג של "הסכמה מודעת" מזכות לחובה. כל אחד חייב לשמור על גופו באופן פעיל ולקבל החלטות רפואיות בצורה אחראית.
החובה האישית של החולה היהודי ל"הסכמה מודעת", דומה למקרה של מנהל כספים שמופקד בידו כסף של לקוח. במקרה שלנו, הלקוח הוא אלוקים והכספים הם גוף האדם. כפי שמנהל הכספים חייב לחקור כל אופציה סבירה להשקעה, לפני שהוא משקיע, כך גם החולה חייב לחקור כל אופציה רפואית לפני ההחלטה. לאחר איסוף כל המידע הדרוש, מנהל הכספים חייב להחליט איפה להשקיע את הכסף של לקוחו, הרי זה תפקידו. רק אם יחליט כי כל האופציות להשקעה אינן מתאימות, על פי שיקול דעתו, אזי מותר לו להשאיר את כל הכסף במצב מזומן ולא להשקיעו.
כמו כן, בתור שומרים על גופנו, תפקידנו להכיר כל אופציה רפואית סבירה, כולל אי נקיטת פעולה, לפני שמקבלים החלטה. אך, לאחר ששוקלים את כל האפשרויות הסבירות, התורה מחייבת אותנו לבחור באופציה הנבונה, כלומר באופציה ששומר אחראי היה בוחר.
מידת האוטונומיה שמעניקה היהדות במקרה מסוים, קשורה ישירות למידת הוודאות הקיימת בין הרופאים, לגבי אבחון וטיפול במחלה מסוימת. אילו תחום הרפואה היה שחור-לבן, ולכל בעיה היה פתרון ברור ומוסכם על כל הרופאים, אזי לפרט לא היה משקל בבחירת דרך הטיפול. על כורחו, כל החקירות של החולה היו מובילות לאותה אופציית טיפולים, ולא היה מנוס מלקבל את עצת הרופא שלו.
במציאות, רוב ההחלטות הרפואיות מורכבות ממספר שיקולים, כולל היבטים חברתיים ונפשיים, אשר דורשים גם הם הערכה וייעוץ. רק לבעיות הפשוטות ביותר ישנו פתרון חד וחלק. ישנן החלטות כה ברורות ומתבקשות, שלמעשה אין לפרט בחירה. מי שמאובחן כחולה "מנינג'ייטיס בקטיריאלי", זקוק לאנטיביוטיקה. סירוב לקבל את התרופה פירושו, מוות כמעט וודאי. הסיכון בלקיחת התרופה קטן מאוד (תגובה אלרגית הניתנת לטיפול בדרך כלל). לפיכך, על השומר האחראי חובה לקבל את האנטיביוטיקה, ובמקרה שיסרב, ההלכה מאפשרת לנו לכפות עליו להסכים "מרצונו" לטיפול.
"הסכמה" שבכפייה
אבל איזה תוקף יהיה להסכמה שבכפייה? דבר זה דומה למערכת המסים ה"וולנטרית" של ארה"ב, המאלצת כל אחד לקיים חובתו "בהתנדבות" ולשלם מסים.
הלכה למעשה אנו רק מאלצים אותו לבצע את תפקידו כ"שומר האחראי". רעיון זה מקובל לחלוטין על החברה המערבית. הרעיון, שהחלטות מסוימות כל כך מתבקשות, מביאות לכך שהחברה יכולה להתערב ולכפות על החולה דרך פעולה מסוימת. דבר המוכר ומקובל בתחום בריאות הנפש ובחוק המערבי – במקרה שהאדם נחשב כמסכן את עצמו או את זולתו, ניתן להעבירו בעל כורחו לבית חולים לבריאות הנפש. בדומה, אדם המסרב לקבל טיפול אנטיביוטי ל"מנינגי'טס בקטיריאלי" ללא סיבה הגיונית, מהווה איום כלפי עצמו, כי אינו מתפקד באחריות לשמירה על גופו מפני מחלה קטלנית.
ומה לגבי חולה העומד לפני ניתוח מסוכן? הרבה היבטים יש לחקור ולברר לפני קבלת החלטה שקולה. מה הם הסיכונים האפשריים? לכמה זמן ניתן לדחות ניתוח בלי להסתכן? מהי התוצאה הצפויה? האם קיימות אופציות סבירות נוספות? אספקת תשובות לשאלות אלה מהווה את החלק ה"מודע" של "הסכמה מודעת" יהודית. אך, לאחר איסוף כל המידע ועיבודו, החולה חייב להחליט על פי העובדות שהוצגו לו.
אמון הדדי
הרב משה פיינשטיין, פוסק הלכה בדור הקודם, כתב תשובה המרחיבה את הבנתנו בעניין. הוא קיבל במפורש את חשיבותה של תרומת החולה בקבלת החלטות רפואיות. רק במקרים שהטיפול ברור וללא ספקות, מציע הרב כפייה (כמובן לא כפייה פיזית). אבל במקרים שהחולה מסרב לטיפול, מבחין הרב בין החולה שמפחד מכאבים, שיתלוו לטיפול מועיל, לבין החולה שאינו סומך על שיפוטו של הרופא שלו (אגרות משה, חושן משפט ב: עג,ה).
ראוי לשכנע את הסוג הראשון של החולה, שמכיר בנחיצות הטיפול אך חושש מכאבים, לקיים את חובתו ולקבל את הטיפול המתאים. בשביל הסוג השני של החולה, שאינו סומך על הייעוץ הרפואי שקיבל, צריך למצוא רופא שהחולה מוכן לסמוך עליו, כדי לקבל את הסכמתו. הסיבה לכך נעוצה בעובדה, שתפקוד החולה כשומר על גופו, תלויה במידת האמון שלו, בכך שהמידע שקיבל הוא אמין ומדויק. ההבחנה הזאת אכן מראה, כי האדם חייב לקבל את הטיפול הסביר, אך יכול לסרב לקבל טיפול, כל עוד שלא השתכנע, כי הטיפול המוצע הוא אכן הנכון.
מכאן ניתן לראות, כי הרופא מהווה חלק מתהליך ההסכמה ביהדות. הרופא נדרש לספק את כל מגוון האפשרויות, כיוון שהחולה, הוא זה שבסופו של דבר צריך להחליט על דרך הפעולה הראויה. כמובן, שעל הרופא להסביר איך הוא מעריך את האופציות השונות העומדות בפני החולה, אך מי שמופקדת בידו ההחלטה בסופו של דבר, הוא החולה ולא הרופא.
היהדות מציבה את אותן הגבלות על "הסכמה מודעת", כפי שהיא מציבה בכל תחומי החיים. היהדות דורשת יושר אינטלקטואלי כששוקלים את כל האופציות בחיים. האדם מחויב לשקול בכנות את כל האפשרויות ולקבל החלטה על פי השכל הישר, מודעות עצמית ותפישת התורה. העקרונות האלה, לא רק שאינם מוציאים את היהדות אל מחוץ לגישה המודרנית ליחסי רופא-חולה, אלא שהם משמשים דוגמא ומופת, לכל מי שחפץ בגישה רציונלית ושקולה, לתחום המורכב של קבלת החלטות ברפואה.
כללי התזונה של הרמב"ם ומחקרים חדשים: הרצאה חשובה ומומלצת!
ד"ר גיל יוסף שחר הוא מרצה מבוקש שמצליח לשלב בין עולם הרפואה המודרני לעצות הבריאות והחוכמה של אחד מההוגים היהודים הגדולים ביותר...
את התשובות הקשות אנו חייבים לעצמינו
פרשת ויגש מזכירה לנו כי בסופו של דבר, אנחנו צריכים לתת דין וחשבון על המעשים שלנו.
7 סודות שאתם חייבים לספר לרופא שלכם
אם אתם מסתירים מהרופא שלכם את אחד מהדברים הבאים, כדאי שתגלו לו את האמת, לפני שתעמידו את עצמכם בסיכון מיותר - כי אין סודות בנוגע לבריאותכם.
כדי לנקות את הלב צריך את הכוח לסלוח ולשכוח
מעלת המחילה גבוהה מאוד, אך מאיפה נמציא לנו את הכוח לעשות זאת בלב שלם?
וידויה של אם חסרת בטטות - סיפור נפלא!
סיפורה של אם שיש לה הכל בחיים, ועדיין משהו שם חסר לה שם. איך זה מתקשר עם בטטות? קראו את הסיפור הנפלא
חברים לא סופרים בפייסבוק אלא בתוך הנפש
בעידן בו גם החברות ממוחשבת, חשוב להגיע ללב העניין ולהבין את משמעות החברות האמיתית
כדאי לדעת: אלו המאכלים השומניים שיעזרו לשמור על בריאותכם
אלו כל הדברים שאתם צריכים לדעת על סוגי השומנים המזיקים באוכל שלנו ועל סוגי השומנים שחובה לצרוך למען בריאותנו התקינה.
כך ביקור שגרתי אצל רופא השיניים יכול להציל את הלב שלכם
כולנו יודעים שמומלץ לבקר בכל חצי שנה אצל רופא השיניים כדי למנוע חורים ומחלות שקשורות אליהן, אך מחקר חדש מעיד על כך שזה יכול גם להציל את הלב...
מחקר מרתק: כך התרד מצמצם משמעותית את הסיכון לסוג סרטן נפוץ
סרטן המעי הגס הוא סוג הסרטן השני בשכיחותו בישראל והוא קטלני מאוד. אך מחקר חדש מצא כי יש מאכל שיכול לצמצם משמעותית את הסיכון לחלות בו: התרד...
חוקרים גילו: הוויטמין הזה מפחית את הסיכון לדמנציה ב-33%!
ידוע שלוויטמין D יש השפעה מסוימת על התפקוד הקוגניטיבי, אך האם הוא יכול למנוע דמנציה? מדענים בדקו את הקשר בין ויטמין D לדמנציה וחזרו עם תשובה
ההורמון שמסכן את בריאותכם: 10 סימנים לעודף קורטיזול בגוף
מינונים גבוהים מדי של הורמון הקורטיזול, המשתחרר בגוף בעת תחושת לחץ, עלולים להזיק לבריאותנו - לכן כדאי שתכירו את 10 הסימנים שמצביעים על כך
גם אנחנו הופתענו לגלות כמה החלב הזה בריא ומומלץ לגופנו!
רבים מכם כנראה נתקלים במוצרי חלב עיזים על המדפים בסופרים, מבלי להכיר את 8 היתרונות הבריאותיים שלו ואת הלאבנה הטעימה שתוכלו להכין ממנו בעצמכם
לאפונה הקטנה יש שפע גדול של יתרונות בריאותיים שכדאי להכיר!
אפונה ידועה בתור תוספת למנות עיקריות - אך עם שפע יתרונותיה הבריאותיים העולים מהכתבה הבאה, אתם תרצו להפוך את הקטנייה הזו למנה העיקרית שלכם.
חצי כף ביום מהשמן הבריא הזה מורידה את הסיכון למות מדמנציה!
שמן זית הוכח במחקרים רבים כבריא יותר על פני שמנים מעובדים אחרים, אך המחקר הנוכחי הראה שיש לו יתרון חשוב לסובלים מדמנציה - הפחתה של 30% במוות
בצעו את 17 תרגילי המתיחה הבאים ותשמרו על גוף חזק ובריא
לא לכולנו יש את ה"פריבילגיה" לעבוד בעבודה שתפעיל את גופנו, אך בעזרת 17 המתיחות הבאות תוכלו להגן על עצמכם מהנזקים העתידיים של ישיבה ממושכת.
האמת על כוס יין אדום ביום – מתברר שזה לא בריא כמו שחשבנו...
רבים האמינו ששתיית יין אדום מועילה לבריאות וללב, אך האם יין אדום בריא ללב באמת? סקירת מחקרים שנערכה ב-2024 הראתה האם יין אדום בריא או לא.
בעזרת 5 תרגילי כושר פשוטים תחזקו את הבטן והזרועות תוך דקות
אם אין לכם זמן וכוח להשקיע באימון שלם, בצעו את אימון 10 הדקות היעיל הזה מדי יום לחיזוק וחיטוב הזרועות והבטן!
הכירו את התוסף הסיני המסורתי לטיפול בבעיות לב וכולסטרול
הוא נחשב לאחד מהכוכבים הגדולים של עולם הרפואה הסינית המסורתית ויש לו יכולת מוכחת להילחם בכולסטרול גבוה ולהגן על הלב, אז כדאי לכם להכיר אותו...
חשוב להקפיד על צריכת החומרים האלה כדי למנוע דלקות ומחלות!
כדי להילחם בדלקות אנחנו יודעים שיש להקפיד על תפריט בריא ומאוזן, אך ספק גדול אם ידעתם שחשוב מאוד לשלב צריכת סיבים מספקת בתוכנית שכזאת...
יתכן שמזון העל הזה חמק מהתודעה שלכם, אך היום תזכו להכירו...
ישנם צמחים רבים בעולם בעלי יתרונות בריאותיים מדהימים, אך מעט יכולים להתחרות במזון העל הייחודי - האמרנט - בעל הסגולות הבריאותיות הנפלאות.
במאכלים האלה יש מינרל שיכול להגן על הגוף ממחלת הסרטן...
מינרל הסלניום נקשר למניעת מחלת הסרטן, ויש לו עוד שלל יתרונות בריאותיים. בכתבה הבאה תכירו אותו לעומק, ותגלו באלו מאכלים אפשר למצוא אותו.
9 היתרונות הבריאותיים של פרי הדרקון האקזוטי שעושה טוב לגוף
בואו לגלות האם האגדה בדבר פירותיו של הדרקון אמיתית ומהם היתרונות הבריאותיים הטובים והחשובים שלהם...
משתחררים מכאב הגב: המורה הזה מדגים תרגיל פשוט עם יתרון ענק
אמנות הגוף ההוליסטית צ'י קונג יכולה לעזור לגוף שלנו להתמודד עם בעיות טורדניות שמקורן בציר עמוד השדרה, בראשן כאבי גב, בעזרת תרגיל פשוט וקל...
הראיון המרתק הבא חשף בפנינו את סוד הקסם של הרפואה המשלימה
שיטת הרפואה האינטגרטיבית משלבת בין הרפואה המודרנית לרפואה האלטרנטיבית, ובסרטון הבא המנהל הרפואי של רשת רפואה משלימה מסביר לכם על יתרונותיה.
האם המוח שלך צעיר או מבוגר? הנה 7 הסימנים שיראו לך מה מצבו...
איך אפשר לדעת אם המוח שלך רענן וחיוני או מזדקן במהירות? ישנם מספר סימנים, טובים ורעים, שנציג עבורך בכתבה הבאה ביחד עם בונוס שכדאי להכיר!
10 חפצים מפתיעים שמלאים בחיידקים שעלולים לסכן את בריאותכם
למרות ש-99% מהחיידקים לא יכולים להזיק לנו, יש אחוז אחד שעלול לגרום לנו לסבול ממחלות שונות, וניתן למצוא אותו גם במקומות הכי לא צפויים...
9 תרגילים מיוחדים לשיפור הגמישות והכוח של המפרקים שלכם
אספנו עבורכם 9 תרגילי ין יוגה מומלצים, שתוכלו לבחור מתוכם 5-6 ולבצע אותם לאורך פחות משעה אחד אחרי השני כחלק משגרת היוגה שלכם.
אימון הליכה מיד אחרי ארוחה – האם זה טוב או רע לגוף שלך?
גם אתם נוהגים לצאת לאימון הליכה אחרי הארוחה כדי לשרוף את הקלוריות שהרגע הכנסתם לגוף? האם זה באמת עוזר? בואו נראה מה אומרים המחקרים...
המדריך השלם לאגוזים: כל מה שצריך לדעת כדי ליהנות מהם באמת
אם עד עכשיו לא הבנתם למה כולם משתגעים על אגוזים ועד כמה הם חשובים לתזונה ולדיאטה, הנה המדריך השלם שיראה לכם מה יש בכל אגוז וכמה כדאי לאכול!
התגלה מנגנון שתוכלו להשתמש בו כדי להאט את הזדקנות המוח
להגבלה קלורית יש השפעה ברורה על אחוזי השומן בגוף ועל המשקל, אבל האם היא יכולה לשמור על המוח ולמנוע דמנציה? החוקרים האלה הוכיחו שכן!
יכול להיות שאתם אוכלים את 7 הרכיבים האלה ולא יודעים מה הם...
כנראה שלא פעם העפתם מבט על רשימת הרכיבים של מאכלים ונתקלתם בשמות שלא שמעתם עליהם מעולם, היום תכירו לעומק כמה מהם ותבינו איך הם משפיעים עליכם
אלו הם תחליפי הסוכר המומלצים והבריאים ביותר שכדאי לנסות
כדי להפחית את צריכת הסוכר לא צריך להימנע ממתוק, אלא רק לדעת איך לצרוך אותו נכון. גלו את כל מה שאתם צריכים לדעת על תחליפי הסוכר הקיימים כיום.
מאז שהתחלתי לשתות את התה הזה הבריאות שלי השתפרה פלאים!
תה האולונג אמנם אינו מוכר כמו התה השחור או הירוק, אך הוא מכיל את הטוב שבשני העולמות. הכירו אותו ואת יתרונותיו הבריאותיים בכתבה הבאה...
ידעתם שאכילת שמיר מעניקה לגוף את 10 היתרונות החשובים האלה?
הוא משמש כעשב תיבול נהדר למרקים ולסלטים, ומתברר שיש לו גם שלל יתרונות בריאותיים - הכירו את הסגולות הרפואיות המדהימות של צמח השמיר!
כדאי לדעת: 7 תסמינים שעלולים להעיד על עורקים חסומים בגוף
הכירו את 7 הסימנים המסוכנים אשר מצביעים על עורקים חסומים, שאנו נוטים להתעלם מהם לעיתים קרובות אך חשוב לבדוק מה מקורם.
אם עברתם את גיל 50, עליכם לדעת איך להתמודד עם הבעיה הזו...
מגיל 50 הגוף מתחיל לאבד כ-1% ממסת השריר שלו מדי שנה בתהליך שנקרא "דילדול שרירים". יש מה לעשות בנידון - למדו איך מתמודדים עם דילדול שרירים!
השיר הנפלא הזה יגלה לכם את הסוד שישמור על בריאותכם האיתנה
האוכל שאנו אוכלים הוא ברכה נהדרת שמאפשרת לנו לחיות ולאהוב, ליצור ולחשוב. זהו גם הבסיס החשוב ביותר לרפואה המונעת שיכולה לשמור על בריאותינו...
המחקר הזה הוביל להפתעה שלא ציפינו לה – ככה מזדקנים בריא!
מחקר חדש הראה שחלבון משחק תפקיד מפתח בהזדקנות בריאה, ובמיוחד חלבון מן הצומח, שהראה סיכוי גבוה במניעת מחלות לב, כלי דם, דמנציה ועוד.
מומלץ: התנוחה הזאת תעזור לכם לזכות באיכות שינה טובה יותר
רבים סובלים מבעיות פיזיות או הפרעות שפוגמות באיכות השינה שלכם - אך לנו יש את הפתרון עבורכם! הכירו את הפעולה שתאפשר לכם לצנוח אל שינה ערבה.
חושבים שהכרית שלכם מועילה לכם? הנה 6 סיבות לחשוב שנית...
חושבים שהכרית שעליה אתם ישנים מועילה לכם ולגופכם? בכתבה הבאה תגלו 6 יתרונות מפתיעים של שינה בלעדיה...
בפעם הבאה שאתם בסופר, כדאי שתיזהרו מ-10 רכיבי המזון האלה...
גם אם אתם יודעים מאילו חומרים כדאי לכם להיזהר, על גבי האריזות הם עלולים להופיע בשמות אחרים ואף מטעים. הכירו את רכיבי המזון שמומלץ להימנע מהם
האם דימום מהאף צריך להדליק נורה אדומה? התשובה קצת מורכבת...
דימום מהאף הוא לא תמיד סיבה לבעיה חמורה שמצריכה ביקור אצל הרופא, אך יש מקרים שבהם כן. גלו אותם, וגם איך לטפל בדימום מהאף ולמנוע אותו.
רוצים להיות מאושרים? זה מה שצריך לאכול לפי המדע והיהדות...
האם יש קשר בין המזון שאנחנו אוכלים ורמת האושר שלנו? מתברר שכן, ואלו המאכלים המומלצים לפי המדע וחכמי היהדות…
האם לחם באמת מזיק לגוף ומה התחליפים הטעימים והמומלצים?
התזונאי אביב גיל מסביר למי מומלץ לוותר על לחם, וממליץ על תחליפים בריאים יותר ממנו לאלו שמעוניינים ללכת צעד קדימה - כולל מתכונים להכנה ביתית!
אחרי שתקראו את הכתבה הזו לא תזרקו לפח את הגלעין של האבוקדו
רגילים לחלוץ את גלעין האבוקדו ומיד לאחר מכן לזרוק אותו לפח? לאחר שתקראו את הכתבה הבאה ללא כל צל שספק תפסיקו לעשות זאת!
הכירו את צמח התבלין הבריא שעוזר לצמצם את צריכת המלח
צמח התבלין סליקורניה יכול לשמש אתכם כתחליף טבעי ובריא למלח, כי יש בו רק 7 גרם נתרן למנת 100 גרם. יש בו עוד 11 יתרונות בריאותיים המפורטים כאן...
יושבים הרבה במהלך היום? חשוב מאוד שתראו את הסרטון הזה...
כולנו יודעים שישיבה ממושכת מזיקה מאוד לגוף, אך הייתכן שגוף האדם בכלל אינו אמור לשבת? כך מציע הסרטון הבא, והוא מסביר ומפרט את הסיבות לכך.
גלו איך לבשל ירקות ירוקים בלי להרוס את ערכיהם התזונתיים
לדרך שבה אנחנו מכינים את המזון שלנו יש השפעה לא רק על הטעם והמרקם שלו, אלא גם על הערכים התזונתיים והיתרונות הבריאותיים שלו...
אם תשלבו את הפעילויות האלו בשגרתכם, תוכלו לרזות מהר יותר
יש הרבה דברים שביכולתכם לעשות באופן שגרתי וללא מאמץ כדי לשמור על אורח חיים פעיל ובריא, וכל הטיפים הקטנים האלה יחדיו יכולים לעשות הבדל ענק!
מה אתם באמת יודעים על אנטיביוטיקה? מידע חשוב שכדאי לדעת
האנטיביוטיקה הייתה אחת התגליות הרפואיות החשובות ביותר של המאה ה-20, אבל מה אנחנו באמת יודעים על משפחת התרופות הנפוצה הזאת? מידע שכדאי לדעת!
לשיטת העיסוי היפנית הזאת יש יתרונות נהדרים שכדאי לך להכיר
בעולם לחוץ ומעורר חרדות כמו זה שאנו חיים בו, משתלם להכיר שיטות טיפול ועיסוי מהמזרח הרחוק שמעניקות שפע של יתרונות חשובים ומוכחים לגוף ולנפש...
כל שעועית היא ייחודית: 7 מינים אהובים וההבדלים ביניהם
כולם יודעים שהשעועית היא טעימה ובריאה, אך האם ידעתם שישנם יותר מ-70 מינים שלה ושלכל אחד יש טעם אחר, יתרונות שונים ודרכי בישול מומלצות שונות?
ידעתם שאכילת שמיר מעניקה לגוף את 10 היתרונות החשובים האלה?
הוא משמש כעשב תיבול נהדר למרקים ולסלטים, ומתברר שיש לו גם שלל יתרונות בריאותיים - הכירו את הסגולות הרפואיות המדהימות של צמח השמיר!
אלו הן המלצות התזונה החשובות ביותר עבור בני גיל הזהב
תזונה משחקת תפקיד מפתח בשמירה על בריאותנו לאורך כל החיים, אך במידה רבה יותר ככל שאנחנו מזדקנים. גלו איך עליכם לשנות את תזונתכם אחרי גיל 50.
אם הילד שלך יושב ככה, כדאי מאוד לקרוא את הכתבה הזאת...
כשאתם נותנים לילדיכם לשחק או לצייר בישיבה על הרצפה, מומלץ שתשימו לב שאינם יושבים בתנוחה המסוכנת הזו.
פראניאמה: הכירו את שיטת הנשימה שעוזרת לרזות מהר יותר
הכירו את 8 תרגילי הפראניאמה שיעזרו לכם לשלוט על הנשימה ובה בעת לזרז את תהליך שריפת השומנים בגוף ללא מאמץ...
חוקי הזהב להורה: 50 דברים שאתם צריכים להגיד לילדים שלכם
היכנסו והכירו 50 דברים שכל הורה צריך להגיד, ללמד, לספר ולשאול את הילדים כדי לתת להם את הכלים הטובים ביותר שיעזרו להם לזכות בהצלחה ובאושר.
רוצים להכין קבבים טעימים ומיוחדים? אלו 7 המתכונים בשבילכם!
אין כמו קבב לארוחת צהריים עשירה או על האש, ועם המתכונים המיוחדים האלה תוכלו להכין גרסאות לא שגרתיות של המאכל האהוב. שיהיה בתיאבון!
10 דברים שאכילת שקדים תורמת לבריאות הגוף ולאריכות הימים
רק לאחר שתכירו את יתרונותיו הבריאותיים של השקד תבינו למה הוא אחד ממוצרי המזון המבוקשים ביותר שקיימים בעולם...
הקרדיולוג הישראלי הזה יסביר לכם מידע חשוב על בריאות הלב
למרות שיש כיום מודעות לנושא בריאות הלב, עדיין הרבה אנשים מתייחסים אליו בביטול ואומרים: "לי זה לא יקרה". ההרצאה הבאה תגרום להם לשנות את דעתם...
כך ניתן להצמיח תאי עצב חדשים במוח: מחקר מהפכני שכדאי להכיר
אם הייתם שומעים שיש עצות מעשיות שתוכלו ליישם כדי לשפר את הזיכרון ואת מצב הרוח, הייתם מנסים אותן? אל תפספסו את ההרצאה שמסבירה כיצד לעשות זאת!
הילד שלך נמוך ביחס לסביבתו? אולי זה בגלל סיבה מפתיעה...
ילדכם נמוך יותר מבני כיתתו או משפחתו? בסרטון הבא תקבלו את כל המידע הנחוץ - מהו קצב גדילה תקין, על מה עיכוב שלו עלול להעיד וכיצד מטפלים בכך.
רוצים להשיג את הקשב של ילדיכם? 8 השיטות האלה יעזרו לכם בכך
לעתים לגרום לילדים להקשיב להוריהם יכול להיות מאבק כוחות של ממש, אך בעזרת 8 השיטות הללו, גם אתם תוכלו לגרום לילדיכם להקשיב לכם.
8 דברים חשובים ששינה מספקת מחזקת בגופם של ילדים קטנים
ידוע שילדים צריכים לישון טוב על מנת שיתפתחו בצורה תקינה, אך יפתיע אתכם לגלות עד כמה! הכירו גם את שעות השינה המומלצות עבור ילדים לפי גילם.
ישיבה או עמידה ממושכת עלולה להזיק לגוף - למדו כיצד לטפל בו
גם אתם יושבים או עומדים לאורך 90% מיום העבודה שלכם? יש לכך השפעות שליליות על בריאותכם, אך ניתן למנוע את כולן בקלות אפילו בלי פעילות גופנית.
מחיתולים לסיר בשבוע אחד - שיטת גמילה שכל הורה צריך להכיר
שלב הגמילה מחיתולים לא חייב להיות ארוך ומלחיץ, ולמעשה ניתן לסיים אותו תוך שבוע אחד, ואפילו פחות, בעזרת 9 הטיפים האלה שכדאי מאוד להכיר...
מחקר רפואי חשוב: אלו 3 תחליפי הסוכר המסוכנים ביותר ללב שלך
תחליפי סוכר אולי נראים כמו פתרון נהדר עבור שומרי משקל - אבל האם המחיר של צריכתם הוא מחלת לב חמורה? המחקר הבא חושף את כל האמת על תחליפי הסוכר...
10 המאכלים המומלצים ביותר לשמירה על בריאות העצמות שלכם
העצמות שלנו הן אבני הבניין של הגוף שלנו - ולכן לא כדי לתת להן להישחק ולהדלדל. הבטיחו את בריאות העצמות שלכם בעזרת צריכת 10 המאכלים הבאים...
אם כבר דגים, אז עדיף את הבריאים - הנה 8 מומלצים לשישי
דגי מאכל ידועים כבעלי רכיבים תזונתיים רבים, אך אילו מהם הם הבריאים ביותר? הכנו לכם רשימה של ה-8 המובילים מבחינה ערכם התזונתי...
6 מתכונים לעוגיות מלוחות שייגרמו לכם לוותר על כל חטיף קנוי
אספנו עבורכם 6 מתכונים אהובים ומיוחדים של מיטב בלוגריות הבישול שברחבי הרשת, שיגרמו לכם להתמכר בכל טעם מחדש - מומלץ להכין לכל המשפחה!
לא יודעים מה לעשות עם השיער של הילדה שלכם? צפו בסרטון הזה!
לדאוג שהילדה שלכם תחזור עם אותה תסרוקת שאיתה היא יצאה מהבית היא משימה כמעט בלתי אפשרית. אך אנחנו מצאנו את הדרך לעשות זאת!
הכירו את 7 התרופות הביתיות שיסייעו לכם להילחם בהתקרחות
הטיפול הקיים כיום נגד אובדן שיער הוא יקר ובעל תופעות לוואי לא נעימות, לכן כדאי להכיר את 7 התרופות הטבעיות הבאות, שתוכלו להכין אצלכם במטבח!
אפשר לגרום לילדים להיגמל ממסכים - וככה עושים את זה בהצלחה!
הילד מסרב להתנתק משלל המסכים שמקיפים אותו, לרבות זה של הסמארטפון? המומחה הישראלי-אמריקאי הזה ייתן לכם 7 דרכים להגביל את זמן המסך שלו.
נטילת התרופות האלה מעלה באופן משמעותי את הסיכוי לשבץ!
תרופות נגד צרבת נמצאות בשימוש כבר שנים רבות, אך מחקר חדש מצא שעלול להיות קשר בין נטילתן ובין סיכון מוגבר ללקות בשבץ.
אוסף נקודות לחיצה בכל הגוף לכל בעיה - חובה לשמור ולזכור!
במפה האינטראקטיבית הבאה תמצאו קישורים למאמרים על נקודות לחיצה בכל רחבי הגוף שיוכלו לעזור לכם להיפטר מכאבים ולפתור בעיות בריאותיות...
השיטה המפתיעה לשיפור סיבולת הריאה ולהורדת לחץ הדם שלכם
אם התרגלתם לבצע אימוני אירובי של 30 דקות מדי יום רק כדי לשמור על לחץ דם נמוך וסיבולת לב-ריאה - יתכן שהקדשתם 25 דקות יותר ממה שצריך...
סודות הרפואה הסינית: 2 נקודות לחיצה להתמודדות עם כאבי כתף
מי שסובל מכאבי כתפיים לפעמים מתקשה לבצע פעולות רבות שנחוצות לשם שמירה על שגרת החיים, ולא מודע לכך שהפתרון לבעיה אולי מסתתר ממש מתחת לאף שלו...
מידע חשוב: כך תגנו על עצמכם מ-15 גורמי התמותה הכי מסוכנים
בהרצאה הנפלאה שלפניכם ד"ר מייקל גרגר מסביר כיצד אנחנו יכולים להגן על הגוף שלנו מ-15 גורמי התמותה המסוכנים ביותר - מידע חשוב ומומלץ!
בעזרת המשקה הטבעי הזה תוכלו לנקות את המעיים שלכם מרעלים
בעזרת שילוב של 3 מיצים למיץ אחד חזק במיוחד, וקצת מלח ים, תקבלו את המתכון שינקה לכם את המעיים מרעלים וטפילים וימנע מכם בעיות כמו עצירות ועוד...
גננות חושפות 20 טריקים מומלצים שיעזרו לכם לחנך את ילדיכם
האנשים המקצועיים ביותר בגידול וחינוך ילדים הם ללא ספק הגננות שמטפלות בהם באופן יומיומי, ויש להן כמה טיפים חשובים לתת לכם...
12 מזונות העל שילדיכם צריכים לאכול כדי לחזק את הגוף והמוח
תזונה בריאה היא חשובה והכרחית בכל גיל, אך היא משמעותית במיוחד עבור מערכות הגוף המתפתחות של ילדיכם, ובעזרת המאכלים הבאים תוכלו לדאוג להן.
בעזרת הטריק הפשוט הזה תכינו תפוחי אדמה אפויים במרקם מושלם
איך מקבלים מנת תפוחי אדמה אפויים שהיא לא רק טעימה, אלא גם במרקם המושלם? בסרטון הבא תגלו טריק נהדר לכך, ובונוס נהדר - מסר מעצים לחיים.
זהירות: צריכה מוגזמת של 8 המאכלים האלה עלולה להזיק לכבד!
ידוע שאלכוהול מזיק לכבד, אך אתם בטוח לא ידעתם על שאר החומרים שגורמים נזק לכבד ואשר אתם צורכים מהם באופן כמעט קבוע - הכירו אותם בכתבה הבאה.
10 המאכלים האלה גורמים להאטת קצב חילוף החומרים ולהשמנה
קצב חילוף החומרים בגופנו משפיע על תהליכים רבים בגוף, והוא יכול להשתבש בגלל 10 המאכלים שלפניכם שמביאים להשמנה ותזונה לקויה.
אם אתם סובלים מאלרגיות, כדאי שתכירו את נקודות הלחיצה האלה...
אם אתם סובלים מתסמיני אלרגיה מעיקים, תוכלו להעלים אותם בדרך טבעית בעזרת נקודות הלחיצה שתכירו בכתבה הבאה.
כדאי לאכול מהירקות והפירות האלה יותר ואתם עומדים לגלות למה..
בכל אחת מהתמונות הבאות תיחשפו לכמות החומרים המזינים העיקריים והיתרונות הבריאותיים הבולטים של כל פרי וירק...
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: